Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
Harjoittelu ja työelämäyhteistyö
Opintoihin kuuluu harjoittelua yhteensä 75 opintopistettä.
Tutkintovaatimukset ja asetukset
Katso Ammattikorkeakoulun yleinen tutkintosääntö
>>
Jatko-opinnot
Mahdollisuus ylemmän korkeakoulututkinnon suorittamiseen (ylempi ammattikorkeakoulututkinto ja yliopisto-opinnot)
Aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen erityisperiaatteet
Opiskelijan on mahdollista saada tunnustusta aiemmin hankitusta osaamisestaan. Katso Metropolian yleiset AHOT-ohjeet.
Tutkinnon profiili
Katso tutkinnon yleinen kuvaus internet-sivuilta >>
Korkeakoulusta valmistuvien työprofiilit
Apuvälineteknikko työllistyy sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmään pääasiallisesti apuvälineitä valmistavien yritysten palvelukseen sekä sairaaloiden tai eri laitosten apuvälineyksiköihin. Hänellä on valmiudet toimia itsenäisenä ammatin harjoittajana. Apuvälineteknikko toimii asiakaspalvelutehtävissä, työjohtotasoisena tai vastaavana suunnittelu- ja valmistustehtävissä sekä oman erityisalansa asiantuntijana kuntoutusryhmissä. Hän voi toimia myös myynti- ja markkinointitehtävissä apuvälineitä ja kuntoutuslaitteita toimittavissa yrityksissä.
Keskeiset oppimistulokset
Apuvälineteknikko on apuvälinepalveluiden asiantuntija hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistämisessä.
Apuvälinetekniikan koulutusohjelman tavoitteena on kouluttaa apuvälinepalveluiden asiantuntijoita. Koulutuksessa korostuu innovatiivisuus, elinikäinen oppiminen ja yhteistyökyky muiden sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijoiden kanssa.
Apuvälineteknikko suunnittelee ja valmistaa henkilökohtaiseen käyttöön tulevia yksilöllisiä apuvälineitä niitä tarvitseville ihmisille. Toiminnallaan apuvälineteknikko pyrkii tukemaan asiakkaansa toimintakykyä ja osallisuutta. Apuvälineteknikko määrittelee yhdessä asiakkaansa kanssa apuvälinetarpeen ja sen pohjalta suunnittelee ja valmistaa toimintakykyä mahdollistavan ja/tai tukevan apuvälineen tai hallintajärjestelmän. Työhön kuuluu olennaisesti myös asiakkaan opastamista ja ohjausta sekä apuvälinepalvelun seurannan järjestämistä.
Apuvälineteknikkokoulutuksen keskeisiä ydinosaamisalueita ovat 1) Asiakaslähtöinen, moniammatillinen osaaminen, 2) Apuvälinetarpeen ja toimintakyvyn arviointi, 3) Apuvälinepalveluosaaminen, 4) Työmenetelmät ja materiaaliosaaminen, 5) Yrittäjyys- ja liiketoimintaosaaminen 6) Tutkimus- ja kehittämisosaaminen
Opiskelussa korostuu työelämälähtöisyys, kansainvälisyys ja tulevaisuuden haasteet sekä reflektiivinen, kriittinen ja tutkimuksellinen työn ote. Opiskelijalla on mahdollista osallistua omaa ammatillista kehittymistään tukeviin moniammatillisiin projekteihin sekä ammattikorkeakoulun sisällä että yhteistyössä työelämän kanssa. Opiskelijoilla on myös mahdollisuus kansainväliseen opiskelijavaihtoon.
Opinnoista toteutetaan 79 op ammattitaitoa edistävänä laboraatioina ja harjoitteluina. Harjoittelu toteutuu osittain integroituna opintojaksoihin.
Valmistuminen
Opintojen suorittaminen opetussuunnitelman mukaisessa laajuudessa.
Tutkinnon taso
Ammattikorkeakoulututkinto
Opiskelijavaihto
Kansainvälinen yhteistyö ja opiskelijavaihto.
-Opiskelijavaihto (3-5 kk) yhteistyökorkeakoulussa
-Harjoittelu ulkomailla itsehankitussa harjoittelupaikassa
-Opinto-, konferenssi-, messumatkat
Kansainvälinen yhdistys International Society of Prothetics and Orthotics (ISPO) on määritellyt Apuvälineteknikon tutkinnon kuuluvaksi ns. Category 1. Vastaavia kansainvälisiä ammattinimikkeitä on mm. Ortopedingengör, Certificate in Prosthetics and Orthotics, sekä Orthoped Meister.
Erasmus yhteistyö:
University of Salford
Escola Superior de Tecnologia de Saúde de Lisboa
Hong Kong Polytecnic University
University of Ljubljana
Erityispääsyvaatimukset
Ammattikorkeakoulun yleiset pääsyvaatimukset
Opintosuorituksia ja arviointia koskevat säännöt
Opintosuoritusten ja arvioinnin kriteerit löytyvät kurssisuunnitelmien kohdalta. Kurssin opettaja on vastuussa arvioinnista. Arviointikriteerit ja suoritustavat kerrotaan jokaisen kurssin alussa. Opiskelijan osaamisen arvioinnissa käytetään kaksi portaista arviointikehikkoa, jollei opintojaksolle ole erikseen opintojaksokohtaisia arviointikriteerejä.
Opintojen toteuttaminen
Kurssit toteutetaan pääosin kokoaikaisena lähiopetuksena suomen kielellä.
Tutkinto-ohjelman vastaava
Tutkintovastaava
Toni Nisula
Puh. 040 641 8012
Sähköposti: toni.nisula(at)metropolia.fi
Apuvälinetekniikka
Apuvälinetekniikka
Ajoitussuunnitelmat:
Apuvälinetekniikka
Apuvälinetekniikka
Apuvälinetekniikka
Ilmoittautumisaika
27.11.2023 - 10.12.2023
Ajoitus
08.01.2024 - 17.03.2024
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 35
Tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Emma Salomaa
Opiskelijaryhmät
-
SXA23S1Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma päivä
Tavoitteet
Opiskelija osaa viestiä sujuvasti ja tehokkaasti englanniksi ammattialansa opiskelu- ja työtehtävissä kotimaassa ja ulkomailla. Hän pystyy käyttämään englantia oman ammattitaitonsa kehittämisessä. Opiskelija pystyy hankkimaan ammattialallaan tarvittavaa tietoa eri lähteistä sekä käsittelemään ja välittämään sitä kirjallisesti ja suullisesti. Opiskelijalla on realistinen käsitys kieli- ja viestintäosaamisestaan, ja hän asennoituu myönteisesti sen kehittämiseen ammattitaitonsa osana. Opiskelijan suulliset ja kirjalliset viestintätaidot vastaavat eurooppalaisen viitekehyksen taitotasoa B2.
Sisältö
- Ammattialan keskeiset kansainväliset ja kotikansainväliset vuorovaikutustilanteet: yksilö- ja ryhmäviestintä
- Ammattialan keskeiset käsitteet ja termit alan omissa teksteissä
- Ammattialan tekstikäytänteet ja tekstityypit
- Tiedon hankinta, käsittely, soveltaminen ja välittäminen sekä tieteellisen tiedon lukeminen vieraalla kielellä
- Ammattialan organisaatiot, työympäristöt, -tehtävät, -prosessit ja -välineet
- Koulutus ja urasuunnittelu omalla ammattialalla
- Kieli- ja viestintätaidon itsearviointi ja omien oppimisstrategioiden kehittäminen
Aika ja paikka
Kevätlukukausi 2024, Myllypuron kampus
Oppimateriaalit
Kurssimateriaali Moodlessa.
Opetusmenetelmät
Osallistuminen opetukseen, pari- ja ryhmätyöt, itsenäinen työskentely.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Toteutuksen arviointiin vaikuttavat tentti (15.3.) ja oppimistehtävät, joiden niiden palautuspäivät käydään läpi ensimmäiselle oppitunnilla. Uusinnat kampuksen yleisinä tenttipäivinä.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
1 op = 27 tuntia opiskelijan työtä
Lisätietoja opiskelijoille
Tekoälyn käyttö arvioitavissa tehtävissä ei ole sallittua, ellei opettaja toisin ohjeista.
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Ammatillinen englanti: Ammattialaansa liittyvissä viestintätilanteissa opiskelija luottaa viestintätaitoonsa niin, että hän selviää ammatin kielenkäyttötilanteista tarkentavien kysymysten ja omien lyhyiden puheenvuorojen avulla ymmärtää puhekumppanin viestintää niin, että pystyy toimimaan sen perusteella asianmukaisesti ilmaisee ajatuksensa yksinkertaisesti ja pääosin yhtenäisesti sekä kohtalaisen ymmärrettävästi, vaikka ammattialan erityiskielessä on puutteita ja viestin välittymistä haittaavia kielivirheitä esiintyy laatii yksinkertaisia määrämuotoisia tekstejä itsenäisesti sekä laajempia tekstejä kielellisten apuvälineiden avulla.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Ammattialaansa liittyvissä viestintätilanteissa opiskelija luottaa viestintätaitoonsa niin, että hän selviää alan kielenkäyttötilanteista ammattialan tehtävän tavoitteiden mukaisesti. Hän vaihtaa ajatuksia tasaveroisena kumppanina itsenäisen kielenkäyttäjän kanssa, viestii aloitteellisesti ammatillisissa kielenkäyttötilanteissa ottaen jossain määrin huomioon osallistujien kieli- ja kulttuuritaustat sekä tilanteen vaatimukset. Hän ilmaisee itseään viivytyksettä selkeästi ja yksityiskohtaisesti ja käyttää ammattisanastoa täsmällisesti. Hän ääntää englantia selkeästi niin, että kokonaisviesti välittyy sekä tuottaa eri tarkoituksiin tekstejä, joiden kielelliset puutteet eivät häiritse viestin välittymistä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Ammattialaansa liittyvissä viestintätilanteissa opiskelija luottaa viestintätaitoonsa niin, että hän pystyy osallistumaan aloitteellisesti alan kielenkäyttötilanteisiin eri viestintätilanteiden käytäntöjä noudattaen. Hän vaihtaa ajatuksia selkeästi ja sujuvasti tasaveroisena kumppanina taitavan kielenkäyttäjän kanssa ja viestii aloitteellisesti myös vaativissa ammatillisissa kielenkäyttötilanteissa ottaen huomioon osallistujien kieli- ja kulttuuritaustat. Hän ilmaisee itseään tehokkaasti ja tarkasti, käyttää vaativaa ammattisanastoa täsmällisesti. Hän ääntää englantia selkeästi sekä painottaa ja rytmittää puhettaan niin, että kokonaisviesti vahvistuu sekä tuottaa eri tekstilajien edellyttämiä selkeitä, hyvin jäsenneltyjä ja vaikuttavia tekstejä.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Ammattialaansa liittyvissä viestintätilanteissa opiskelija luottaa viestintätaitoonsa niin, että hän selviää ammatin kielenkäyttötilanteista tarkentavien kysymysten ja omien lyhyiden puheenvuorojen avulla ymmärtää puhekumppanin viestintää niin, että pystyy toimimaan sen perusteella asianmukaisesti ilmaisee ajatuksensa yksinkertaisesti ja pääosin yhtenäisesti sekä kohtalaisen ymmärrettävästi, vaikka ammattialan erityiskielessä on puutteita ja viestin välittymistä haittaavia kielivirheitä esiintyy laatii yksinkertaisia määrämuotoisia tekstejä itsenäisesti sekä laajempia tekstejä kielellisten apuvälineiden avulla.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakson arvosana perustuu tenttiin, esitelmään sekä muihin oppimistehtäviin.
Tehtävien palauttaminen myöhässä vaikuttaa kokonaisarvosanaan. Jos opiskelija ei pysty palauttamaan kurssitehtäviä ennen toteutuksen päättymistä, tulee hänen ilmoittautua opintojakson uudelle toteutukselle. Osasuorituksia ei voi korottaa.
Ilmoittautumisaika
02.05.2023 - 27.09.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 22.12.2023
Laajuus
10 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
5 - 35
Tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Apuvälinetekniikka Virtuaali
- Kari Sonninen
- Meri Rokkanen
- Tomi Nurminen
Vastuuhenkilö
Tomi Nurminen
Opiskelijaryhmät
-
SXA23S1Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma päivä
Tavoitteet
Opiskelija osaa käyttää apuvälineiden valmistuksessa tarvittavia koneita ja laitteita oikein. Hän työskentelee niiden kanssa turvallisesti ja tuntee niiden toimintaperiaatteet. Opiskelija valitsee työtehtävään oikean työmenetelmän ja -välineen. Opiskelija osaa apuvälineiden valmistuksessa käytettävät perusmateriaalit, niiden ominaisuudet ja käyttäytymisen eri käsittelyvaiheissa. Hän osaa yhdistää eri materiaaleja toisiinsa ja ottaa huomioon työ- ja ympäristösuojelulliset asiat. Opiskelija on selvillä taloudellisista näkökohdista materiaalien valinnassa ja työstämisessä. Opiskelija hallitsee hätäensiaputaidot. Opiskelija osaa työskennellä työturvallisuusnormien mukaisesti.
Sisältö
• Apuvälinepalvelujärjestelmä ja toimintaympäristöt
• Työsuojelu ja -turvallisuus
• Aseptinen työskentely
• Koneiden ja laitteiden turvallinen ja oikea käyttö
• Materiaalien käyttö apuvälineiden valmistuksessa
• Työmenetelmät ja työn dokumentointi
• Työskentely ergonomia
• Apuvälinealan historia
• Ensiapu
Aika ja paikka
Myllypuro Kampus 23.10.2023 - 22.12.2023
Oppimateriaalit
-Materiaali moodlessa ja OMAn työtilassa.
Opetusmenetelmät
Moodle tehtävät
Käytännön harjoitteet
Kirjalliset tehtävät
Hätäensiapu
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
-
Kansainvälisyys
-
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
-
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
10 X 27h= 270h
Sisällön jaksotus
Työmentelmät ja materiaalit
Työturvallisuus
Käytännön perusharjoitteet kädentaitotilassa
Hätäensiapu
Lisätietoja opiskelijoille
-
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija käyttää keskeisiä ja asianmukaisia ammattikäsitteitä sekä tekee valintoja oman alan tietoperustaa käyttäen. Opiskelija tunnistaa oman toimintansa edellytyksiä ja seurauksia. Opiskelija toimii sääntöjä ja ohjeita noudattaen ja käyttää työmenetelmiä asianmukaisesti ja turvallisesti. Opiskelija työskentelee ammattieettisten periaatteiden mukaisesti ja toimii vastuullisesti ryhmän jäsenenä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija erittelee keskeisten ja asianmukaisten ammattikäsitteiden välisiä suhteita sekä perustelee valintojaan oman alan tietoperustaa käyttäen. Opiskelija erittelee oman toimintansa edellytyksiä ja seurauksia. Opiskelija toimii erilaisissa toimintaympäristössä sääntöjä ja ohjeita noudattaen ja käyttäen työmenetelmiä asianmukaisesti ja turvallisesti. Opiskelija työskentelee ammattieettisten periaatteiden mukaisesti ja toimii joustavasti ryhmän jäsenenä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija erittelee ja arvioi keskeisten ja asianmukaisten ammattikäsitteiden välisiä suhteita sekä tekee valintoja vertaillen vaihtoehtoja oman alan tietoperustaa käyttäen. Opiskelija arvioi oman toimintansa edellytyksiä ja seurauksia. Opiskelija toimii erilaisissa toimintaympäristössä aloitteellisesti ja tavoitteiden suunnassa sekä soveltaa työmenetelmiä asianmukaisesti ja turvallisesti. Opiskelija työskentelee erilaisissa tilanteissa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti ja toimii ryhmän toimintaa edistäen.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Osaamisen tulee olla HYVÄ mukaista.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Osallistuminen 50%
Kirjalliset tehtävät 30%
Käytännön harjoitteet 20%
Ilmoittautumisaika
03.04.2023 - 04.09.2023
Ajoitus
08.09.2023 - 08.12.2023
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
1 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Toni Nisula
- Tomi Nurminen
Vastuuhenkilö
Toni Nisula
Tavoitteet
Opinnon kuvaus
Tervetuloa perehtymään ja oppimaan apuvälinealasta. Tällä opintojaksolla perehdyt apuvälinealan kansalliseen toimintaympäristön sekä globaalin näkökulman kautta tutustut myös alan kestävän kehityksen viitekehykseen. Edellä mainitun yleistiedon lisäksi opintojaksolla vahvistat eri apuvälineryhmien tuotekohtaista osaamistasi, joka auttaa esimerkiksi apuvälinearvioiden tekemisessä. Opintojaksolla käsitellään mm. protetiikkaa ja ortotiikkaa sekä pyörätuolien perusteita käyttäjälähtöisestä näkökulmasta. Osa opiskelumateriaalista on englanninkielistä.
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuasi Osaat soveltaa tietoasi apuvälineistä ammattialasi tehtävissä, toimissa ja toimintaympäristöissä. Osaat soveltaa apuvälineosaamistasi erilaisissa asiakastilanteissa kuten apuvälinearviossa, ohjauksessa sekä neuvonnassa. Apuvälinealan toimintaympäristö tulee sinulle tutuksi ja ymmärrät tilaaja - tuottajamallin viitekehyksen tässä toimintaympäristössä. Opintojakson suoritettuasi tunnistat kotimaisen apuvälinealan osana globaalia kestävän kehityksen ympäristöä. Tunnet protetiikan, ortotiikan ja pyörätuolien perusteet ja osaat soveltaa osaamistasi asiakastilanteissa.
Sisältö
Apuvälinealan kansallinen toimintaympäristö: Hyvinvointialueet, Apuvälinekeskukset ja niiden rooli, Tilaaja-tuottajamalli.
Protetiikan perusteet: Amputaatiot, Proteesin käyttäjän kuntoutus, Kävely ja komponentit, Proteesin sovitus.
Ortotiikan perusteet: Polviortoosit ja niiden valinta, Alaraajan yksilöllisesti sovitettavat ortoosit, Vartalon korsetit.
Pyörätuolien perusteet: Erilaiset pyörätuolit käyttötarkoituksen mukaan, Pyörätuolin komponenttien merkitys, Pyörätuolin mitoitus ja valinta, Istumisen perusteet.
Globaali kestävän kehityksen viitekehys: WHO - apuvälineteknologian saatavuus.
Aika ja paikka
Opintojakso on avoinna 8.9 - 8.12.2023.
Opetusmenetelmät
Itsenäinen verkko-opiskelu Moodle-oppimisympäristössä.
Lisätietoja opiskelijoille
Ilmoittautuminen käynnissä 3.4.2023 klo 8.00 - 4.9.2023 klo 23.50. Ilmoittautuminen e-lomakkeella: https://elomake.metropolia.fi/lomakkeet/38817/lomake.html
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Verkko-oppimisympäristössä osoitettujen tehtävien suorittaminen hyväksytysti annetussa aikataulussa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Moodle-oppimisympäristössä osoitettujen tehtävien suorittaminen hyväksytysti annetussa aikataulussa.
Ilmoittautumisaika
02.05.2023 - 27.09.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 22.12.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
5 - 35
Tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Mika Ihanus
- Tomi Nurminen
Vastuuhenkilö
Toni Nisula
Opiskelijaryhmät
-
SXA23S1Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma päivä
Tavoitteet
Opiskelija kehittää ammatillista osaamistaan ja käyttää digitaalisia työskentely-ympäristöjä työnsä kehittäjänä. Opiskelija kehittää omaa ammatillista osaamistaan sekä syventää tietouttaan teknologiasta asiakkaan hyödyksi. Opiskelija osaa ratkaista ammatin ydinosaamisen ongelmia hyödyntäen ajanmukaista teknologiaa kuten 3d-skannausta ja cad-mallinnusta. Opiskelija harjaantuu toimimaan digitaalisissa työskentely-ympäristöissä vieraalla kielellä.
Sisältö
• Ammattialan digitaaliset asiakaslähtöiset mittalaitteet
• 3d-skannaus
• 3d-tulostus
• 3d-mallinnuksen perusteet
Aika ja paikka
Myllypuro
Opetusmenetelmät
Tutustuminen seuraaviin mallintamisjärjestelmiin:
LutraCad
Rodin4
Solidworks, Rhino
Skannausharjoitukset
Aktiivinen osallistuminen opetukseen 50%
Annetut tehtävät 50%
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
-
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
-
Kansainvälisyys
-
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
-
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
CAD 80%
Muu 20%
Sisällön jaksotus
-
Lisätietoja opiskelijoille
Solidworks, Rhino perusteet
Rodin4, LutraCad, Sense
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- osoittaa perehtyneisyyden alan tietoperustaan ja ydinainekseen
- etsiä tietoa monipuolisista tietolähteistä
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia erilaisissa tehtävissä eri toimintaympäristöissä
- osoittaa saavuttaneensa ydinosaamisen tavoitteet
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- osoittaa perehtyneisyyden keskeisiin ammattialan turvallisuuskäytänteisiin
- toimia eettisten periaatteiden mukaisesti
- tuoda osaamisensa ryhmän tai projektin käyttöön
Arviointikriteerit, hyvä (3)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti
- etsiä tietoa ja arvioida ja käyttää kriittisesti tietolähteitä
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- soveltaa tietoperustaa ammatillisissa tehtävissä
- soveltaa ammatillista osaamistaan eri työtehtävissä
- toimia ammatillisessa tilanteessa itsenäisesti ja vastuullisesti
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- suunnitella toimintaa turvallisuus huomioiden
- toimia ammattialan eettisten periaatteiden mukaisesti
- toimia tavoitteellisesti työryhmässä ja projektissa
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa asiantuntevasti
- perustella tietolähteiden käytön
- perustella toimintaa tutkitun tiedon tai selvitysten avulla
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia monipuolisissa ja kansainvälisissä tehtävissä ja työtilanteissa
- toimia asiakaslähtöisesti ja yrityshenkisesti
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia vastuullisesti ja turvallisuus huomioiden
- perustella toimintaa ammattialan eettisten periaatteiden mukaisesti
- organisoida ja ohjata ryhmän ja projektin toimintaa
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
TIETOPERUSTA
- ei riittävästi hallitse tai arvosta alan tietoa
- ei tunne tai osaa käyttää alan käsitteitä
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
- riittämätön ammatillinen taito
- ei toimi koulutuksen ja ohjauksen mukaisesti
- ei pyri kehittämään itseään ja toimintaansa
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
- suhtautuu piittaamattomasti ammattialan turvallisuuteen tai eettiseen toimintaan
- ei motivoidu tai osallistu ryhmä- ja kehittämistyöhön
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
CAD tehtävät 80%
Muut kirjalliset työt 20%
Ilmoittautumisaika
02.05.2023 - 27.09.2023
Ajoitus
14.08.2023 - 22.10.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
5 - 35
Tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Anu Luoma
- Tomi Nurminen
Vastuuhenkilö
Toni Nisula
Opiskelijaryhmät
-
SXA23S1Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma päivä
Tavoitteet
Asiantuntijaviestintä 3 op
Opiskelija osaa toimia opiskelun ja työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa. Hän osaa tuottaa oman alansa tekstilajeja eri kanaviin. Opiskelija osaa viestiä asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Hän osaa hakea ja arvioida tietoa kriittisesti ja käyttää sitä tavoitteellisesti. Opiskelija tuntee suullisen ja kirjallisen viestinnän hyvät käytännöt ja osaa soveltaa niitä tarkoituksenmukaisesti. Opiskelija osaa hyödyntää kieli- ja viestintätaitoaan ajattelunsa ja asiantuntijuutensa jatkuvaan kehittämiseen.
Jalkateräortosien perusteet 2 op
Opiskelija kuvaa alaraajojen toimintaan ja liikkumiseen vaikuttavia tekijöitä ja niiden aiheuttamia toiminnallisia rajoituksia.Hän osaa selittää tyypillisimmät jalan ongelmat. Opiskelija tietää jalkaterän ortoosien toiminnalliset ja rakenteelliset peruselementit.
Sisältö
Asiantuntijaviestintä
• Asiantuntijan tekstitaidot ja ammatillisten tekstien laadinta
• Vuorovaikutustaidot: asiakasviestintä, ryhmätyöskentely ja neuvottelutilanteet
• Esiintymistaidot, puhumalla vaikuttaminen ja palautteen antaminen
• Viestinnän suunnittelu ja arviointi
• Tieteellisen kirjoittamisen perusteet
• Lähteiden eettinen ja kriittinen käyttö ja merkintätavat
Jalkaterän ortoosit:
• Jalkaterän ortoosien tarpeen arviointi, asiakkaan neuvonta ja ohjaus
• Erilaiset jalkaterän ortoosit ja niiden vaikutus toimintakykyyn
• Alaraajojen biomekaaninen tutkiminen
Aika ja paikka
Myllypuro kampus 14.08.2023 - 22.10.2023
Oppimateriaalit
-Luentomateriaali, lähdetietoineen.
Opetusmenetelmät
Luennot
Kirjalliset tehtävät
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
-
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
-
Kansainvälisyys
-
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
-
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Asiantuntijaviestintä: Opiskelija osaa ohjattuna käyttää ja tuottaa ammatillisessa asiantuntijatyössä tarvittavia suullisia ja kirjallisia tekstilajeja. Hän osaa hakea tietoa ammatillisista lähteistä sekä hyödyntää hankkimaansa tietoa opinnoissaan ja työtehtävissään. Opiskelija osaa toimia asiantuntijatyön sekä tutkimus- ja kehittämistyön viestintätilanteissa.
Jalkateräortoosit:
Opiskelija käyttää keskeisiä ja asianmukaisia ammattikäsitteitä sekä tekee valintoja oman alan tietoperustaa käyttäen. Opiskelija tunnistaa oman toimintansa edellytyksiä ja seurauksia. Opiskelija toimii sääntöjä ja ohjeita noudattaen ja käyttää työmenetelmiä asianmukaisesti ja turvallisesti. Opiskelija työskentelee ammattieettisten periaatteiden mukaisesti ja toimii vastuullisesti ryhmän jäsenenä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Asiantuntijaviestintä: Opiskelija osaa itsenäisesti käyttää ja tuottaa ammatillisessa asiantuntijatyössä tarvittavia suullisia ja kirjallisia tekstilajeja. Hän osaa hakea monipuolisesti tietoa ammatillisista lähteistä ja arvioida tiedon luotettavuutta ja hyödynnettävyyttä opinnoissaan ja työtehtävissään. Opiskelija osaa toimia rakentavasti asiantuntijantyön sekä tutkimus- ja kehittämistyön viestintätilanteissa.
Jalkateräortoosit:
Opiskelija erittelee keskeisten ja asianmukaisten ammattikäsitteiden välisiä suhteita sekä perustelee valintojaan oman alan tietoperustaa käyttäen. Opiskelija erittelee oman toimintansa edellytyksiä ja seurauksia. Opiskelija toimii erilaisissa toimintaympäristössä sääntöjä ja ohjeita noudattaen ja käyttäen työmenetelmiä asianmukaisesti ja turvallisesti. Opiskelija työskentelee ammattieettisten periaatteiden mukaisesti ja toimii joustavasti ryhmän jäsenenä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Asiantuntijaviestintä: Opiskelija osaa tavoitteellisesti käyttää ja tuottaa ammatillisessa asiantuntijatyössä tarvittavia suullisia ja kirjallisia tekstilajeja. Hän osaa hakea monipuolisesti tietoa ammatillisista lähteistä ja arvioida kriittisesti tiedon luotettavuutta sekä hyödynnettävyyttä opinnoissaan ja työtehtävissään. Opiskelija osaa toimia ryhmän jäsenenä ja vetäjänä asiantuntijantyön sekä tutkimus- ja kehittämistyön viestintätilanteissa. Opiskelija osoittaa halua kehittyä asiantuntijan viestintä- ja vuorovaikutustaidoissa.
Jalkateräortoosit:
Opiskelija erittelee ja arvioi keskeisten ja asianmukaisten ammattikäsitteiden välisiä suhteita sekä tekee valintoja vertaillen vaihtoehtoja oman alan tietoperustaa käyttäen. Opiskelija arvioi oman toimintansa edellytyksiä ja seurauksia. Opiskelija toimii erilaisissa toimintaympäristössä aloitteellisesti ja tavoitteiden suunnassa sekä soveltaa työmenetelmiä asianmukaisesti ja turvallisesti. Opiskelija työskentelee erilaisissa tilanteissa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti ja toimii ryhmän toimintaa edistäen.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Asiantuntijaviestintä: Opiskelija osaa ohjattuna käyttää ja tuottaa ammatillisessa asiantuntijatyössä tarvittavia suullisia ja kirjallisia tekstilajeja. Hän osaa hakea tietoa ammatillisista lähteistä sekä hyödyntää hankkimaansa tietoa opinnoissaan ja työtehtävissään. Opiskelija osaa toimia asiantuntijatyön sekä tutkimus- ja kehittämistyön viestintätilanteissa.
Jalkateräortoosit
Osaamisen tulee olla HYVÄ mukaista.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Läsnäolo 50%
Tehtävät 50%
Esitietovaatimukset
Asiantuntijaviestintä: Eurooppalaisen kielitaidon viitekehyksen taitotaso (CEF) B2. Toinen kotimainen kieli: Eurooppalaisen kielitaidon viitekehyksen taitotaso (CEF) B1.
Lisätiedot
Opintojakso sisältää 3op asiantuntijaviestinnän opintoja ja 2op Jalkaterän ortoosien perusteet
Ilmoittautumisaika
27.11.2023 - 10.12.2023
Ajoitus
18.03.2024 - 24.05.2024
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Apuvälinetekniikka Virtuaali
- Tomi Nurminen
Opiskelijaryhmät
-
SXA21S1Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma päivä
Tavoitteet
Opiskelija on selvillä hallinnon ja johtamisen merkityksestä yksilöä ja yhteiskuntaa hyödyntävien apuvälinepalvelujen tuottamisessa. Hän perehtyy tulosvastuulliseen apuvälinehuollon suunnitteluun, päätöksentekoon, arviointiin ja kehittämiseen. Opiskelija on selvillä laadunhallinnan merkityksestä omassa työssään ja laadunvarmistuksen menetelmistä. Opiskelija osaa arvioida laatua omassa työssään sekä sosiaali- ja terveysalan palvelujärjestelmissä. Opiskelija kuvaa, miten työyhteisön liiketoiminnan visio ja strategia ohjaavat päätöksentekoa ja toimintaa. Opiskelija toimii hyvillä alaistaidoilla työyhteisössä ja tuntee esimiehen työnkuvan ja tehtävät. Opiskelijalla on valmiudet oman työnsä ja työyhteisön kehittämiseen ja johtamiseen.
Sisältö
• Johtaminen ja päätöksentekokyky
• Ammattialan asiantuntijuus
• Laadunhallinta
• Strateginen ajattelu
• Osaamisen johtaminen
• Työyhteisön ja henkilöstön kehittäminen
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- soveltaa alan tietoperustaa tilanteen mukaisesti
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti
- perustella toimintaa tutkitun tiedon ja selvitysten avulla
- etsiä tietoa ja perustella tietolähteiden käytön
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia erilaisissa tehtävissä toimeksiannon mukaan
- selvittää toiminnan lähtökohtia ja tarpeita
- osoittaa saavuttaneensa ydinosaamisen tavoitteet
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- selvittää työtehtäviin liittyvät turvallisuusohjeet ja toimia niiden mukaisesti
- toimia ammattialansa eettisten periaatteiden mukaisesti
- suunnitella ja ohjata monialaisten ryhmien toimintaa
- viestiä ammattialan asioista
Arviointikriteerit, hyvä (3)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa sujuvasti ja laaja-alaisesti
- arvioida ja käyttää kriittisesti tietolähteitä ja tutkimustietoa
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- soveltaa tutkimustietoa ammatillisissatehtävissä
- toimia monipuolisissa ja kansainvälisissä työtilanteissa
- toimia tilaaja- ja asiakaslähtöisesti ja yrittäjänä
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia työtehtävissä vastuullisesti turvallisuus huomioiden
- arvioida ammattieettistä toimintaa
- edustaa ammattialaansa monialaisissa ja kansainvälisissä ryhmissä ja projekteissa
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- osoittaa alan tietoperustan hyvän hallinnan
- käyttää teorian ja ammattialan käsitteitä ja tietoa asiantuntevasti ja yhdistää niitä kokonaisuuksiksi
- luoda ja viestiä uutta tietoa
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- kehittää innovatiivisia ja vaihtoehtoisia ratkaisuja ammatillisiin tehtäviin ja ongelmiin
- soveltaa ammatillista osaamistaan uusissa tilanteissa
- ottaa vastuun ammatillisen prosessin kokonaisuudesta
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- kehittää yhteisön turvallisuutta ja vastuullisuutta
- soveltaa ammattieettisiä periaatteita eri tilanteissa
- johtaa henkilöiden/ryhmien ammatillista kehittymistä
- toimia tavoitteellisesti, itseään ja työelämää kehittävästi
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hylätty
TIETOPERUSTA
- ei riittävästi hallitse tai arvosta alan tietoa
- käyttää alan käsitteitä puutteellisesti
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
- asiantuntijaksi riittämätön ammatillinen taito
- ei toimi koulutuksen ja ohjauksen mukaisesti
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
- suhtautuu huolimattomasti ammattialan turvallisuuteen tai eettiseen toimintaan
- ei motivoidu tai osallistu ryhmä- ja kehittämistyöhön
Ilmoittautumisaika
02.05.2023 - 14.05.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 31.12.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Matti Kantola
Vastuuhenkilö
Matti Kantola
Opiskelijaryhmät
-
SXA22S1Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma päivä
Tavoitteet
Opiskelija osaa biomekaniikan peruskäsitteet ja biomekaanisen arvioinnin perusteet. Opiskelija osaa kuvata erilaiset mittaustyypit ja pystyy arvioimaan mittaamisen luotettavuutta. Hän osaa mitata nivelten liikkuvuuksia sekä hallitsee lihasvoiman arvioinnin periaatteet. Opiskelija osaa kuvata kävelyn perusperiaatteet ja vaiheet sekä nivel- ja lihastoiminnan eri vaiheiden aikana. Hän osaa arvioida kävelyä visuaalisesti havainnoiden ja hyödyntäen eri välineitä. Opiskelija tunnistaa yleiset muutokset kävelyssä ja tuntee yleiset haasteet apuvälineen käyttäjien liikkumisessa.
Sisältö
- Biomekaniikan perusteet
- Biomekaaninen arviointi
- Mittaustyypit, mittarit ja niiden luotettavuus
- Nivelten liikkuvuuden arviointi
- Lihasvoiman arviointi
- Kävelyn perusteet
- Lihastoiminta ja Nivelten liikkeet Kävelyn eri vaiheissa
- Kävelyn visuaalinen havainnointi
- Kävelyn arviointi teknologiaa hyödyntäen
- Yleiset kävelyn poikkeamat
- Proteesikävely
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- osoittaa perehtyneisyyden alan tietoperustaan ja ydinainekseen
- etsiä tietoa monipuolisista tietolähteistä
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia erilaisissa tehtävissä eri toimintaympäristöissä
- osoittaa saavuttaneensa ydinosaamisen tavoitteet
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- osoittaa perehtyneisyyden keskeisiin ammattialan turvallisuuskäytänteisiin
- toimia eettisten periaatteiden mukaisesti
- tuoda osaamisensa ryhmän tai projektin käyttöön
Arviointikriteerit, hyvä (3)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti
- etsiä tietoa ja arvioida ja käyttää kriittisesti tietolähteitä
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- soveltaa tietoperustaa ammatillisissa tehtävissä
- soveltaa ammatillista osaamistaan eri työtehtävissä
- toimia ammatillisessa tilanteessa itsenäisesti ja vastuullisesti
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- suunnitella toimintaa turvallisuus huomioiden
- toimia ammattialan eettisten periaatteiden mukaisesti
- toimia tavoitteellisesti työryhmässä ja projektissa
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa asiantuntevasti
- perustella tietolähteiden käytön
- perustella toimintaa tutkitun tiedon tai selvitysten avulla
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia monipuolisissa ja kansainvälisissä tehtävissä ja työtilanteissa
- toimia asiakaslähtöisesti ja yrityshenkisesti
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia vastuullisesti ja turvallisuus huomioiden
- perustella toimintaa ammattialan eettisten periaatteiden mukaisesti
- organisoida ja ohjata ryhmän ja projektin toimintaa
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
TIETOPERUSTA
- ei riittävästi hallitse tai arvosta alan tietoa
- ei tunne tai osaa käyttää alan käsitteitä
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
- riittämätön ammatillinen taito
- ei toimi koulutuksen ja ohjauksen mukaisesti
- ei pyri kehittämään itseään ja toimintaansa
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
- suhtautuu piittaamattomasti ammattialan turvallisuuteen tai eettiseen toimintaan
- ei motivoidu tai osallistu ryhmä- ja kehittämistyöhön
Ilmoittautumisaika
01.09.2023 - 30.11.2023
Ajoitus
08.01.2024 - 17.03.2024
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Apuvälinetekniikka Virtuaali
- Kyösti Lassila
- Toni Nisula
- Kari Sonninen
Vastuuhenkilö
Toni Nisula
Opiskelijaryhmät
-
SXA22S1Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma päivä
Tavoitteet
Opiskelija kuvaa alaraajojen toimintaan ja liikkumiseen vaikuttavia tekijöitä ja niiden aiheuttamia toiminnallisia rajoituksia. Opiskelija tietää jalkineiden ja erityisjalkineiden toiminnalliset ja rakenteelliset peruselementit. Opiskelija suoriutuu jalkineiden mitanotosta sekä jalkineen muutostöistä ohjattuna. Opiskelija harjaantuu tuotteiden sovituksessa sekä antaa ohjausta ja käytön opetusta asiakkaalle. Opiskelija vertaa toiminnallisen lähtökohdan suhdetta lopputuotokseen ammatillisista näkökulmista.
Sisältö
• Erityisjalkineiden tarpeen arviointi, asiakkaan neuvonta ja ohjaus
• Erilaiset jalkineet ja niiden vaikutus toimintakykyyn
• Jalkineiden muutostyöt
• Tutkimus- ja mitanottotavat ja tekniikat
• Valmistusprosessi ja tekniikat
• Erityisjalkineiden sovitus, arviointi ja käytön ohjaus
Oppimateriaalit
Jaetaan kurssilla
Opetusmenetelmät
Lähiopetus
Ohjatut harjoitukset
Esittävä luento
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
12.12.2022 lukujärjestyksen mukaisesti.
Tentin sisältö:
- Teoriaopetuksen sisältö ja jaettu / osoitettu kirjallinen materiaali.
- Käytännön harjoitusten aikana opetetut asiat.
Kansainvälisyys
-
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
-
Sisällön jaksotus
-
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakson arvosanan korotus ei mahdollista, koska kurssilla ohjattuja laboraatioita,
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- osoittaa perehtyneisyyden alan tietoperustaan ja ydinainekseen
- etsiä tietoa monipuolisista tietolähteistä
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia erilaisissa tehtävissä eri toimintaympäristöissä
- osoittaa saavuttaneensa ydinosaamisen tavoitteet
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- osoittaa perehtyneisyyden keskeisiin ammattialan turvallisuuskäytänteisiin
- toimia eettisten periaatteiden mukaisesti
- tuoda osaamisensa ryhmän tai projektin käyttöön
Arviointikriteerit, hyvä (3)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti
- etsiä tietoa ja arvioida ja käyttää kriittisesti tietolähteitä
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- soveltaa tietoperustaa ammatillisissa tehtävissä
- soveltaa ammatillista osaamistaan eri työtehtävissä
- toimia ammatillisessa tilanteessa itsenäisesti ja vastuullisesti
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- suunnitella toimintaa turvallisuus huomioiden
- toimia ammattialan eettisten periaatteiden mukaisesti
- toimia tavoitteellisesti työryhmässä ja projektissa
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa asiantuntevasti
- perustella tietolähteiden käytön
- perustella toimintaa tutkitun tiedon tai selvitysten avulla
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia monipuolisissa ja kansainvälisissä tehtävissä ja työtilanteissa
- toimia asiakaslähtöisesti ja yrityshenkisesti
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia vastuullisesti ja turvallisuus huomioiden
- perustella toimintaa ammattialan eettisten periaatteiden mukaisesti
- organisoida ja ohjata ryhmän ja projektin toimintaa
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
TIETOPERUSTA
- ei riittävästi hallitse tai arvosta alan tietoa
- ei tunne tai osaa käyttää alan käsitteitä
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
- riittämätön ammatillinen taito
- ei toimi koulutuksen ja ohjauksen mukaisesti
- ei pyri kehittämään itseään ja toimintaansa
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
- suhtautuu piittaamattomasti ammattialan turvallisuuteen tai eettiseen toimintaan
- ei motivoidu tai osallistu ryhmä- ja kehittämistyöhön
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti 50%
Oppimispäiväkirja / Kirjalliset tehtävät 30%
Valmistettu tuote,20%
Esitietovaatimukset
Tutkinto-opiskelijalta vaaditaan suoritusmerkintä seuraavilta opintojaksoilta:
- SX00EP25 Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia 1 ja fysiologia
- SX00EP30 Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia 2, neuroanatomia ja -fysiologia
- SX00EP27 Apuvälinetekniikan ammatilliset perusteet
- SX00EQ75 Lääketieteellisen osaamisen perusteet apuvälinealalla
- SX00EQ76 Lääketieteellisen osaamisen syventäminen apuvälinealalla
Ilmoittautumisaika
27.11.2023 - 10.12.2023
Ajoitus
08.01.2024 - 17.03.2024
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Apuvälinetekniikka Virtuaali
- Tomi Nurminen
Opiskelijaryhmät
-
SXA22S1Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma päivä
Tavoitteet
Opiskelija tietää jalkaterän, lonkan ja yläraajan-amputaatiot, niiden syyt ja niihin liittyvät proteesitekniset ratkaisut. Opiskelija osaa arvioida aktiivisuusluokituksen ja osaa yhdistää sen proteesin valmistukseen. Hän osaa suunnitella ja valmistaa sovelletusti proteesin perinteisin menetelmin sekä sähköistä mallintamista hyödyntäen. Opiskelija soveltaa materiaalitietämystään proteesien valmistuksessa. Hän osaa ohjata asiakasta proteesin käytössä ja arvioida proteesin käytettävyyttä.
Sisältö
"•Jalkaterän amputaatiot
• Lonkkadisartikulaatio
• Yläraaja-amputaatiot
• Proteesin suunnittelu eri amputaatiotasoissa
• sovitinosan suunnittelu ja yleisimmän sovitinosa mallit
• Yläraajaproteesin ohjauksen ja hallinnan toimintaperiaatteet
• Tutkimus ja mitanotto
• Valmistusprosessi, komponentit ja materiaalit
• Proteesin sovitus ja linjaus
• Käytön arviointi ja ohjaus
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- soveltaa alan tietoperustaa tilanteen mukaisesti
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti
- perustella toimintaa tutkitun tiedon ja selvitysten avulla
- etsiä tietoa ja perustella tietolähteiden käytön
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia erilaisissa tehtävissä toimeksiannon mukaan
- selvittää toiminnan lähtökohtia ja tarpeita
- osoittaa saavuttaneensa ydinosaamisen tavoitteet
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- selvittää työtehtäviin liittyvät turvallisuusohjeet ja toimia niiden mukaisesti
- toimia ammattialansa eettisten periaatteiden mukaisesti
- suunnitella ja ohjata monialaisten ryhmien toimintaa
- viestiä ammattialan asioista
Arviointikriteerit, hyvä (3)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa sujuvasti ja laaja-alaisesti
- arvioida ja käyttää kriittisesti tietolähteitä ja tutkimustietoa
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- soveltaa tutkimustietoa ammatillisissatehtävissä
- toimia monipuolisissa ja kansainvälisissä työtilanteissa
- toimia tilaaja- ja asiakaslähtöisesti ja yrittäjänä
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia työtehtävissä vastuullisesti turvallisuus huomioiden
- arvioida ammattieettistä toimintaa
- edustaa ammattialaansa monialaisissa ja kansainvälisissä ryhmissä ja projekteissa
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- osoittaa alan tietoperustan hyvän hallinnan
- käyttää teorian ja ammattialan käsitteitä ja tietoa asiantuntevasti ja yhdistää niitä kokonaisuuksiksi
- luoda ja viestiä uutta tietoa
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- kehittää innovatiivisia ja vaihtoehtoisia ratkaisuja ammatillisiin tehtäviin ja ongelmiin
- soveltaa ammatillista osaamistaan uusissa tilanteissa
- ottaa vastuun ammatillisen prosessin kokonaisuudesta
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- kehittää yhteisön turvallisuutta ja vastuullisuutta
- soveltaa ammattieettisiä periaatteita eri tilanteissa
- johtaa henkilöiden/ryhmien ammatillista kehittymistä
- toimia tavoitteellisesti, itseään ja työelämää kehittävästi
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hylätty
TIETOPERUSTA
- ei riittävästi hallitse tai arvosta alan tietoa
- käyttää alan käsitteitä puutteellisesti
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
- asiantuntijaksi riittämätön ammatillinen taito
- ei toimi koulutuksen ja ohjauksen mukaisesti
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
- suhtautuu huolimattomasti ammattialan turvallisuuteen tai eettiseen toimintaan
- ei motivoidu tai osallistu ryhmä- ja kehittämistyöhön
Esitietovaatimukset
Tutkinto-opiskelijalta vaaditaan suoritusmerkintä seuraavilta opintojaksoilta:
- SX00EP25 Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia 1 ja fysiologia
- SX00EP27 Apuvälinetekniikan ammatilliset perusteet
- SX00EP30 Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia 2, neuroanatomia ja -fysiologia
- SX00EQ75 Lääketieteellisen osaamisen perusteet apuvälinealalla
- SX00EQ76 Lääketieteellisen osaamisen syventäminen apuvälinealalla
- SX00EP32 Yleisimmät alaraaja-amputaatiot ja protetisointi
- SX00EP35 Jalkaterän ortoosit
Ilmoittautumisaika
02.05.2023 - 14.05.2023
Ajoitus
21.08.2023 - 16.10.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Tomi Nurminen
Opiskelijaryhmät
-
SXA22S1Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma päivä
Tavoitteet
Opiskelija kuvaa alaraajojen toimintaan ja liikkumiseen vaikuttavia tekijöitä ja niiden aiheuttamia toiminnallisia rajoituksia. Opiskelija tietää jalkaterän ortoosien toiminnalliset ja rakenteelliset peruselementit. Opiskelija suoriutuu jalkaterän ortoosin mitanotosta ja valmistuksesta. Opiskelija osaa käyttää jalakterän ortoosien teknologisia valmistusmetodeja. Opiskelija harjaantuu ohjattuna tuotteiden sovituksessa sekä antaa ohjausta ja käytönopetusta asiakkaalle. Opiskelija vertaa toiminnallisen lähtökohdan suhdetta lopputuotokseen ammatillisista näkökulmista. Opiskelija ymmärtää tuotteen kustanusrakenteen.
Sisältö
• Jalkaterän ortoosien tarpeen arviointi, asiakkaan neuvonta ja ohjaus
• Erilaiset jalkaterän ortoosit ja niiden vaikutus toimintakykyyn
• Tutkimus- ja mitanottotavat ja -tekniikat
• Valmistusprosessi ja tekniikat
• Materiaalit, komponentit ja niiden valintaan vaikuttavat tekijät
• Jalkaterän ortoosien sovitus, arviointi ja käytönohjaus
• Sähköinen mallintaminen ja valmistus
Aika ja paikka
Myllypuro
Oppimateriaalit
Jalat ja terveys; Liukkonen, Irmeli ; Saarikoski, Riitta ; Ahonen, Jarmo, Duodecim 2011
Atlas of orthosis and assistive devices
Luentomateriaali
Muu, erikseen ilmoitettava materiaali
Opetusmenetelmät
Luennot
Käytännön harjoitteet
Kirjalliset tehtävät
Tentti
Lisätietoja opiskelijoille
Opettajan laatimat tehtävät ja MATERIAALIT ovat Tekijänoikeuslain (404/61) mukaisia teoksia, joihin opettajalla on tekijänoikeus. Tehtäviä JA MATERIAALEJA ei saa käyttää muuten kuin omissa opinnoissaan. Niiden julkinen levittäminen on sallittua vain opettajan luvalla.
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- osoittaa perehtyneisyyden alan tietoperustaan ja ydinainekseen
- etsiä tietoa monipuolisista tietolähteistä
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia erilaisissa tehtävissä eri toimintaympäristöissä
- osoittaa saavuttaneensa ydinosaamisen tavoitteet
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- osoittaa perehtyneisyyden keskeisiin ammattialan turvallisuuskäytänteisiin
- toimia eettisten periaatteiden mukaisesti
- tuoda osaamisensa ryhmän tai projektin käyttöön
Arviointikriteerit, hyvä (3)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti
- etsiä tietoa ja arvioida ja käyttää kriittisesti tietolähteitä
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- soveltaa tietoperustaa ammatillisissa tehtävissä
- soveltaa ammatillista osaamistaan eri työtehtävissä
- toimia ammatillisessa tilanteessa itsenäisesti ja vastuullisesti
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- suunnitella toimintaa turvallisuus huomioiden
- toimia ammattialan eettisten periaatteiden mukaisesti
- toimia tavoitteellisesti työryhmässä ja projektissa
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa asiantuntevasti
- perustella tietolähteiden käytön
- perustella toimintaa tutkitun tiedon tai selvitysten avulla
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia monipuolisissa ja kansainvälisissä tehtävissä ja työtilanteissa
- toimia asiakaslähtöisesti ja yrityshenkisesti
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia vastuullisesti ja turvallisuus huomioiden
- perustella toimintaa ammattialan eettisten periaatteiden mukaisesti
- organisoida ja ohjata ryhmän ja projektin toimintaa
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
TIETOPERUSTA
- ei riittävästi hallitse tai arvosta alan tietoa
- ei tunne tai osaa käyttää alan käsitteitä
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
- riittämätön ammatillinen taito
- ei toimi koulutuksen ja ohjauksen mukaisesti
- ei pyri kehittämään itseään ja toimintaansa
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
- suhtautuu piittaamattomasti ammattialan turvallisuuteen tai eettiseen toimintaan
- ei motivoidu tai osallistu ryhmä- ja kehittämistyöhön
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti 50%
Käytännön harjoitteet 20%
Kirjalliset työt 30%
Esitietovaatimukset
Tutkinto-opiskelijalta vaaditaan suoritusmerkintä seuraavilta opintojaksoilta:
- SX00EP25 Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia 1 ja fysiologia
- SX00EP30 Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia 2, neuroanatomia ja -fysiologia
- SX00EP27 Apuvälinetekniikan ammatilliset perusteet
- SX00EQ75 Lääketieteellisen osaamisen perusteet apuvälinealalla
Ilmoittautumisaika
27.11.2023 - 10.12.2023
Ajoitus
18.03.2024 - 24.05.2024
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 35
Tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Apuvälinetekniikka Virtuaali
- Tuomas Leisti
Vastuuhenkilö
Tuomas Leisti
Opiskelijaryhmät
-
SXA23S1Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma päivä
Tavoitteet
Opiskelija tuntee ihmisen päivittäiset toiminnot sekä niihin liittyvät haasteet. Hän osaa tukea myös erityisryhmien ja eri kulttuureista saapuvien kuntoutujien autonomiaa ja osallisuutta arjessa apuvälineiden avulla. Hän arvioi ihmisen osallistumista edistäviä ympäristöratkaisuja ja soveltaa osaamistaan esteettömän toimintaympäristön suunnittelussa. Opiskelija tutustuu ympäristönhallintalaitteisiin ja kommunikaation apuvälineisiin ja ymmärtää niiden merkityksen kuntoutujan arjessa. Opiskelija tuntee erityisryhmien apuvälineitä ja ymmärtää niiden valintaan ja käyttöön vaikuttavia tekijöitä.
Opiskelija ymmärtää nykykäsityksen mielenterveydestä sekä psyykkisestä toimintakyvystä. Hänelle syntyy perusvalmiuksia asiakkaan hyvään kohtaamiseen ja kykyä tunnistaa erilaisia elämän- ja traumaattisten kriisien tunnusmerkkejä. Opiskelija ymmärtää psyykkisten voimavarojen merkityksen eritaustaisten ihmisten sopeutumiselle sekä hyvinvoinnille.
Sisältö
• Osallistumista edistävä ympäristön suunnittelu ja sitä ohjaavat lait ja suositukset eri käyttäjäryhmien näkökulmasta
• Ympäristönhallinnan laitejärjestelmät
• Päivittäisten toimintojen apuvälineet ja käsitteet
• Erityisryhmien apuvälineet
• Monikulttuurisuus
• Psyykkinen, fyysinen ja sosiaalinen esteettömyys
• Mielenterveyden pulmien kohtaaminen asiakastyössä
• Kriisit ja traumat
• Psyykkiset voimavarat
• Hyvä kohtaaminen erilaisten asiakkaiden kanssa (esim. monikulttuurisen, neuropsykologisesti tai neurologisesti oireilevan asiakkaan kanssa
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- osoittaa perehtyneisyyden alan tietoperustaan ja ydinainekseen
- etsiä tietoa monipuolisista tietolähteistä
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia erilaisissa tehtävissä eri toimintaympäristöissä
- osoittaa saavuttaneensa ydinosaamisen tavoitteet
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- osoittaa perehtyneisyyden keskeisiin ammattialan turvallisuuskäytänteisiin
- toimia eettisten periaatteiden mukaisesti
- tuoda osaamisensa ryhmän tai projektin käyttöön
Arviointikriteerit, hyvä (3)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti
- etsiä tietoa ja arvioida ja käyttää kriittisesti tietolähteitä
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- soveltaa tietoperustaa ammatillisissa tehtävissä
- soveltaa ammatillista osaamistaan eri työtehtävissä
- toimia ammatillisessa tilanteessa itsenäisesti ja vastuullisesti
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- suunnitella toimintaa turvallisuus huomioiden
- toimia ammattialan eettisten periaatteiden mukaisesti
- toimia tavoitteellisesti työryhmässä ja projektissa
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa:
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa asiantuntevasti
- perustella tietolähteiden käytön
- perustella toimintaa tutkitun tiedon tai selvitysten avulla
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia monipuolisissa ja kansainvälisissä tehtävissä ja työtilanteissa
- toimia asiakaslähtöisesti ja yrityshenkisesti
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia vastuullisesti ja turvallisuus huomioiden
- perustella toimintaa ammattialan eettisten periaatteiden mukaisesti
- organisoida ja ohjata ryhmän ja projektin toimintaa
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hylätty
TIETOPERUSTA
- ei riittävästi hallitse tai arvosta alan tietoa
- ei tunne tai osaa käyttää alan käsitteitä
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
- riittämätön ammatillinen taito
- ei toimi koulutuksen ja ohjauksen mukaisesti
- ei pyri kehittämään itseään ja toimintaansa
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
- suhtautuu piittaamattomasti ammattialan turvallisuuteen tai eettiseen toimintaan
- ei motivoidu tai osallistu ryhmä- ja kehittämistyöhön
Ilmoittautumisaika
02.05.2023 - 14.05.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 31.12.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Apuvälinetekniikka Virtuaali
- Toni Nisula
- Leena Piironen
Vastuuhenkilö
Toni Nisula
Opiskelijaryhmät
-
SXA21S1Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma päivä
Tavoitteet
Opiskelija soveltaa aikaisemmin hankkimaansa osaamista asiakkaan kohtaamisessa ja apuvälinearvion tekemisessä. Hän ymmärtää pyörätuoliasiakkaan istumisen problematiikkaa ja tunnistaa siihen liittyviä riskejä. Opiskelija on tietoinen siitä, miten istumiseen pystytään vaikuttamaan. Opiskelija ymmärtää painehaavojen syntymekanismin hallitsee hallitsee keinoja pyörätuolin käyttäjän painehaavariskin pienentämiseen. Opiskelija osaa käyttää digitaalisia mittalaitteita ja tulkita niiden tuottamaa dataa perustasolla. Opiskelija hallitsee pyörätuolin huoltamisen toimenpiteet perustasolla. Opiskelija soveltaa saamaansa tietoperustaa apuvälinearvioissa, käytönohjauksessa ja toimivuuden arvioinnissa sekä huolto- ja korjaustöissä.
Sisältö
- Asiakaskohtaaminen
- Hyvän ja toiminnallisen istumisen lähtökohdat
- Painehaavat ja niihin vaikuttaminen
- Digitaaliset mittalaitteet
- Dokumentaatio / raportointi
Aika ja paikka
Lukujärjestyksen mukaisesti yhteistyökumppaneiden toimipaikoissa.
Oppimateriaalit
-
Opetusmenetelmät
Lähiopetus
projektityöskentely
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Projektit toteutetaan yhteistyökumppaneiden kanssa.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
N/A
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- soveltaa alan tietoperustaa tilanteen mukaisesti
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti
- perustella toimintaa tutkitun tiedon ja selvitysten avulla
- etsiä tietoa ja perustella tietolähteiden käytön
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia erilaisissa tehtävissä toimeksiannon mukaan
- selvittää toiminnan lähtökohtia ja tarpeita
- osoittaa saavuttaneensa ydinosaamisen tavoitteet
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- selvittää työtehtäviin liittyvät turvallisuusohjeet ja toimia niiden mukaisesti
- toimia ammattialansa eettisten periaatteiden mukaisesti
- suunnitella ja ohjata monialaisten ryhmien toimintaa
- viestiä ammattialan asioista
Arviointikriteerit, hyvä (3)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa sujuvasti ja laaja-alaisesti
- arvioida ja käyttää kriittisesti tietolähteitä ja tutkimustietoa
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- soveltaa tutkimustietoa ammatillisissatehtävissä
- toimia monipuolisissa ja kansainvälisissä työtilanteissa
- toimia tilaaja- ja asiakaslähtöisesti ja yrittäjänä
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia työtehtävissä vastuullisesti turvallisuus huomioiden
- arvioida ammattieettistä toimintaa
- edustaa ammattialaansa monialaisissa ja kansainvälisissä ryhmissä ja projekteissa
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- osoittaa alan tietoperustan hyvän hallinnan
- käyttää teorian ja ammattialan käsitteitä ja tietoa asiantuntevasti ja yhdistää niitä kokonaisuuksiksi
- luoda ja viestiä uutta tietoa
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- kehittää innovatiivisia ja vaihtoehtoisia ratkaisuja ammatillisiin tehtäviin ja ongelmiin
- soveltaa ammatillista osaamistaan uusissa tilanteissa
- ottaa vastuun ammatillisen prosessin kokonaisuudesta
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- kehittää yhteisön turvallisuutta ja vastuullisuutta
- soveltaa ammattieettisiä periaatteita eri tilanteissa
- johtaa henkilöiden/ryhmien ammatillista kehittymistä
- toimia tavoitteellisesti, itseään ja työelämää kehittävästi
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
TIETOPERUSTA
- ei riittävästi hallitse tai arvosta alan tietoa
- käyttää alan käsitteitä puutteellisesti
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
- asiantuntijaksi riittämätön ammatillinen taito
- ei toimi koulutuksen ja ohjauksen mukaisesti
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
- suhtautuu huolimattomasti ammattialan turvallisuuteen tai eettiseen toimintaan
- ei motivoidu tai osallistu ryhmä- ja kehittämistyöhön
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Projektityö 100%
Esitietovaatimukset
Tutkinto-opiskelijalta vaaditaan suoritusmerkintä seuraavilta opintojaksoilta:
- SX00EP25 Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia 1 ja fysiologia
- SX00EP30 Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia 2, neuroanatomia ja -fysiologia
- SX00EQ75 Lääketieteellisen osaamisen perusteet apuvälinealalla
- SX00EQ76 Lääketieteellisen osaamisen syventäminen apuvälinealalla
- SX00EP89 Liikkumisen apuvälineet asiakkaan arjessa
Ilmoittautumisaika
02.05.2023 - 14.05.2023
Ajoitus
21.08.2023 - 22.10.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Toni Nisula
Opiskelijaryhmät
-
SXA21S1Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma päivä
Tavoitteet
Opiskelija hyödyntää tietoaan asiakkaan toiminnanrajoituksista ja liikkumisen apuvälineiden valintaan vaikuttavista tekijöistä. Opiskelija kuvaa liikkumisen apuvälineiden merkityksen asiakkaan autonomialle ja itsenäiselle selviytymiselle erilaisissa toimintaympäristöissä. Opiskelija hallitsee yleisimpien liikkumisen apuvälineiden toimintaperiaatteet. Opiskelija kuvaa oikean istumisen merkityksen pyörätuolin käyttäjälle. Opiskelija soveltaa saamaansa tietoperustaa apuvälinearvioissa, käytönohjauksessa ja toimivuuden arvioinnissa sekä huolto- ja korjaustöissä. Opiskelija tuntee erityisryhmien liikunnan erikoistarpeet.
Sisältö
• Apuvälineiden luovutusperusteet
• Toimintakyky
• Liikkumisen apuvälineet
• Pyörätuolin perusteet
• Pyrätuolissa istuminen
• Huolto ja korjausja mahdolliset muutostyöt
• Liikkumisen apuvälineiden sovitus, arviointi ja käytönohjaus
• Soveltavan liikunnan välineet
Aika ja paikka
Lukujärjestyksen mukaisesti.
Oppimateriaalit
-
Opetusmenetelmät
Lähiopetus
Ohjatut harjoitukset
Esittävä luento
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Huom. Moodle tehtävät suoritettuna ennen tenttiä.
Tentti 13.10.2023
Kansainvälisyys
-
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
-
Sisällön jaksotus
-
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojaksolla toimitaan Moodlessa sekä harjoitellaan käytännön taitoja kampuksella.
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- soveltaa alan tietoperustaa tilanteen mukaisesti
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti
- perustella toimintaa tutkitun tiedon ja selvitysten avulla
- etsiä tietoa ja perustella tietolähteiden käytön
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia erilaisissa tehtävissä toimeksiannon mukaan
- selvittää toiminnan lähtökohtia ja tarpeita
- osoittaa saavuttaneensa ydinosaamisen tavoitteet
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- selvittää työtehtäviin liittyvät turvallisuusohjeet ja toimia niiden mukaisesti
- toimia ammattialansa eettisten periaatteiden mukaisesti
- suunnitella ja ohjata monialaisten ryhmien toimintaa
- viestiä ammattialan asioista
Arviointikriteerit, hyvä (3)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa sujuvasti ja laaja-alaisesti
- arvioida ja käyttää kriittisesti tietolähteitä ja tutkimustietoa
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- soveltaa tutkimustietoa ammatillisissatehtävissä
- toimia monipuolisissa ja kansainvälisissä työtilanteissa
- toimia tilaaja- ja asiakaslähtöisesti ja yrittäjänä
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia työtehtävissä vastuullisesti turvallisuus huomioiden
- arvioida ammattieettistä toimintaa
- edustaa ammattialaansa monialaisissa ja kansainvälisissä ryhmissä ja projekteissa
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- osoittaa alan tietoperustan hyvän hallinnan
- käyttää teorian ja ammattialan käsitteitä ja tietoa asiantuntevasti ja yhdistää niitä kokonaisuuksiksi
- luoda ja viestiä uutta tietoa
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- kehittää innovatiivisia ja vaihtoehtoisia ratkaisuja ammatillisiin tehtäviin ja ongelmiin
- soveltaa ammatillista osaamistaan uusissa tilanteissa
- ottaa vastuun ammatillisen prosessin kokonaisuudesta
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- kehittää yhteisön turvallisuutta ja vastuullisuutta
- soveltaa ammattieettisiä periaatteita eri tilanteissa
- johtaa henkilöiden/ryhmien ammatillista kehittymistä
- toimia tavoitteellisesti, itseään ja työelämää kehittävästi
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
TIETOPERUSTA
- ei riittävästi hallitse tai arvosta alan tietoa
- käyttää alan käsitteitä puutteellisesti
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
- asiantuntijaksi riittämätön ammatillinen taito
- ei toimi koulutuksen ja ohjauksen mukaisesti
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
- suhtautuu huolimattomasti ammattialan turvallisuuteen tai eettiseen toimintaan
- ei motivoidu tai osallistu ryhmä- ja kehittämistyöhön
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Moodlen tehtävät palautettuna ennen tenttiä - oikeuttaa osallistumaan tenttiin.
Tentti 70%
Tehtävät 30% ( Nostava tai laskeva vaikutus kokonaisarvosanaan)
Ilmoittautumisaika
03.04.2023 - 04.09.2023
Ajoitus
08.09.2023 - 08.12.2023
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
1 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
- Fysioterapian tutkinto-ohjelma
- Osteopatian tutkinto-ohjelma
- Jalkaterapian tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Tom Thiel
Vastuuhenkilö
Tom Thiel
Tavoitteet
Tämä opintojakso tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden oppia liikkumisen arviointia pintaa syvemmältä. Käsittelemme laajasti erilaisia teknologioita, joiden avulla voidaan parantaa laatua liikkumisen arvioinnissa. Kurssin aikana opit ymmärtämään valikoitujen liikeanalyysimenetelmien toimintaperusteet, teknologioiden sovelluskohteita, laadukkaan mittauksen periaatteita ja kykyä arvioida tulosten luotettavuuteen liittyviä tekijöitä.
Osaamistavoitteet
Opintojakson tarkoituksena on perehdyttää erilaisiin havainnointia tukeviin liikkumisen mittaamisen menetelmiin. Opiskelija tuntee opintojakson jälkeen mittauksen perusteet, osaa arvioida sopivan liikeanalyysimenetelmän valintaa eri käyttötarkoituksiin ja lisäksi kiinnittää huomiota tulosten luotettavuuteen liittyviin tekijöihin.
Sisältö
- Opiskelija saa tietoa erilaisista liikkumisen analysointiin kehitetyistä ratkaisuista.
- Opiskelija ymmärtää valikoitujen liikeanalyysimenetelmien toimintaperusteet, teknologioiden sovelluskohteita, laadukkaan mittauksen periaatteita.
- Opiskelija ymmärtää menetelmiä soveltuvuutta valikoituihin liikkumisen arvioinnin kohteisin.
- Opiskelija kehittää kykyään arvioida tulosten luotettavuuteen liittyviä tekijöitä.
Aika ja paikka
Opintojakso on avoinna 8.9 - 8.12.2023.
Opetusmenetelmät
Itsenäinen verkko-opiskelu Moodle-oppimisympäristössä.
Lisätietoja opiskelijoille
Ilmoittautuminen käynnissä 3.4.2023 klo 8.00 - 4.9.2023 klo 23.50. Ilmoittautuminen e-lomakkeella: https://elomake.metropolia.fi/lomakkeet/38817/lomake.html
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytyn arvioinnin perustana on lopputentin suorittaminen hyväksytysti.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hyväksytyn arvioinnin perustana on lopputentin suorittaminen hyväksytysti.
Esitietovaatimukset
Ymmärrys perusliikkumisen arvioinnista.
Ilmoittautumisaika
02.05.2023 - 14.05.2023
Ajoitus
17.10.2023 - 31.12.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Vanha viertotie 23
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Apuvälinetekniikka Virtuaali
- Kari Wallenius
- Tomi Nurminen
Vastuuhenkilö
Tomi Nurminen
Opiskelijaryhmät
-
SXA22S1Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma päivä
Tavoitteet
Opiskelija hyödyntää aiemmin oppimaansa tietoa neurologisista tuki- ja liikuntaelimistön sairauksista ja niiden aiheuttamista toiminnanrajoituksista. Opiskelija perehtyy erilaisten sairauksien ja vammojen aiheuttamiin ortoositarpeisiin.
Opiskelija kuvaa jalkaterä ja nilkkaortoosien käyttötarkoituksia ja osaa perustella ortoosin valinnan. Opiskelija harjaantuu yksilölliseen ortoosin apuvälinearvioon ja mitanottoon sekä suoriutuu jalkaterän ja nilkanalueen ortoosin valmistuksesta.
Opiskelija harjaantuu tuotteen sovituksessa sekä antaa ohjausta ja ortoosin käytönopetusta asiakkaalle. Opiskelija vertaa toiminnallisen lähtökohdan suhdetta lopputuotokseen ammatillisista näkökulmista.Opiskelija vahvistaa taitojaan asiakkaan kohtaamisessa ja apuvälinearviossa.
Sisältö
• Ortoositarvetta aiheuttavat yleisimmät sairaudet ja toiminnanvajavuudet
• Jalkaterän ja nilkan alueen ortoosit
• Yleisimmät komponentit ja niiden valintaan vaikuttavat tekijät
• Tutkimus ja mitanotto
• Valmistusprosessi ja -tekniikat
• Ortoosien sovitus, arviointi ja käytönohjaus
• Valmisortoosit
Aika ja paikka
Myllypuron kampus, 17.10.2023 - 31.12.2023
Oppimateriaalit
Luentomateriaali
Atlas of orthosis and assistive devices
Opetusmenetelmät
Luennot
Käytännön harjoitteet
Kirjalliset työt
Tentti
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
5 X 27h=135h
1op.=27h
Lisätietoja opiskelijoille
Opettajan laatimat tehtävät ja MATERIAALIT ovat Tekijänoikeuslain (404/61) mukaisia teoksia, joihin opettajalla on tekijänoikeus. Tehtäviä JA MATERIAALEJA ei saa käyttää muuten kuin omissa opinnoissaan. Niiden julkinen levittäminen on sallittua vain opettajan luvalla.
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- osoittaa perehtyneisyyden alan tietoperustaan ja ydinainekseen
- etsiä tietoa monipuolisista tietolähteistä
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia erilaisissa tehtävissä eri toimintaympäristöissä
- osoittaa saavuttaneensa ydinosaamisen tavoitteet
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- osoittaa perehtyneisyyden keskeisiin ammattialan turvallisuuskäytänteisiin
- toimia eettisten periaatteiden mukaisesti
- tuoda osaamisensa ryhmän tai projektin käyttöön
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa:
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti
- etsiä tietoa ja arvioida ja käyttää kriittisesti tietolähteitä
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- soveltaa tietoperustaa ammatillisissa tehtävissä
- soveltaa ammatillista osaamistaan eri työtehtävissä
- toimia ammatillisessa tilanteessa itsenäisesti ja vastuullisesti
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- suunnitella toimintaa turvallisuus huomioiden
- toimia ammattialan eettisten periaatteiden mukaisesti
- toimia tavoitteellisesti työryhmässä ja projektissa
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa:
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa asiantuntevasti
- perustella tietolähteiden käytön
- perustella toimintaa tutkitun tiedon tai selvitysten avulla
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia monipuolisissa ja kansainvälisissä tehtävissä ja työtilanteissa
- toimia asiakaslähtöisesti ja yrityshenkisesti
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia vastuullisesti ja turvallisuus huomioiden
- perustella toimintaa ammattialan eettisten periaatteiden mukaisesti
- organisoida ja ohjata ryhmän ja projektin toimintaa
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
TIETOPERUSTA
- ei riittävästi hallitse tai arvosta alan tietoa
- ei tunne tai osaa käyttää alan käsitteitä
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
- riittämätön ammatillinen taito
- ei toimi koulutuksen ja ohjauksen mukaisesti
- ei pyri kehittämään itseään ja toimintaansa
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
- suhtautuu piittaamattomasti ammattialan turvallisuuteen tai eettiseen toimintaan
- ei motivoidu tai osallistu ryhmä- ja kehittämistyöhön
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti 50%
KIrjalliset tehtävät 20%
Käytännön työskentely 30%
Esitietovaatimukset
Tutkinto-opiskelijalta vaaditaan suoritusmerkintä seuraavilta opintojaksoilta:
- SX00EP25 Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia 1 ja fysiologia
- SX00EP30 Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia 2, neuroanatomia ja -fysiologia
- SX00EP27 Apuvälinetekniikan ammatilliset perusteet
- SX00EQ75 Lääketieteellisen osaamisen perusteet apuvälinealalla
- SX00EQ76 Lääketieteellisen osaamisen syventäminen apuvälinealalla
- SX00EP35 Jalkaterän ortoosit
Ilmoittautumisaika
27.11.2023 - 10.12.2023
Ajoitus
18.03.2024 - 24.05.2024
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 35
Tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Varpu Perämäki
- Lääketieteelliset aineet Sote
- Kristiina Kokkonen
Vastuuhenkilö
Kristiina Kokkonen
Opiskelijaryhmät
-
SXA23S1Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma päivä
Tavoitteet
Opiskelija vahvistaa asiantuntijuuttaan ja osaamistaan apuvälineprosessissa ja apuvälinearviossa.
Opiskelija on selvillä yleisten sairauksien tavallisimmista riskitekijöistä, sairauksien ennaltaehkäisystä ja hoitovaihtoehdoista. Opiskelija tietää sairauksien aiheuttamat, toimintakykyyn vaikuttavat fyysiset ja psyykkiset tekijät ja osaa huomioida ne työssään. Opiskelija osaa etsiä
tutkimuksiin perustuvaa tietoa.
Infektioiden torjunta
Opiskelija hallitsee oikeaoppisen aseptisen toiminnan. Hän osaa omalla toiminnallaan huolehtia infektioiden leviämisen estämisestä. Hän ymmärtää infektioiden torjunnan merkityksen omalla ammattialallaan. Hän osaa toimia aseptisesti ja suojata toiminnallaan asiakasta, itseään ja työyhteisöään.
Patofysiologia
Opiskelija osaa kuvata tavallisimpien sairauksien synnyn, kehittymisen, sairauksiin liittyviin rakenteelliset muutokset solu- ja kudostasolla sekä paranemisen perusasiat patofysiologian näkökulmasta. Opiskelija osaa soveltaa patofysiologista tietoa oman ammatin näkökulmasta keskeisten sairauksien tutkimiseen ja hoitoon.
Sisätaudit
Opiskelija osaa kuvata sydän- ja verenkiertoelimistön, mahasuolikanavan, hengityselimistön sairauksien sekä diabeteksen ja vitsavaivojen perusmekanismit sekä pääpiirteet em. sairauksien diagnostiikasta ja hoidosta.
Gerontologia ja geriatria
Opiskelija ymmärtää gerontologian ja geriatrian tieteenaloina. Hän osaa vanhenemisteorioiden perusteet. Hän osaa selittää keskeiset kudoskohtaiset muutokset eri elinjärjestelmissä. Hän tietää vanhenevan väestön terveyshaasteet ja väestön ikääntymisen aiheuttamat yhteiskunnalliset vaikutukset. Hän ymmärtää vanhenevan väestön hoitomahdollisuudet oman ammattialansa näkökulmasta.
Palpaatio ja sonopalpaatio
Opiskelja hahmottaa kehon rakenteen ja koostumuksen manuaalisesti, käsin. Hän tutustuu reaaliaikaisen ultraäänikuvantamisen mahdollisuuksiin tarkastella kudoksia, joita on manuaalisesti vaikeaa tutkia. Hän perehtyy myös liikkeen kuvantamiseen ja tukikudosten kontrollointiin ultraääniavusteisesti.
Sisältö
Infektioiden torjunta
- Infektioiden torjunnan ajankohtainen tietoperusta.
- Aseptinen toiminta.
Patofysiologia
- Patofysiologian keskeiset sisällöt.
- Sairauksien keskeiset syntymekanismit
- Paraneminen patofysiologian näkökulmasta
Sisätaudit
- Sydän- ja verenkiertoelimistön, mahasuolikanavan, hengityselimistön sairauksien sekä diabeteksen ja vitsavaivojen perusmekanismit sekä pääpiirteet em. sairauksien diagnostiikasta ja hoidosta.
Gerontologia ja geriatria
- Gerontologia ja geriatria tieteenaloina
- Vanhenemisteorioiden perusteet
- Keskeiset kudoskohtaiset muutokset eri elinjärjestelmissä
- Vanhenevan väestön terveyshaasteet ja väestön ikääntymisen aiheuttamat yhteiskunnalliset vaikutukset
- Iäkkäiden ihmisten toimintakykyyn heikkeneminen eri elinjärjestelmissä ja niiden tunnistaminen
- Vanhenevan väestön hoitomahdollisuudet
Palpaatio ja sonopalpaatio
- Kehon rakenteen ja koostumuksen hahmottaminen manuaalisesti, käsin
- Reaaliaikaisen ultraäänikuvantamisen avulla tarkastellaan kudoksia, joita on manuaalisesti vaikeaa tutkia
- Liikkeen kuvantaminen ja tukikudosten kontrollointi ultraääniavusteisesti
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- osoittaa perehtyneisyyden alan tietoperustaan ja ydinainekseen
- etsiä tietoa monipuolisista tietolähteistä
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia erilaisissa tehtävissä eri toimintaympäristöissä
- osoittaa saavuttaneensa ydinosaamisen tavoitteet
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- osoittaa perehtyneisyyden keskeisiin ammattialan turvallisuuskäytänteisiin
- toimia eettisten periaatteiden mukaisesti
- tuoda osaamisensa ryhmän tai projektin käyttöön
Arviointikriteerit, hyvä (3)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti
- etsiä tietoa ja arvioida ja käyttää kriittisesti tietolähteitä
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- soveltaa tietoperustaa ammatillisissa tehtävissä
- soveltaa ammatillista osaamistaan eri työtehtävissä
- toimia ammatillisessa tilanteessa itsenäisesti ja vastuullisesti
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- suunnitella toimintaa turvallisuus huomioiden
- toimia ammattialan eettisten periaatteiden mukaisesti
- toimia tavoitteellisesti työryhmässä ja projektissa
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa asiantuntevasti
- perustella tietolähteiden käytön
- perustella toimintaa tutkitun tiedon tai selvitysten avulla
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia monipuolisissa ja kansainvälisissä tehtävissä ja työtilanteissa
- toimia asiakaslähtöisesti ja yrityshenkisesti
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia vastuullisesti ja turvallisuus huomioiden
- perustella toimintaa ammattialan eettisten periaatteiden mukaisesti
- organisoida ja ohjata ryhmän ja projektin toimintaa
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hylätty
TIETOPERUSTA
- ei riittävästi hallitse tai arvosta alan tietoa
- ei tunne tai osaa käyttää alan käsitteitä
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
- riittämätön ammatillinen taito
- ei toimi koulutuksen ja ohjauksen mukaisesti
- ei pyri kehittämään itseään ja toimintaansa
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
- suhtautuu piittaamattomasti ammattialan turvallisuuteen tai eettiseen toimintaan
- ei motivoidu tai osallistu ryhmä- ja kehittämistyöhön
Esitietovaatimukset
Tutkinto-opiskelijalta vaaditaan suoritusmerkitä opintojaksolta:
SX00EP25 Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia 1 ja fysiologia
Ilmoittautumisaika
02.05.2023 - 14.05.2023
Ajoitus
21.08.2023 - 22.10.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Kristiina Kokkonen
Vastuuhenkilö
Kristiina Kokkonen
Opiskelijaryhmät
-
SXA22S1Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma päivä
Tavoitteet
Kirurgia
Opiskelija osaa oman ammattinsa näkökulmasta haavojen keskeiset syntymekanismit ja on tietoinen painehaavojen hoidosta sekä ennaltaehkäisystä. Hän osaa perussairauksiimme liittyen keskeiset syytekijät, oireet sekä hoidon peruslinjat. Hän osaa selittää palovammojen hoidon keskeiset seikat.
Fysiatria/tule-sairaudet.
Opiskelija osaa luetella tyypillisimmät tule-vaivat kehon osiin perustuvan jaottelun mukaisesti. Hän pystyy kudoskohtaiseen ajatteluun fysiatriassa. Hän osaa myös oman ammattinsa näkökulmasta tutkia ja tehdä apuvälineratkaisuja asiakkaan parhaaksi.
Ortopedia
Opiskelija on selvillä erilaisista murtumista ja niiden hoidon pääperiaatteista. Hän perehtyy maassamme tavattaviin keskeisiin ortopedisiin ongelmiin. Hänelle tietää ortopedisten ongelmien keskeiset oireet ja tavalliset tutkimus- ja hoitokäytännöt.
Symptoms & Signs
Opiskelijalla on tiedolliset edellytykset potilaan tutkimiseen itsenäisesti omassa työssään. Opiskelija tunnistaa merkittävimmät, lisähoitoa vaativat sairautemme. Hän perehtyy keskeisimpiin työssä esille tuleviin asiakkaiden oireisiin ja niiden aiheuttajiin käytännön tutkimisharjoittelun avulla. Opiskelija on selvillä terveydenhuollon ammattihenkilöiden (esim. fysioterapeutti, osteopaatti, jalkaterapeutti, tomintaterapeutti, apuvälineteknikko) vastuukysymyksiä ja velvollisuuksia turvallisen potilashoidon suhteen.
Neurologia
Opiskelija tuntee maassamme tavattavien keskeisten neurologisten sairauksien patofysiologian perusteet, pääasialliset oireet sekä kliinisen tutkimuksen käytännön. Opiskelija ymmärtää neurologisen hoidon perusmallit sekä neurologisten sairauksien ennaltaehkäisyn tärkeyden. Opiskelija ymmärtää oman ammattiryhmän merkityksen osana tämän päivän neurologista kuntoutustoimintaa.
Sisältö
Kirurgia
- Haavat, haavojen hoito
- Kirurgisesti hoidettavat perussairautemme: mahasuolikanavan, verenkierron, hengityselimistön sekä syöpäsairauksien operatiivinen keskeiset syytekijät, oireet sekä hoidon peruslinjat
- Palovammojen hoito
Fysiatria / tule-sairaudet
- Kehon osiin perustuva alueellinen jaottelu tule-vaivoista: niskan, selän, lantion sekä raajojen tavallisimmat sairaudet ja vammat
- Kudoskohtainen ajattelu fysiatriassa: ligamenttien, jänteiden, lihasten, rustojen ja hermokudosten keskeiset patofysiologiset piirteet
- Kudoskohtaisen ja tutkimisen ja paranemisen perusteet
Ortopedia
- Murtumat ja murtumien hoito
- Maassamme tavattavat keskeiset niskan, selän, lantion ja raajojen luu-, nivel-, jänne- ja ligamenttirakenteiden ortopediset ongelmat
- Ortopedisten ongelmien keskeiset oireet sekä tavalliset tutkimus- ja hoitokäytännöt
Symptoms & Signs
- Veren- ja imunestekierron oireet ja niiden tutkiminen/testaus
- Neurologian oireet ja niiden tutkiminen/testaus
- Hengityksen oireet ja niiden tutkiminen/testaus
- Muiden oireiden tutkiminen/testaus
- Red flags, Yellow flags
Neurologia
- Kiputyypit, akuutti ja krooninen kipu
- Päänsärky, huimaus- ja halvaustilat
- Aistitoimintaa heikentävät sairaudet ja niiden tutkimus sekä hoito
- Motorista järjestelmää heikentävät sairaudet ja niiden hoito
- Ylempien aivotoimintojemme häiriötiloja
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Suomeksi
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- osoittaa perehtyneisyyden alan tietoperustaan ja ydinainekseen
- etsiä tietoa monipuolisista tietolähteistä
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia erilaisissa tehtävissä eri toimintaympäristöissä
- osoittaa saavuttaneensa ydinosaamisen tavoitteet
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- osoittaa perehtyneisyyden keskeisiin ammattialan turvallisuuskäytänteisiin
- toimia eettisten periaatteiden mukaisesti
- tuoda osaamisensa ryhmän tai projektin käyttöön
Arviointikriteerit, hyvä (3)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti
- etsiä tietoa ja arvioida ja käyttää kriittisesti tietolähteitä
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- soveltaa tietoperustaa ammatillisissa tehtävissä
- soveltaa ammatillista osaamistaan eri työtehtävissä
- toimia ammatillisessa tilanteessa itsenäisesti ja vastuullisesti
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- suunnitella toimintaa turvallisuus huomioiden
- toimia ammattialan eettisten periaatteiden mukaisesti
- toimia tavoitteellisesti työryhmässä ja projektissa
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa asiantuntevasti
- perustella tietolähteiden käytön
- perustella toimintaa tutkitun tiedon tai selvitysten avulla
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia monipuolisissa ja kansainvälisissä tehtävissä ja työtilanteissa
- toimia asiakaslähtöisesti ja yrityshenkisesti
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia vastuullisesti ja turvallisuus huomioiden
- perustella toimintaa ammattialan eettisten periaatteiden mukaisesti
- organisoida ja ohjata ryhmän ja projektin toimintaa
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
TIETOPERUSTA
- ei riittävästi hallitse tai arvosta alan tietoa
- ei tunne tai osaa käyttää alan käsitteitä
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
- riittämätön ammatillinen taito
- ei toimi koulutuksen ja ohjauksen mukaisesti
- ei pyri kehittämään itseään ja toimintaansa
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
- suhtautuu piittaamattomasti ammattialan turvallisuuteen tai eettiseen toimintaan
- ei motivoidu tai osallistu ryhmä- ja kehittämistyöhön
Esitietovaatimukset
Tutkinto-opiskelijalta vaaditaan suoritusmerkintä seuraavilta opintojaksoilta:
- SX00EP25 Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia 1 ja fysiologia
- SX00EP30 Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia 2, neuroanatomia ja -fysiologia
- SX00EQ75 Lääketieteellisen osaamisen perusteet apuvälinealalla
Ilmoittautumisaika
27.11.2023 - 10.12.2023
Ajoitus
13.02.2024 - 03.05.2024
Laajuus
10 op
T&K-osuus
10 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Hyvinvointi
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 30
Tutkinto-ohjelma
- Toimintaterapian tutkinto-ohjelma
- Bioanalytiikan tutkinto-ohjelma
- Terveydenhoitotyön tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
- Fysioterapian tutkinto-ohjelma
- Vanhustyön tutkinto-ohjelma
- Ensihoidon tutkinto-ohjelma
- Osteopatian tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitotyön tutkinto-ohjelma
- Sosiaalialan tutkinto-ohjelma
- Radiografian ja sädehoidon tutkinto-ohjelma
- Kätilötyön tutkinto-ohjelma
- Jalkaterapian tutkinto-ohjelma
- Optometrian tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Jenny West
- Elisa Mattila
- Marita Saros
- Ulla Marjosola
- Katja Rahikainen
- Petra Heino
- Merja Lahdenperä
- Hannele Hokkanen
- Anu-Riikka Eerola
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa:
- vastuullisesti kehittää monialaisten toimijoiden kanssa innovatiivisia käytännöllisiä ja konkreettisia ratkaisuja, toimintatapoja, tuotteita tai palveluja, joilla vastataan metropolialueen monimuotoisiin tulevaisuuden tarpeisiin ja nykyisiin haasteisiin.
- määritellä innovaation käsitteen ja ottaa käyttöön kehittämistyön menetelmiä
- soveltaa projekti- ja verkostotyöskentelyä sekä omaa luovuuttaan ja osaamistaan alueellisessa, valtakunnallisessa tai kansainvälisessä kehittämistyössä.
- hyödyntää omaa osaamistaan monialaisessa yhteistyössä ja työympäristössä.
- luoda yhteistoiminnallista neuvottelukulttuuria ja onnistunutta tiimityöskentelyä.
- käyttää ongelmanratkaisu-, yhteistyö-, teknisiä ja viestintätaitojaan yhteisöllisessä kehittämisprosessissa ja päätöksenteossa.
Sisältö
Innovaation käsite, kehittämisprosessien hallinta ja kehitystiimin rakentaminen.
Yhteisöllinen projekti- ja innovaatiotyöskentely sekä sen arviointi: ideointi, tulevaisuusorientoitunut konseptointi ja suunnittelu, asiakas- tai käyttäjäymmärrys, sopimukset ja tekijänoikeudet, toteutus, viestintä, julkistaminen, tuotteistaminen, markkinointi ja hyödynnettävyyden suunnittelu.
Monialainen tiimityö, sidosryhmätoiminta ja verkostotyöskentely.
Innovaatiotoiminnan työkalut ja menetelmät.
Oppimateriaalit
1. Ulla Vehkaperä, Kaarina Pirilä ja Marianne Roivas ( toim.) 2013. Innostu ja Innovoi. Käsikirja innovaatiopintoihin. Metropolia Ammattikorkeakoulu julkaisusarja. Saatavilla sähköisesti http://www.metropolia.fi/fileadmin/user_upload/Julkaisutoiminta/Julkaisusarjat/OIVA/Innostu_ja_innovoi.pdf
Tutustu palvelumuotoiluun
Lisäksi:
2. Oivallus loppuraportti: http://ek.fi/wp-content/uploads/Oivallus_loppuraportti.pdf
3. MINNO työkalupakki
Opetusmenetelmät
Opintojakso toteutetaan iltaopetuksena etätoteutuksena.
Toteutus edellyttää aktiivista osallistumista koko opintojakson ajan AJOITUS!
Orientoiva reflektiotehtävä
Aktivoiva luento
Ryhmätyöskentely, työpajatyöskentely,
Ohjatut harjoitteet
Projektityöskentely
Osa projektihaasteista ohjataan täysin verkossa ja niihin osallistumiseen edellytetään kameran käyttöä Teamissa, tai zoomissa.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Projektien haasteet työelämälähtöisiä.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
1 op = 27h opiskelijan työtä
10 op= 270h
Sisällön jaksotus
Kesto 12 vko, 13.2.- 3.5.24 Innovaatioprojektin opintopäivät viikottain ti-to klo 17-21.00.
Projekteihin ilmoittautuminen tapahtuu e-lomakkeella. Ajankohta ilmoitetaan opintojakson tiedotteiden kautta. Projektin ilmoittautumisen laiminlyöminen voi estää toteutukselle pääsyn.
Orientoiva reflektiotehtävä palautetaan projektikohtaiseen OMA-työtilaan (projektin ohjaajan ilmoittama työtila), toteutuksen ensimmäisellä viikolla, 13.2.
Orientaatio, ti 13.2 klo 17-18.00
AIKA Projektiryhmien ensimmäinen tapaaminen. Ilmoitetaan projektihaasteessa.
Tilaajatapaaminen ensimmäisellä viikolla
AIKA Projektikohtainen työskentely ti-to illat klo 17-21.00.
Lisäksi itsenäistä työskentelyä projektiryhmissä sovitulla tavalla.
Ohjaajan tapaaminen viikottain sovitusti ti-to välillä.
MINNOFest. Projektien tuotosten esittelytapahtuma 30.4. Myllypuron kampuksella.
Lisätietoja opiskelijoille
Läsnäoloa edellytetään koko opintojakson ajan.
Kesto 12 viikkoa
Projektiaihioihin ilmoittautuminen tapahtuu e-lomakkeella, jolla opiskelija vahvistaa sitovan osallistumisen opintojaksolle. Projektiin ilmoittaumatta jättäminen voi estää opintojaksolle pääsyn.
Projektiaihioihin tulevat näkyviin toteutuksen OMA työtilaan, joka julkaistaan myöhemmin.
Opiskelijat ja opettajat saavat tiedon projektiryhmästään ennen ensimmäistä projektitapaamista.
Ensimmäinen projektitapaaminen: Tarkempi paikka ja aika on ilmoitettu projektiaihio lomakkeessa.
Projektin tuotoston esittely MinnoFest.
Projektin päätös ja palautekeskustelu ilmoitetaan projektin aikana.
Innovaatioprojektin hyvä arvosana voi mahdollistaa projektin jatkamisen opinnäytetyönä saman aihepiirin hankkeessa erillisen sopimuksen mukaan
AHOT: Hakemus tulee olla tehtynä ja hyväksyttynä ennen opintojaksolle ilmoittautumista.
Opettajan laatimat tehtävät ja MATERIAALIT ovat Tekijänoikeuslain (404/61) mukaisia teoksia, joihin opettajalla on tekijänoikeus. Tehtäviä JA MATERIAALEJA ei saa käyttää muuten kuin omissa opinnoissaan. Niiden julkinen levittäminen on sallittua vain opettajan luvalla.
Opintojaksolla työskennellään osin etänä. Katso tästä tarkemmin etäopetustoteutukseen liittyvästä henkilötietojen käsittelystä ja henkilötietojen käsittelyssä käytettävistä järjestelmistä, ohjelmistoista, IT-sovelluksista ja sähköisistä työvälineistä. Linkki Metropolian laajaan opiskelija- ja opintotietorekisterin tietosuojaselosteeseen https://www.metropolia.fi/fi/metropoliasta/tietosuoja-ja-gdpr/tietosuojaselosteet/metropolian-opiskelija-ja-opintotietorekisteri
Mahdolliset lisäkysymykset oman osaamisalueen MINNO koordinaattorille sähköpostilla
(s-posti nimi@metropolia.fi)
Terveysala; Merja Lahdenperä
Kuntoutus ja tutkiminen: Jenny West, Ulla Marjosola
Hyvinvointi: Anu-Riikka Eerola
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa
- kehittää monialaisten toimijoiden kanssa innovatiivisia käytännöllisiä ja konkreettisia ratkaisuja, toimintatapoja, tuotteita tai palveluja, joilla vastataan metropolialueen monimuotoisiin tulevaisuuden tarpeisiin ja nykyisiin haasteisiin.
- tunnistaa innovaation käsitteen, kehittämisprosessin ja tuotteistamisen vaiheita ja menetelmiä
- tunnistaa projekti- ja verkostotyöskentelyssä tarvittavaa luovuuttaan ja osaamistaan alueellisessa, valtakunnallisessa tai kansainvälisessä kehittämistyössä.
- tunnistaa roolinsa monialaisessa yhteistyössä ja työympäristössä.
- soveltaa yhteistoiminnallista neuvottelukulttuuria ja toimia rakentavasti osana kehitystiimiä.
- käyttää ongelmanratkaisu-, yhteistyö- ja viestintätaitojaan sekä teknisiä taitojaan yhteisöllisessä kehittämisprosessissa ja päätöksenteossa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa
- kehittää monialaisten toimijoiden kanssa innovatiivisia käytännöllisiä ja konkreettisia ratkaisuja, toimintatapoja, tuotteita tai palveluja, joilla vastataan metropolialueen monimuotoisiin tulevaisuuden tarpeisiin ja nykyisiin haasteisiin.
- määritellä innovaation käsitteen, kehittämisprosessin ja tuotteistamisen vaiheita ja soveltaa kehittämistyön menetelmiä hyödynnettävän tuotoksen aikaansaamiseksi
- soveltaa projekti- ja verkostotyöskentelyä sekä omaa luovuuttaan ja osaamistaan alueellisessa, valtakunnallisessa tai kansainvälisessä kehittämistyössä.
- hyödyntää omaa asiantuntijaosaamistaan monialaisessa yhteistyössä ja työympäristössä.
- osaa luoda yhteistoiminnallista neuvottelukulttuuria ja sujuvaa tiimityöskentelyä.
- osaa hyödyntää monipuolisesti ongelmanratkaisu-, yhteistyö- ja viestintätaitojaan sekä teknisiä taitojaan yhteisöllisessä kehittämisprosessissa ja päätöksenteossa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa
- kehittää ja vie hyödynnettäväksi monialaisten toimijoiden kanssa innovatiivisia käytännöllisiä ja konkreettisia ratkaisuja, toimintatapoja, tuotteita tai palveluja, joilla vastataan metropolialueen monimuotoisiin tulevaisuuden tarpeisiin ja nykyisiin haasteisiin.
- määritellä innovaation käsitteen, kehittämisprosessin ja tuotteistamisen vaiheita ja osaa fasilitoida kehittämistyötä monipuolisilla menetelmillä hyödynnettävän tuotoksen aikaansaamiseksi
- rakentaa onnistunutta projekti- ja verkostotyöskentelyä sekä omaa luovuuttaan ja osaamistaan alueellisessa, valtakunnallisessa tai kansainvälisessä kehittämistyössä.
- osaa analyyttisesti arvioida omaa asiantuntijaosaamistaan ja oppimistaan monialaisessa yhteistyössä ja työympäristössä.
- kehittää onnistuneesti yhteistoiminnallista neuvottelukulttuuria, rakentaa hyvää yhteistyötä ja auttaa tiimiä onnistumaan yhdessä.
- hyödyntää monipuolisesti ja kehittää tehokkaasti ja muut huomioiden ongelmanratkaisu-, yhteistyö- ja viestintätaitojaan sekä teknisiä taitojaan yhteisöllisessä kehittämisprosessissa ja päätöksenteossa.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Opiskelija osaa
- kehittää monialaisten toimijoiden kanssa innovatiivisia käytännöllisiä ja konkreettisia ratkaisuja, toimintatapoja, tuotteita tai palveluja, joilla vastataan metropolialueen monimuotoisiin tulevaisuuden tarpeisiin ja nykyisiin haasteisiin.
- tunnistaa innovaation käsitteen, kehittämisprosessin ja tuotteistamisen vaiheita ja menetelmiä
- tunnistaa projekti- ja verkostotyöskentelyssä tarvittavaa luovuuttaan ja osaamistaan alueellisessa, valtakunnallisessa tai kansainvälisessä kehittämistyössä.
- tunnistaa roolinsa monialaisessa yhteistyössä ja työympäristössä.
- soveltaa yhteistoiminnallista neuvottelukulttuuria ja toimia rakentavasti osana kehitystiimiä.
- käyttää ongelmanratkaisu-, yhteistyö- ja viestintätaitojaan sekä teknisiä taitojaan yhteisöllisessä kehittämisprosessissa ja päätöksenteossa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Jatkuva arviointi
Aktiivinen osallistuminen intensiivikursille
Teooria osaamista tukevat tehtävät+ projektityöskentely= innovaatioprojekti 10 op
Innovaatioprojekti arvioidaan numeerisesti.
Lisätiedot
Arviointi kohdistuu työskentelyyn opintojakson aikana ja osaamiseen sen päättyessä, projektin tuotoksiin sekä projektin
tavoitteiden saavuttamiseen ja innovatiivisten konkreettisten ja hyödynnettävien ratkaisujen syntymiseen.
Ilmoittautumisaika
27.11.2023 - 10.12.2023
Ajoitus
22.01.2024 - 08.03.2024
Laajuus
10 op
Virtuaaliosuus (op)
5 op
T&K-osuus
10 op
Toteutustapa
50 % Lähiopetus, 50 % Etäopetus
Yksikkö
Hyvinvointi
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 420
Tutkinto-ohjelma
- Toimintaterapian tutkinto-ohjelma
- Bioanalytiikan tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
- Fysioterapian tutkinto-ohjelma
- Vanhustyön tutkinto-ohjelma
- Osteopatian tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitotyön tutkinto-ohjelma
- Suun terveydenhuollon tutkinto-ohjelma
- Sosiaalialan tutkinto-ohjelma
- Jalkaterapian tutkinto-ohjelma
- Optometrian tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Elisa Mattila
- Ulla Marjosola
- Maria Kauppinen
- Riitta Vilkko
- Riikka Kukonlehto
- Anna Sundblom
- Merja Lahdenperä
- Petra Heino
- Juha Havukumpu
- hyvinvointi sosiaaliala
- Hannele Hokkanen
- Ulla Nikupaavo
- Anu-Riikka Eerola
- Tuomas Leisti
- Jenny West
- Marita Saros
- Sara Pesonen
- Sanna-Mari Manninen
- Arto Holappa
- Mirka Peththahandi
- Kajsa Sten
Opiskelijaryhmät
-
SXQ22S1Terveydenhoitotyön tutkinto-ohjelma päivä
-
SXO22S1BSairaanhoitotyön tutkinto-ohjelma päivä
-
SXH22K1Sosiaalialan tutkinto-ohjelma päivä
-
SXH22K2Sosiaalialan tutkinto-ohjelma, monimuoto
-
SXO22S2ASairaanhoitotyön tutkinto-ohjelma, monimuoto, verkkopainotteinen
-
SXP22K2Suun terveydenhuollon tutkinto-ohjelma, monimuoto
-
SXB21S1Fysioterapian tutkinto-ohjelma päivä
-
SXD21S1Jalkaterapian tutkinto-ohjelma päivä
-
SXI22K2Toimintaterapian tutkinto-ohjelma, monimuoto
-
SXO22S1ASairaanhoitotyön tutkinto-ohjelma päivä
-
SXC22K2Vanhustyön tutkinto-ohjelma, monimuoto
-
SXJ22K2Bioanalytiikan tutkinto-ohjelma, monimuoto
-
SXL22S1Kätilötyön tutkinto-ohjelma päivä
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa:
- vastuullisesti kehittää monialaisten toimijoiden kanssa innovatiivisia käytännöllisiä ja konkreettisia ratkaisuja, toimintatapoja, tuotteita tai palveluja, joilla vastataan metropolialueen monimuotoisiin tulevaisuuden tarpeisiin ja nykyisiin haasteisiin.
- määritellä innovaation käsitteen ja ottaa käyttöön kehittämistyön menetelmiä
- soveltaa projekti- ja verkostotyöskentelyä sekä omaa luovuuttaan ja osaamistaan alueellisessa, valtakunnallisessa tai kansainvälisessä kehittämistyössä.
- hyödyntää omaa osaamistaan monialaisessa yhteistyössä ja työympäristössä.
- luoda yhteistoiminnallista neuvottelukulttuuria ja onnistunutta tiimityöskentelyä.
- käyttää ongelmanratkaisu-, yhteistyö-, teknisiä ja viestintätaitojaan yhteisöllisessä kehittämisprosessissa ja päätöksenteossa.
Sisältö
Innovaation käsite, kehittämisprosessien hallinta ja kehitystiimin rakentaminen.
Yhteisöllinen projekti- ja innovaatiotyöskentely sekä sen arviointi: ideointi, tulevaisuusorientoitunut konseptointi ja suunnittelu, asiakas- tai käyttäjäymmärrys, sopimukset ja tekijänoikeudet, toteutus, viestintä, julkistaminen, tuotteistaminen, markkinointi ja hyödynnettävyyden suunnittelu.
Monialainen tiimityö, sidosryhmätoiminta ja verkostotyöskentely.
Innovaatiotoiminnan työkalut ja menetelmät.
Oppimateriaalit
1. Ulla Vehkaperä, Kaarina Pirilä ja Marianne Roivas ( toim.) 2013. Innostu ja Innovoi. Käsikirja innovaatiopintoihin. Metropolia Ammattikorkeakoulu julkaisusarja. Saatavilla sähköisesti http://www.metropolia.fi/fileadmin/user_upload/Julkaisutoiminta/Julkaisusarjat/OIVA/Innostu_ja_innovoi.pdf
Tutustu palvelumuotoiluun
Lisäksi:
2. Oivallus loppuraportti: http://ek.fi/wp-content/uploads/Oivallus_loppuraportti.pdf
3. MINNO työkalupakki
Opetusmenetelmät
Kurssi on intensiivitoteutus joka edellyttää aktiivista osallistumista koko opintojakson ajan
22.1 - 7.3.2024
Orientoiva tehtävä
Aktivoiva luento
ryhmätyöskentely, työpajatyöskentely,
ohjatut harjoitteet
projektityöskentely
Osa projektihaasteista ohjataan täysin verkossa ja niihin osallistumiseen edellytetään opiskelijalta kameran käyttöä Teamissa, tai zoomissa.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Projektien haasteet työelämälähtöisiä.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
N/A
Kansainvälisyys
N/A
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
N/A
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
1 op = 27h opiskelijan työtä
10 op= 270h
Sisällön jaksotus
Intensiivitoteutus 7 viikkoa. Innovaatioprojektin opintopäivät ma-to (kokonaiset työskentelypäivät).
Orientoiva reflektiotehtävä palautetaan projekitkohtaiseen OMA-työtilaan (projektin ohjaajan ilmoittama työtila), viimeistään 22.1.2024.
Projekteihin ilmoittautuminen tapahtuu e-lomakkeella. Ajankohta ilmoitetaan opintojakson tiedotteiden kautta.
22.1. klo 9-11.30 Orientaatio (verkossa, linkki lähetetään OMA tiedotteena)
Projektiryhmien ensimmäinen tapaaminen ilmoitetaan haasteessa.
Tilaajatapaaminen ensimmäisellä viikolla projektikohtaisella aikataululla
22.1. - 7.3.2024 Projektikohtainen työskentely ma-to päivät.
Ohjaajan tapaamiset viikoittain ma-to välillä. Yhteistyökumppanin ja muiden kumppaneiden tapaaminen sovitusti.
6.3.2024 MINNOFest. Projektien tuotosten esittelytapahtuma
Lisätietoja opiskelijoille
INTENSIIVIOPINTOJAKSO; Läsnäoloa edellytetään koko opintojakson ajan.
Kesto 7 viikkoa
Projektiaihioihin ilmoittautuminen tapahtuu e-lomakkeella, jolla opiskelija vahvistaa sitovan osallistumisen opintojaksolle. Projektiin ilmoittaumatta jättäminen voi estää opintojaksolle pääsyn.
Projektiaihioihin tulevat näkyviin toteutuksen OMA työtilaan, joka julkaistaan myöhemmin.
Opiskelijat ja opettajat saavat tiedon projektiryhmästään ennen ensimmäistä projektitapaamista.
Ensimmäinen projektitapaaminen: Tarkempi paikka ja aika on ilmoitettu projektiaihio lomakkeessa.
Projektin yhteinen päätöstilaisuus MinnoFest.
Palaute/arviointikeskustelun aika sovitaan ohjaajan kanssa. Innovaatioprojektin hyvä arvosana voi mahdollistaa projektin jatkamisen opinnäytetyönä saman aihepiirin hankkeessa erillisen sopimuksen mukaan
AHOT: Hakemus tulee olla tehtynä ja hyväksyttynä ennen opintojaksolle ilmoittautumista.
Opettajan laatimat tehtävät ja MATERIAALIT ovat Tekijänoikeuslain (404/61) mukaisia teoksia, joihin opettajalla on tekijänoikeus. Tehtäviä JA MATERIAALEJA ei saa käyttää muuten kuin omissa opinnoissaan. Niiden julkinen levittäminen on sallittua vain opettajan luvalla.
Opintojaksolla työskennellään osin etänä. Katso tästä tarkemmin etäopetustoteutukseen liittyvästä henkilötietojen käsittelystä ja henkilötietojen käsittelyssä käytettävistä järjestelmistä, ohjelmistoista, IT-sovelluksista ja sähköisistä työvälineistä. Linkki Metropolian laajaan opiskelija- ja opintotietorekisterin tietosuojaselosteeseen https://www.metropolia.fi/fi/metropoliasta/tietosuoja-ja-gdpr/tietosuojaselosteet/metropolian-opiskelija-ja-opintotietorekisteri
Mahdolliset lisäkysymykset oman osaamisalueen MINNO koordinaattorille sähköpostilla
(s-posti nimi@metropolia.fi)
Terveysala; Hannele Hokkanen ja Teija Rautiola
Kuntoutus ja tutkiminen: Jenny West, Ulla Marjosola
Hyvinvointi: Anu-Riikka Eerola
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa
- kehittää monialaisten toimijoiden kanssa innovatiivisia käytännöllisiä ja konkreettisia ratkaisuja, toimintatapoja, tuotteita tai palveluja, joilla vastataan metropolialueen monimuotoisiin tulevaisuuden tarpeisiin ja nykyisiin haasteisiin.
- tunnistaa innovaation käsitteen, kehittämisprosessin ja tuotteistamisen vaiheita ja menetelmiä
- tunnistaa projekti- ja verkostotyöskentelyssä tarvittavaa luovuuttaan ja osaamistaan alueellisessa, valtakunnallisessa tai kansainvälisessä kehittämistyössä.
- tunnistaa roolinsa monialaisessa yhteistyössä ja työympäristössä.
- soveltaa yhteistoiminnallista neuvottelukulttuuria ja toimia rakentavasti osana kehitystiimiä.
- käyttää ongelmanratkaisu-, yhteistyö- ja viestintätaitojaan sekä teknisiä taitojaan yhteisöllisessä kehittämisprosessissa ja päätöksenteossa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa
- kehittää monialaisten toimijoiden kanssa innovatiivisia käytännöllisiä ja konkreettisia ratkaisuja, toimintatapoja, tuotteita tai palveluja, joilla vastataan metropolialueen monimuotoisiin tulevaisuuden tarpeisiin ja nykyisiin haasteisiin.
- määritellä innovaation käsitteen, kehittämisprosessin ja tuotteistamisen vaiheita ja soveltaa kehittämistyön menetelmiä hyödynnettävän tuotoksen aikaansaamiseksi
- soveltaa projekti- ja verkostotyöskentelyä sekä omaa luovuuttaan ja osaamistaan alueellisessa, valtakunnallisessa tai kansainvälisessä kehittämistyössä.
- hyödyntää omaa asiantuntijaosaamistaan monialaisessa yhteistyössä ja työympäristössä.
- osaa luoda yhteistoiminnallista neuvottelukulttuuria ja sujuvaa tiimityöskentelyä.
- osaa hyödyntää monipuolisesti ongelmanratkaisu-, yhteistyö- ja viestintätaitojaan sekä teknisiä taitojaan yhteisöllisessä kehittämisprosessissa ja päätöksenteossa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa
- kehittää ja vie hyödynnettäväksi monialaisten toimijoiden kanssa innovatiivisia käytännöllisiä ja konkreettisia ratkaisuja, toimintatapoja, tuotteita tai palveluja, joilla vastataan metropolialueen monimuotoisiin tulevaisuuden tarpeisiin ja nykyisiin haasteisiin.
- määritellä innovaation käsitteen, kehittämisprosessin ja tuotteistamisen vaiheita ja osaa fasilitoida kehittämistyötä monipuolisilla menetelmillä hyödynnettävän tuotoksen aikaansaamiseksi
- rakentaa onnistunutta projekti- ja verkostotyöskentelyä sekä omaa luovuuttaan ja osaamistaan alueellisessa, valtakunnallisessa tai kansainvälisessä kehittämistyössä.
- osaa analyyttisesti arvioida omaa asiantuntijaosaamistaan ja oppimistaan monialaisessa yhteistyössä ja työympäristössä.
- kehittää onnistuneesti yhteistoiminnallista neuvottelukulttuuria, rakentaa hyvää yhteistyötä ja auttaa tiimiä onnistumaan yhdessä.
- hyödyntää monipuolisesti ja kehittää tehokkaasti ja muut huomioiden ongelmanratkaisu-, yhteistyö- ja viestintätaitojaan sekä teknisiä taitojaan yhteisöllisessä kehittämisprosessissa ja päätöksenteossa.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Opiskelija osaa
- kehittää monialaisten toimijoiden kanssa innovatiivisia käytännöllisiä ja konkreettisia ratkaisuja, toimintatapoja, tuotteita tai palveluja, joilla vastataan metropolialueen monimuotoisiin tulevaisuuden tarpeisiin ja nykyisiin haasteisiin.
- tunnistaa innovaation käsitteen, kehittämisprosessin ja tuotteistamisen vaiheita ja menetelmiä
- tunnistaa projekti- ja verkostotyöskentelyssä tarvittavaa luovuuttaan ja osaamistaan alueellisessa, valtakunnallisessa tai kansainvälisessä kehittämistyössä.
- tunnistaa roolinsa monialaisessa yhteistyössä ja työympäristössä.
- soveltaa yhteistoiminnallista neuvottelukulttuuria ja toimia rakentavasti osana kehitystiimiä.
- käyttää ongelmanratkaisu-, yhteistyö- ja viestintätaitojaan sekä teknisiä taitojaan yhteisöllisessä kehittämisprosessissa ja päätöksenteossa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Jatkuva arviointi
Aktiivinen osallistuminen intensiivitotutukselle
Teoria osaamista tukevat tehtävät+ projektityöskentely= innovaatioprojekti 10 op
Innovaatioprojekti arvioidaan numeerisesti.
Lisätiedot
Arviointi kohdistuu työskentelyyn opintojakson aikana ja osaamiseen sen päättyessä, projektin tuotoksiin sekä projektin
tavoitteiden saavuttamiseen ja innovatiivisten konkreettisten ja hyödynnettävien ratkaisujen syntymiseen.
Ilmoittautumisaika
27.11.2023 - 10.12.2023
Ajoitus
18.03.2024 - 03.05.2024
Laajuus
10 op
Virtuaaliosuus (op)
5 op
T&K-osuus
10 op
Toteutustapa
50 % Lähiopetus, 50 % Etäopetus
Yksikkö
Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 225
Tutkinto-ohjelma
- Toimintaterapian tutkinto-ohjelma
- Bioanalytiikan tutkinto-ohjelma
- Terveydenhoitotyön tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
- Fysioterapian tutkinto-ohjelma
- Vanhustyön tutkinto-ohjelma
- Osteopatian tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitotyön tutkinto-ohjelma
- Sosiaalialan tutkinto-ohjelma
- Radiografian ja sädehoidon tutkinto-ohjelma
- Kätilötyön tutkinto-ohjelma
- Jalkaterapian tutkinto-ohjelma
- Optometrian tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Tiina Järvinen
- Elisa Mattila
- Eini Koskimies
- Ulla Marjosola
- Riikka Kukonlehto
- Petra Heino
- Merja Lahdenperä
- Katja Rahikainen
- Hannele Hokkanen
- Anu-Riikka Eerola
- Jenny West
- Marita Saros
- Teija Rautiola
- Sara Pesonen
- Kati Ylikahri
- Arto Holappa
Opiskelijaryhmät
-
SXQ22S1Terveydenhoitotyön tutkinto-ohjelma päivä
-
SXO22S1BSairaanhoitotyön tutkinto-ohjelma päivä
-
SXM22S2Radiografian ja sädehoidon tutkinto-ohjelma monimuoto
-
SXO22S2ASairaanhoitotyön tutkinto-ohjelma, monimuoto, verkkopainotteinen
-
SXD21S1Jalkaterapian tutkinto-ohjelma päivä
-
SXO22S1ASairaanhoitotyön tutkinto-ohjelma päivä
-
SXO22S2BSairaanhoitotyön tutkinto-ohjelma, monimuoto, verkkopainotteinen, lähihoitajapolku
-
SXM22S1Radiografian ja sädehoidon tutkinto-ohjelma päivä
-
SXL22S1Kätilötyön tutkinto-ohjelma päivä
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa:
- vastuullisesti kehittää monialaisten toimijoiden kanssa innovatiivisia käytännöllisiä ja konkreettisia ratkaisuja, toimintatapoja, tuotteita tai palveluja, joilla vastataan metropolialueen monimuotoisiin tulevaisuuden tarpeisiin ja nykyisiin haasteisiin.
- määritellä innovaation käsitteen ja ottaa käyttöön kehittämistyön menetelmiä
- soveltaa projekti- ja verkostotyöskentelyä sekä omaa luovuuttaan ja osaamistaan alueellisessa, valtakunnallisessa tai kansainvälisessä kehittämistyössä.
- hyödyntää omaa osaamistaan monialaisessa yhteistyössä ja työympäristössä.
- luoda yhteistoiminnallista neuvottelukulttuuria ja onnistunutta tiimityöskentelyä.
- käyttää ongelmanratkaisu-, yhteistyö-, teknisiä ja viestintätaitojaan yhteisöllisessä kehittämisprosessissa ja päätöksenteossa.
Sisältö
Innovaation käsite, kehittämisprosessien hallinta ja kehitystiimin rakentaminen.
Yhteisöllinen projekti- ja innovaatiotyöskentely sekä sen arviointi: ideointi, tulevaisuusorientoitunut konseptointi ja suunnittelu, asiakas- tai käyttäjäymmärrys, sopimukset ja tekijänoikeudet, toteutus, viestintä, julkistaminen, tuotteistaminen, markkinointi ja hyödynnettävyyden suunnittelu.
Monialainen tiimityö, sidosryhmätoiminta ja verkostotyöskentely.
Innovaatiotoiminnan työkalut ja menetelmät.
Oppimateriaalit
1. Ulla Vehkaperä, Kaarina Pirilä ja Marianne Roivas ( toim.) 2013. Innostu ja Innovoi. Käsikirja innovaatiopintoihin. Metropolia Ammattikorkeakoulu julkaisusarja. Saatavilla sähköisesti http://www.metropolia.fi/fileadmin/user_upload/Julkaisutoiminta/Julkaisusarjat/OIVA/Innostu_ja_innovoi.pdf
Tutustu palvelumuotoiluun
Lisäksi:
2. Oivallus loppuraportti: http://ek.fi/wp-content/uploads/Oivallus_loppuraportti.pdf
3. MINNO työkalupakki
Opetusmenetelmät
Kurssi on intensiivitoteutus joka edellyttää aktiivista osallistumista koko opintojakson ajan
12.3 - 3.5.2024
Orientoiva reflektiotehtävä
Aktivoiva luento
ryhmätyöskentely, työpajatyöskentely,
ohjatut harjoitteet
projektityöskentely
Osa projektihaasteista ohjataan täysin verkossa ja niihin osallistumiseen edellytetään opiskelijalta kameran käyttöä Teamissa, tai zoomissa.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Projektien haasteet työelämälähtöisiä.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
N/A
Kansainvälisyys
N/A
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
N/A
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
1 op = 27h opiskelijan työtä
10 op= 270h
Sisällön jaksotus
Intensiivitoteutus 7 viikkoa. Innovaatioprojektin opintopäivät ma-to (kokonaiset työskentelypäivät).
Orientoiva reflektiotehtävä palautetaan projektikohtaiseen OMA-työtilaan (projektin ohjaajan ilmoittama työtila), viimeistään 18.3.
Projekteihin ilmoittautuminen tapahtuu e-lomakkeella. Ajankohta ilmoitetaan opintojakson tiedotteiden kautta.
Ennakkotehtävä (ohjeet OMA tiedotteesta ennen opintojakson alkua. Tehtävän palautus mennessä kunkin projektin omaan OMA-työtilaan, jonka saatte ensimmäisellä tapaamisella opettajalta.
18.3. klo 9-11.30 Orientaatio (verkossa, linkki lähetetään OMA tiedotteena)
Projektiryhmien ensimmäinen tapaaminen ilmoitetaan haasteessa.
Tilaajatapaaminen ensimmäisellä viikolla projektikohtaisella aikataululla
18.3. - 30-4.2024 Projektikohtainen työskentely ma-to päivät.
Ohjaajan tapaamiset viikoittain ma-to välillä. Yhteistyökumppanin ja muiden kumppaneiden tapaaminen sovitusti.
30.4.2024 MINNOFest. Projektien tuotosten esittelytapahtuma
Lisätietoja opiskelijoille
INTENSIIVIOPINTOJAKSO; Läsnäoloa edellytetään koko opintojakson ajan.
Kesto 7 viikkoa
Projektiaihioihin ilmoittautuminen tapahtuu e-lomakkeella, jolla opiskelija vahvistaa sitovan osallistumisen opintojaksolle. Projektiin ilmoittaumatta jättäminen voi estää opintojaksolle pääsyn.
Projektiaihioihin tulevat näkyviin toteutuksen OMA työtilaan, joka julkaistaan myöhemmin.
Opiskelijat ja opettajat saavat tiedon projektiryhmästään ennen ensimmäistä projektitapaamista.
Ensimmäinen projektitapaaminen: Tarkempi paikka ja aika on ilmoitettu projektiaihio lomakkeessa.
Projektin yhteinen päätöstilaisuus MinnoFest.
Palaute/arviointikeskustelun aika sovitaan ohjaajan kanssa. Innovaatioprojektin hyvä arvosana voi mahdollistaa projektin jatkamisen opinnäytetyönä saman aihepiirin hankkeessa erillisen sopimuksen mukaan
AHOT: Hakemus tulee olla tehtynä ja hyväksyttynä ennen opintojaksolle ilmoittautumista.
Opettajan laatimat tehtävät ja MATERIAALIT ovat Tekijänoikeuslain (404/61) mukaisia teoksia, joihin opettajalla on tekijänoikeus. Tehtäviä JA MATERIAALEJA ei saa käyttää muuten kuin omissa opinnoissaan. Niiden julkinen levittäminen on sallittua vain opettajan luvalla.
Opintojaksolla työskennellään osin etänä. Katso tästä tarkemmin etäopetustoteutukseen liittyvästä henkilötietojen käsittelystä ja henkilötietojen käsittelyssä käytettävistä järjestelmistä, ohjelmistoista, IT-sovelluksista ja sähköisistä työvälineistä. Linkki Metropolian laajaan opiskelija- ja opintotietorekisterin tietosuojaselosteeseen https://www.metropolia.fi/fi/metropoliasta/tietosuoja-ja-gdpr/tietosuojaselosteet/metropolian-opiskelija-ja-opintotietorekisteri
Mahdolliset lisäkysymykset oman osaamisalueen MINNO koordinaattorille sähköpostilla
(s-posti nimi@metropolia.fi)
Terveysala; Merja Lahdenperä
Kuntoutus ja tutkiminen: Jenny West, Ulla Marjosola
Hyvinvointi: Anu-Riikka Eerola
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa
- kehittää monialaisten toimijoiden kanssa innovatiivisia käytännöllisiä ja konkreettisia ratkaisuja, toimintatapoja, tuotteita tai palveluja, joilla vastataan metropolialueen monimuotoisiin tulevaisuuden tarpeisiin ja nykyisiin haasteisiin.
- tunnistaa innovaation käsitteen, kehittämisprosessin ja tuotteistamisen vaiheita ja menetelmiä
- tunnistaa projekti- ja verkostotyöskentelyssä tarvittavaa luovuuttaan ja osaamistaan alueellisessa, valtakunnallisessa tai kansainvälisessä kehittämistyössä.
- tunnistaa roolinsa monialaisessa yhteistyössä ja työympäristössä.
- soveltaa yhteistoiminnallista neuvottelukulttuuria ja toimia rakentavasti osana kehitystiimiä.
- käyttää ongelmanratkaisu-, yhteistyö- ja viestintätaitojaan sekä teknisiä taitojaan yhteisöllisessä kehittämisprosessissa ja päätöksenteossa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa
- kehittää monialaisten toimijoiden kanssa innovatiivisia käytännöllisiä ja konkreettisia ratkaisuja, toimintatapoja, tuotteita tai palveluja, joilla vastataan metropolialueen monimuotoisiin tulevaisuuden tarpeisiin ja nykyisiin haasteisiin.
- määritellä innovaation käsitteen, kehittämisprosessin ja tuotteistamisen vaiheita ja soveltaa kehittämistyön menetelmiä hyödynnettävän tuotoksen aikaansaamiseksi
- soveltaa projekti- ja verkostotyöskentelyä sekä omaa luovuuttaan ja osaamistaan alueellisessa, valtakunnallisessa tai kansainvälisessä kehittämistyössä.
- hyödyntää omaa asiantuntijaosaamistaan monialaisessa yhteistyössä ja työympäristössä.
- osaa luoda yhteistoiminnallista neuvottelukulttuuria ja sujuvaa tiimityöskentelyä.
- osaa hyödyntää monipuolisesti ongelmanratkaisu-, yhteistyö- ja viestintätaitojaan sekä teknisiä taitojaan yhteisöllisessä kehittämisprosessissa ja päätöksenteossa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa
- kehittää ja vie hyödynnettäväksi monialaisten toimijoiden kanssa innovatiivisia käytännöllisiä ja konkreettisia ratkaisuja, toimintatapoja, tuotteita tai palveluja, joilla vastataan metropolialueen monimuotoisiin tulevaisuuden tarpeisiin ja nykyisiin haasteisiin.
- määritellä innovaation käsitteen, kehittämisprosessin ja tuotteistamisen vaiheita ja osaa fasilitoida kehittämistyötä monipuolisilla menetelmillä hyödynnettävän tuotoksen aikaansaamiseksi
- rakentaa onnistunutta projekti- ja verkostotyöskentelyä sekä omaa luovuuttaan ja osaamistaan alueellisessa, valtakunnallisessa tai kansainvälisessä kehittämistyössä.
- osaa analyyttisesti arvioida omaa asiantuntijaosaamistaan ja oppimistaan monialaisessa yhteistyössä ja työympäristössä.
- kehittää onnistuneesti yhteistoiminnallista neuvottelukulttuuria, rakentaa hyvää yhteistyötä ja auttaa tiimiä onnistumaan yhdessä.
- hyödyntää monipuolisesti ja kehittää tehokkaasti ja muut huomioiden ongelmanratkaisu-, yhteistyö- ja viestintätaitojaan sekä teknisiä taitojaan yhteisöllisessä kehittämisprosessissa ja päätöksenteossa.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Opiskelija osaa
- kehittää monialaisten toimijoiden kanssa innovatiivisia käytännöllisiä ja konkreettisia ratkaisuja, toimintatapoja, tuotteita tai palveluja, joilla vastataan metropolialueen monimuotoisiin tulevaisuuden tarpeisiin ja nykyisiin haasteisiin.
- tunnistaa innovaation käsitteen, kehittämisprosessin ja tuotteistamisen vaiheita ja menetelmiä
- tunnistaa projekti- ja verkostotyöskentelyssä tarvittavaa luovuuttaan ja osaamistaan alueellisessa, valtakunnallisessa tai kansainvälisessä kehittämistyössä.
- tunnistaa roolinsa monialaisessa yhteistyössä ja työympäristössä.
- soveltaa yhteistoiminnallista neuvottelukulttuuria ja toimia rakentavasti osana kehitystiimiä.
- käyttää ongelmanratkaisu-, yhteistyö- ja viestintätaitojaan sekä teknisiä taitojaan yhteisöllisessä kehittämisprosessissa ja päätöksenteossa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Jatkuva arviointi
Aktiivinen osallistuminen intensiivitotutukselle
Teoria osaamista tukevat tehtävät+ projektityöskentely= innovaatioprojekti 10 op
Innovaatioprojekti arvioidaan numeerisesti.
Lisätiedot
Arviointi kohdistuu työskentelyyn opintojakson aikana ja osaamiseen sen päättyessä, projektin tuotoksiin sekä projektin
tavoitteiden saavuttamiseen ja innovatiivisten konkreettisten ja hyödynnettävien ratkaisujen syntymiseen.
Ilmoittautumisaika
02.05.2023 - 14.05.2023
Ajoitus
28.08.2023 - 12.10.2023
Laajuus
10 op
T&K-osuus
10 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
30 - 210
Tutkinto-ohjelma
- Toimintaterapian tutkinto-ohjelma
- Bioanalytiikan tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
- Fysioterapian tutkinto-ohjelma
- Vanhustyön tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitotyön tutkinto-ohjelma
- Suun terveydenhuollon tutkinto-ohjelma
- Sosiaalialan tutkinto-ohjelma
- Kätilötyön tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Elisa Mattila
- Riitta Vilkko
- Ulla Marjosola
- Maria Kauppinen
- Anna Sundblom
- Petra Heino
- Merja Lahdenperä
- Hannele Hokkanen
- Anu-Riikka Eerola
- Juha Järvinen
- Jenny West
- Jenna Kukkonen
- Jukka Väisänen
- Teija Rautiola
- Sanna-Mari Manninen
- Anna Eskola
Opiskelijaryhmät
-
SXB21K1Fysioterapian tutkinto-ohjelma päivä
-
SXB21K2Fysioterapian tutkinto-ohjelma, monimuoto
-
SXL22K1Kätilötyön tutkinto-ohjelma päivä
-
SXA21S1Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma päivä
-
SXH21S1Sosiaalialan tutkinto-ohjelma päivä
-
SXJ21S1Bioanalytiikan tutkinto-ohjelma päivä
-
SXO22K1ASairaanhoitotyön tutkinto-ohjelma, päivätoteutus, hallinnollinen ryhmä A
-
SXO22K1BSairaanhoitotyön tutkinto-ohjelma, päivätoteutus, hallinnollinen ryhmä B
-
SXO22K1CSairaanhoitotyön tutkinto-ohjelma, päivätoteutus, hallinnollinen ryhmä C
-
SXI21S2Toimintaterapian tutkinto-ohjelma monimuoto
-
SXC21S2Vanhustyön tutkinto-ohjelma monimuoto
-
SXP21S1Suun terveydenhuollon tutkinto-ohjelma päivä
-
SXQ22K1Terveydenhoitotyön tutkinto-ohjelma päivä
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa:
- vastuullisesti kehittää monialaisten toimijoiden kanssa innovatiivisia käytännöllisiä ja konkreettisia ratkaisuja, toimintatapoja, tuotteita tai palveluja, joilla vastataan metropolialueen monimuotoisiin tulevaisuuden tarpeisiin ja nykyisiin haasteisiin.
- määritellä innovaation käsitteen ja ottaa käyttöön kehittämistyön menetelmiä
- soveltaa projekti- ja verkostotyöskentelyä sekä omaa luovuuttaan ja osaamistaan alueellisessa, valtakunnallisessa tai kansainvälisessä kehittämistyössä.
- hyödyntää omaa osaamistaan monialaisessa yhteistyössä ja työympäristössä.
- luoda yhteistoiminnallista neuvottelukulttuuria ja onnistunutta tiimityöskentelyä.
- käyttää ongelmanratkaisu-, yhteistyö-, teknisiä ja viestintätaitojaan yhteisöllisessä kehittämisprosessissa ja päätöksenteossa.
Sisältö
Innovaation käsite, kehittämisprosessien hallinta ja kehitystiimin rakentaminen.
Yhteisöllinen projekti- ja innovaatiotyöskentely sekä sen arviointi: ideointi, tulevaisuusorientoitunut konseptointi ja suunnittelu, asiakas- tai käyttäjäymmärrys, sopimukset ja tekijänoikeudet, toteutus, viestintä, julkistaminen, tuotteistaminen, markkinointi ja hyödynnettävyyden suunnittelu.
Monialainen tiimityö, sidosryhmätoiminta ja verkostotyöskentely.
Innovaatiotoiminnan työkalut ja menetelmät.
Oppimateriaalit
1. Ulla Vehkaperä, Kaarina Pirilä ja Marianne Roivas ( toim.) 2013. Innostu ja Innovoi. Käsikirja innovaatiopintoihin. Metropolia Ammattikorkeakoulu julkaisusarja. Saatavilla sähköisesti http://www.metropolia.fi/fileadmin/user_upload/Julkaisutoiminta/Julkaisusarjat/OIVA/Innostu_ja_innovoi.pdf
Tutustu palvelumuotoiluun
Lisäksi:
2. Oivallus loppuraportti: http://ek.fi/wp-content/uploads/Oivallus_loppuraportti.pdf
3. MINNO työkalupakki
Opetusmenetelmät
Kurssi on intensiivitoteutus joka edellyttää aktiivista osallistumista koko opintojakson ajan
28.8 - 12.10.2023
Orientoiva tehtävä
Aktivoiva luento
ryhmätyöskentely, työpajatyöskentely,
ohjatut harjoitteet
projektityöskentely
Osa projektihaasteista ohjataan täysin verkossa ja niihin osallistumiseen edellytetään opiskelijalta kameran käyttöä Teamissa, tai zoomissa.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Projektien haasteet työelämälähtöisiä.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
N/A
Kansainvälisyys
N/A
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
N/A
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
1 op = 27h opiskelijan työtä
10 op= 270h
Sisällön jaksotus
Intensiivitoteutus 7 viikkoa. Innovaatioprojektin opintopäivät ma-to (kokonaiset työskentelypäivät).
Orientoiva reflektiotehtävä palautetaan projekitkohtaiseen OMA-työtilaan (projektin ohjaajan ilmoittama työtila), viimeistään 3.9.2023.
Projekteihin ilmoittautuminen tapahtuu e-lomakkeella. Ajankohta ilmoitetaan opintojakson tiedotteiden kautta.
28.8. klo 9-11.30 Orientaatio (verkossa, linkki lähetetään OMA tiedotteena)
Projektiryhmien ensimmäinen tapaaminen ilmoitetaan haasteessa.
Tilaajatapaaminen ensimmäisellä viikolla projektikohtaisella aikataululla
28.8. - 12.10.2023 Projektikohtainen työskentely ma-to päivät.
Ohjaajan tapaamiset viikoittain ma-to välillä. Yhteistyökumppanin ja muiden kumppaneiden tapaaminen sovitusti.
11.10.2023 MINNOFest. Projektien tuotosten esittelytapahtuma
12.10.2023 Palautekeskustelut projektiohjaajan kanssa
Lisätietoja opiskelijoille
INTENSIIVIOPINTOJAKSO; Läsnäoloa edellytetään koko opintojakson ajan.
Kesto 7 viikkoa
Projektiaihioihin ilmoittautuminen tapahtuu e-lomakkeella, jolla opiskelija vahvistaa sitovan osallistumisen opintojaksolle. Projektiin ilmoittaumatta jättäminen voi estää opintojaksolle pääsyn.
Projektiaihioihin tulevat näkyviin toteutuksen OMA työtilaan, joka julkaistaan myöhemmin.
Opiskelijat ja opettajat saavat tiedon projektiryhmästään ennen ensimmäistä projektitapaamista.
Ensimmäinen projektitapaaminen: Tarkempi paikka ja aika on ilmoitettu projektiaihio lomakkeessa.
Projektin yhteinen päätöstilaisuus MinnoFest.
Palaute/arviointikeskustelun aika sovitaan ohjaajan kanssa. Innovaatioprojektin hyvä arvosana voi mahdollistaa projektin jatkamisen opinnäytetyönä saman aihepiirin hankkeessa erillisen sopimuksen mukaan
AHOT: Hakemus tulee olla tehtynä ja hyväksyttynä ennen opintojaksolle ilmoittautumista.
Opettajan laatimat tehtävät ja MATERIAALIT ovat Tekijänoikeuslain (404/61) mukaisia teoksia, joihin opettajalla on tekijänoikeus. Tehtäviä JA MATERIAALEJA ei saa käyttää muuten kuin omissa opinnoissaan. Niiden julkinen levittäminen on sallittua vain opettajan luvalla.
Opintojaksolla työskennellään osin etänä. Katso tästä tarkemmin etäopetustoteutukseen liittyvästä henkilötietojen käsittelystä ja henkilötietojen käsittelyssä käytettävistä järjestelmistä, ohjelmistoista, IT-sovelluksista ja sähköisistä työvälineistä. Linkki Metropolian laajaan opiskelija- ja opintotietorekisterin tietosuojaselosteeseen https://www.metropolia.fi/fi/metropoliasta/tietosuoja-ja-gdpr/tietosuojaselosteet/metropolian-opiskelija-ja-opintotietorekisteri
Mahdolliset lisäkysymykset oman osaamisalueen MINNO koordinaattorille sähköpostilla
(s-posti nimi@metropolia.fi)
Terveysala; Hannele Hokkanen ja Teija Rautiola
Kuntoutus ja tutkiminen: Jenny West, Ulla Marjosola
Hyvinvointi: Anu-Riikka Eerola
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa
- kehittää monialaisten toimijoiden kanssa innovatiivisia käytännöllisiä ja konkreettisia ratkaisuja, toimintatapoja, tuotteita tai palveluja, joilla vastataan metropolialueen monimuotoisiin tulevaisuuden tarpeisiin ja nykyisiin haasteisiin.
- tunnistaa innovaation käsitteen, kehittämisprosessin ja tuotteistamisen vaiheita ja menetelmiä
- tunnistaa projekti- ja verkostotyöskentelyssä tarvittavaa luovuuttaan ja osaamistaan alueellisessa, valtakunnallisessa tai kansainvälisessä kehittämistyössä.
- tunnistaa roolinsa monialaisessa yhteistyössä ja työympäristössä.
- soveltaa yhteistoiminnallista neuvottelukulttuuria ja toimia rakentavasti osana kehitystiimiä.
- käyttää ongelmanratkaisu-, yhteistyö- ja viestintätaitojaan sekä teknisiä taitojaan yhteisöllisessä kehittämisprosessissa ja päätöksenteossa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa
- kehittää monialaisten toimijoiden kanssa innovatiivisia käytännöllisiä ja konkreettisia ratkaisuja, toimintatapoja, tuotteita tai palveluja, joilla vastataan metropolialueen monimuotoisiin tulevaisuuden tarpeisiin ja nykyisiin haasteisiin.
- määritellä innovaation käsitteen, kehittämisprosessin ja tuotteistamisen vaiheita ja soveltaa kehittämistyön menetelmiä hyödynnettävän tuotoksen aikaansaamiseksi
- soveltaa projekti- ja verkostotyöskentelyä sekä omaa luovuuttaan ja osaamistaan alueellisessa, valtakunnallisessa tai kansainvälisessä kehittämistyössä.
- hyödyntää omaa asiantuntijaosaamistaan monialaisessa yhteistyössä ja työympäristössä.
- osaa luoda yhteistoiminnallista neuvottelukulttuuria ja sujuvaa tiimityöskentelyä.
- osaa hyödyntää monipuolisesti ongelmanratkaisu-, yhteistyö- ja viestintätaitojaan sekä teknisiä taitojaan yhteisöllisessä kehittämisprosessissa ja päätöksenteossa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa
- kehittää ja vie hyödynnettäväksi monialaisten toimijoiden kanssa innovatiivisia käytännöllisiä ja konkreettisia ratkaisuja, toimintatapoja, tuotteita tai palveluja, joilla vastataan metropolialueen monimuotoisiin tulevaisuuden tarpeisiin ja nykyisiin haasteisiin.
- määritellä innovaation käsitteen, kehittämisprosessin ja tuotteistamisen vaiheita ja osaa fasilitoida kehittämistyötä monipuolisilla menetelmillä hyödynnettävän tuotoksen aikaansaamiseksi
- rakentaa onnistunutta projekti- ja verkostotyöskentelyä sekä omaa luovuuttaan ja osaamistaan alueellisessa, valtakunnallisessa tai kansainvälisessä kehittämistyössä.
- osaa analyyttisesti arvioida omaa asiantuntijaosaamistaan ja oppimistaan monialaisessa yhteistyössä ja työympäristössä.
- kehittää onnistuneesti yhteistoiminnallista neuvottelukulttuuria, rakentaa hyvää yhteistyötä ja auttaa tiimiä onnistumaan yhdessä.
- hyödyntää monipuolisesti ja kehittää tehokkaasti ja muut huomioiden ongelmanratkaisu-, yhteistyö- ja viestintätaitojaan sekä teknisiä taitojaan yhteisöllisessä kehittämisprosessissa ja päätöksenteossa.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Opiskelija osaa
- kehittää monialaisten toimijoiden kanssa innovatiivisia käytännöllisiä ja konkreettisia ratkaisuja, toimintatapoja, tuotteita tai palveluja, joilla vastataan metropolialueen monimuotoisiin tulevaisuuden tarpeisiin ja nykyisiin haasteisiin.
- tunnistaa innovaation käsitteen, kehittämisprosessin ja tuotteistamisen vaiheita ja menetelmiä
- tunnistaa projekti- ja verkostotyöskentelyssä tarvittavaa luovuuttaan ja osaamistaan alueellisessa, valtakunnallisessa tai kansainvälisessä kehittämistyössä.
- tunnistaa roolinsa monialaisessa yhteistyössä ja työympäristössä.
- soveltaa yhteistoiminnallista neuvottelukulttuuria ja toimia rakentavasti osana kehitystiimiä.
- käyttää ongelmanratkaisu-, yhteistyö- ja viestintätaitojaan sekä teknisiä taitojaan yhteisöllisessä kehittämisprosessissa ja päätöksenteossa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Jatkuva arviointi
Aktiivinen osallistuminen intensiivitotutukselle
Teoria osaamista tukevat tehtävät+ projektityöskentely= innovaatioprojekti 10 op
Innovaatioprojekti arvioidaan numeerisesti.
Lisätiedot
Arviointi kohdistuu työskentelyyn opintojakson aikana ja osaamiseen sen päättyessä, projektin tuotoksiin sekä projektin
tavoitteiden saavuttamiseen ja innovatiivisten konkreettisten ja hyödynnettävien ratkaisujen syntymiseen.
Ilmoittautumisaika
11.03.2024 - 31.03.2024
Ajoitus
27.05.2024 - 31.07.2024
Laajuus
10 op
T&K-osuus
10 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Hyvinvointi
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Toimintaterapian tutkinto-ohjelma
- Bioanalytiikan tutkinto-ohjelma
- Terveydenhoitotyön tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
- Fysioterapian tutkinto-ohjelma
- Vanhustyön tutkinto-ohjelma
- Osteopatian tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitotyön tutkinto-ohjelma
- Suun terveydenhuollon tutkinto-ohjelma
- Sosiaalialan tutkinto-ohjelma
- Radiografian ja sädehoidon tutkinto-ohjelma
- Kätilötyön tutkinto-ohjelma
- Jalkaterapian tutkinto-ohjelma
- Optometrian tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Jenny West
- Elisa Mattila
- Teija Rautiola
- Ulla Marjosola
- Merja Lahdenperä
- Katja Rahikainen
- Petra Heino
- Hannele Hokkanen
- Jukka Törnroos
- Anu-Riikka Eerola
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa:
- vastuullisesti kehittää monialaisten toimijoiden kanssa innovatiivisia käytännöllisiä ja konkreettisia ratkaisuja, toimintatapoja, tuotteita tai palveluja, joilla vastataan metropolialueen monimuotoisiin tulevaisuuden tarpeisiin ja nykyisiin haasteisiin.
- määritellä innovaation käsitteen ja ottaa käyttöön kehittämistyön menetelmiä
- soveltaa projekti- ja verkostotyöskentelyä sekä omaa luovuuttaan ja osaamistaan alueellisessa, valtakunnallisessa tai kansainvälisessä kehittämistyössä.
- hyödyntää omaa osaamistaan monialaisessa yhteistyössä ja työympäristössä.
- luoda yhteistoiminnallista neuvottelukulttuuria ja onnistunutta tiimityöskentelyä.
- käyttää ongelmanratkaisu-, yhteistyö-, teknisiä ja viestintätaitojaan yhteisöllisessä kehittämisprosessissa ja päätöksenteossa.
Sisältö
Innovaation käsite, kehittämisprosessien hallinta ja kehitystiimin rakentaminen.
Yhteisöllinen projekti- ja innovaatiotyöskentely sekä sen arviointi: ideointi, tulevaisuusorientoitunut konseptointi ja suunnittelu, asiakas- tai käyttäjäymmärrys, sopimukset ja tekijänoikeudet, toteutus, viestintä, julkistaminen, tuotteistaminen, markkinointi ja hyödynnettävyyden suunnittelu.
Monialainen tiimityö, sidosryhmätoiminta ja verkostotyöskentely.
Innovaatiotoiminnan työkalut ja menetelmät.
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa
- kehittää monialaisten toimijoiden kanssa innovatiivisia käytännöllisiä ja konkreettisia ratkaisuja, toimintatapoja, tuotteita tai palveluja, joilla vastataan metropolialueen monimuotoisiin tulevaisuuden tarpeisiin ja nykyisiin haasteisiin.
- tunnistaa innovaation käsitteen, kehittämisprosessin ja tuotteistamisen vaiheita ja menetelmiä
- tunnistaa projekti- ja verkostotyöskentelyssä tarvittavaa luovuuttaan ja osaamistaan alueellisessa, valtakunnallisessa tai kansainvälisessä kehittämistyössä.
- tunnistaa roolinsa monialaisessa yhteistyössä ja työympäristössä.
- soveltaa yhteistoiminnallista neuvottelukulttuuria ja toimia rakentavasti osana kehitystiimiä.
- käyttää ongelmanratkaisu-, yhteistyö- ja viestintätaitojaan sekä teknisiä taitojaan yhteisöllisessä kehittämisprosessissa ja päätöksenteossa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa
- kehittää monialaisten toimijoiden kanssa innovatiivisia käytännöllisiä ja konkreettisia ratkaisuja, toimintatapoja, tuotteita tai palveluja, joilla vastataan metropolialueen monimuotoisiin tulevaisuuden tarpeisiin ja nykyisiin haasteisiin.
- määritellä innovaation käsitteen, kehittämisprosessin ja tuotteistamisen vaiheita ja soveltaa kehittämistyön menetelmiä hyödynnettävän tuotoksen aikaansaamiseksi
- soveltaa projekti- ja verkostotyöskentelyä sekä omaa luovuuttaan ja osaamistaan alueellisessa, valtakunnallisessa tai kansainvälisessä kehittämistyössä.
- hyödyntää omaa asiantuntijaosaamistaan monialaisessa yhteistyössä ja työympäristössä.
- osaa luoda yhteistoiminnallista neuvottelukulttuuria ja sujuvaa tiimityöskentelyä.
- osaa hyödyntää monipuolisesti ongelmanratkaisu-, yhteistyö- ja viestintätaitojaan sekä teknisiä taitojaan yhteisöllisessä kehittämisprosessissa ja päätöksenteossa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa
- kehittää ja vie hyödynnettäväksi monialaisten toimijoiden kanssa innovatiivisia käytännöllisiä ja konkreettisia ratkaisuja, toimintatapoja, tuotteita tai palveluja, joilla vastataan metropolialueen monimuotoisiin tulevaisuuden tarpeisiin ja nykyisiin haasteisiin.
- määritellä innovaation käsitteen, kehittämisprosessin ja tuotteistamisen vaiheita ja osaa fasilitoida kehittämistyötä monipuolisilla menetelmillä hyödynnettävän tuotoksen aikaansaamiseksi
- rakentaa onnistunutta projekti- ja verkostotyöskentelyä sekä omaa luovuuttaan ja osaamistaan alueellisessa, valtakunnallisessa tai kansainvälisessä kehittämistyössä.
- osaa analyyttisesti arvioida omaa asiantuntijaosaamistaan ja oppimistaan monialaisessa yhteistyössä ja työympäristössä.
- kehittää onnistuneesti yhteistoiminnallista neuvottelukulttuuria, rakentaa hyvää yhteistyötä ja auttaa tiimiä onnistumaan yhdessä.
- hyödyntää monipuolisesti ja kehittää tehokkaasti ja muut huomioiden ongelmanratkaisu-, yhteistyö- ja viestintätaitojaan sekä teknisiä taitojaan yhteisöllisessä kehittämisprosessissa ja päätöksenteossa.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Opiskelija osaa
- kehittää monialaisten toimijoiden kanssa innovatiivisia käytännöllisiä ja konkreettisia ratkaisuja, toimintatapoja, tuotteita tai palveluja, joilla vastataan metropolialueen monimuotoisiin tulevaisuuden tarpeisiin ja nykyisiin haasteisiin.
- tunnistaa innovaation käsitteen, kehittämisprosessin ja tuotteistamisen vaiheita ja menetelmiä
- tunnistaa projekti- ja verkostotyöskentelyssä tarvittavaa luovuuttaan ja osaamistaan alueellisessa, valtakunnallisessa tai kansainvälisessä kehittämistyössä.
- tunnistaa roolinsa monialaisessa yhteistyössä ja työympäristössä.
- soveltaa yhteistoiminnallista neuvottelukulttuuria ja toimia rakentavasti osana kehitystiimiä.
- käyttää ongelmanratkaisu-, yhteistyö- ja viestintätaitojaan sekä teknisiä taitojaan yhteisöllisessä kehittämisprosessissa ja päätöksenteossa.
Lisätiedot
Arviointi kohdistuu työskentelyyn opintojakson aikana ja osaamiseen sen päättyessä, projektin tuotoksiin sekä projektin
tavoitteiden saavuttamiseen ja innovatiivisten konkreettisten ja hyödynnettävien ratkaisujen syntymiseen.
Ilmoittautumisaika
02.05.2023 - 14.05.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 22.12.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Satu Mattila
- Mari Koski
- Kaarina Pirilä
- Tomi Nurminen
Vastuuhenkilö
Tomi Nurminen
Opiskelijaryhmät
-
SXA20S1Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma päivä
Tavoitteet
Opiskelija raportoi ja viimeistelee opinnäytetyönsä. Hän osaa kuvata ja arvioida opinnäytetyöprosessiaan kokonaisuutena. Opiskelija osaa viestiä opinnäytetyöstään valitulle kohderyhmälle ja jakaa osaamistaan asiantuntijayhteisössä sekä suomeksi että englanniksi.
Sisältö
- Opinnäytetyön viimeistely ja raportointi
- Englanninkielisen abstraktin kirjoittaminen
- Kypsyysnäytteen kirjoittaminen
- Työn julkistaminen esimerkiksi artikkelin, posterin tai esitelmän muodossa
Aika ja paikka
Syyslukukausi 2023
Yksilötapaamiset erikseen varattuina ajankohtina Teamsin välityksellä.
Kypsyysnäyte viikko 45-46 EXAM-järjestelmässä
Opinnäytetöiden esitykset 03.11.2023
Oppimateriaalit
Tutkimusmenetelmäkirjallisuus, opinnäytetyön tekemiseen liittyvä kirjallisuus.
Opetusmenetelmät
Opiskelija viimeistelee opinnäytetyön, kirjoittaa työstään kypsyysnäytteen ja esittää tutkinnon yleisessä esittämispäivässä.
Kypsyysnäytteen sisällön tarkistavat ohjaajat ja kielen äidinkielen opettaja.
Englanninkielisen abstraktin hyväksyy englanninkielen opettaja.
Opiskelija toimittaa abstraktin nimetylle opettajalle.
Opiskelija lataa opinnäytetyn Theseukseen julkaisupäivän (tutkinnon esityspäivä) jälkeen.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
-
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Opinnäytetyön palautus ohjaajille viimeistään 25.10.2023.
Kypsyysnäytteen kirjoittaminen viikolla 45-46 (EXAM)
Opinnäytetyön julkistaminen (esitys) 03.11.2023
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Mikäli sinulla on olemassa korkeakoulututkinto, ota yhteyttä opettajiin.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakson työskentely 5 x 27 h = 135 h
Lisätietoja opiskelijoille
Mikäli opiskelijalla on yksilöllisten opetusjärjestyjen päätös, joka vaikuttaa opintojakson suorittamiseen, tulee opiskelijan olla yhteydessä opintojaksototeutuksen vastuuopettajaan heti ilmoittautumisajan päätyttyä.
Opettajan laatimat tehtävät ja MATERIAALIT ovat Tekijänoikeuslain (404/61) mukaisia teoksia, joihin opettajalla on tekijänoikeus. Tehtäviä JA MATERIAALEJA ei saa käyttää muuten kuin omissa opinnoissaan. Niiden julkinen levittäminen on sallittua vain opettajan luvalla.
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Arviointikriteerit ks. opetussuunnitelman liite opinnäytetyön arviointikehikko
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Arviointikriteerit ks. opetussuunnitelman liite opinnäytetyön arviointikehikko
Lisätiedot
Opinnäytetyön arviointi tutkinto-ohjelman ohjeistuksen mukaan.
Opiskelija ja opinto-ohjaaja käyvät läpi muut suositeltavat opinnot HOPS-keskusteluissa.
Ilmoittautumisaika
27.11.2023 - 10.12.2023
Ajoitus
08.01.2024 - 24.05.2024
Laajuus
5 op
T&K-osuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Satu Mattila
- Kaarina Pirilä
- Tomi Nurminen
Opiskelijaryhmät
-
SXA21S1Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma päivä
Tavoitteet
Opiskelija osaa
- tunnistaa työelämän ja oman alansa kehittämistarpeita tai ongelmakohtia ja suunnitella niihin ratkaisuja
- käyttää työnsä perustassa ja rajauksessa luotettavaa tietoa eri lähteistä
- soveltaa kehittämistyössään ammatillista osaamistaan sekä sopivia menetelmiä ja työtapoja
Sisältö
- opinnäytetyöprosessiin perehtyminen
- sopimus- ja lupakäytännöt
- toimintaympäristöön perehtyminen ja työelämäyhteistyön suunnittelu
- kehittämistarpeen tunnistaminen
- lähdekriittinen tiedonhankinta suomeksi ja englanniksi
- työtapojen ja menetelmien valinta
- aiheen täsmennys
- kehittämistyön suunnitelman laatiminen ja esittäminen
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Arviointikriteerit ks. opetussuunnitelman liite opinnäytetyön arviointikehikko
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Arviointikriteerit ks. opetussuunnitelman liite opinnäytetyön arviointikehikko
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Arviointikriteerit ks. opetussuunnitelman liite opinnäytetyön arviointikehikko
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Arviointikriteerit ks. opetussuunnitelman liite opinnäytetyön arviointikehikko
Esitietovaatimukset
Opetussuunnitelman mukainen tutkimus- ja kehittämistyön osaaminen
Ilmoittautumisaika
27.11.2023 - 10.12.2023
Ajoitus
08.01.2024 - 24.05.2024
Laajuus
5 op
T&K-osuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Satu Mattila
- Kaarina Pirilä
- Tomi Nurminen
Opiskelijaryhmät
-
SXA21S1Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma päivä
Tavoitteet
Opiskelija osaa
- toteuttaa työelämää, omaa alaa tai ammatillista osaamista hyödyttävän kehittämistehtävän itsenäisesti, vastuullisesti ja yhteistyössä muiden kanssa
- viestiä työnsä eri vaiheissa selkeästi, perustellusti ja havainnollisesti sekä vertaisyhteisölle että eri yleisöille
Sisältö
- opinnäytetyön toteutus suunnitelman mukaisesti
- yhteistyö opinnäytetyöhön osallistuvien kanssa
- tutkimus- ja kehittämistoiminnan viestintä
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Arviointikriteerit ks. opetussuunnitelman liite opinnäytetyön arviointikehikko
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Arviointikriteerit ks. opetussuunnitelman liite opinnäytetyön arviointikehikko
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Arviointikriteerit ks. opetussuunnitelman liite opinnäytetyön arviointikehikko
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Arviointikriteerit ks. opetussuunnitelman liite opinnäytetyön arviointikehikko
Esitietovaatimukset
Opinnäytetyön suunnittelu 5 op
Ilmoittautumisaika
02.05.2023 - 27.09.2023
Ajoitus
14.08.2023 - 22.10.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
5 - 35
Tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Toni Nisula
- Timo Raatikainen
- Heli Thomander
- Anu Luoma
- Tomi Nurminen
Vastuuhenkilö
Toni Nisula
Opiskelijaryhmät
-
SXA23S1Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma päivä
Tavoitteet
Opiskelija
- osaa suunnitella oman opintopolkunsa ja motivoituu urasuunnitteluun.
- osaa työskennellä ammattieettisten periaatteiden mukaisesti.
- tunnistaa oman ammattinsa tietoperustan ja roolinsa näyttöön perustuvassa toiminnassa.
- ymmärtää sosiaali- ja terveysalan monikulttuurisena, moniarvoisena ja muuttuvana toimintaympäristönä.
- osaa kuvata sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut ja niitä koskevan lainsäädännön pääpiirteet.
- ymmärtää asiakaskokemuksen yhteyden vaikuttaviin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin.
- osaa toimia tietosuojan ja -turvan periaatteiden mukaisesti.
- osaa toimia digitaalisissa oppimisympäristöissä ja käyttää yleisimpiä tietoteknisiä ohjelmia ja välineitä
- osaa tuottaa tietoa ja viestiä ammatillisesti
Sisältö
- opiskelutaidot, oppimisympäristöt ja tiedonhankinta
- tutkinnon tuottama osaaminen ja urapolut
- ammatin tietoperusta ja eettiset periaatteet
- keskeiset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut ja niitä koskeva lainsäädäntö
- tietosuoja ja -turva sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa
- tietotekniset taidot, ohjelmat ja välineet oppimisessa ja asiantuntijatehtävissä
- ammatillisen asiantuntijan suomen kielen ja viestinnän perusteet
Aika ja paikka
Myllypuron kampus, Myllypurontie 1
Oppimateriaalit
-
Opetusmenetelmät
Aktivoiva luento, Laboratorio-/työpajatyöskentely
Harjoitustehtävät
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
-
Kansainvälisyys
-
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
1 op = 27 t
Toteutuksen kokonaistuntimäärä 135 tuntia, joka sisältää opetuksen, ohjauksen, ryhmätyöskentelyn sekä itsenäisen opiskelun
Sisällön jaksotus
Lisätietoa toteutuksen etenemisestä ja toteutuksen materiaaleista saat Moodlesta, joka esitellään orientaatiotunnilla
Lisätietoja opiskelijoille
Opettajan laatimat tehtävät ja MATERIAALIT ovat Tekijänoikeuslain (404/61) mukaisia teoksia, joihin opettajalla on tekijänoikeus. Tehtäviä JA MATERIAALEJA ei saa käyttää muuten kuin omissa opinnoissaan. Niiden julkinen levittäminen on sallittua vain opettajan luvalla.
Ym. on hyväksynyt ja katsonut meidän lakimies.
Englanninkielinen versio päivitetään myöhemmin
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Arviointikriteerit ks. opetussuunnitelman liite "Osaamisen arviointikehikko"
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Jatkuva arviointi 10%
Osallistuminen 40%
Oppimistehtävät 50%
Esitietovaatimukset
-
Lisätiedot
Oppimisen ja opiskelun valmiudet opinnot suoritetaan ensimmäisellä lukukaudella
Ilmoittautumisaika
03.04.2023 - 04.09.2023
Ajoitus
08.09.2023 - 08.12.2023
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
1 - 50
Tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
- Osteopatian tutkinto-ohjelma
- Fysioterapia
- Jalkaterapian tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Tom Thiel
Vastuuhenkilö
Tom Thiel
Tavoitteet
Tämä opintojakso on sinulle, jos olet kiinnostunut toteuttamaan laadukkaita juoksuanalyyseja. Opintojakson aikana opit juoksuaskelluksen biomekaniikkaa ja juoksun systemaattista havainnointia ja juoksuvammojen riskeihin liittyvistä tekijöistä. Lisäksi opit ohjaamaan juoksuanalyysitilanteita, ymmärtämään tyypillisiä ja epätyypillisiä juoksussa esiintyviä piirteitä ja antamaan niistä palautetta. Itse opiskeltava verkkomateriaali?painottuu analyysimenetelmiin eli siihen, mitä asioita juoksussa tulisi havainnoida, millä asioilla on kliininen merkitys,?millaisia muutoksia askelluksessa voidaan tehdä ja millaisia vaikutuksia muutoksilla mahdollisesti on. Tämän lisäksi kurssi sisältää viimeisintä tutkimustietoa jalkine- ja alustavalintojen vaikutuksesta juoksuun ja vammariskeihin.
Osaamistavoitteet
- Ymmärtää askelmekaniikkaa
- Osaa havainnoida juoksusykliä
- Osaa havainnoida merkittävimpiä löydöksiä
- Tunnistaa vammautumiseen liittyvät riskitekijöitä
- Tunnistaa alustan ja jalkineiden vaikutustekijöitä
Sisältö
- Opintojakso sisältää eri tietolähteisiin pohjautuvia tekstejä, tieteellisiä artikkeleita, videoita ja oppimistehtäviä
- Opiskelija soveltaa osaamistaan biomekaanisten tekijöiden arviointiin
- Opiskelija ymmärtää juoksuaskelluksessa esiintyviä tyypillisiä ja epätyypillisiä piirteitä
- Opiskelija oppii systemaattisen tavan arvioida juoksumekaniikkaa videopohjaisessa analyysissa
- Opiskelija tulkitsee juoksuaskellukseen liittyvien tekstien luotettavuutta
- Opiskelija oppii antamaan palautta asiakkaalle
Aika ja paikka
Opintojakso on avoinna 8.9 - 8.12.2023.
Opetusmenetelmät
Itsenäinen verkko-opiskelu Moodle-oppimisympäristössä.
Lisätietoja opiskelijoille
Ilmoittautuminen käynnissä 3.4.2023 klo 8.00 - 4.9.2023 klo 23.50. Ilmoittautuminen e-lomakkeella: https://elomake.metropolia.fi/lomakkeet/38817/lomake.html
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytyn arvioinnin perustana on kurssin lopussa on tentti, jonka voi suorittaa kerran.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hyväksytyn arvioinnin perustana on kurssin lopussa on tentti, jonka voi suorittaa kerran.
Esitietovaatimukset
Lähtötietona kurssille tarvitaan perusteet toiminnallisesta anatomiasta, biomekaniikasta ja askelluksen havainnoimisesta.
Ilmoittautumisaika
27.11.2023 - 10.12.2023
Ajoitus
18.03.2024 - 24.05.2024
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Apuvälinetekniikka Virtuaali
- Kyösti Lassila
- Toni Nisula
- Kari Sonninen
Opiskelijaryhmät
-
SXA21S1Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma päivä
Tavoitteet
Opiskelija perehtyy erilaisten sairauksien ja vammojen aiheuttamiin ortoositarpeisiin ja niiden luovutusperusteisiin. Opiskelija kuvaa alaraajan pitkien alaraajaortoosien käyttötarkoituksia ja perustelee ortoosin valinnan. Opiskelija harjaantuu yksilölliseen ortoosimitanottoon ja suoriutuu pitkien ortoosin valmistuksesta ohjattuna. Opiskelija harjaantuu tuotteen sovituksessa sekä antaa ohjausta ja ortoosin käytön opetusta asiakkaalle. Opiskelija vertaa toiminnallisen lähtökohdan suhdetta lopputuotokseen ammatillisista näkökulmista.
Sisältö
• Ortoositarvetta aiheuttavat yleisimmät sairaudet ja toiminnanvajavuudet
• Pitkät alaraajaortoosit
• Ortoosimallit rakenne ja yleisimmät komponentit ja niiden valintaan vaikuttavat tekijät
• Tutkimus ja mitanotto
• Valmistusprosessi ja -tekniikat, ortoosien sovitus, arviointi ja käytönohjaus
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- soveltaa alan tietoperustaa tilanteen mukaisesti
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti
- perustella toimintaa tutkitun tiedon ja selvitysten avulla
- etsiä tietoa ja perustella tietolähteiden käytön
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia erilaisissa tehtävissä toimeksiannon mukaan
- selvittää toiminnan lähtökohtia ja tarpeita
- osoittaa saavuttaneensa ydinosaamisen tavoitteet
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- selvittää työtehtäviin liittyvät turvallisuusohjeet ja toimia niiden mukaisesti
- toimia ammattialansa eettisten periaatteiden mukaisesti
- suunnitella ja ohjata monialaisten ryhmien toimintaa
- viestiä ammattialan asioista
Arviointikriteerit, hyvä (3)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa sujuvasti ja laaja-alaisesti
- arvioida ja käyttää kriittisesti tietolähteitä ja tutkimustietoa
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- soveltaa tutkimustietoa ammatillisissatehtävissä
- toimia monipuolisissa ja kansainvälisissä työtilanteissa
- toimia tilaaja- ja asiakaslähtöisesti ja yrittäjänä
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia työtehtävissä vastuullisesti turvallisuus huomioiden
- arvioida ammattieettistä toimintaa
- edustaa ammattialaansa monialaisissa ja kansainvälisissä ryhmissä ja projekteissa
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- osoittaa alan tietoperustan hyvän hallinnan
- käyttää teorian ja ammattialan käsitteitä ja tietoa asiantuntevasti ja yhdistää niitä kokonaisuuksiksi
- luoda ja viestiä uutta tietoa
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- kehittää innovatiivisia ja vaihtoehtoisia ratkaisuja ammatillisiin tehtäviin ja ongelmiin
- soveltaa ammatillista osaamistaan uusissa tilanteissa
- ottaa vastuun ammatillisen prosessin kokonaisuudesta
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- kehittää yhteisön turvallisuutta ja vastuullisuutta
- soveltaa ammattieettisiä periaatteita eri tilanteissa
- johtaa henkilöiden/ryhmien ammatillista kehittymistä
- toimia tavoitteellisesti, itseään ja työelämää kehittävästi
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
TIETOPERUSTA
- ei riittävästi hallitse tai arvosta alan tietoa
- käyttää alan käsitteitä puutteellisesti
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
- asiantuntijaksi riittämätön ammatillinen taito
- ei toimi koulutuksen ja ohjauksen mukaisesti
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
- suhtautuu huolimattomasti ammattialan turvallisuuteen tai eettiseen toimintaan
- ei motivoidu tai osallistu ryhmä- ja kehittämistyöhön
Esitietovaatimukset
Tutkinto-opiskelijalta vaaditaan suoritusmerkintä seuraavilta opintojaksoilta:
- SX00EP25 Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia 1 ja fysiologia
- SX00EP27 Apuvälinetekniikan ammatilliset perusteet
- SX00EP30 Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia 2, neuroanatomia ja -fysiologia
- SX00EQ75 Lääketieteellisen osaamisen perusteet apuvälinealalla
- SX00EQ76 Lääketieteellisen osaamisen syventäminen apuvälinealalla
- SX00EP35 Jalkaterän ortoosit
Ilmoittautumisaika
02.05.2023 - 14.05.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 31.12.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Apuvälinetekniikka Virtuaali
- Matti Kantola
- Tomi Nurminen
Opiskelijaryhmät
-
SXA21S1Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma päivä
Tavoitteet
Opiskelija tietää ala- ja yläraajan-amputaatiot, niiden syyt ja niihin liittyvät proteesitekniset ratkaisut. Opiskelija osaa hyödyntää toiminnan tason luokituksen proteesin valmistuksessa. Hän osaa suunnitella proteesitekniset perusratkaisut kaikissa amputaatiotasoissa, jonka pohjalta hän ottaa mitat ja valmistaa ohjatusti proteesin. Opiskelija soveltaa monipuolisesti materiaali- ja komponettitietämystään proteesien valmistuksessa. Hän hallitsee proteesin linjauksen ja sovituksen perusperiaatteet sekä osaa ohjata asiakasta proteesin käytössä ja arvioida proteesin käytettävyyttä.
Sisältö
• Alaraaja- ja yläraaja-amputaatiot
• Proteesin suunnittelu eri amputaatiotasoissa
• Tutkimus ja mitanotto
• Valmistusprosessi
• Komponentit ja materiaalit
• Proteesin sovitus ja linjaus
• Käytön arviointi ja ohjaus
Aika ja paikka
Metropolia Myllypuro kampus 23.10.2023 -31.12.2023
Oppimateriaalit
Aikaisempien protettiikka toteutusten opetusmateriaali.
Opetusmenetelmät
Käytännön harjoitteet:
Mitanotto TF- ja TT-amputoidulta
Protetisoinnin suunnittelu ja mallinnus Rodin4:llä
Proteesin linjaus ja sovitus
Transradiaali tyngän mitanottoharjoitus, mallin muokkaus perinteisin menetelmin ja valuholkin valmistus.
Aloitustentti moodlessa
Työraportin teko
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Moodlen aloitustentti syksyn 1. perioidilla.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
5 X 27h= 135h
Sisällön jaksotus
Aloitustehtävät moodlessa syksyn 1. perioidilla.
23.10.2023 -08.12.2023
Asiakastapaamiset ja mitanotto
Sähköinen mallintaminen ja valmistus
Asiakastapaamiset ja sovitus
Kirjalliset työt
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- soveltaa alan tietoperustaa tilanteen mukaisesti
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti
- perustella toimintaa tutkitun tiedon ja selvitysten avulla
- etsiä tietoa ja perustella tietolähteiden käytön
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia erilaisissa tehtävissä toimeksiannon mukaan
- selvittää toiminnan lähtökohtia ja tarpeita
- osoittaa saavuttaneensa ydinosaamisen tavoitteet
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- selvittää työtehtäviin liittyvät turvallisuusohjeet ja toimia niiden mukaisesti
- toimia ammattialansa eettisten periaatteiden mukaisesti
- suunnitella ja ohjata monialaisten ryhmien toimintaa
- viestiä ammattialan asioista
Arviointikriteerit, hyvä (3)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa sujuvasti ja laaja-alaisesti
- arvioida ja käyttää kriittisesti tietolähteitä ja tutkimustietoa
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- soveltaa tutkimustietoa ammatillisissatehtävissä
- toimia monipuolisissa ja kansainvälisissä työtilanteissa
- toimia tilaaja- ja asiakaslähtöisesti ja yrittäjänä
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia työtehtävissä vastuullisesti turvallisuus huomioiden
- arvioida ammattieettistä toimintaa
- edustaa ammattialaansa monialaisissa ja kansainvälisissä ryhmissä ja projekteissa
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- osoittaa alan tietoperustan hyvän hallinnan
- käyttää teorian ja ammattialan käsitteitä ja tietoa asiantuntevasti ja yhdistää niitä kokonaisuuksiksi
- luoda ja viestiä uutta tietoa
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- kehittää innovatiivisia ja vaihtoehtoisia ratkaisuja ammatillisiin tehtäviin ja ongelmiin
- soveltaa ammatillista osaamistaan uusissa tilanteissa
- ottaa vastuun ammatillisen prosessin kokonaisuudesta
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- kehittää yhteisön turvallisuutta ja vastuullisuutta
- soveltaa ammattieettisiä periaatteita eri tilanteissa
- johtaa henkilöiden/ryhmien ammatillista kehittymistä
- toimia tavoitteellisesti, itseään ja työelämää kehittävästi
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
TIETOPERUSTA
- ei riittävästi hallitse tai arvosta alan tietoa
- käyttää alan käsitteitä puutteellisesti
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
- asiantuntijaksi riittämätön ammatillinen taito
- ei toimi koulutuksen ja ohjauksen mukaisesti
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
- suhtautuu huolimattomasti ammattialan turvallisuuteen tai eettiseen toimintaan
- ei motivoidu tai osallistu ryhmä- ja kehittämistyöhön
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Käytännönharjoitteet 40%
Työraportti 30%
Moodletentti 30%
Esitietovaatimukset
Tutkinto-opiskelijalta vaaditaan suoritusmerkintä seuraavilta opintojaksoilta:
- SX00EP25 Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia 1 ja fysiologia
- SX00EP27 Apuvälinetekniikan ammatilliset perusteet
- SX00EP30 Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia 2, neuroanatomia ja -fysiologia
- SX00EQ75 Lääketieteellisen osaamisen perusteet apuvälinealalla
- SX00EP36 Työelämäharjoittelu 1
-SX00EP32 Yleisimmät alaraaja-amputaatiot ja protetisointi
- SX00EP35 Jalkaterän ortoosit
Ilmoittautumisaika
02.05.2023 - 03.09.2023
Ajoitus
15.09.2023 - 30.11.2023
Laajuus
3 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Bioanalytiikan tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
- Fysioterapian tutkinto-ohjelma
- Osteopatian tutkinto-ohjelma
- Suun terveydenhuollon tutkinto-ohjelma
- Radiografian ja sädehoidon tutkinto-ohjelma
- Jalkaterapian tutkinto-ohjelma
- Optometrian tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Satu Mattila
Vastuuhenkilö
Satu Mattila
Tavoitteet
Opiskelija saavuttaa ammattikorkeakoululainsäädännön (1129/2014, 7 §) edellyttämän, oman alan työtehtävissä tarvittavan toisen kotimaisen kielen (ruotsin kielen tai suomen toisena kielenä) suullisen ja kirjallisen taidon. Opiskelija osaa viestiä suullisesti ja kirjallisesti oman alansa työympäristössä ja monialaisen työyhteisön jäsenenä ottaen eettisesti huomioon erilaisettoimijat työskentelyssäänruotsin kielellä sekä Suomessa että Pohjoismaissa TAIsuomen kielellä (S2) Suomessa ottaen huomioon viestintätilanteeseen osallistuvien kulttuurisia ja kielellisiälähtökohtia.Opiskelijan suulliset ja kirjalliset viestintätaidot (ruotsi tai suomi toisena kielenä) ovat vähintään Eurooppalaisen viitekehyksen taitotasoa B1. Opiskelija osaahankkia ammattialaansa liittyvää tietoa eri lähteistä ja välittää tietoa kirjallisesti ja suullisestihyödyntäenteknologiaa ja digitalisaation suomia mahdollisuuksia oman alansa työtehtävissä. Opintojen aikana opiskelijalle syntyy kyky ottaa vastuuta omankieli-ja viestintäosaamisensakehittämisestä sekäkyky ja motivaatio kehittää niitä.
Sisältö
Opintojakson sisältö määräytyy tutkintokohtaisesti, ja sisällöt ovat kullekin tutkintoalalle olennaisia suullisia ja kirjallisia harjoituksia:
• Ammattialan keskeiset kansainväliset ja kotikansainväliset vuorovaikutustilanteet: yksilö-ja ryhmäviestintä
• Ammattialan keskeiset käsitteet ja termit
• Ammattialan organisaatiot, työympäristöt, -tehtävät, -prosessit ja -välineet
• Kieli-ja viestintätaidon itsearviointi ja oppimisstrategioiden kehittäminen
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Ammattialaansa liittyvissä viestintätilanteissa opiskelijaselviytyy tavallisimmissa työelämän yleisissä ja alakohtaisissa kielenkäyttötilanteissa.Hän osaa kirjoittaa yksinkertaista, osin epäyhtenäistä tekstiä. Virheet voivat vaikeuttaa ymmärtämistä, mutta ne eivät estä viestin perillemenoa.Hän osallistuu yksinkertaiseen vuorovaikutukseen, mutta tarvitsee usein tukea keskustelukumppanilta.Hän hallitsee tavallista oman alan ja yleiskielen sanastoa, mutta epätarkkuudet ja muiden kielten vaikutus voivat häiritä viestin perillemenoa. Hän käyttää tavallisimpia perusrakenteita yksipuolisesti ja osin virheellisesti.Hän ääntää pääosin ymmärrettävästi, vaikka ääntäminen poikkeaa kohdekielestä ja lauserytmin hitaus vaikeuttaa viestinnän toimivuuden arviointia.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Ammattialaansa liittyvissä viestintätilanteissa opiskelijaselviytyy kohtalaisesti jokapäiväisissä työelämän yleisissä ja alakohtaisissa kielenkäyttötilanteissa.Hän osaa kirjoittaa sisällöllisesti eheäntekstin, jossa viesti välittyy, ja osallistuu aloitteellisesti vuorovaikutukseen alan tutuissa tilanteissa.Hän osaa käyttää kohtalaisesti oman alan ja yleiskielen perussanastoa. Sanavalinnoissa voi esiintyä epätarkkuuksia ja rakenteissa puutteita, jotka eivät kuitenkaan häiritse viestintää.Hän ääntää ymmärrettävästi, eivätkä lauserytmin katkothaittaa viestin perille menoa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Ammattialaansa liittyvissä viestintätilanteissa opiskelijaselviytyy hyvin monipuolisissa ja vaativissakin yleisissä ja alakohtaisissa työelämänkielenkäyttötilanteissa.Hän osaa kirjoittaa selkeää ja yksityiskohtaista tekstiä tilanteeseen sopivalla ja osuvalla tavalla.Hän osallistuu aktiivisesti ja tilanteen mukaisesti vuorovaikutukseen ammattialan tilanteissa. Puhe on sujuvaa ja vaivatonta ja ottaa huomioon keskustelukumppanin.Hän käyttää oman alan ja yleiskielen sanastoa monipuolisesti ja rakenteita lähes virheettömästi. Hän ääntää selkeästi jalauserytmionluontevaa.
Esitietovaatimukset
Eurooppalaisen kielitaidon viitekehyksen taitotaso (CEF) B1.
Lisätiedot
Opintojakson tarkennettu sisältö määräytyy tutkintosuunnitelmakohtaisesti, ja se integroidaan tutkinnon kontekstiin opetussuunnitelmassa ja substanssiopintoihin. Suullisen ja kirjallisen kielitaidon osaaminen arvioidaan erikseen.
Ilmoittautumisaika
27.11.2023 - 03.03.2024
Ajoitus
26.02.2024 - 30.04.2024
Laajuus
3 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Bioanalytiikan tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
- Fysioterapian tutkinto-ohjelma
- Osteopatian tutkinto-ohjelma
- Suun terveydenhuollon tutkinto-ohjelma
- Radiografian ja sädehoidon tutkinto-ohjelma
- Jalkaterapian tutkinto-ohjelma
- Optometrian tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Satu Mattila
Vastuuhenkilö
Satu Mattila
Tavoitteet
Opiskelija saavuttaa ammattikorkeakoululainsäädännön (1129/2014, 7 §) edellyttämän, oman alan työtehtävissä tarvittavan toisen kotimaisen kielen (ruotsin kielen tai suomen toisena kielenä) suullisen ja kirjallisen taidon. Opiskelija osaa viestiä suullisesti ja kirjallisesti oman alansa työympäristössä ja monialaisen työyhteisön jäsenenä ottaen eettisesti huomioon erilaisettoimijat työskentelyssäänruotsin kielellä sekä Suomessa että Pohjoismaissa TAIsuomen kielellä (S2) Suomessa ottaen huomioon viestintätilanteeseen osallistuvien kulttuurisia ja kielellisiälähtökohtia.Opiskelijan suulliset ja kirjalliset viestintätaidot (ruotsi tai suomi toisena kielenä) ovat vähintään Eurooppalaisen viitekehyksen taitotasoa B1. Opiskelija osaahankkia ammattialaansa liittyvää tietoa eri lähteistä ja välittää tietoa kirjallisesti ja suullisestihyödyntäenteknologiaa ja digitalisaation suomia mahdollisuuksia oman alansa työtehtävissä. Opintojen aikana opiskelijalle syntyy kyky ottaa vastuuta omankieli-ja viestintäosaamisensakehittämisestä sekäkyky ja motivaatio kehittää niitä.
Sisältö
Opintojakson sisältö määräytyy tutkintokohtaisesti, ja sisällöt ovat kullekin tutkintoalalle olennaisia suullisia ja kirjallisia harjoituksia:
• Ammattialan keskeiset kansainväliset ja kotikansainväliset vuorovaikutustilanteet: yksilö-ja ryhmäviestintä
• Ammattialan keskeiset käsitteet ja termit
• Ammattialan organisaatiot, työympäristöt, -tehtävät, -prosessit ja -välineet
• Kieli-ja viestintätaidon itsearviointi ja oppimisstrategioiden kehittäminen
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Ammattialaansa liittyvissä viestintätilanteissa opiskelijaselviytyy tavallisimmissa työelämän yleisissä ja alakohtaisissa kielenkäyttötilanteissa.Hän osaa kirjoittaa yksinkertaista, osin epäyhtenäistä tekstiä. Virheet voivat vaikeuttaa ymmärtämistä, mutta ne eivät estä viestin perillemenoa.Hän osallistuu yksinkertaiseen vuorovaikutukseen, mutta tarvitsee usein tukea keskustelukumppanilta.Hän hallitsee tavallista oman alan ja yleiskielen sanastoa, mutta epätarkkuudet ja muiden kielten vaikutus voivat häiritä viestin perillemenoa. Hän käyttää tavallisimpia perusrakenteita yksipuolisesti ja osin virheellisesti.Hän ääntää pääosin ymmärrettävästi, vaikka ääntäminen poikkeaa kohdekielestä ja lauserytmin hitaus vaikeuttaa viestinnän toimivuuden arviointia.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Ammattialaansa liittyvissä viestintätilanteissa opiskelijaselviytyy kohtalaisesti jokapäiväisissä työelämän yleisissä ja alakohtaisissa kielenkäyttötilanteissa.Hän osaa kirjoittaa sisällöllisesti eheäntekstin, jossa viesti välittyy, ja osallistuu aloitteellisesti vuorovaikutukseen alan tutuissa tilanteissa.Hän osaa käyttää kohtalaisesti oman alan ja yleiskielen perussanastoa. Sanavalinnoissa voi esiintyä epätarkkuuksia ja rakenteissa puutteita, jotka eivät kuitenkaan häiritse viestintää.Hän ääntää ymmärrettävästi, eivätkä lauserytmin katkothaittaa viestin perille menoa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Ammattialaansa liittyvissä viestintätilanteissa opiskelijaselviytyy hyvin monipuolisissa ja vaativissakin yleisissä ja alakohtaisissa työelämänkielenkäyttötilanteissa.Hän osaa kirjoittaa selkeää ja yksityiskohtaista tekstiä tilanteeseen sopivalla ja osuvalla tavalla.Hän osallistuu aktiivisesti ja tilanteen mukaisesti vuorovaikutukseen ammattialan tilanteissa. Puhe on sujuvaa ja vaivatonta ja ottaa huomioon keskustelukumppanin.Hän käyttää oman alan ja yleiskielen sanastoa monipuolisesti ja rakenteita lähes virheettömästi. Hän ääntää selkeästi jalauserytmionluontevaa.
Esitietovaatimukset
Eurooppalaisen kielitaidon viitekehyksen taitotaso (CEF) B1.
Lisätiedot
Opintojakson tarkennettu sisältö määräytyy tutkintosuunnitelmakohtaisesti, ja se integroidaan tutkinnon kontekstiin opetussuunnitelmassa ja substanssiopintoihin. Suullisen ja kirjallisen kielitaidon osaaminen arvioidaan erikseen.
Ilmoittautumisaika
02.12.2023 - 31.12.2023
Ajoitus
15.01.2024 - 24.05.2024
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Terveys
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Bioanalytiikan tutkinto-ohjelma
- Terveydenhoitotyön tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
- Fysioterapian tutkinto-ohjelma
- Ensihoidon tutkinto-ohjelma
- Osteopatian tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitotyön tutkinto-ohjelma
- Suun terveydenhuollon tutkinto-ohjelma
- Radiografian ja sädehoidon tutkinto-ohjelma
- Kätilötyön tutkinto-ohjelma
- Jalkaterapian tutkinto-ohjelma
- Optometrian tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Satu Mattila
- Aino Vuorijärvi
Vastuuhenkilö
Satu Mattila
Tavoitteet
Opiskelija osaa kirjoittaa opinnäytetyönsä tieteellisen kirjoittamisen käytäntöjä soveltaen. Hän osaa muokata ja jakaa tietoa asiantuntijayhteisölleen ja sen kohderyhmille. Opiskelija osaa hyödyntää saamaansa palautetta sekä pystyy arvioimaan ja kehittämään kirjoittamisprosessiaan.
Sisältö
Opinnäytetyön kirjoittamisen prosessi yksin ja yhdessä
Opinnäytetyötekstin rakenne
Opinnäytetyötekstin osien laatiminen: tiivistelmä, otsikot, johdanto, tietoperusta, tulokset ja tuotokset, pohdinta
Referointi: oman ja muilta lainatun tiedon erottaminen
Lähdemerkinnät: tekstiviite ja lähdeluettelo
Kirjoittamisen työkaluja: esim. oikolukuohjelma, sähköiset sanakirjat, ammattisanastot
Oman tekstin muokkaaminen julkaisukuntoon
Aika ja paikka
Sovitaan ensimmäisellä tapaamiskerralla.
Oppimateriaalit
Opettajien laatima materiaali Moodlessa.
Opetusmenetelmät
Luennointi, opetus, opiskelijoiden itsenäinen työ opinnäytteen edistämiseksi.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
-
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
-
Kansainvälisyys
-
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
-
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakso sopii opiskelijalle, joka on jo aloittanut opinnäytetyön tekemisen.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Jakson hyväksytty suoritus edellyttää oppimateriaaliin perehtymistä ja ohjattujen oppimistehtävien hyväksytyn suorittamisen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakso arvioidaan opiskelijan valitseman opinnäytetyön osan perusteella.
Esitietovaatimukset
Tietoteknikka ja viestintä -opintojakson (3 op) hyväksytty suoritus. Mikäli opiskelijan äidinkieli on muu kuin suomi, edellytyksenä on myös opintojakson Suomi toisena kielenä: työelämän suomi (3 op) suorittaminen tai vastaava taitotaso (vähintään eurooppalaisen viitekehyksen taitotaso B2.1).
Opinnäytetyöprosessi tulee olla aloitettuna.
Lisätiedot
Opintojakso on tarkoitettu suomenkielistä opinnäytetyötä (AMK) tekeville, jotka haluavat tukea opinnäytetyötekstin kirjoittamiseen prosessinsa eri vaiheissa. Etenemistapansa vuoksi jakso soveltuu hyvin opiskelijoille, joiden äidinkieli ei ole suomi tai jotka kaipaavat lukemis- ja kirjoittamisprosessiinsa erityistukea.
Jaksolla työstetään omaa opinnäytetyötekstiä.
Ilmoittautumisaika
02.05.2023 - 27.09.2023
Ajoitus
14.08.2023 - 22.10.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
5 - 35
Tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Jouni Arffman
- Pirkko-Leena Kuosa
Vastuuhenkilö
Pirkko-Leena Kuosa
Opiskelijaryhmät
-
SXA23S1Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma päivä
Tavoitteet
Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia:
Opiskelija osaa selittää tuki- ja liikuntaelimistön kudosten sekä epiteelikudosten sijaintia ja ominaisuuksia. Hän osaa kuvata tuki- ja liikuntaelimistön yleistä rakennetta ja toimintaa. Opiskelija osaa nimetä alaraaja luuston yksityiskohdat. Hän osaa selittää alaraajan nivelten rakenteen ja toiminnan ja tunnistaa alueen lihakset. Opiskelija kuvaa alaraajan lihasten toimintaa ja osaa analysoida lihasten kiinnityskohtien merkitystä tärkeimmissä amputaatioihin liittyvissä nivelten virheasennoissa. Opiskelija osaa selittää vartalon ja kaulan luuston, nivelten ja keskeisimpien lihasten rakennetta ja toimintaa. Opiskelija käyttää tuki- ja liikuntaelimistön rakenteista ja käsitteistä vierasperäistä ammatillista terminologiaa.
Fysiologia:
Opiskelija tunnistaa keskeisimpien elinjärjestelmien elimet ja osaa selittää niiden toiminnan peruspiirteet. Opiskelija käyttää rakenteista ammatillista terminologiaa.
Sisältö
- Epiteelit, tukikudokset, poikkijuovainen lihaskudos
- Anatomiset tasot, suunnat ja liikeakselit
- Niveltyypit
- Luuranko ja alaraajan luiden yksityiskohdat
- Alaraajan nivelet ja lihakset
- Selkärangan ja rintakehän luusto
- Selkärangan nivelet
- Vartalon tärkeimmät lihakset
- Iho
- Veri ja verenkierto
- Lymfaattinen järjestelmä
- Hengitys
- Ruoansulatus
- Virtsaneritys
- Hormonaalinen säätelyjärjestelmä
- Ammatillinen terminologia
Oppimateriaalit
1) Biel, A. 2019 (suomennos 2022): Reittiopas ihmiskehoon. Käytännön opas lihasten, luiden ja muiden rakenteiden löytämiseen ja paikantamiseen. VK-kustannus. Ja edellä mainittuun työkirja: Biel, A. 2019 (suomennos 2022): Reittiopas ihmiskehoon. Oppimista tukeva käytännöllinen tehtävä- ja työkirja. VK-kustannus TAI
Gilroy, A. M., MacPherson; B.R. & Ross, L. M. (ed.) 2009: Atlas of anatomy. Latin nomenclature. Thieme. TAI joku muu tuki- ja liikuntaelimistön opiskeluun sopiva anatomian atlas, jossa on ääreishermosto mukana. Anatomian terminologia opiskellaan latinaksi, ei englanniksi.
2) Vierimaa, H. & Laurila, M.: Keho. Anatomia ja fysiologia. Tämä fysiologiaa varetn, ei tarvitse ostaa.
3) Luentomateriaali, tehtävät
4) Suositeltavaa on käyttää myös jotakin digitaalista oppimateriaalia, esim. Metropolian kirjastosta omalle koneelle ladattavaa Visible body -sivustoa.
Opetusmenetelmät
Luennot, ohjatut harjoitukset, itsenäinen työskentely
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Tentti 1: 19.9.2023 (Tuki- ja liikuntaelimistön johdanto ja alaraajan luut) (Pirkko.Leena Kuosa)
Tentti 2: 10.10 2023 (Alaraajan nivelet ja kudokset) (Pirkko-Leena)
Tentti 2: 8.11.2023 (Alaraajan lihakset) (Jouni Arffman)
Tentti 3: 12.12.2023 (Fysiologia ja kudokset) (Pirkko-Leena)
Uusinnat:
SU202401
SU202403
Vain edellä mainituissa uusinnoissa voi suorittaa minkä tahansa puuttuvan tämä opintojakson osakokeen: yhden tai useamman kerrallaan. Puuttuvaa koetta saa yrittää uusia kaksi kertaa. Jos noissa määrätyissä uusinnoissa ei saa suoritustaan valmiiksi, opiskelija siirtyy suorittamaan puuttuvat osat seuraavan ryhmän opintojaksototeutuksessa. Huomaa, että ilmoittaudut joko Pirkko-Leenan tai Jounin (tai molempien) tenttiin riippuen siitä, mitä tulet suorittamaan.
Jos haluaa korottaa arvosanaa, kaikki jakson anatomian osakokeet on tentittävä tutkintosaäännön mukaisesti ensimmäisessä jaksolle määrätyssä uusintatilaisuudessa uudelleen. Korotusta saa yrittää vain kerran. Muista silloin ilmoittautua molempien opettajien tentteihin.
Uusintojen ilmoittautumisohjeet ja aikataulut OMAsta:
https://opiskelija.oma.metropolia.fi/group/pakki/opiskelijan-opas/opinnot/tentit
Jos sivu ei kopioituna aukea, etsi OMAsta:
Pakki/opiskelijanopas/opinnot/tentit/sosiaali- ja terveysala);
e-Hops:in kautta ilmoittautuminen on helpointa.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Erityisen tuen päätökset: mikäli opiskelijalla on erityisen tuen päätös, joka vaikuttaa opintojakson suorittamiseen, tulee opiskelijan olla yhteydessä opintojaksototeutuksen opettajaan heti ilmoittautumisajan päätyttyä.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
1 op = 27 h opiskelijan työtä = 10 h kontaktiopetusta, 17 h itsenäistä työtä
Sisällön jaksotus
Alaraajan nivelet
Alaraajan lihakset
Lisätietoja opiskelijoille
Opettajan laatimat tehtävät ja materiaalit ovat Tekijäoikeuslain (404/61) mukaisia teoksia, joihin opettajalla on tekijänoikeus. Tehtäviä ja materiaaleja ei saa käyttää muuten kuin omissa opinnoissaan. Niiden julkinen levittäminen sallittua vain opettajan luvalla.
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelijan vierasperäisen terminologian hallinta on vähintään 50% kysytystä.
Opiskelija käyttää systemaattisesti vierasperäisiä ammattikäsitteitä.
Opiskelija tunnistaa anatomiset rakenteet ja toistaa niiden merkityksen.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelijan vierasperäisen terminologian hallinta on vähintään 70% kysytystä.
Opiskelija käyttää asiantuntevasti vierasperäisiä ammattikäsitteitä.
Opiskelija tunnistaa ja kuvaa anatomiset rakenteet ja löytää rakenteen ja toiminnan välisiä yhteyksiä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelijan vierasperäisen terminologian hallinta on vähintään 90% kysytystä.
Opiskelija käyttää laaja-alaisesti ja asiantuntevasti vierasperäisiä ammattikäsitteitä esimerkiksi essee-kysymyksiin vastatessaan.
Opiskelija tunnistaa anatomiset rakenteet ja selittää niiden toimintaa analysoimalla rakenteen ja toiminnan välisiä yhteyksiä.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hylätty: Opiskelijan vierasperäisen terminologian hallinta on alle 50% kysytystä.
Opiskelija käyttää virheellisesti vierasperäisiä ammattikäsitteitä.
Opiskelija ei osaa nimetä anatomisia rakenteita eikä muista niiden merkitystä.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Numeerisesti arvioitava tentti.
Ilmoittautumisaika
27.11.2023 - 10.12.2023
Ajoitus
08.01.2024 - 17.03.2024
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 35
Tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Anou Londesborough
- Pirkko-Leena Kuosa
Vastuuhenkilö
Anou Londesborough
Opiskelijaryhmät
-
SXA23S1Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma päivä
Tavoitteet
Tuki- ja liikuntaelimistö:
Opiskelija osaa nimetä yläraajan ja hartian luuston yksityiskohdat. Hän osaa selittää yläraajan ja hartian nivelten rakenteen ja toiminnan ja tunnistaa alueen lihakset. Hän kuvaa lihasten toimintaa ja osaa analysoida lihasten kiinnityskohtien vaikutusta liikkeisiin.
Hermosto:
Opiskelija kuvaa hermosolun rakenteen, hermoimpulssin muodostumisen ja johtumisen sekä impulssin välittymisen seuraavaan soluun. Hän osaa selittää hermoston kehityksen pääpiirteet, hermoston perusrakenteen ja hermoston osien tärkeimmät tehtävät käyttäen ammatillista terminologiaa. Opiskelija kuvaa erityisesti raajojen keskeisimpien hermojen kulun ja kertoo niiden hermottamat lihasryhmät ja ihoalueet. Hän tunnistaa yleisimmät hermovauriot ja niiden oireet.
Sisältö
- Yläraajan luiden yksityiskohdat
- Yläraajan nivelet ja lihakset
- Hermokudoksen toiminta
- Keskushermosto
- Motorisen toiminnan säätelyn perusteet
- Autonominen hermosto
- Ääreishermosto
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelijan vierasperäisen terminologian hallinta on vähintään 50% kysytystä.
Opiskelija käyttää systemaattisesti vierasperäisiä ammattikäsitteitä.
Opiskelija tunnistaa anatomiset rakenteet ja toistaa niiden merkityksen.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelijan vierasperäisen terminologian hallinta on vähintään 70% kysytystä.
Opiskelija käyttää asiantuntevasti vierasperäisiä ammattikäsitteitä.
Opiskelija tunnistaa ja kuvaa anatomiset rakenteet ja löytää rakenteen ja toiminnan välisiä yhteyksiä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelijan vierasperäisen terminologian hallinta on alle 50% kysytystä.
Opiskelija käyttää virheellisesti vierasperäisiä ammattikäsitteitä.
Opiskelija ei osaa nimetä anatomisia rakenteita eikä muista niiden merkitystä.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hylätty: Opiskelijan vierasperäisen terminologian hallinta on alle 50% kysytystä.
Opiskelija käyttää virheellisesti vierasperäisiä ammattikäsitteitä.
Opiskelija ei osaa nimetä anatomisia rakenteita eikä muista niiden merkitystä.
Esitietovaatimukset
Tutkinto-opiskelijalta vaaditaan suoritusmerkintä opintojaksolta:
SX00EP25 Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia 1 ja fysiologia
Ilmoittautumisaika
02.05.2023 - 14.05.2023
Ajoitus
14.08.2023 - 19.12.2023
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
5 op
T&K-osuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 120
Tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
- Fysioterapian tutkinto-ohjelma
- Osteopatian tutkinto-ohjelma
- Jalkaterapian tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Saila Pakarinen
- Suska Veltheim
- Leena Piironen
- Kaarina Pirilä
- Heini Maisala-McDonnell
Vastuuhenkilö
Kaarina Pirilä
Opiskelijaryhmät
-
SXB22K2Fysioterapian tutkinto-ohjelma, monimuoto
-
SXA21S1Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma päivä
-
SXB22K1Fysioterapian tutkinto-ohjelma, päivä
-
SXD21S1Jalkaterapian tutkinto-ohjelma päivä
-
SXF21S1Osteopatian tutkinto-ohjelma päivä
Tavoitteet
Opiskelija osaa:
- kuvata tutkimusprosessin kulun ja tutkimukseen perustuvan kehittämistyön periaatteet
- kuvata kehittämistyössä sovellettavia tiedonhankinta- ja analyysimenetelmiä sekä työtapoja
- perustella kehittämistyössä käytettäviä menetelmiä ja työtapoja
- ymmärtää tiivistetyn tutkimustiedon merkityksen yhtenäisten käytäntöjen kehittämisessä ja toteuttamisessa
- toimia tutkimus- ja kehitystyön eettisten periaatteiden mukaisesti
Sisältö
Tutkimusprosessi ja tutkimukseen perustuva kehittämistyö
Tutkimustiedon haku ja kriittinen lukeminen
Laadulliset ja määrälliset tiedonhankinta- ja analyysimenetelmät ja niiden soveltaminen tutkimus- ja kehitystyössä
Kehittämistyön toiminnalliset työtavat
Tiivistetty tutkimustieto (esim. suositukset) ja sen käyttö näyttöön perustuvassa toiminnassa
Tutkimus- ja kehitystyön eettiset periaatteet
Aika ja paikka
Oppimisalustana Moodle, joka aukeaa 4.9. ja sulkeutuu 10.12.2023.
Menetelmäpajat erillisen aikataulun mukaisesti, aikataulu on täällä ja myös Moodlessa. Menetelmäpajoja toteutetaan useita kertoja lukukauden aikana.
Oppimateriaalit
Opintojakson materiaali on Moodle-alustalla. Osa materiaalista on nauhoitettuina verkkoluentoina.
Opettajan laatimat tehtävät ja MATERIAALIT ovat Tekijänoikeuslain (404/61) mukaisia teoksia, joihin opettajalla on tekijänoikeus. Tehtäviä JA MATERIAALEJA ei saa käyttää muuten kuin omissa opinnoissaan. Niiden julkinen levittäminen on sallittua vain opettajan luvalla.
Opetusmenetelmät
Verkkokurssi, jonka teoriaosuus suoritetaan kokonaan Moodle-alustalla, myös menetelmäpajat. Alusta auki 4.9.-10.12.2023
Tähän opintojaksoon tarjotaan myös menetelmäpajoja. Opiskelijan on osallistuttava kahteen menetelmäpajaan, pajat voi valita itse.
Menetelmäpajoja on tarjolla kolme erilaista: kvantitatiivinen, kvalitatiivinen ja kehittämistyön paja.
Yhden menetelmäpajan pituus on 1 x 3h.
Jokaista menetelmäpajaa toteutetaan useita kertoja lukukauden aikana. Opiskelija valitsee omaan aikatauluun parhaiten sopivat.
Menetelmäpajojen ajankohdat ovat:
Pakarinen Saila Kehittämistyön pajat, 4 x 4h, to 14.9. 12-15, to 12.10. 12-15, pe 27.10. 12-15, ti 5.12. 12-15.
Pakarinen Saila Määrälliset pajat, 4 x 4h, to 14.9. 8-11, to 12.10. 8-11, pe 27.10. 8-11, ti 5.12. 8-11.
Heini Maisala-McDonnell Laadulliset pajat, 4 x 4 h, ti 10.10. 9-12, ti 31.10. 13-16, 28.11. 9-12, ti 12.12. 13-16.
Vastuuopettaja Kaarina Pirilä.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
-
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Verkkotentti Moodlessa.
Saa uusia 2 x kolmen päivän välein. Hyväksytty suoritus 50% oikein (hyväksytty/hylätty arviointi). Myös uusinnat tehtävä ennenkuin Moodle sulkeutuu.
Osalle tutkinnoista (suuhygienisti, bioanalytiikka, radiografia ja sädehoito) kuuluu Leskisen tilastopajan suorittaminen, tästä lisätietoa myöhemmin.
Kansainvälisyys
-
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Ei valinnaisia suoritustapoja.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
5 op = 135 h opiskelijan työtä.
Sisällön jaksotus
Verkkokurssi auki Moodlessa 4.9.-10.12.2023.
Opintojaksossa suoritetaan orientaatiokeskustelu, etiikan yksilötehtävä (arvioidaan hyväksytty/hylätty), sekä pienryhmätehtävä (4-5 hlöä, arvioidaan asteikolla 0-5). Opintojakson arvosana muodostuu pienryhmätehtävän arvosanasta. Opintojaksoon kuuluu myös verkkotentti, joka arvioidaan asteikolla hyv/hyl.
Menetelmäpajat erillisen aikataulun mukaisesti. Menetelmäpajoja järjestetään useita kertoja lukukauden aikana.
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa:
- osoittaa perehtyneisyyden alan tietoperustaan ja ydinainekseen
- etsiä tietoa monipuolisista tietolähteistä
- toimia erilaisissa tehtävissä eri toimintaympäristöissä- osoittaa saavuttaneensa ydinosaamisen tavoitteet
- osoittaa perehtyneisyyden keskeisiin ammattialan turvallisuuskäytänteisiin- toimia eettisten periaatteiden mukaisesti
- tuoda osaamisensa ryhmän tai projektin käyttöön.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa:
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti
- etsiä tietoa ja arvioida ja käyttää kriittisesti tietolähteitä- soveltaa tietoperustaa ammatillisissa tehtävissä
- soveltaa ammatillista osaamistaan eri työtehtävissä
- toimia ammatillisessa tilanteessa itsenäisesti ja vastuullisesti
- suunnitella toimintaa turvallisuus huomioiden
- toimia ammattialan eettisten periaatteiden mukaisesti
- toimia tavoitteellisesti työryhmässä ja projektissa
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5)
Opiskelija osaa:
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa asiantuntevasti
- perustella tietolähteiden käytön
- perustella toimintaa tutkitun tiedon tai selvitysten avulla- toimia monipuolisissa ja kansainvälisissä tehtävissä ja työtilanteissa
- toimia asiakaslähtöisesti ja yrityshenkisesti
- toimia vastuullisesti ja turvallisuus huomioiden
- perustella toimintaa ammattialan eettisten periaatteiden mukaisesti- organisoida ja ohjata ryhmän ja projektin toimintaa
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Opiskelija osaa:
- etsiä tietoa monipuolisesti oman ammattialan tietolähteistä ja käyttää alan tietoperustaa
- osoittaa perehtyneisyyden ammattialan tietoperustaan ja ydinainekseen
- osoittaa saavuttaneensa riittävät tiedot pystyäkseen toimimaan ammatillisissa tilanteissa
- osoittaa saavuttaneensa ydinosaamisen tavoitteet
- toimia asiakaslähtöisesti
- toimia eettisten periaatteiden mukaisesti
- tuoda osaamisensa ryhmän tai projektin käyttöön
- kykenee arvioimaan omia vahvuuksiaan ja kehittymistarpeitaan
- osoittaa perehtyneisyyden keskeisiin ammattialan turvallisuuskäytänteisiin
- tuoda osaamisensa ryhmän tai projektin käyttöön.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintojakson suorittaminen edellyttää aktiivista osallistumista, materiaaleihin tutustumista, tehtävien tekemisen ja verkkotentin hyväksyttyä suoritusta aikarajan puitteissa, sekä menetelmäpajojen suorittamista.
Yksilötehtävä arvioidaan hyväksytty/hylätty asteikolla, pienryhmässä tehtävä oppimistehtävä arvioidaan arvosanalla 0-5, verkkotentti hyv/hyl. Kaikki suoritukset palautettava ennenkuin Moodle sulkeutuu.
Ilmoittautumisaika
02.05.2023 - 14.05.2023
Ajoitus
21.08.2023 - 22.10.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Ilari Heinäaho
- Kari Sonninen
- Tomi Nurminen
Vastuuhenkilö
Tomi Nurminen
Opiskelijaryhmät
-
SXA22S1Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma päivä
Tavoitteet
Työelämäharjoittelun tavoitteena on, että opiskelija osaa toimia dialogisessa, eettisten periaatteiden mukaisessa vuorovaikutuksessa asiakastilanteissa ja työyhteisössä. Opiskelija harjaantuu asiakkaan toimijuutta ja toimintakykyä edistävävien apuvälineiden arviointi-, tuotanto- ja luovutusprosesseissa. Opiskelija arvioi ja kehittää omaa toimintaansa. Opiskelijan keskeiset ammatilliset valmiudet ja asiantuntijuus syvenevät systemaattisesti opiskelun edetessä.
Sisältö
Tavoitteellinen, ohjattu ja arvioitu toiminta työelämän oppimisympäristöissä
Aika ja paikka
Myllypuro
Oppimateriaalit
-
Opetusmenetelmät
Käytännön harjoiteet kampuksen kädentaitojen työtilassa.
Lisätietoja opiskelijoille
Käytännön osaamisen ja taitojen vahvistamista.
Jalkineet ja tukipohjalliset teeman painottuu.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- soveltaa alan tietoperustaa tilanteen mukaisesti
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti
- perustella toimintaa tutkitun tiedon ja selvitysten avulla
- etsiä tietoa ja perustella tietolähteiden käytön
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia erilaisissa tehtävissä toimeksiannon mukaan
- selvittää toiminnan lähtökohtia ja tarpeita
- osoittaa saavuttaneensa ydinosaamisen tavoitteet
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- selvittää työtehtäviin liittyvät turvallisuusohjeet ja toimia niiden mukaisesti
- toimia ammattialansa eettisten periaatteiden mukaisesti
- suunnitella ja ohjata monialaisten ryhmien toimintaa
- viestiä ammattialan asioista
Hylätty
TIETOPERUSTA
- ei riittävästi hallitse tai arvosta alan tietoa
- käyttää alan käsitteitä puutteellisesti
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
- asiantuntijaksi riittämätön ammatillinen taito
- ei toimi koulutuksen ja ohjauksen mukaisesti
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
- suhtautuu huolimattomasti ammattialan turvallisuuteen tai eettiseen toimintaan
- ei motivoidu tai osallistu ryhmä- ja kehittämistyöhön
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Osallistuminen tunneille 80%
Kirjalliset tehtävät 20%
Esitietovaatimukset
Tutkinto-opiskelijalta vaaditaan suoritusmerkintä seuraavilta opintojaksoilta:
- SX00EP25 Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia 1 ja fysiologia
- SX00EP27 Apuvälinetekniikan ammatilliset perusteet
- SX00EP30 Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia 2, neuroanatomia ja -fysiologia
- SX00EQ75 Lääketieteellisen osaamisen perusteet apuvälinealalla
- SX00EP32 Yleisimmät alaraaja-amputaatiot ja protetisointi
Ilmoittautumisaika
27.11.2023 - 10.12.2023
Ajoitus
18.03.2024 - 24.05.2024
Laajuus
10 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Kyösti Lassila
- Toni Nisula
- Tomi Nurminen
Vastuuhenkilö
Toni Nisula
Opiskelijaryhmät
-
SXA22S1Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma päivä
Tavoitteet
Työelämäharjoittelun tavoitteena on, että opiskelija osaa toimia dialogisessa, eettisten periaatteiden mukaisessa vuorovaikutuksessa asiakastilanteissa ja työyhteisössä. Opiskelija harjaantuu asiakkaan toimijuutta ja toimintakykyä edistävävien apuvälineiden arviointi-, tuotanto- ja luovutusprosesseissa. Opiskelija arvioi ja kehittää omaa toimintaansa. Opiskelijan keskeiset ammatilliset valmiudet ja asiantuntijuus syvenevät systemaattisesti opiskelun edetessä.
Sisältö
- Tavoitteellinen, ohjattu ja arvioitu toiminta työelämän oppimisympäristöissä
- Edellytetään, että opiskelun aikana opiskelija harjoittelee työelämän erilaisissa oppimisympäristöissä.
- Kuntoutuksen dokumentointi
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- osoittaa perehtyneisyyden alan tietoperustaan ja ydinainekseen
- etsiä tietoa monipuolisista tietolähteistä
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia erilaisissa tehtävissä eri toimintaympäristöissä
- osoittaa saavuttaneensa ydinosaamisen tavoitteet
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- osoittaa perehtyneisyyden keskeisiin ammattialan turvallisuuskäytänteisiin
- toimia eettisten periaatteiden mukaisesti
- tuoda osaamisensa ryhmän tai projektin käyttöön
Hylätty
TIETOPERUSTA
- ei riittävästi hallitse tai arvosta alan tietoa
- ei tunne tai osaa käyttää alan käsitteitä
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
- riittämätön ammatillinen taito
- ei toimi koulutuksen ja ohjauksen mukaisesti
- ei pyri kehittämään itseään ja toimintaansa
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
- suhtautuu piittaamattomasti ammattialan turvallisuuteen tai eettiseen toimintaan
- ei motivoidu tai osallistu ryhmä- ja kehittämistyöhön
Esitietovaatimukset
Tutkinto-opiskelijalta vaaditaan suoritusmerkintä seuraavilta opintojaksoilta:
- SX00EP25 Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia 1 ja fysiologia
- SX00EP27 Apuvälinetekniikan ammatilliset perusteet
- SX00EP30 Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia 2, neuroanatomia ja -fysiologia
- SX00EQ75 Lääketieteellisen osaamisen perusteet apuvälinealalla
- SX00EP36 Työelämäharjoittelu 1
-SX00EP32 Yleisimmät alaraaja-amputaatiot ja protetisointi
Ilmoittautumisaika
27.11.2023 - 10.12.2023
Ajoitus
08.01.2024 - 17.03.2024
Laajuus
10 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Toni Nisula
- Ilari Heinäaho
- Tomi Nurminen
Opiskelijaryhmät
-
SXA21S1Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma päivä
Tavoitteet
Työelämäharjoittelun tavoitteena on, että opiskelija osaa toimia dialogisessa, eettisten periaatteiden mukaisessa vuorovaikutuksessa asiakastilanteissa ja työyhteisössä. Opiskelija harjaantuu asiakkaan toimijuutta ja toimintakykyä edistävävien apuvälineiden arviointi-, tuotanto- ja luovutusprosesseissa. Opiskelija arvioi ja kehittää omaa toimintaansa. Opiskelijan keskeiset ammatilliset valmiudet ja asiantuntijuus syvenevät systemaattisesti opiskelun edetessä.
Sisältö
- Tavoitteellinen, ohjattu ja arvioitu toiminta työelämän oppimisympäristöissä
- Edellytetään, että opiskelun aikana opiskelija harjoittelee työelämän erilaisissa oppimisympäristöissä.
- Kuntoutuksen dokumentointi
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- osoittaa perehtyneisyyden alan tietoperustaan ja ydinainekseen
- etsiä tietoa monipuolisista tietolähteistä
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia erilaisissa tehtävissä eri toimintaympäristöissä
- osoittaa saavuttaneensa ydinosaamisen tavoitteet
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- osoittaa perehtyneisyyden keskeisiin ammattialan turvallisuuskäytänteisiin
- toimia eettisten periaatteiden mukaisesti
- tuoda osaamisensa ryhmän tai projektin käyttöön
Hylätty
TIETOPERUSTA
- ei riittävästi hallitse tai arvosta alan tietoa
- ei tunne tai osaa käyttää alan käsitteitä
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
- riittämätön ammatillinen taito
- ei toimi koulutuksen ja ohjauksen mukaisesti
- ei pyri kehittämään itseään ja toimintaansa
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
- suhtautuu piittaamattomasti ammattialan turvallisuuteen tai eettiseen toimintaan
- ei motivoidu tai osallistu ryhmä- ja kehittämistyöhön
Esitietovaatimukset
Tutkinto-opiskelijalta vaaditaan suoritusmerkintä seuraavilta opintojaksoilta:
- SX00EP36 Työelämäharjoittelu 1
- SX00EP86 Työelämäharjoittelu 2
Ilmoittautumisaika
02.05.2023 - 14.05.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 21.12.2023
Laajuus
10 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Toni Nisula
- Ilari Heinäaho
- Tomi Nurminen
Vastuuhenkilö
Toni Nisula
Opiskelijaryhmät
-
SXA20S1Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma päivä
Tavoitteet
Opiskelija hallitsee ohjatusti asiakkaan apuvälinearvioin, mitanoton ja valmistuksen, sovituksen ja asiakkaan ohjaamisen sekä neuvonnan. Opiskelija osoittaa kykyä luoviin ratkaisuihin työssään. Opiskelija arvioi apuvälineiden merkityksen asiakkaan päivittäisten toimintojen, toimintakyvyn sekä autonomian edistämisessä. Opiskelija toimii ammattieettisten ohjeiden mukaisesti ja vastuullisesti työyhteisön jäsenenä.
Sisältö
•Työturvallisuus, koneiden ja laitteiden käyttö, materiaalien tuntemus, apuvälinetekniikan työmenetelmät, mittaaminen ja pikamallinnus.
•Case-oppimistehtävä.
•Itsearviointi ja vertaisarviointi, kirjallinen dokumentaatio.
•Asiakaslähtöisyys.
•Moniammattillisuus.
•Tomintakyky.
•Kustannusarvio.
Aika ja paikka
Sovitun aikataulun mukaisesti
Oppimateriaalit
-
Opetusmenetelmät
Kirjalliset työt, jotka osoitetaan ennen harjoittelun alkua.
Työelämässä suoritettava kokonaisuus.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Kokonaisuus, joka suoritetaan yhteistyössä työelämän kanssa.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Ei tenttiä
Kansainvälisyys
-
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Harjoitteluohjeistuksen mukaisesti.
Sisällön jaksotus
-
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija käyttää hallitusti ammattikäsitteistöä sekä perustelee valintojaan asiakkaan tarpeista käsin laaja-alaista tietoperustaa käyttäen. Opiskelija arvioi systemaattisesti oman toimintansa edellytyksiä ja seurauksia.
Opiskelija toimii erilaisissa toimintaympäristössä itsenäisesti ja ammatillisesti tavoitteiden suunnassa ja soveltaa työmenetelmiä asianmukaisesti ja turvallisesti.
Opiskelija työskentelee erilaisissa tilanteissa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti ja toimii sitoutuneesti ryhmän toimintaa edistäen.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija käyttää hallitusti ammattikäsitteistöä sekä tekee valintoja yhdessä asiakkaan kanssa laaja-alaista tietoperustaa käyttäen. Opiskelija arvioi ja kehittää systemaattisesti omaa toimintaansa.
Opiskelija toimii erilaisissa toimintaympäristössä itsenäisesti ja ammatillisesti tavoitteiden suunnassa ja soveltaa työmenetelmiä joustavasti ja turvallisesti.
Opiskelija työskentelee ammattieettisesti tilanteiden erityispiirteet huomioon ottaen ja toimii sitoutuneesti ammatillisia toimintatapoja edistäen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija käyttää asiantuntevasti ammattikäsitteistöä ja tekee valintoja yhdessä asiakkaan kanssa laaja-alaista tietoperustaa käyttäen muuttuvissa toimintaympäristöissä. Opiskelija arvioi kriittisesti omaa toimintaansa ja tuottaa tietoa toimintaympäristön kehittämiseksi.
Opiskelija toimii erilaisissa toimintaympäristössä itsenäisesti ja ammatillisesti sekä kehittää työ- ja toimintaympäristöä yhdessä muiden toimijoiden kanssa.
Opiskelija toimii ammattieettisesti tilanteiden erityispiirteet huomioon ottaen monimutkaisissa ja ennakoimattomissa tilanteissa. Hän työskentelee kehittäen ja uudistaen ammattikäytäntöjä ja toimintatapoja.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Opiskelija käyttää hallitusti ammattikäsitteistöä sekä perustelee valintojaan asiakkaan tarpeista käsin laaja-alaista tietoperustaa käyttäen. Opiskelija arvioi systemaattisesti oman toimintansa edellytyksiä ja seurauksia.
Opiskelija toimii erilaisissa toimintaympäristössä itsenäisesti ja ammatillisesti tavoitteiden suunnassa ja soveltaa työmenetelmiä asianmukaisesti ja turvallisesti.
Opiskelija työskentelee erilaisissa tilanteissa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti ja toimii sitoutuneesti ryhmän toimintaa edistäen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Harjoitteluun kuuluvan tuntimäärän mukainen työskentely.
Annettujen tehtävien suorittaminen.
Opetussuunnitelmanssa kuvattujen tavoitteiden toteutuminen.
Lisätiedot
Seuraavat opinnot suoritettuna ennen opintojaksoa:
Työelämäharjoittelu 3
Ilmoittautumisaika
27.11.2023 - 10.12.2023
Ajoitus
18.03.2024 - 24.05.2024
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Kyösti Lassila
- Anne Lipasti
Opiskelijaryhmät
-
SXA22S1Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma päivä
Tavoitteet
Työelämän ruotsi 3 op
Opiskelija saavuttaa ammattikorkeakoululainsäädännön (352/2003 8§) edellyttämän, oman alan työtehtävissä tarvittavan toisen kotimaisen kielen suullisen ja kirjallisen taidon. Opiskelija osaa viestiä oman alansa työympäristössä ruotsin kielellä sekä Suomessa että Pohjoismaissa ottaen huomioon viestintätilanteeseen osallistuvien kulttuurisia ja kielellisiä lähtökohtia. Opiskelijan suulliset ja kirjalliset viestintätaidot ovat vähintään Eurooppalaisen viitekehyksen taitotasoa B1. Opiskelija osaa hankkia ammattialaansa liittyvää tietoa eri lähteistä ja välittää tietoa kirjallisesti. Jos opiskelijan koulusivistyskieli ei ole suomi ja hänelle on myönnetty vapautus ruotsin kielen opinnosta, hän suorittaa opintojaksoon sisältyvän ruotsin kielen osuuden suomi toisena ja vieraana kielenä -osuutena.
Opiskelja syventää asiakasosaamistaan jalkateräortoosien valmistuksessa.
Jalkateräortoosien syventävä opinto
Hän käyttää sujuvasti Cad/Cam-teknologiaa ortoosien valmistuksessa. Hän harjaantuu jalkateräortoosien palveluprosessissa. Hän syventää asiakasosaamistaan jalkateräortoosien valmistuksessa sekä arvioinnissa.
Sisältö
Työelämän ruotsin opintojakson sisältö määräytyy koulutusohjelma- tai suuntautumisvaihtoehtokohtaisesti. Sisältöinä on seuraaviin aihekokonaisuuksiin liittyviä, kullekin opiskelualalle olennaisia suullisia ja kirjallisia harjoituksia:
• Kieli- ja viestintätaidon itse arviointi ja oppimisstrategioiden kehittäminen
• Koulutus ja ura
• Alan organisaatioita, työympäristöjä, -tehtäviä, -prosesseja ja -välineitä
• Ammattialan tekstejä ja ammattiterminologian kartuttamista ja aktivoimista
• Ammattialan keskeisiä vuorovaikutustilanteita: yksilö- ja ryhmäviestintää
Jalkateräortoosien syventävä opinto
• 3D-teknologiaan perustuva ortoosien valmistus.
• Tuotteen valmistus ja palveluprosessit
Aika ja paikka
Myllypuro kampus
Lukujärjestyksen mukaisesti.
Ruotsi: lukujärjestyksen mukaisesti
Oppimateriaalit
Ruotsi: Opettajan materiaali Omassa pdf-muodossa. Saatavilla kurssin alussa.
Jalkateräortoosien syventävä opinto: Opetusmateriaali aikaisemmasta toteutuksesta; Jalkaerän ortoosit.
Opetusmenetelmät
Jalkateräortoosien syventävä opinto:
Asiantuntija haastattelu
Asiakas-case; tukipohjallisarvio, mitanotto, tukipohjallisen valmistus, sovitus, luovutus ja jatko-ohjeet
Ruotsi:
Lähiopetus, aktivoivia harjoituksia, runsaasti harjoitusia pari- ja ryhmätyönä
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Lukujärjestyksen mukaisesti.
Ruotsi: lukujärjestyksen mukaisesti
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Ruotsi: Suullinen tarkistus tunnilla sovittavan suoritustavan mukaan, kirjallinen tentti viimeisellä tunnilla, kaksi tenttiuusintaa mahdoillisia.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
-
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ruotsi: lähiopetuksessa 80 % läsnäolo, lähiopetuksen lisäksi itseopiskelua, kirjoitustehtävä omalla ajalla, opiskelijan työtä 3 x 27 h
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Työelämän ruotsi:
Toinen kotimainen kieli: Ammattialaansa liittyvissä viestintätilanteissa opiskelija selviytyy tavallisimmissa työelämän yleisissä ja alakohtaisissa kielenkäyttötilanteissa. Hän osaa kirjoittaa yksinkertaista, osin epäyhtenäistä tekstiä. Virheet voivat vaikeuttaa ymmärtämistä, mutta ne eivät estä viestin perillemenoa. Hän osallistuu yksinkertaiseen vuorovaikutukseen, mutta tarvitsee usein tukea keskustelukumppanilta. Hän hallitsee tavallista oman alan ja yleiskielen sanastoa, mutta epätarkkuudet ja muiden kielten vaikutus voivat häiritä viestin perillemenoa. Hän käyttää tavallisimpia perusrakenteita yksipuolisesti ja osin virheellisesti. Hän ääntää pääosin ymmärrettävästi, vaikka ääntäminen poikkeaa kohdekielestä ja lauserytmin hitaus vaikeuttaa viestinnän toimivuuden arviointia.
Jalkateräortoosit
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- soveltaa alan tietoperustaa tilanteen mukaisesti
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti
- perustella toimintaa tutkitun tiedon ja selvitysten avulla
- etsiä tietoa ja perustella tietolähteiden käytön
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia erilaisissa tehtävissä toimeksiannon mukaan
- selvittää toiminnan lähtökohtia ja tarpeita
- osoittaa saavuttaneensa ydinosaamisen tavoitteet
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- selvittää työtehtäviin liittyvät turvallisuusohjeet ja toimia niiden mukaisesti
- toimia ammattialansa eettisten periaatteiden mukaisesti
- suunnitella ja ohjata monialaisten ryhmien toimintaa
- viestiä ammattialan asioista
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Työelämän ruotsi:
Toinen kotimainen kieli: Ammattialaansa liittyvissä viestintätilanteissa opiskelija selviytyy kohtalaisesti jokapäiväisissä työelämän yleisissä ja alakohtaisissa kielenkäyttötilanteissa. Hän osaa kirjoittaa sisällöllisesti eheän tekstin, jossa viesti välittyy, ja osallistuu aloitteellisesti vuorovaikutukseen alan tutuissa tilanteissa. Hän osaa käyttää kohtalaisesti oman alan ja yleiskielen perussanastoa. Sanavalinnoissa voi esiintyä epätarkkuuksia ja rakenteissa puutteita, jotka eivät kuitenkaan häiritse viestintää. Hän ääntää ymmärrettävästi, eivätkä lauserytmin katkot haittaa viestin perille menoa.
Jalkateräortoosit
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa sujuvasti ja laaja-alaisesti
- arvioida ja käyttää kriittisesti tietolähteitä ja tutkimustietoa
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- soveltaa tutkimustietoa ammatillisissatehtävissä
- toimia monipuolisissa ja kansainvälisissä työtilanteissa
- toimia tilaaja- ja asiakaslähtöisesti ja yrittäjänä
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia työtehtävissä vastuullisesti turvallisuus huomioiden
- arvioida ammattieettistä toimintaa
- edustaa ammattialaansa monialaisissa ja kansainvälisissä ryhmissä ja projekteissa
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Työelämän ruotsi:
Toinen kotimainen kieli: Ammattialaansa liittyvissä viestintätilanteissa opiskelija selviytyy hyvin monipuolisissa ja vaativissakin yleisissä ja alakohtaisissa työelämän kielenkäyttötilanteissa. Hän osaa kirjoittaa selkeää ja yksityiskohtaista tekstiä tilanteeseen sopivalla ja osuvalla tavalla. Hän osallistuu aktiivisesti ja tilanteen mukaisesti vuorovaikutukseen ammattialan tilanteissa. Puhe on sujuvaa ja vaivatonta ja ottaa huomioon keskustelukumppanin. Hän käyttää oman alan ja yleiskielen sanastoa monipuolisesti ja rakenteita lähes virheettömästi. Hän ääntää selkeästi ja lauserytmi on luontevaa.
Jalkateräortoosit
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- osoittaa alan tietoperustan hyvän hallinnan
- käyttää teorian ja ammattialan käsitteitä ja tietoa asiantuntevasti ja yhdistää niitä kokonaisuuksiksi
- luoda ja viestiä uutta tietoa
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- kehittää innovatiivisia ja vaihtoehtoisia ratkaisuja ammatillisiin tehtäviin ja ongelmiin
- soveltaa ammatillista osaamistaan uusissa tilanteissa
- ottaa vastuun ammatillisen prosessin kokonaisuudesta
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- kehittää yhteisön turvallisuutta ja vastuullisuutta
- soveltaa ammattieettisiä periaatteita eri tilanteissa
- johtaa henkilöiden/ryhmien ammatillista kehittymistä
- toimia tavoitteellisesti, itseään ja työelämää kehittävästi
Englanniksi
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Työelämän ruotsi:
Toinen kotimainen kieli: Ammattialaansa liittyvissä viestintätilanteissa opiskelija selviytyy tavallisimmissa työelämän yleisissä ja alakohtaisissa kielenkäyttötilanteissa. Hän osaa kirjoittaa yksinkertaista, osin epäyhtenäistä tekstiä. Virheet voivat vaikeuttaa ymmärtämistä, mutta ne eivät estä viestin perillemenoa. Hän osallistuu yksinkertaiseen vuorovaikutukseen, mutta tarvitsee usein tukea keskustelukumppanilta. Hän hallitsee tavallista oman alan ja yleiskielen sanastoa, mutta epätarkkuudet ja muiden kielten vaikutus voivat häiritä viestin perillemenoa. Hän käyttää tavallisimpia perusrakenteita yksipuolisesti ja osin virheellisesti.
Hän ääntää pääosin ymmärrettävästi, vaikka ääntäminen poikkeaa kohdekielestä ja lauserytmin hitaus vaikeuttaa viestinnän toimivuuden arviointia.
Jalkateräortoosit
TIETOPERUSTA
- ei riittävästi hallitse tai arvosta alan tietoa
- käyttää alan käsitteitä puutteellisesti
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
- asiantuntijaksi riittämätön ammatillinen taito
- ei toimi koulutuksen ja ohjauksen mukaisesti
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
- suhtautuu huolimattomasti ammattialan turvallisuuteen tai eettiseen toimintaan
- ei motivoidu tai osallistu ryhmä- ja kehittämistyöhön
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
jalkateräortoosien syventävä opinto: Kirjallinen raportti palautettu hyväksytysti.
Ruotsi: jatkuva arviointi, kurssin lopussa suullinen tarkistus tunnilla sovittavan suoritustavan mukaan sekä kirjallinen lopputentti
Esitietovaatimukset
Tutkinto-opiskelijalta vaaditaan suoritusmerkintä seuraavilta opintojaksoilta:
- SX00EP25 Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia 1 ja fysiologia
- SX00EP27 Apuvälinetekniikan ammatilliset perusteet
- SX00EP30 Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia 2, neuroanatomia ja -fysiologia
- SX00EQ75 Lääketieteellisen osaamisen perusteet apuvälinealalla
- SX00EQ76 Lääketieteellisen osaamisen syventäminen apuvälinealalla
-SX00EP32 Yleisimmät alaraaja-amputaatiot ja protetisointi
- SX00EP35 Jalkaterän ortoosit
Ilmoittautumisaika
27.11.2023 - 10.12.2023
Ajoitus
18.03.2024 - 24.05.2024
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 35
Tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Apuvälinetekniikka Virtuaali
- Tomi Nurminen
Vastuuhenkilö
Tomi Nurminen
Opiskelijaryhmät
-
SXA23S1Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma päivä
Tavoitteet
Opiskelija tietää sääri- ja reisiamputaation syyt ja erilaiset amputaatiotekniset tavat, ymmärtää asiakkaan aktiivisuusluokituksen ja osaa yhdistää sen sääri- ja reisiproteesin valmistukseen. Opiskelija osaa sääri- ja reisiproteesimitanoton perusteet. Hän osaa mallinnusprosessin perusteet perinteisellä sekä sähköisellä menetelmällä. Hän valmistaa ohjatusti proteesin, linjaa ja sovittaa sen asiakkaalle. Opiskelija osaa soveltaa materiaalitietämystään proteesien valmistuksessa. Hän osaa ohjata asiakasta proteesin käytössä ja arvioida proteesin käytettävyyttä.
Sisältö
• Sääri ja reisiamputaatioden syyt ja amputaatiotekniset ratkaisut
• Proteesin rakenne ja komponentit
• Aktiivisuustason luokitus
• Tutkimus ja mitanotto
• Sovitinosan modifiointi
• Sovitinosan valmistus
• Sääri ja reisiproteesin linjaus ja sovitus
• Käytön arviointi, ohjaus ja opetus
• Sähköinen mallintaminen
Aika ja paikka
Myllypuron kampus
Myllypurontie 1, 00920 Helsinki
Oppimateriaalit
Luentomateriaali
Atlas of Amputation and limb deficiencies; Smith, Michael, Bowker
Muu erillinen aineisto
Opetusmenetelmät
Aktivoiva luento
Harjoitustehtävät
Ohjatut harjoitukset
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
-
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Lukujärjestyksen mukaisesti
Kansainvälisyys
Össur Nordic
Otto Bock
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
-
Lisätietoja opiskelijoille
Tutkinto-opiskelijalta vaaditaan suoritusmerkintä seuraavilta opintojaksoilta:
- SX00EP25 Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia 1 ja fysiologia
- SX00EP27 Apuvälinetekniikan ammatilliset perusteet
- SX00EP30 Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia 2, neuroanatomia ja -fysiologia
Opettajan laatimat tehtävät ja MATERIAALIT ovat Tekijänoikeuslain (404/61) mukaisia teoksia, joihin opettajalla on tekijänoikeus. Tehtäviä JA MATERIAALEJA ei saa käyttää muuten kuin omissa opinnoissaan. Niiden julkinen levittäminen on sallittua vain opettajan luvalla.
Ym. on katsonut ja hyväksynyt Metropolia amk:n lakimies.
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- osoittaa perehtyneisyyden alan tietoperustaan ja ydinainekseen
- etsiä tietoa monipuolisista tietolähteistä
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia erilaisissa tehtävissä eri toimintaympäristöissä
- osoittaa saavuttaneensa ydinosaamisen tavoitteet
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- osoittaa perehtyneisyyden keskeisiin ammattialan turvallisuuskäytänteisiin
- toimia eettisten periaatteiden mukaisesti
- tuoda osaamisensa ryhmän tai projektin käyttöön
Arviointikriteerit, hyvä (3)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti
- etsiä tietoa ja arvioida ja käyttää kriittisesti tietolähteitä
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- soveltaa tietoperustaa ammatillisissa tehtävissä
- soveltaa ammatillista osaamistaan eri työtehtävissä
- toimia ammatillisessa tilanteessa itsenäisesti ja vastuullisesti
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- suunnitella toimintaa turvallisuus huomioiden
- toimia ammattialan eettisten periaatteiden mukaisesti
- toimia tavoitteellisesti työryhmässä ja projektissa
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa asiantuntevasti
- perustella tietolähteiden käytön
- perustella toimintaa tutkitun tiedon tai selvitysten avulla
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia monipuolisissa ja kansainvälisissä tehtävissä ja työtilanteissa
- toimia asiakaslähtöisesti ja yrityshenkisesti
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia vastuullisesti ja turvallisuus huomioiden
- perustella toimintaa ammattialan eettisten periaatteiden mukaisesti
- organisoida ja ohjata ryhmän ja projektin toimintaa
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hylätty
TIETOPERUSTA
- ei riittävästi hallitse tai arvosta alan tietoa
- ei tunne tai osaa käyttää alan käsitteitä
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
- riittämätön ammatillinen taito
- ei toimi koulutuksen ja ohjauksen mukaisesti
- ei pyri kehittämään itseään ja toimintaansa
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
- suhtautuu piittaamattomasti ammattialan turvallisuuteen tai eettiseen toimintaan
- ei motivoidu tai osallistu ryhmä- ja kehittämistyöhön
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Oppimistehtävä (käytännön harjoitteet ja kirjalliset tehtävät) 40%
Aineistokoe / Aineistotentti 60%
Esitietovaatimukset
Tutkinto-opiskelijalta vaaditaan suoritusmerkintä seuraavilta opintojaksoilta:
- SX00EP25 Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia 1 ja fysiologia
- SX00EP27 Apuvälinetekniikan ammatilliset perusteet
- SX00EP30 Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia 2, neuroanatomia ja -fysiologia
Ilmoittautumisaika
27.11.2023 - 10.12.2023
Ajoitus
08.01.2024 - 17.03.2024
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Apuvälinetekniikka Virtuaali
- Kyösti Lassila
- Toni Nisula
Opiskelijaryhmät
-
SXA22S1Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma päivä
Tavoitteet
Opiskelija kuvailee yleisimpiä yläraaja- ja vartalo-ortoosien tarpeita aiheuttavia sairauksia ja ongelmia sekä niiden ratkaisuja. Opiskelija tuntee erilaisia yläraajan ja vartalon ortooseja ja niiden käyttötarkoitukset. Opiskelija arvioi rakenteellisten ja toiminnallisten vaurioiden vaikutuksia ihmisen toimintakykyyn ja kykenee tietoperustaansa nojautuen tekemään päätöksiä apuvälineestä. Hän hallitsee yleisimpien vartalo- ja yläraajaortoosien mitanoton ja sovituksen periaatteet. Opiskelija syventää apuvälinearviossa tarvittavaa tietoaan. Ortoositarpeen selvittämiseksi opiskelija haastattelee, arvioi ja analysoi asiakasta. Opiskelija tuntee alan merkittävimmät toimijat ja heidän tuotevalikoimaansa. Opiskelija harjaantuu tuotteen sovituksessa sekä antaa ohjausta ja ortoosin käytönopetusta asiakkaalle. Opiskelija vertaa toiminnallisen lähtökohdan suhdetta lopputuotokseen ammatillisista näkökulmista.
Sisältö
• Ortoositarvetta aiheuttavat yleisimmät sairaudet ja toiminnanvajavuudet
• Yläraajan ja vartalon ortoosit
• Ortoosimallit, rakenne ja yleisimmät komponentit ja niiden valintaan vaikuttavat tekijät
• Tutkimus ja mitanotto
• Valmistusprosessi ja -tekniikat
• Ortoosien sovitus, arviointi ja käytönohjaus
Aika ja paikka
Lukujärjestyksen mukaisesti
Oppimateriaalit
Opettaja jakaa ja osoittaa materiaalin.
Opetusmenetelmät
Lähiopetus
Ohjatut harjoitukset
Esittävä luento
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
-
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Kansainvälisyys
-
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
-
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
-
Sisällön jaksotus
-
Lisätietoja opiskelijoille
Opettajan laatimat tehtävät ja MATERIAALIT ovat Tekijänoikeuslain (404/61) mukaisia teoksia, joihin opettajalla on tekijänoikeus. Tehtäviä JA MATERIAALEJA ei saa käyttää muuten kuin omissa opinnoissaan. Niiden julkinen levittäminen on sallittua vain opettajan luvalla.
Ym. on hyväksynyt Metropolian lakimies.
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- osoittaa perehtyneisyyden alan tietoperustaan ja ydinainekseen
- etsiä tietoa monipuolisista tietolähteistä
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia erilaisissa tehtävissä eri toimintaympäristöissä
- osoittaa saavuttaneensa ydinosaamisen tavoitteet
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- osoittaa perehtyneisyyden keskeisiin ammattialan turvallisuuskäytänteisiin
- toimia eettisten periaatteiden mukaisesti
- tuoda osaamisensa ryhmän tai projektin käyttöön
Arviointikriteerit, hyvä (3)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti
- etsiä tietoa ja arvioida ja käyttää kriittisesti tietolähteitä
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- soveltaa tietoperustaa ammatillisissa tehtävissä
- soveltaa ammatillista osaamistaan eri työtehtävissä
- toimia ammatillisessa tilanteessa itsenäisesti ja vastuullisesti
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- suunnitella toimintaa turvallisuus huomioiden
- toimia ammattialan eettisten periaatteiden mukaisesti
- toimia tavoitteellisesti työryhmässä ja projektissa
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
TIETOPERUSTA
Opiskelija osaa:
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa asiantuntevasti
- perustella tietolähteiden käytön
- perustella toimintaa tutkitun tiedon tai selvitysten avulla
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia monipuolisissa ja kansainvälisissä tehtävissä ja työtilanteissa
- toimia asiakaslähtöisesti ja yrityshenkisesti
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
Opiskelija osaa:
- toimia vastuullisesti ja turvallisuus huomioiden
- perustella toimintaa ammattialan eettisten periaatteiden mukaisesti
- organisoida ja ohjata ryhmän ja projektin toimintaa
Eng
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
TIETOPERUSTA
- ei riittävästi hallitse tai arvosta alan tietoa
- ei tunne tai osaa käyttää alan käsitteitä
AMMATILLINEN TAITO, TOIMINTA JA KEHITTÄMINEN
- riittämätön ammatillinen taito
- ei toimi koulutuksen ja ohjauksen mukaisesti
- ei pyri kehittämään itseään ja toimintaansa
VASTUULLISUUS, YHTEISTYÖ JA JOHTAMINEN
- suhtautuu piittaamattomasti ammattialan turvallisuuteen tai eettiseen toimintaan
- ei motivoidu tai osallistu ryhmä- ja kehittämistyöhön
Esitietovaatimukset
Tutkinto-opiskelijalta vaaditaan suoritusmerkintä seuraavilta opintojaksoilta:
- SX00EP25 Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia 1 ja fysiologia
- SX00EP30 Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia 2, neuroanatomia ja -fysiologia
- SX00EP27 Apuvälinetekniikan ammatilliset perusteet
- SX00EQ75 Lääketieteellisen osaamisen perusteet apuvälinealalla
- SX00EQ76 Lääketieteellisen osaamisen syventäminen apuvälinealalla
Ilmoittautumisaika
02.05.2023 - 14.05.2023
Ajoitus
21.08.2023 - 15.12.2023
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 100
Tutkinto-ohjelma
- Bioanalytiikan tutkinto-ohjelma
- Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma
- Fysioterapian tutkinto-ohjelma
- Suun terveydenhuollon tutkinto-ohjelma
- Radiografian ja sädehoidon tutkinto-ohjelma
- Jalkaterapian tutkinto-ohjelma
- Optometrian tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Eero Kokko
- Lotta Kuosmanen
Vastuuhenkilö
Eero Kokko
Opiskelijaryhmät
-
SXE21K1Optometrian tutkinto-ohjelma päivätoteutus
-
SXB21K1Fysioterapian tutkinto-ohjelma päivä
-
SXB21K2Fysioterapian tutkinto-ohjelma, monimuoto
-
SXD22K2Jalkaterapian tutkinto-ohjelma, monimuoto
-
SXJ20S1Bioanalytiikan tutkinto-ohjelma päivä
-
SXA22S1Apuvälinetekniikan tutkinto-ohjelma päivä
-
SXP21S1Suun terveydenhuollon tutkinto-ohjelma päivä
-
SXM21K2Radiografian ja sädehoidon tutkinto-ohjelma, monimuoto
Tavoitteet
Toiminta- ja kustannusympäristö
- opiskelija tuntee sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisen ja tuottamisen eri tavat sekä sitä ohjaavan lainsäädännön.
- opiskelija ymmärtää organisaatioiden ja yritysten tuottavuuden ja kannattavuuden merkityksen toiminnassa sekä osaa arvioida toiminnan kustannuksia ja tuottavuutta.
Työyhteisön kehittäminen
- opiskelija ymmärtää ja tuntee kehittämisen ja laadun merkityksen palvelun tuottamisessa.
- opiskelija osaa luoda uusia työn toimintatapoja ja liikeideoita.
Yrittäjyys ja toiminnan organisointi
- opiskelijalla on perusvalmiudet yritystoiminnan aloittamiseen ja hän osaa myös hyödyntää julkisia neuvontapalveluja yritystoiminnan käynnistämisessä.
- opiskelija tietää yrittäjyyden yhteiskunnallisen merkityksen sekä talouden ja toiminnan välisen suhteen.
Esimiestyö ja johtaminen
- opiskelija ymmärtää johtamistapojen ja henkilöstön merkityksen organisaation ja yrityksen menestykseen.
- opiskelija tunnistaa yleiset työelämävalmiudet, vastuut ja työn organisointitavat ja omaksuu yrittäjämäisen työskentelytavan.
Sisältö
- sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialaa koskeva lainsäädäntö, sopimuskäytännöt ja rahoitus
- yhteiskunnalliset haasteet ja vaikutukset palveluiden tarpeeseen ja tuotantoon
- yrittäjämäinen asenne ja taidot
- palvelujen tuotteistamisen, hinnoittelu, laatu, brändäys ja markkinointi
- yrityksen perustaminen liikeideasta liiketoimintasuunnitelmaan
- erilaiset yritysmuodot
- hankintamenettelyt ja kilpailutus
- johtamistaidot ja laadun kehittäminen organisaation toiminnassa
- työelämätaidot ja niiden merkitys organisaatioiden ja yritysten toiminnassa: elämänhallinta, kommunikaatiotaidot, innovaatiokyvykkyys sekä digitaaliset taidot
- saatavilla olevan tiedon kerääminen ja hyödyntäminen toiminnan kehittämisessä ja johtamisessa
- asiakkaan tarpeiden ymmärtäminen
- kumppanuusverkostot osana yrityksen ja organisaation menestystä
Aika ja paikka
Orientaatioluento 29.8.2023. klo 15.30 - 17.00
Topic: Yrittajyys ja johtaminen Zoom Meeting
Time: Aug 29, 2023 03:30 PM Kyiv
Join Zoom Meeting
https://metropolia.zoom.us/j/68343830260
Meeting ID: 683 4383 0260
Join by SIP
68343830260@109.105.112.236
68343830260@109.105.112.235
Join by H.323
109.105.112.236
109.105.112.235
Meeting ID: 683 4383 0260
Oppimateriaalit
Oppimateriaali löytyy Moodlen työtilasta, Moodle.metropolia.fi Johtaminen ja yrittäjyys (verkkototeutus)
Opetusmenetelmät
Opintojakso toteutetaan verkkokoulutuksena. Yksilötehtävät
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Mahdollisuus suorittaa hylätyt osiot seuraavilla mahdolllisilla toteutuksilla
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Ei vaihtoehtoa
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
5 op = 27h x 5 = 135h
Sisällön jaksotus
Tämä opintojakso jakautuu neljään osioon; johdantoon, sosiaali- ja terveysalaan palvelujärjestelmään ja lainsäädäntöön, johtajuuteen ja yrittäjyyteen.
Johdanto- osiossa pääset orientoitumaan johtamisen ja yrittäjyyden teemaan. Ymmärrät henkilöstön merkityksen organisaation ja yrityksen menestymisessä sekä tunnistat yleiset työelämävalmiudet
Sosiaali ja terveysalan palveluiden palvelujärjestelmä ja lainsäädäntö- osioissa orientoidut sote-palveluihin, sote uudistukseen sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden keskeiseen lainsäädäntöön. Ymmärrät palveluiden tuottamisessa julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin merkityksen.
Johtamisen osiossa perehdyt erilaisiin johtamistapoihin monikulttuurisissa työyhteisössä ja verkostoissa. Tutustut työelämän toimintaan haastattelemalla yrittäjää/ esimiestä.
Yrittäjyyden osiossa ymmärrät mitä on yrittäjyys ja mitä asioista tulee huomioida alan yritystoimintaa käynnistäessä. Ymmärrät.
verkostojen ja yhteistyökumppaneiden merkityksen yrityksen menestymiselle ja mahdollisuuksille laajentaa yritstoimintaa paikallisesti ja/tai kansainvälisesti.
Lisätietoja opiskelijoille
Opiskelija vahvistaa paikkansa opintojaksototeutuksella olemalla läsnä opetuksen alkaessa tai muutoin opettajan kanssa erikseen sovitulla tavalla, joka voi esimerkiksi olla ensimmäisen oppimistehtävän palautus. Jos opiskelija ei sairauden vuoksi pysty osallistumaan opetuksen alkuun, hän voi myös vahvistaa opiskelupaikkansa ilmoittamalla siitä opettajalle etukäteen. Opintojaksolle hyväksyminen on ehdollinen niin kauan, kunnes opintojaksolle määritellyt edeltävyysehdot on tarkistettu. Mikäli ilmoittautunut opiskelija ei osallistu toteutukselle, opintojaksosta vastaava opettaja poistaa opiskelijan toteutukselta kahden viikon sisällä opinnon alkamisesta. Ilmoittautumisajat määritellään oppimistoiminnan vuosikellossa. (Tutkintosääntö 32 §)
Ahot hakemukset toimitetaan:
Ahot hakemukset toimitetaan tutor-opettajalle tai ahot-vastuuopettajalle.
AHOT- päätöksen jälkeen toteutuksen suoritettavista tehtävistä lisätietoja antaa Eero Kokko
Opettajan laatimat tehtävät ja MATERIAALIT ovat Tekijänoikeuslain (404/61) mukaisia teoksia, joihin opettajalla on tekijänoikeus. Tehtäviä JA MATERIAALEJA ei saa käyttää muuten kuin omissa opinnoissaan. Niiden julkinen levittäminen on sallittua vain opettajan luvalla.
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija käyttää hallitusti ammattikäsitteistöä sekä perustelee valintojaan asiakkaan tarpeista käsin laaja-alaista tietoperustaa käyttäen. Opiskelija arvioi systemaattisesti oman toimintansa edellytyksiä ja seurauksia.
Opiskelija toimii erilaisissa toimintaympäristössä itsenäisesti ja ammatillisesti tavoitteiden suunnassa ja soveltaa työmenetelmiä asianmukaisesti ja turvallisesti.
Opiskelija työskentelee erilaisissa tilanteissa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti ja toimii sitoutuneesti ryhmän toimintaa edistäen.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Opiskelija käyttää hallitusti ammattikäsitteistöä sekä perustelee valintojaan asiakkaan tarpeista käsin laaja-alaista tietoperustaa käyttäen. Opiskelija arvioi systemaattisesti oman toimintansa edellytyksiä ja seurauksia.
Opiskelija toimii erilaisissa toimintaympäristössä itsenäisesti ja ammatillisesti tavoitteiden suunnassa ja soveltaa työmenetelmiä asianmukaisesti ja turvallisesti.
Opiskelija työskentelee erilaisissa tilanteissa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti ja toimii sitoutuneesti ryhmän toimintaa edistäen.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kokonaisarvosana muodostuu osioiden hyväksytyistä suorituksista sekä osioiden johtaminen ja yrittäjyys tehtävien arvosanan keskiarvosta.
Osio 1 Monivalintatehtävät 1,0op hyväksytty/hylätty
Osio 2 Johtaminen
- 2a Johtaminen: Sotepalvelua ohjaava lainsäädäntö, sotepalvelujen järjestäminen ja tuottaminen (1,0 op) 0 - 5
- 2b Johtaminen: Johtajan/esihenkilön/yrittäjän haastattelu - sotepalvelujen johtaminen/hoitotyön johtaminen (1,0 op) hyväksytty/hylätty
Osio 3 Yritysidean/ organisaation liikeidean kehittäminen,
- 3a Yrittäjyys: Yritysidean tai julkisen palvelun uudenlainen tuottaminen (1.0 op) 0 - 5
- 3b Yrittäjyys: Ideoidun palvelun liiketoimintasuunnitelma, (1.0 op) hyväksytty/hylätty
Opintojakson arviointikriteeri, tyydyttävä (1-2)
- Opiskelija osoittaa osaamisen arviointikohteissa hallitsevansa opintojakson perussisällön, mutta itsenäisessä tiedon hankinnassa, tulkinnassa ja kyvyssä yhdistää oppimaansa työelämän kontekstiin on puutteita.
Opintojakson arviointikriteeri, hyvä (3-4)
- Opiskelija osoittaa osaamisen arviointikohteissa hallitsevansa hyvin opintojakson sisällön.
- Hän hankkii aktiivisesti tietoa ja tulkitsee sen keskeisiä yhteyksiä työelämään.
- Hänellä on kyky analysoida oppimaansa ja soveltaa opittua työelämän kontekstiin.
Opintojakson arviointikriteeri, kiitettävä (5)
- Opiskelija osoittaa osaamisen arviointikohteissa hallitsevansa monipuolisesti ja laajasti opintojakson sisällön.
- Hänellä on erinomainen tarkoitusta vastaava tiedonhankinnan
osaaminen.
-Hän osoittaa tekemissään ratkaisuissa itsenäisyyttä, vastuullisuutta ja kykyä ohjata muita.
-Hänen kykynsä soveltaa oppimaansa työelämän kontekstiin osoittaa luovuutta ja laaja-alaisuutta.