Geronomi: Geronomi
Opetussuunitelman tunnus: SXT25S2
- Tutkintonimike
- Geronomi (AMK)
- Laajuus
- 210 op
- Kesto
- 3.5 vuotta (210 op)
- Aloituslukukausi
- Syksy 2025
- Opetuskieli
- suomi
Kuvaus
METROPOLIAN GERONOMI AMK –TUTKINTO
Geronomi AMK on sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto. Tutkinnon laajuus on 210 op ja laskennallinen opiskeluaika on 3,5 vuotta. Tutkinto perustuu koulutuksen kansainväliseen ja kansalliseen tasokuvaukseen, valtakunnallisiin vanhustyön strategioihin ja laatusuosituksiin, geronomi AMK-tutkinnon ja ARENEn kompetensseihin sekä monialaiseen gerontologiseen tutkimustietoon.
Tutkinnossa oppiminen perustuu ammattikorkeakoulujen yhteisiin kompetensseihin, joita ovat oppimaan oppiminen, työelämässä toimiminen, eettisyys, kestävä kehitys, kansainvälisyys ja monikulttuurisuus sekä ennakoiva kehittäminen (Arene 2022).
Opintoihin sisältyy projekteja, joita toteutetaan kumppanuudessa ikääntyneiden ihmisten ja työelämän kanssa sekä monialaisissa innovaatio-opinnoissa. Yhteistyö perustuu työelämän kehittämistarpeisiin ja ikääntyneiden ihmisten elämänlaadun tukemiseen. Opintoihin sisältyy geronomin ammatillista kasvua tukevia työelämäharjoitteluja erilaisissa toimintaympäristöissä (42 op).
Metropoliassa opiskelijoita kannustetaan kansainväliseen toimintaan sekä ulkomailla että kotimaassa. Opiskelija voi hakeutua kansainvälisiin työharjoitteluihin ja vaihto-ohjelmiin sekä kansainvälisesti toteutuviin opintoihin ja projekteihin. Opintoja voi suorittaa myös moniammatillisissa ja -alaisissa oppimisympäristössä esimerkiksi Metropolian HyMy-kylässä sekä Metropolian kehittämishankkeissa innovaatiokeskittymissä. Työelämän asiantuntijat toimivat opiskelijoiden harjoittelun ohjaajina sekä kumppaneina ja mentoreina työelämässä toteutuvassa opetuksessa, projekteissa ja kehittämishankkeissa.
Opiskelijaa ohjataan opintojen suunnittelussa ja hän etenee henkilökohtaisen opetussuunnitelman eli HOPS:n mukaisesti. Opintoihin sisältyy lisäksi ammatillisen kasvun ohjausta. Opinnoissa hyödynnetään opiskelijan olemassa olevaa, aiemmin hankittua osaamista (AHOT). Opiskelijan velvollisuus on todentaa aiemmin hankittu osaaminen, jotta se voidaan tunnistaa ja tunnustaa osaksi tutkinnossa vaadittavaa osaamista.
OPETUSSUUNNITELMAN SISÄLTÖ
Geronomitutkinnon perustana on holistinen ihmiskäsitys ja vanhuuden näkeminen yksilöllisenä ja arvokkaana elämänvaiheena. Ikääntynyt ihminen nähdään voimavaroja omaavana ja aktiivisena toimijana omassa elämässään ja yhteisössään.
Tutkinnon toimintaa ja opintojen sisältöä ohjaavat vanhustyön eettiset näkökulmat ja periaatteet. Tutkinnon opetussuunnitelmassa vastataan alan tulevaisuuden osaamistarpeisiin.
Metropolian geronomitutkinnon osaaminen:
Kohtaaminen ja dialoginen vuorovaikutus: ihmisen kohtaaminen arvostavasti ja vuorovaikutusta rakentavasti.
Gerontologinen asiantuntijuus: Ikääntymisen monipuolinen ymmärtäminen ja muistiasiantuntijuus.
Asiakaslähtöinen ja kokonaisvaltainen hyvinvointi: Keskittyminen yksilöllisiin tarpeisiin, kulttuuriseen moninaisuuteen ja toimintakyvyn tukemiseen.
Asiakasohjaus ja kotona asumisen tukeminen: Painotus ikääntyneiden kotona asumisen tukemisessa ja asiakasohjauksessa hyödyntäen digitalisaation ja teknologian mahdollisuuksia.
Kehittämisosaaminen ja johtaminen: Monialainen yhteistyö, innovatiiviset palveluratkaisut käyttäjäystävällisyys huomioiden sekä johtamis- ja yrittäjyystaidot.
Osaaminen rakentuu opintojen edetessä seuraavien lukukausiteemojen mukaisesti:
Gerontologisen osaamisen lähtökohtia
Oikeus omanlaiseen ikääntymiseen
Ikääntyneen ihmisen hyvän elämän tukeminen
Ikääntynyt ihminen kotiympäristössä
Osallisuuden ja hyvinvoinnin tukeminen
Ihmislähtöinen asiakasohjaus
Geronomi kehittäjänä
Opetussuunnitelman kehittäminen ja työelämäyhteistyö
Geronomi tutkinto-ohjelman opetussuunnitelma perustuu tulevaisuuden työelämän tarpeisiin sekä ikääntymiseen liittyvään tutkimustietoon. Geronomi tutkinto-ohjelman opetussuunnitelman laatimisessa on huomioitu valtakunnalliset geronomin kompetenssit sekä Metropolian strategiset painopisteet ja yhteisten osaamisten tavoitteet.
Opetussuunnitelma on laadittu yhteistyössä työelämän, tutkinnon lehtoreiden ja opiskelijoiden kanssa. Tutkinnon alumnit ovat tuoneet esille geronomin työssä tarvittavaa osaamista. Työelämän edustajat ja tutkinnon opiskelijat sekä tutkinnon työelämäneuvottelukunta ovat olleet mukana opetussuunnitelman uudistamisessa sen eri vaiheissa.
Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä
Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain
Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.
amk::amk-tutkintojen kieliopinnot
AMK-tutkintoon johtavien opintojen tavoitteena on, että tutkinnon suorittaneella on riittävä viestintä- ja kielitaito oman alansa tehtäviin sekä kansainväliseen toimintaan ja yhteistyöhön. (Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakoulusta 1129/2014, 4 §).
RAKENNE AMK-koulutus (A18.12.2014/1129)
Asetuksen 18.12.2014/1129 mukainen rakenne. 2 § Opintojen rakenne Ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin kuuluu: 1) perus- ja ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) ammattitaitoa edistävää harjoittelua; 4) opinnäytetyö.
ARENE 2022:: Ammattikorkeakoulujen yhteiset kompetenssit::AMK-tutkinto
Korvaa ”Metropolian yhteiset osaamiset::AMK-koulutus” -jäsentelyn. Heidi Rontu/31.8.2022