Optometria: Optometria SXE25S2
Opetussuunitelman tunnus: SXE25S2
- Tutkintonimike
- Optometristi (AMK)
- Laajuus
- 210 op
- Kesto
- 3.5 vuotta (210 op)
- Aloituslukukausi
- Syksy 2025
- Opetuskieli
- suomi
Kuvaus
Optometrian tutkinto-ohjelma kouluttaa näkemisen ja näönhuollon asiantuntijoita yksityissektorin ja julkisen terveydenhuollon tehtäviin. Optometristin ydinosaamista on näön tutkiminen sisältäen silmän terveydentilan arvioinnin. Hän on asiantuntija tarjoamaan erilaisia näkemisen ratkaisuja, jotka vastaavat asiakkaan yksilöllisiä tarpeita. Hän sovittaa piilolaseja ja heikkonäköisten apuvälineitä sekä myy, valmistaa, huoltaa ja sovittaa silmälaseja. Näiden lisäksi hän hallitsee eri työympäristöissä toimimisen periaatteet ja hänellä on kyky kohdata erilaisia ihmisiä ja heidän tarpeitaan.
Optometristi osaa soveltaa omaa osaamistaan työelämän muutoksessa. Koulutuksen tavoitteena on luoda opiskelijalle monipuolinen, kansainvälinen ja yhteisöllinen oppimisympäristö, joka mahdollistaa optometristin ammattitaidon kehittymisen. Opiskelijalle muodostuu koulutuksen aikana selkeä ammatti-identiteetti ja -etiikka sekä kyky toimia itsenäisesti osana suomalaista ja eurooppalaista näönhuoltoa yhteistyössä alan eri toimijoiden kanssa. Opiskelijalle syntyy kiinnostus kehittää omaa ammattitaitoaan työelämässä sekä toimia oman alansa arvioijana ja kehittäjänä. Koulutuksen aikana opiskelija saa valmiudet kehittää omaa osaamistaan liike-elämän asiakaspalvelu- ja johtotehtävissä.
Opetussuunnitelma koostuu 30 opintopisteen (0,5 vuotta) opintokokonaisuuksista. Alkuopinnot sisältävät tietoja ja taitoja, joiden perustalle rakentuu optometristin ammatillinen kehittyminen terveydenhuollon ammattihenkilönä. Alkuopintojen jälkeen perehdytään silmän toimintaan ja silmälasimääritykseen sekä patologian ja farmakologian perusteisiin. Keskivaiheen opinnot sisältävät piilolasien sovittamisen ja tutkimus- ja kehittämisopintoja sekä innovaatio-opintoja. Opintojen loppuvaiheessa keskitytään silmän terveyden tutkimiseen, sekä vapaasti valittaviin opintoihin, joissa opiskelijan on mahdollista laajentaa osaamistaan toimiessaan moniammatillisessa ryhmässä.
Ammattiopintoihin sisältyy työelämäharjoittelua ja käytännön harjoituksia sekä oppilaitoksessa että oppilaitoksen ulkopuolella. Harjoittelu painottuu opiskelun loppupuolelle, jotta opiskelijalla on valmiudet tehdä kattavia näöntutkimuksia. Alkupuolen perusopinnot tukevat opiskelijan tiedonhankinta- ja viestintäosaamista, sekä orientoivat terveydenhuollon ja optisen alan ammattilaisuuteen. Menetelmäopinnot tukevat kriittisen ajattelun osaamista ja loppupuolen innovaatio-opinnot sekä opinnäytetyö tarjoavat mahdollisuuden monialaisuuteen ja innovatiiviseen työskentelyyn yhdessä työelämän kanssa. Yrittäjyysopinnot antavat perustietoja yritysten toiminnasta ja johtamisesta. Liiketoiminnan syventäviä opintoja voi suorittaa vapaasti valittavina opintoina. Kansainvälisyys kehittyy ruotsin ja englannin kielen osaamisena, kotikansainvälisyystoimintana sekä mahdollisen opiskelijavaihdon myötä.
Optometristi (AMK) -tutkinnon opetussuunnitelma on kehitetty yleiseurooppalaisen toimenkuvan mukaiseksi. Optometristin työn uskotaan keskittyvän Suomessa yhä enemmän näöntutkimustoimenpiteiden tekemiseen ja perinteinen silmälasien valmistaminen ja myyntityö vähenevät. Edeltävä opetussuunnitelma on saanut eurooppalaisen akkreditoinnin keväällä 2024 ja on toiminut tämän opetussuunnitelman pohjana. Innovaatio-opinnoissa on huomioitu, että ne tukevat tiiviisti optometristin osaamisen kehittymistä. Kestävän kehityksen ja tulevaisuuden teemoja käsitellään sekä ammattiopinnoissa että omana opintojaksonaan. Digitaalisaatio ja tekoäly ovat keskeinen osa myös optometrian tulevaisuutta ja ne ovat huomioituna opinnoissa sekä läpileikkaavasti että omana kokonaisuutenaan.
Opetussuunnitelman kehittäminen ja työelämäyhteistyö
Opetussuunnitelman kehittämistyön pohjalla on käytetty työelämän edustajille järjestettyjä tapaamisia, jotka toteutettiin tammikuussa 2024 - aiheena näöntutkimukseen ja silmälasien määräämiseen liittyvä osaaminen ja opetuksen kehittämistarpeet - sekä tammikuussa 2025, jolloin aiheena oli muuttuvan lainsäädännön mahdolliset vaikutukset koulutuksen sisältöön. Molemmissa tapaamisissa oli paikalla toimialajärjestöjen ja työnantajien edustajia sekä alan erikoisosaajia. Paikalla oli Metropolian edustajia ja substanssin opettajia, jotka myös fasilitoivat tapaamisten työpajatyöskentelyä.
Lisätiedot
Opetussuunnitelma on uusi ja tehty 31.1.2025.
Sisällöllisesti opetussuunnitelma perustuu keväällä 2024 eurooppalaisen akkreditoinnin saaneeseen opetussuunnitelmaan. Yhteisiä opintojaksoja on kopioitu opetussuunnitelmasta SXE24S1. Akkreditoinnin vaatimukset on pyritty huomioimaan myös tässä opetusuunnitelmassa mahdollisimman tarkasti. Opetussuunnitelman rakennetta on muunnettu siten, että yksittäisiä opintojaksoja on jaettu pienempiin osiin, esimerkiksi erottamalla teoreettinen osuus ja käytännön harjoitukset toisistaan erillisiksi opintojaksoiksi. Rakenteen muutoksilla pyritään sekä selkeyttämään sisältöjä ja laajuuksia opiskelijalle, mutta myös pyrkimään lisäämään joustavuutta opintokokonaisuuksien sisällä.
U!REKAn sisällöt ovat omana, itsenäisenä opintojaksonaan. Tietoturvan ja tekoälyn sisällöt ovat Oppimisen ja opiskelun valmiudet -opintojaksolla. Lisäksi tekoälyä ja kestävää kehitystä käsitellään optometrian näkökulmasta opintojaksolla: Digitalisaatio, tekoäly ja kestävä tulevaisuus optometristin työssä.
Opetussuunnitelman vastuuhenkilö on Johanna Valtanen.
Opetussuunnitelman ylläpitäjä on suunnittelija Tiina Huuskonen.
Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä
Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain
Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.
amk::amk-tutkintojen kieliopinnot
AMK-tutkintoon johtavien opintojen tavoitteena on, että tutkinnon suorittaneella on riittävä viestintä- ja kielitaito oman alansa tehtäviin sekä kansainväliseen toimintaan ja yhteistyöhön. (Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakoulusta 1129/2014, 4 §).
RAKENNE AMK-koulutus (A18.12.2014/1129)
Asetuksen 18.12.2014/1129 mukainen rakenne. 2 § Opintojen rakenne Ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin kuuluu: 1) perus- ja ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) ammattitaitoa edistävää harjoittelua; 4) opinnäytetyö.
Vapaasti valittavat opinnot |
Työelämän ruotsi |
Vapaasti valittavat opinnot |
Työelämän ruotsi |
Vapaasti valittavat opinnot |
Työelämän ruotsi |
Vapaasti valittavat opinnot |
Työelämän ruotsi |
Vapaasti valittavat opinnot |
Työelämän ruotsi |
Luokittelemattomat |
ARENE 2022:: Ammattikorkeakoulujen yhteiset kompetenssit::AMK-tutkinto
Korvaa ”Metropolian yhteiset osaamiset::AMK-koulutus” -jäsentelyn. Heidi Rontu/31.8.2022