Metropolia ammattikorkeakoulun Terveys- ja hoitoalalta ammattikorkeakoulututkintoon valmistuneen osaamista kuvataan kansallisen viitekehyksen (NQF, National Qualifications Framework) mukaisesti sekä huomioiden Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston, Arene ry:n, valtakunnalliset kompetenssisuositukset.
Terveys- ja hoitoalalta valmistuneen osaamista kuvaavat oppimisen taidot, eettinen osaaminen, yhteistyöosaaminen, innovaatio-osaaminen ja kansainvälistymisosaaminen.
Terveys- ja hoitoalan tutkinnon suorittanut osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan. Hän osaa hankkia, käsitellä ja arvioida terveys- ja hoitoalan tietoa kriittisesti sekä kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta.
Tutkinnon suorittanut kykenee ottamaan vastuun omasta toiminnastaan ja sen seurauksista. Hän osaa toimia terveys- ja hoitoalan ammattieettisten periaatteiden mukaisesti huomioiden erilaiset toimijat. Hän osaa soveltaa tasa-arvoisuuden sekä kestävän kehityksen periaatteita. Hän kykenee vaikuttamaan yhteiskunnallisesti osaamistaan hyödyntäen ja eettisiin arvoihin perustuen.
Tutkinnon suorittanut osaa toimia työyhteisön jäsenenä ja edistää sen hyvinvointia. Lisäksi hän osaa toimia viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa ja kykenee luomaan henkilökohtaisia työelämäyhteyksiä ja toimimaan verkostoissa. Hänellä on kyky ennakoimattomien tilanteiden päätöksentekoon, työn johtamiseen ja itsenäiseen työskentelyyn terveys- ja hoitoalan asiantuntijatehtävissä. Hän omaa valmiuksia myös yrittäjyyteen.
Tutkinnon suorittanut kykenee luovaan ongelmanratkaisuun ja työtapojen kehittämiseen. Hän osaa työskennellä terveys- ja hoitoalan projekteissa ja hankkeissa. Hän osaa etsiä asiakaslähtöisiä, kestäviä ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja.
Tutkinnon suorittanut omaa terveys- ja hoitoalan työtehtävissä tarvittavan kielitaidon ja kykenee monikulttuuriseen yhteistyöhön. Lisäksi hän osaa ottaa työssään huomioon kansainvälisyyskehityksen vaikutuksia ja mahdollisuuksia.
Metropolia ammattikorkeakoulun Terveys- ja hoitoalalta valmistuu opiskelijoita bioanalyytikon, ensihoitajan, kätilön, röntgenhoitajan, sairaanhoitajan (suomen- ja englanninkielinen koulutus), suuhygienistin ja terveydenhoitajan ammattikorkeakoulututkintoon.
Opetussuunnitelman kehittäminen ja työelämäyhteistyö
Neuvottelukunta on käsitellyt opetussuunnitelmaa kaksi kertaa (25.1.2011 ja 15.2.2012) kokouksissaan. Sairaanhoitajatutkinnot (sh/dpn) järjestivät Tulevaisuusfoorumin 22.11.2010, jossa työelämän edustajat ja opiskelijat alustivat näkemyksensä tulevaisuuden osaamistarpeiksi ja niistä käytiin yhteiskeskustelua.
Opetussuunnitelman jokaisen juonteen tavoitteiden ja sisältöjen kehittämistyöhön on nimetty työelämän edustajat. Harjoittelujen tavoitteista ja harjoittelujen pituuksista on neuvoteltu erikseen HUS operatiivisen yksikön kanssa (perioperatiivinen harjoittelu) sekä Koskelan sairaalan, Oulunkylän kuntoutussairaalan, Espoon sairaalan ja Kustaankartanon sairaalan edustajien kanssa (perusterveydenhuolto).
Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä
Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto (2010) Suositus tutkintojen kansallisen viitekehyksen (NQF) ja tutkintojen yhteisten kompetenssien soveltamisesta ammattikorkeakouluissa
Eettinen osaaminen
- kykenee ottamaan vastuun omasta toiminnastaan ja sen seurauksista
- osaa toimia alansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- osaa ottaa erilaiset toimijat huomioon työskentelyssään
- osaa soveltaa tasa-arvoisuuden periaatteita
- osaa soveltaa kestävän kehityksen periaatteita
- kykenee vaikuttamaan yhteiskunnallisesti osaamistaan hyödyntäen ja eettisiin arvoihin perustuen
- kykenee luovaan ongelmanratkaisuun ja työtapojen kehittämiseen
- osaa työskennellä projekteissa
- osaa toteuttaa tutkimus- ja kehittämishankkeita soveltaen alan olemassa olevaa tietoa ja menetelmiä
- osaa etsiä asiakaslähtöisiä, kestäviä ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja
- omaa alansa työtehtävissä ja niissä kehittymisessä tarvittavan kielitaidon
- kykenee monikulttuuriseen yhteistyöhön
- osaa ottaa työssään huomioon alansa kansainvälisyys-kehityksen vaikutuksia ja mahdollisuuksia
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta
- osaa toimia työyhteisön jäsenenä ja edistää yhteisön hyvinvointia
- osaa toimia työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa
- osaa hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa oman alansa tehtävissä
- kykenee luomaan henkilökohtaisia työelämäyhteyksiä ja toimimaan verkostoissa
- osaa tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa
- kykenee työn johtamiseen ja itsenäiseen työskentelyyn asiantuntijatehtävissä
- omaa valmiuksia yrittäjyyteen