Toimintaterapia: Toimintaterapia
Opetussuunitelman tunnus: SXI25S2
- Tutkintonimike
- Toimintaterapeutti (AMK)
- Laajuus
- 210 op
- Kesto
- 3.5 vuotta (210 op)
- Aloituslukukausi
- Syksy 2025
- Opetuskieli
- suomi
Kuvaus
Toimintaterapeutin tutkinto on laajuudeltaan 210 opintopistettä ja suunniteltu tutkinnon suorittamisaika on 3,5 vuotta. Opinnot koostuvat toimintaterapian ammattiopinnoista sekä sosiaali- ja terveysalaan liittyvistä perusopinnoista. Lisäksi tutkintoon kuuluu ammattitaitoa edistävää harjoittelua, monialainen innovaatioprojekti, opinnäytetyö sekä vapaasti valittavia opintoja.
Toimintaterapeuttikoulutus tuottaa työelämään asiantuntijoita, joilla on hyvä perusosaaminen yksilön, toiminnan ja ympäristön välisestä vuorovaikutuksesta eli toiminnallisuudesta sekä vahva ymmärrys toimintaterapian tietoperustasta. He yhdistävät erilaista tietoa ihmisen toimintakyvystä, toiminnasta sekä ympäristöstä osaksi toiminnallisuuden arviointia, toiminnan ja osallistumisen mahdollistamista sekä terapiasuhteen rakentamista.
Toimintaterapeutit hyödyntävät näyttöön perustuvaa toimintaa ja ammatillista harkintaa työssään. He osaavat arvioida ja kehittää omaa osaamistaan sekä soveltavat sitä monipuolisesti yksilöiden, ryhmien ja yhteisöjen toiminnan mahdollistamiseksi erilaisissa ympäristöissä. He toimivat ihmisten rinnalla merkityksellisessä arjessa ja tekevät päätöksiä eettisesti, vastuullisesti ja kestävää kehitystä edistäen.
Toimintaterapeutteja ohjaa päätöksenteossa moninaisuuden ja kestävyyden ymmärtäminen, ja heidän työotteessaan näkyy tulevaisuusorientoitunut lähestymistapa. He hyödyntävät vahvaa teoreettista ja käytännöllistä perustaa edistääkseen ihmisten osallistumista ja toimintaa erilaisissa ympäristöissä.
Toimintaterapeuttikoulutuksen opetussuunnitelma vastaa tulevaisuuden osaamistarpeisiin ja noudattaa kansallisia ja kansainvälisiä suosituksia. Näitä ovat toimintaterapeuttien maailmanliiton WFOT (World Federation of Occupational Therapy) minimistandardit koulutukselle, eurooppalaisen toimintaterapiakoulutuksen verkoston ENOTHE:n (European Network of Occupational Therapy in Higher Education) sekä ARENE:n (Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto) kompetenssit. Läpileikkaavina teemoina ovat kansainvälisyys, kestävyys, näyttöön perustuva toiminta, moninaisuuden huomioiminen sekä alati muuttuva toimintaympäristö. Opetussuunnitelman keskeisiä sisältöjä ovat toiminnallisuus ja terapeuttinen toiminta, toimintaterapiasuhde sekä arviointi ja ympäristö toimintaterapiassa.
Opinnot toteutetaan monimuoto-opetuksena, käytännön harjoituksina, työelämäyhteistyössä sekä projekteissa ja hankkeissa. Työelämän asiantuntijat toimivat opiskelijoiden harjoitteluissa ohjaajina sekä kumppaneina työelämään kytkeytyvässä työskentelyssä. Opiskelijat etenevät perusosaamisesta syventyvään asiantuntijuuteen, vahvistaen samalla työelämätaitojaan opintojen edetessä. Kansainvälisyys näkyy erityisesti vaihdoissa, kotikansainvälisyytenä ja aktiivisena yhteistyönä kansainvälisten korkeakoulujen kanssa.
Opiskelijoita ohjataan suunnittelemaan opintonsa aiempaa osaamistaan tunnistaen ja osaamisen kehittymisen mukaisesti. Opintojen aikana opiskelijat arvioivat ja kehittävät omaa osaamistaan vastaamaan muuttuvan työelämän tarpeita. Opiskelijoilta kerätään palautetta läpi opintojen.
Opetussuunnitelman kehittäminen ja työelämäyhteistyö
Opetussuunnitelmaa kehitetään ja sen tuottamaa osaamista arvioidaan yhteistyössä opiskelijoiden, opettajien sekä työelämäkumppaneiden kanssa.
Toimintaterapian tutkinto-ohjelman opetussuunnitelma perustuu tulevaisuuden työelämän tarpeisiin sekä alan tutkimustietoon. Opetussuunnitelman laatimisessa on huomioitu toimintaterapeuttien maailmanliiton WFOT (World Federation of Occupational Therapy) minimistandardit koulutukselle, eurooppalaisen toimintaterapiakoulutuksen verkoston ENOTHE:n (European Network of Occupational Therapy in Higher Education) kompetenssit, ARENE:n kompetenssit sekä Metropolian strategiset painopisteet.
Opetussuunnitelmatyöhön on sen eri vaiheissa osallistunut työelämän edustajia, tutkinnon lehtorit sekä opiskelijoita. Työelämän edustajilla on ollut mahdollisuus osallistua työskentelyyn vastaamalla kyselyihin ja osallistumalla kohdennettuihin keskusteluihin mm. äskettäin valmistuneet alumnit. Näkökulmia on tarkennettu myös toimintaterapian tutkinto-ohjelman työelämäneuvottelukunnan kokouksissa. Opetussuunnitelmatyössä on hyödynnetty opiskelijoilta kerättyä palautetta.
Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä
Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain
Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.
amk::amk-tutkintojen kieliopinnot
AMK-tutkintoon johtavien opintojen tavoitteena on, että tutkinnon suorittaneella on riittävä viestintä- ja kielitaito oman alansa tehtäviin sekä kansainväliseen toimintaan ja yhteistyöhön. (Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakoulusta 1129/2014, 4 §).
RAKENNE AMK-koulutus (A18.12.2014/1129)
Asetuksen 18.12.2014/1129 mukainen rakenne. 2 § Opintojen rakenne Ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin kuuluu: 1) perus- ja ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) ammattitaitoa edistävää harjoittelua; 4) opinnäytetyö.
ARENE 2022:: Ammattikorkeakoulujen yhteiset kompetenssit::AMK-tutkinto
Korvaa ”Metropolian yhteiset osaamiset::AMK-koulutus” -jäsentelyn. Heidi Rontu/31.8.2022