Mikrobien maailma (5 op)
Toteutuksen tunnus: TX00FS47-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
02.12.2024 - 31.12.2024
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
13.01.2025 - 14.03.2025
Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- (2019-2024) Puhtaat ja älykkäät ratkaisut
- Toimipiste
- Leiritie 1
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 0 - 76
- Koulutus
- Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma
- Opettajat
- Elina Häivälä
- Markus Räsänen
- Nina Liukonen
- Ryhmät
-
TXM24S1BEBio- ja elintarviketekniikka
-
TXM24S1PTPuhtaat tuotantoteknologiat
- Opintojakso
- TX00FS47
Toteutuksella on 30 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 100 t 0 min.
Aika | Aihe | Tila |
---|---|---|
Ti 14.01.2025 klo 08:00 - 10:00 (2 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00FS47-3001 |
MMB235
Fysiikan Demolaboratorio
|
Ke 15.01.2025 klo 08:00 - 10:00 (2 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00FS47-3001 |
MMB101
Auditorio 1 krs.
|
Ma 20.01.2025 klo 13:00 - 17:00 (4 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00FS47-3001 |
MMA251
Mikrobiologian laboratorio 1
MMA252 Mikrobiologian laboratorio 2 |
Ti 21.01.2025 klo 08:00 - 10:00 (2 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00FS47-3001 |
MMB235
Fysiikan Demolaboratorio
|
Ti 21.01.2025 klo 13:00 - 17:00 (4 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00FS47-3001 |
MMA251
Mikrobiologian laboratorio 1
MMA252 Mikrobiologian laboratorio 2 |
Pe 24.01.2025 klo 08:00 - 12:00 (4 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00FS47-3001 |
MMA251
Mikrobiologian laboratorio 1
MMA252 Mikrobiologian laboratorio 2 |
Ma 27.01.2025 klo 13:00 - 17:00 (4 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00FS47-3001 |
MMA251
Mikrobiologian laboratorio 1
MMA252 Mikrobiologian laboratorio 2 |
Ti 28.01.2025 klo 13:00 - 17:00 (4 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00FS47-3001 |
MMA251
Mikrobiologian laboratorio 1
MMA252 Mikrobiologian laboratorio 2 |
Ke 29.01.2025 klo 08:00 - 10:00 (2 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00FS47-3001 |
MMB101
Auditorio 1 krs.
|
Pe 31.01.2025 klo 08:00 - 12:00 (4 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00FS47-3001 |
MMA251
Mikrobiologian laboratorio 1
MMA252 Mikrobiologian laboratorio 2 |
Ma 03.02.2025 klo 13:00 - 17:00 (4 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00FS47-3001 |
MMA251
Mikrobiologian laboratorio 1
MMA252 Mikrobiologian laboratorio 2 |
Ti 04.02.2025 klo 08:00 - 10:00 (2 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00FS47-3001 |
MMB235
Fysiikan Demolaboratorio
|
Ti 04.02.2025 klo 13:00 - 17:00 (4 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00FS47-3001 |
MMA251
Mikrobiologian laboratorio 1
MMA252 Mikrobiologian laboratorio 2 |
Ke 05.02.2025 klo 08:00 - 10:00 (2 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00FS47-3001 |
MMB101
Auditorio 1 krs.
|
Pe 07.02.2025 klo 08:00 - 12:00 (4 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00FS47-3001 |
MMA251
Mikrobiologian laboratorio 1
MMA252 Mikrobiologian laboratorio 2 |
Ma 10.02.2025 klo 13:00 - 17:00 (4 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00FS47-3001 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
|
Ti 11.02.2025 klo 13:00 - 17:00 (4 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00FS47-3001 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
|
Ke 12.02.2025 klo 08:00 - 10:00 (2 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00FS47-3001 |
MMB101
Auditorio 1 krs.
|
Pe 14.02.2025 klo 08:00 - 12:00 (4 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00FS47-3001 |
MMA251
Mikrobiologian laboratorio 1
|
Pe 14.02.2025 klo 12:30 - 16:30 (4 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00FS47-3001 |
MMA251
Mikrobiologian laboratorio 1
|
Ma 24.02.2025 klo 13:00 - 17:00 (4 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00FS47-3001 |
MMA247
Biokemian laboratorio
|
Ti 25.02.2025 klo 13:00 - 17:00 (4 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00FS47-3001 |
MMA247
Biokemian laboratorio
|
Ke 26.02.2025 klo 08:00 - 10:00 (2 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00FS47-3001 |
MMB101
Auditorio 1 krs.
|
Pe 28.02.2025 klo 08:00 - 12:00 (4 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00FS47-3001 |
MMA251
Mikrobiologian laboratorio 1
|
Ma 03.03.2025 klo 13:00 - 17:00 (4 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00FS47-3001 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
MMA251 Mikrobiologian laboratorio 1 |
Ti 04.03.2025 klo 13:00 - 17:00 (4 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00FS47-3001 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
|
Pe 07.03.2025 klo 12:00 - 14:00 (2 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00FS47-3001 TENTTI |
MMB101
Auditorio 1 krs.
|
Ti 11.03.2025 klo 13:00 - 17:00 (4 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00FS47-3001 |
MMA247
Biokemian laboratorio
|
Ke 12.03.2025 klo 08:00 - 10:00 (2 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00FS47-3001 UUSINTATENTTI |
MMB101
Auditorio 1 krs.
|
Pe 14.03.2025 klo 08:00 - 12:00 (4 t 0 min) |
Mikrobien maailma TX00FS47-3001 |
MMA247
Biokemian laboratorio
|
Tavoitteet
Kurssin suoritettuaan opiskelijalla on ymmärrys mikrobien maailmasta sekä niiden roolista erilaisissa ympäristöissä ja prosesseissa. Opiskelijalla on perustiedot erilaisista mikro-organismeista (bakteerit, sienet, virukset…) ja hän on sisäistänyt käsitteet eukaryootit ja prokaryootit.
Kurssin aikana opiskelija perehtyy mikrobien ja solujen rakenteisiin ja ymmärtää mikrobien esiintymisen erilaisissa paikoissa ja ympäristöissä: ilmassa, vedessä, pinnoilla, elintarvikkeissa ja erilaisissa teollisissa prosesseissa.
Kurssin edetessä opiskelija tietää miten mikrobeja voidaan hyödyntää erilaisissa prosesseissa ja tunnistaa niiden mahdollisesti aiheuttamia ongelmia. Opiskelijalla on tietämys, miten mikrobien kasvua voidaan hallita ja estää, ja miten mikrobeja voidaan kasvattaa ja tutkia. Opiskelijalla on ymmärrys aseptiikan ja henkilökohtaisen hygienian merkityksestä prosessien eri vaiheissa, esimerkiksi laboratoriotyöskentelyssä ja näytteenotossa.
Sisältö
Mikrobien luokittelu, prokaryootti- ja eukaryoottisolun rakenteet. Solun perimäaines ja geneettisen tiedon ilmentyminen. Mikrobien esiintyminen ja merkitys ympäristössä ja erilaisissa prosesseissa. Mikrobien kasvu ja kasvun kontrollointi. Aseptinen työskentely ja mikrobien tutkiminen laboratoriossa.
Aika ja paikka
Leiritie 1, 3. periodi
Oppimateriaalit
Luennot ja erikseen annettavat laboratoriotyöohjeet.
Sojakka & Välimäki (2011): Ammatillinen mikrobiologia, Opetushallitus.
Opetusmenetelmät
Luennot
Laboratoriotyöt
Tiimityöskentely
Raportin kirjoittaminen
Tentti
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Uusinta maaliskuussa 2025.
Uusintatentistä tiedotetaan lähempänä ajankohtaa.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
-Luennot ja laboratoriotyöt lukujärjestyksen mukaan
-Laboratorioraportin tekeminen ryhmässä
-Tenttiin valmistautuminen
Sisällön jaksotus
Kurssisuunnitelman mukaisesti.
Lisätietoja opiskelijoille
Kurssin KICK OFF -tilaisuus pidetään viikolla 3, 14.1.2025 lukujärjestyksen mukaan.
Kurssin opettaja ja kurssivastaava on Markus Räsänen.
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
• Pinnallinen ymmärrys mikrobeista ja niiden merkityksestä ympäristössä ja prosesseissa
• Mikrobien luokittelun osaaminen puutteellista ja suppea tietämys erilaisten solujen rakenteista
• Mikrobikasvuun vaikuttavien tekijöiden tietämys ja soveltaminen käytäntöön puutteellista
• Hallitsee aseptisen perustyöskentelyn
Arviointikriteerit, hyvä (3)
• Hyvä ymmärrys mikrobien esiintyvyydestä ja niiden merkityksestä ympäristössä ja erilaisissa prosesseissa
• Osaa luokitella mikrobeja ja tuntee erilaiset solurakenteet
• Tietää mitkä tekijät vaikuttavat mikrobien kasvuun ja osaa jonkin verran soveltaa tietoa käytäntöön
• Hallitsee hyvin aseptisen työskentelyn
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
• Erinomainen ymmärrys mikrobien esiintyvyydestä ja niiden merkityksestä luonnossa ja erilaissa prosesseissa
• Hallitsee mikrobien luokittelun, osaa kiitettävästi solurakenteet ja niiden rakentumisen periaatteet
• Tietää mitkä tekijät vaikuttavat mikrobikasvuun ja miten eri menetelmillä voidaan estää ja hallita mikrobikasvua
• Hallitsee kiitettävästi aseptisen työskentelyn
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
-• Pinnallinen ymmärrys mikrobeista ja niiden merkityksestä ympäristössä ja prosesseissa
• Mikrobien luokittelun osaaminen puutteellista ja suppea tietämys erilaisten solujen rakenteista
• Mikrobikasvuun vaikuttavien tekijöiden tietämys ja soveltaminen käytäntöön puutteellista
• Hallitsee aseptisen perustyöskentelyn
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
-Osallistuminen laboratoriotöihin: hyväksytty/hylätty; max. 1 poissaolo, josta tulee -10 p; labratöitä voi korvata toisissa ryhmissä
-Tentti: 80p
-Ryhmäkohtainen laboratoriotyöraportti: 20p
= Yht. 100p
-Kurssipalaute max. 5 lisäpistettä
Jos yli 80 % täyttää kurssipalautteen (DL 14.3.2025 mennessä), niin kaikki opiskelijat saavat 5p lisää kurssin kokonaispisteisiin
Jos yli 70 % täyttää, saa 3p lisää
Jos yli 60 % täyttää, saa 1p lisää
Kurssin läpipääsyraja on 40 p. Arvosanarajat löytyvät kurssi-infosta työtilan dokumenteista.
Esitietovaatimukset
Osallistuminen Johdantoprojekti ja ammatillinen viestintä 5 op -kurssille.
Lisätiedot
Kurssi sisältää mikrobiologian laboratorioharjoituksia