Siirry suoraan sisältöön

Mikrobien maailma (5 op)

Toteutuksen tunnus: TX00FS47-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

19.11.2024 - 27.01.2025

Ajoitus

13.01.2025 - 14.03.2025

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Puhtaat ja älykkäät ratkaisut

Toimipiste

Leiritie 1

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 76

Koulutus

  • Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma

Ryhmät

  • TXM24S1BE
    Bio- ja elintarviketekniikka
  • TXM24S1PT
    Puhtaat tuotantoteknologiat

Tavoitteet

Kurssin tavoitteena on tarjota opiskelijalle ymmärrys mikrobien maailmasta sekä niiden roolista erilaisissa ympäristöissä ja prosesseissa. Opiskelija hankkii perustiedot viruksista, bakteereista, hiivoista ja homeista sekä sisäistää käsitteet eukaryootit ja prokaryootit.

Kurssin aikana perehdytään mikrobien jokapaikkaisuuteen; opiskelija ymmärtää mikrobien esiintymisen ilmassa, vedessä, ympäristössä, pinnoilla, elintarvikkeissa ja erilaisissa teollisissa prosesseissa.

Kurssin edetessä opiskelija tietää miten mikrobeja voidaan hyödyntää erilaisissa prosesseissa ja tunnistaa niiden mahdollisesti aiheuttamia ongelmia. Opiskelija saavuttaa tietämyksen siitä, miten mikrobien kasvua voidaan hallita ja estää ja miten mikrobeja voidaan tutkia. Opiskelijalla on ymmärrys henkilökohtaisen hygienian merkityksestä prosessien eri vaiheessa, esimerkiksi näytteenotossa.

Sisältö

Mikrobien luokittelu, prokaryootti- ja eukaryoottisolun rakenteet. Solun perimäaines ja geneettisen tiedon ilmentyminen. Mikrobien esiintyminen ja merkitys ympäristössä ja erilaisissa prosesseissa. Mikrobien kasvu ja kasvun kontrollointi. Aseptinen työskentely ja mikrobien tutkiminen laboratoriossa.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

• Pinnallinen ymmärrys mikrobeista ja niiden merkityksestä ympäristössä ja prosesseissa
• Mikrobien luokittelun osaaminen puutteellista ja suppea tietämys erilaisten solujen rakenteista
• Mikrobikasvuun vaikuttavien tekijöiden tietämys ja soveltaminen käytäntöön puutteellista
• Hallitsee aseptisen perustyöskentelyn

Arviointikriteerit, hyvä (3)

• Hyvä ymmärrys mikrobien esiintyvyydestä ja niiden merkityksestä ympäristössä ja erilaisissa prosesseissa
• Osaa luokitella mikrobeja ja tuntee erilaiset solurakenteet
• Tietää mitkä tekijät vaikuttavat mikrobien kasvuun ja osaa jonkin verran soveltaa tietoa käytäntöön
• Hallitsee hyvin aseptisen työskentelyn

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

• Erinomainen ymmärrys mikrobien esiintyvyydestä ja niiden merkityksestä luonnossa ja erilaissa prosesseissa
• Hallitsee mikrobien luokittelun, osaa kiitettävästi solurakenteet ja niiden rakentumisen periaatteet
• Tietää mitkä tekijät vaikuttavat mikrobikasvuun ja miten eri menetelmillä voidaan estää ja hallita mikrobikasvua
• Hallitsee kiitettävästi aseptisen työskentelyn

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

-

Esitietovaatimukset

Johdantoprojekti ja ammatillinen viestintä

Lisätiedot

Kurssi sisältää mikrobiologian laboratorioharjoituksia