Mikrobien maailmaLaajuus (5 op)
Opintojakson tunnus: TX00FS47
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
Osaamistavoitteet
Kurssin suoritettuaan opiskelijalla on ymmärrys mikrobien maailmasta sekä niiden roolista erilaisissa ympäristöissä ja prosesseissa. Opiskelijalla on perustiedot erilaisista mikro-organismeista (bakteerit, sienet, virukset…) ja hän on sisäistänyt käsitteet eukaryootit ja prokaryootit.
Kurssin aikana opiskelija perehtyy mikrobien ja solujen rakenteisiin ja ymmärtää mikrobien esiintymisen erilaisissa paikoissa ja ympäristöissä: ilmassa, vedessä, pinnoilla, elintarvikkeissa ja erilaisissa teollisissa prosesseissa.
Kurssin edetessä opiskelija tietää miten mikrobeja voidaan hyödyntää erilaisissa prosesseissa ja tunnistaa niiden mahdollisesti aiheuttamia ongelmia. Opiskelijalla on tietämys, miten mikrobien kasvua voidaan hallita ja estää, ja miten mikrobeja voidaan kasvattaa ja tutkia. Opiskelijalla on ymmärrys aseptiikan ja henkilökohtaisen hygienian merkityksestä prosessien eri vaiheissa, esimerkiksi laboratoriotyöskentelyssä ja näytteenotossa.
Sisältö
Mikrobien luokittelu, prokaryootti- ja eukaryoottisolun rakenteet. Solun perimäaines ja geneettisen tiedon ilmentyminen. Mikrobien esiintyminen ja merkitys ympäristössä ja erilaisissa prosesseissa. Mikrobien kasvu ja kasvun kontrollointi. Aseptinen työskentely ja mikrobien tutkiminen laboratoriossa.
Esitietovaatimukset
Osallistuminen Johdantoprojekti ja ammatillinen viestintä 5 op -kurssille.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
• Pinnallinen ymmärrys mikrobeista ja niiden merkityksestä ympäristössä ja prosesseissa
• Mikrobien luokittelun osaaminen puutteellista ja suppea tietämys erilaisten solujen rakenteista
• Mikrobikasvuun vaikuttavien tekijöiden tietämys ja soveltaminen käytäntöön puutteellista
• Hallitsee aseptisen perustyöskentelyn
Arviointikriteerit, hyvä (3)
• Hyvä ymmärrys mikrobien esiintyvyydestä ja niiden merkityksestä ympäristössä ja erilaisissa prosesseissa
• Osaa luokitella mikrobeja ja tuntee erilaiset solurakenteet
• Tietää mitkä tekijät vaikuttavat mikrobien kasvuun ja osaa jonkin verran soveltaa tietoa käytäntöön
• Hallitsee hyvin aseptisen työskentelyn
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
• Erinomainen ymmärrys mikrobien esiintyvyydestä ja niiden merkityksestä luonnossa ja erilaissa prosesseissa
• Hallitsee mikrobien luokittelun, osaa kiitettävästi solurakenteet ja niiden rakentumisen periaatteet
• Tietää mitkä tekijät vaikuttavat mikrobikasvuun ja miten eri menetelmillä voidaan estää ja hallita mikrobikasvua
• Hallitsee kiitettävästi aseptisen työskentelyn
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
-• Pinnallinen ymmärrys mikrobeista ja niiden merkityksestä ympäristössä ja prosesseissa
• Mikrobien luokittelun osaaminen puutteellista ja suppea tietämys erilaisten solujen rakenteista
• Mikrobikasvuun vaikuttavien tekijöiden tietämys ja soveltaminen käytäntöön puutteellista
• Hallitsee aseptisen perustyöskentelyn
Lisätiedot
Kurssi sisältää mikrobiologian laboratorioharjoituksia