Siirry suoraan sisältöön

Käymisprosessit (5 op)

Toteutuksen tunnus: TX00FO55-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
01.05.2024 - 31.05.2024
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
21.10.2024 - 13.12.2024
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Toimipiste
Leiritie 1
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma
Opettajat
Markus Räsänen
Patrik Paxal
Pia-Tuulia Laine
Ryhmät
BIO22
Bio- ja elintarviketekniikka
Opintojakso
TX00FO55

Toteutuksella on 14 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 45 t 0 min.

Aika Aihe Tila
Ti 22.10.2024 klo 09:00 - 12:00
(3 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3001
MMA218 Oppimistila
To 24.10.2024 klo 08:00 - 12:00
(4 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3001
MMA238.1 Oppimistila
Ti 29.10.2024 klo 10:00 - 12:00
(2 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3001
MMA238.2 Oppimistila
To 31.10.2024 klo 08:00 - 12:00
(4 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3001
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
To 07.11.2024 klo 09:00 - 12:00
(3 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3001
MMA104 Oppimistila
Ti 12.11.2024 klo 11:00 - 14:00
(3 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3001
MMA218 Oppimistila
To 14.11.2024 klo 09:00 - 14:00
(5 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3001
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
Ti 19.11.2024 klo 12:00 - 14:00
(2 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3001
MMA104 Oppimistila
To 21.11.2024 klo 09:00 - 15:00
(6 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3001
Stadin ammattiopisto
Pe 22.11.2024 klo 09:00 - 14:00
(5 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3001
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
MMA238.1 Oppimistila
MMA251 Mikrobiologian laboratorio 1
MMA252 Mikrobiologian laboratorio 2
Pe 22.11.2024 klo 14:00 - 15:00
(1 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3001
MMA238.1 Oppimistila
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
Ti 26.11.2024 klo 12:00 - 14:00
(2 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3001
MMA104 Oppimistila
Ti 03.12.2024 klo 11:00 - 13:00
(2 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3001 /Vierailija
MMA106 Oppimistila
To 05.12.2024 klo 10:00 - 13:00
(3 t 0 min)
Käymisprosessit TX00FO55-3001
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
Muutokset varauksiin voivat olla mahdollisia.

Tavoitteet

Opiskelija ymmärtää käymisen eli fermentaation käsitteenä ja sen merkityksen erilaisissa prosesseissa sekä sen vaikutukset ihmisiin, teollisuuteen ja erilaisiin tuotteisiin.

Opiskelija tuntee käymiseen liittyvää biokemiaa ja mikrobiologiaa, ja osaa nimetä merkittävimpiä käymisprosesseja ja niihin liittyviä mikro-organismeja.

Opiskelija tutustuu erilaisiin elintarvikkeisiin ja biotekniikkaan liittyviin prosesseihin, joissa hyödynnetään käymistä osana prosessia tai tuotteen valmistusta.

Opiskelija osaa hyödyntää käymistä käytännössä elintarvikkeiden säilöntämenetelmänä ja esim. maun, aromin, tekstuurin tai muiden ominaisuuksien muokkaamisessa ja muodostuksessa.

Opiskelija kykenee arvioimaan käymisprosesseja esim. aistinvaraisesti ja analysoimalla käymiseen liittyviä parametreja.

Sisältö

1. Käyminen eli fermentointi käsitteenä, käymisen merkitys
2. Käymisen biokemiaa ja mikrobiologiaa
3. Käymisen hyödyntäminen erilaisissa prosesseissa (elintarvikkeet, biotekniikka)
4. Elintarvikkeiden fermentointi säilöntä- ja valmistusmenetelmänä
5. Aistinvarainen arviointi, analytiikka

Esitietovaatimukset

Teollinen mikrobiologia ja tuotantohygienia
Fermentointitekniikka

Työmuodot

Luennot
Laboratoriotyöt
Ryhmätyöskentely
Oppimispäiväkirja
Pistokokeet

Aika ja paikka

Leiritie 1, Myyrmäen kampus, 1. periodi

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Luennot
Ryhmätyöt
Laboratoriotyöohjeet

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Kurssin lopussa ei ole erillistä tenttiä, vaan arvosana muodostuu ryhmätyöstä (käänteisopetus), pistokokeista ja oppimispäiväkirjasta, osallistumisesta labroihin ja vierailija-/vierailutunneille.

Kurssilla ei ole uusintamahdollisuutta, koska toteutus koostuu pienemmistä osasuorituksista.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Luennot lukujärjestyksen mukaan
Laboratoriotyöt lukujärjestyksen mukaan
Henkilökohtainen oppimispäiväkirja yhdeltä labrakerralta
Ryhmätyön valmistelu ja esittäminen
Ryhmätyösessioihin osallistuminen

Sisällön jaksotus

Lukujärjestys
Kurssisuunnitelma, joka julkaistaan KICK OFF-tilaisuudessa

Lisätietoja opiskelijoille

Kurssin KICK OFF -tilaisuus (aloitus ja kurssi-info) TI 22.10. klo 9-12, MMA218.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

-Labratöihin osallistuminen (1 poissaolo sallittu, muista poissaoloista, -10 p/kerta)
-Ryhmätyö (käänteisopetus): 50 p
-Osallistuminen ryhmätyösessioihin: 10 p
-Pistokokeet: 20 p
-Oppimispäiväkirja: 20 p
= Yht. 100 p
-Osallistuminen vierailijatunnille max. 5 lisäpistettä
-Kurssipalaute max. 5 lisäpistettä

Jos yli 80 % täyttää kurssipalautteen (DL 13.12.2024 mennessä), niin kaikki opiskelijat saavat 5p lisää kurssin kokonaispisteisiin
Jos yli 70 % täyttää, saa 3p lisää
Jos yli 60 % täyttää, saa 1p lisää

Kurssin läpipääsyraja on 50 p. Arvosanarajat ilmoitetaan myöhemmin.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit arvosanalle 1 tyydyttävä

Opiskelija ymmärtää käymisen käsitteen ja sen perusmerkityksen, mutta yksityiskohtainen tieto puuttuu.
Rajallinen tuntemus käymiseen liittyvästä biokemiasta ja mikrobiologiasta.
Perustiedot käymiseen liittyvistä prosesseista, mutta esimerkkien ja sovellusten ymmärrys on puutteellinen.
Perusosaaminen käymisen hyödyntämisestä elintarvikkeiden säilönnässä ja tuotannossa.

Arviointikriteerit arvosanalle 3 hyvä

Hyvä ymmärrys käymisen käsitteestä ja sen merkityksestä eri prosesseissa.
Hyvä tuntemus käymiseen liittyvästä biokemiasta ja mikrobiologiasta.
Selkeä tieto käymiseen liittyvistä prosesseista ja niiden sovelluksista elintarviketeollisuudessa ja biotekniikassa.
Hyvä osaaminen käymisen hyödyntämisessä elintarvikkeiden säilönnässä ja tuotannossa.

Arviointikriteerit arvosanalle 5 kiitettävä

Kiitettävä ymmärrys käymisen käsitteestä ja sen monipuolisesta merkityksestä eri prosesseissa.
Erinomainen tieto käymiseen liittyvästä biokemiasta ja mikrobiologiasta.
Kiitettävä hallinta käymiseen liittyvistä prosesseista ja niiden sovelluksista elintarviketeollisuudessa ja biotekniikassa.

Arviointikriteerit arvosanalle hyväksytty

-

Siirry alkuun