KäymisprosessitLaajuus (5 op)
Opintojakson tunnus: TX00FO55
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija ymmärtää käymisen eli fermentaation käsitteenä ja sen merkityksen erilaisissa prosesseissa sekä sen vaikutukset ihmisiin, teollisuuteen ja erilaisiin tuotteisiin.
Opiskelija tuntee käymiseen liittyvää biokemiaa ja mikrobiologiaa, ja osaa nimetä merkittävimpiä käymisprosesseja ja niihin liittyviä mikro-organismeja.
Opiskelija tutustuu erilaisiin elintarvikkeisiin ja biotekniikkaan liittyviin prosesseihin, joissa hyödynnetään käymistä osana prosessia tai tuotteen valmistusta.
Opiskelija osaa hyödyntää käymistä käytännössä elintarvikkeiden säilöntämenetelmänä ja esim. maun, aromin, tekstuurin tai muiden ominaisuuksien muokkaamisessa ja muodostuksessa.
Opiskelija kykenee arvioimaan käymisprosesseja esim. aistinvaraisesti ja analysoimalla käymiseen liittyviä parametreja.
Sisältö
1. Käyminen eli fermentointi käsitteenä, käymisen merkitys
2. Käymisen biokemiaa ja mikrobiologiaa
3. Käymisen hyödyntäminen erilaisissa prosesseissa (elintarvikkeet, biotekniikka)
4. Elintarvikkeiden fermentointi säilöntä- ja valmistusmenetelmänä
5. Aistinvarainen arviointi, analytiikka
Esitietovaatimukset
Teollinen mikrobiologia ja tuotantohygienia
Fermentointitekniikka
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija ymmärtää käymisen käsitteen ja sen perusmerkityksen, mutta yksityiskohtainen tieto puuttuu.
Rajallinen tuntemus käymiseen liittyvästä biokemiasta ja mikrobiologiasta.
Perustiedot käymiseen liittyvistä prosesseista, mutta esimerkkien ja sovellusten ymmärrys on puutteellinen.
Perusosaaminen käymisen hyödyntämisestä elintarvikkeiden säilönnässä ja tuotannossa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä ymmärrys käymisen käsitteestä ja sen merkityksestä eri prosesseissa.
Hyvä tuntemus käymiseen liittyvästä biokemiasta ja mikrobiologiasta.
Selkeä tieto käymiseen liittyvistä prosesseista ja niiden sovelluksista elintarviketeollisuudessa ja biotekniikassa.
Hyvä osaaminen käymisen hyödyntämisessä elintarvikkeiden säilönnässä ja tuotannossa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä ymmärrys käymisen käsitteestä ja sen monipuolisesta merkityksestä eri prosesseissa.
Erinomainen tieto käymiseen liittyvästä biokemiasta ja mikrobiologiasta.
Kiitettävä hallinta käymiseen liittyvistä prosesseista ja niiden sovelluksista elintarviketeollisuudessa ja biotekniikassa.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
-
Lisätiedot
Kurssi sisältää laboratoriotöitä.