Siirry suoraan sisältöön

Hyvinvointia ruoasta - Luontevan ruokasuhteen ja ravitsemusterveyden aakkoset (5 op)

Toteutuksen tunnus: SX00FU12-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
05.05.2025 - 18.05.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on käynnissä.
Ilmoittaudu toteutukselle OMAssa
Ajoitus
20.10.2025 - 31.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
(2019-2024) Terveys
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 100
Opettajat
Merja Lahdenperä
Vastuuopettaja
Merja Lahdenperä
Opintojakso
SX00FU12
Toteutukselle SX00FU12-3003 ei löytynyt varauksia!

Tavoitteet

Opiskelija kehittää seuraavia taitojaan ja tietojaan:
• opiskelija ymmärtää ravitsemuksen merkityksen terveydelle ja hyvinvoinnille kuin myös ravitsemuksen merkityksen monien sairauksien ehkäisyssä.
• opiskelija tunnistaa ja reflektoi omia ruokailutottumuksiaan ja ruokasuhdettaan.
• opiskelija saa perusteet terveellisille ruokailutottumuksille ja ruokavalinnoille ja oppii tekemään vastuullisia valintoja myös ympäristön kannalta.
• opiskelija ymmärtää psyykkisten tekijöiden, kuten joustavuuden, itsemyötätunnon ja positiivisen ajattelun merkityksen luontevan ruokasuhteen kehittymisessä.
• opiskelija oppii ratkaisemaan reflektoiden omia haasteitaan ja asettamaan sopivia tavoitteita.
• opiskelija omaksuu itselleen soveltuvia syömisen taitoja.
• opiskelija saa käytännön työkaluja ja ymmärrystä omasta ruokasuhteestaan sekä osaa tehdä terveyttä edistäviä ja kestäviä valintoja.

Sisältö

Verkkokurssilla edetään omaan tahtiin tutustuen materiaaliin ja tehden itsenäisiä pohdintatehtäviä sekä osallistuen yhteisiin keskusteluihin. Kurssilla käydään läpi ravitsemuksen merkitystä niin oman hyvinvoinnin ja terveyden kuin myös ympäristön kannalta. Uusimmat ravitsemussuositukset toimivat pohjamateriaalina. Kurssin aikana tutustutaan ruokasuhteeseen vaikuttaviin tekijöihin ja opitaan tunnistamaan ja tiedostamaan mahdollisia haasteita omissa ruokailutottumuksissa. Opiskelija pääsee itsetutkiskelun kautta ja reflektoiden tutustumaan oman ravitsemusterveytensä edistämiseen - mukana tärkeimpinä asenteina positiivisuus ja joustavuus sekä ruoasta nauttiminen.

Aika ja paikka

Kurssiaika 20.10. - 31.12.2025. Verkkokurssi ei sisällä pakollisia aikaan sidottuja tapaamisia. Opiskelija vahvistaa osallistumisensa palauttamalla kurssin orientoivan Moodle-tehtävän viimeistään 31.10.2025.
Moodle-tehtävät tehdään annetusssa järjestyksessä, opintojaksolla voi kuitenkin edetä omaan tahtiin. Tehtävien viimeinen palautuspäivä on 15.12.2025.

Jokaiseen moduuliin kuuluu Moodle-tehtävien lisäksi vähintään yksi oppimispäiväkirjaan liittyvä tehtävä.

Oppimateriaalit

Kestävää terveyttä ruoasta - kansalliset ravitsemussuositukset 2024

Opetusmenetelmät

Verkkokurssilla opitaan taitoja, joilla voit edistää omaa tervettä ja joustavaa ruokasuhdetta sekä hyvinvointiasi. Pääset pohtimaan, millainen merkitys ravitsemuksella on omaan hyvinvointiisi ja terveyteesi. Kurssilla huomioidaan myös kestävä kehitys - vaikuttavathan ruokavalintamme terveyden lisäksi myös hiilijalanjälkeen ja ilmastomuutoksiin nyt ja tulevaisuudessa. Uusimmat ravitsemussuositukset toimivat pohjamateriaalina. Kurssin aikana tutustutaan ruokasuhteeseen vaikuttaviin tekijöihin ja opitaan tunnistamaan ja tiedostamaan mahdollisia haasteita omissa ruokailutottumuksissa. Pääset reflektiotehtävien avulla tutustumaan oman ravitsemusterveytesi edistämiseen. Kurssin perusvireenä kulkee positiivisuus ja joustavuus sekä hyvinvointi jokaisen oppijan omista lähtökohdista.

Kurssi suoritetaan virtuaalisena Moodlessa, jossa edetään omaan tahtiin tutustuen materiaaliin ja tehden itsenäisiä pohdintatehtäviä sekä osallistutaan yhteisiin kirjallisiin keskusteluihin. Kurssiin ei kuulu tenttiä, mutta hyväksytty kokonaissuoritus edellyttää kaikkien tehtävien hyväksyttyä suorittamista. Kurssilla on käytössä edistymisen seuranta.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

5 op = 135 t (1 op = 27 t)

Sisällön jaksotus

Opintojakso muodostuu kuudesta moduulista, joista ensimmäinen orientoi aiheeseen.

1. Orientoiva tehtävä
2. Miksi ruokasuhde on tärkeä?
3. Mitä on ravitsemusterveys?
4. Ruokavalinnat ja kestävä kehitys
5. Ruokapuhe
6. Yhteenveto

Lisätietoja opiskelijoille

Tutkintosääntö: "Opiskelija vahvistaa paikkansa opintojaksototeutuksella olemalla läsnä opetuksen alkaessa tai muutoin opettajan kanssa erikseen sovitulla tavalla." "Jos opiskelija ei sairauden vuoksi pysty osallistumaan opetuksen alkuun, hän voi myös vahvistaa opiskelupaikkansa ilmoittamalla siitä opettajalle etukäteen."

Jotta opintojakson sisältöä voidaan kehittää edelleen eteenpäin, sisältyy siihen opiskelijan antama palaute opintojakson päätteeksi.

Opettajalla on 4 viikkoa aikaa arvioida opiskelijasuoritukset kurssin päättymisen jälkeen. Suorituksia arvioidaan hyväksytty/täydennettävää/hylätty -periaatteella.

Opettajan laatimat tehtävät ja materiaalit ovat Tekijänoikeuslain (404/61) mukaisia teoksia, joihin opettajalla on tekijänoikeus. Näitä tehtäviä ja materiaaleja ei saa käyttää muuten kuin omissa opinnoissaan. Niiden julkinen levittäminen on sallittua vain opettajan luvalla.

Tekoälyä voi hyödyntää kirjallisten töiden ideoinnissa, mutta sitä ei tule käyttää korvaamaan itse tehtyä ajatus- ja kirjoitustyötä. Itse tuotetun tekstin kieliasun korjaaminen on sallittua, mutta kokonaisten tekstien kirjoituttaminen tekoälyllä ei ole sallittua. Mikäli hyödynnät tekoälyä, sen käyttö tulee kuvata läpinäkyvästi. Tekoälyn käytön ilmoittamatta jättäminen tulkitaan vilpiksi. Hyödyntäessäsi tekoälyä perehdythän Metropolian tekoälyn käytön ohjeistuksiin https://opiskelija.oma.metropolia.fi/delegate/desktop_web_content_attachment/attachment/9923680 ja otat vastuun ohjeistuksen mukaisesta toiminnasta.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty/hylätty

Opiskelija osaa:
- osoittaa perehtyneisyyden alan tietoperustaan
- erottaa arkitiedon tutkitusta tiedosta
- käyttää oikein useimpia alan käsitteitä
- tunnistaa omia vahvuuksiaan ja kehittymistarpeitaan
- perustella toimintaansa johdonmukaisesti
- osoittaa saavuttaneensa ydinosaamisen tavoitteet

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hyväksytty/hylätty. Opintojakson kokonaisarvio edellyttää, että kaikki opintojakson oppimistehtävät on palautettu viimeistään 25.5.2025.

Hyväksytty suoritus:

Opiskelija osaa
- osoittaa perehtyneisyyden alan tietoperustaan
- erottaa arkitiedon tutkitusta tiedosta
- käyttää oikein useimpia alan käsitteitä
- tunnistaa omia vahvuuksiaan ja kehittymistarpeitaan
- perustella toimintaansa johdonmukaisesti
- osoittaa saavuttaneensa ydinosaamisen tavoitteet

Siirry alkuun