Aistinvarainen arviointi (5 op)
Toteutuksen tunnus: TX00FO58-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
02.12.2024 - 31.12.2024
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
17.03.2025 - 09.05.2025
Toteutus on käynnissä.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- (2019-2024) Puhtaat ja älykkäät ratkaisut
- Toimipiste
- Leiritie 1
- Opetuskielet
- suomi
- Koulutus
- Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma
- Opettajat
- Eija Koriseva
- Pia-Tuulia Laine
- Ryhmät
-
BIO22Bio- ja elintarviketekniikka
- Opintojakso
- TX00FO58
Toteutuksella on 18 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 51 t 45 min.
Aika | Aihe | Tila |
---|---|---|
Ti 18.03.2025 klo 10:00 - 12:00 (2 t 0 min) |
Aistinvarainen arviointi TX00FO58-3001 |
MMA218
Oppimistila
|
Ti 18.03.2025 klo 12:00 - 14:00 (2 t 0 min) |
Aistinvarainen arviointi TX00FO58-3001 |
MMB348
IT-Tila
|
Ma 24.03.2025 klo 12:00 - 14:00 (2 t 0 min) |
Aistinvarainen arviointi TX00FO58-3001 |
MMA218
Oppimistila
|
Ti 25.03.2025 klo 08:15 - 12:00 (3 t 45 min) |
PERUSMAKUTESTI ja HAJUTESTI_Aistinvarainen arviointi TX00FO58-3001 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
|
Ti 25.03.2025 klo 12:00 - 14:00 (2 t 0 min) |
Aistinvarainen arviointi TX00FO58-3001 |
MMB348
IT-Tila
|
Ma 31.03.2025 klo 09:00 - 11:00 (2 t 0 min) |
Aistinvarainen arviointi TX00FO58-3001 |
MMA218
Oppimistila
|
Ma 31.03.2025 klo 12:00 - 17:00 (5 t 0 min) |
EROTUSTESTIT_Aistinvarainen arviointi TX00FO58-3001 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
|
To 03.04.2025 klo 11:00 - 13:00 (2 t 0 min) |
Aistinvarainen arviointi TX00FO58-3001 |
MMC314
IT-Tila
|
Ma 07.04.2025 klo 09:00 - 11:00 (2 t 0 min) |
Aistinvarainen arviointi TX00FO58-3001 |
MMA238.2
Oppimistila
|
Ma 07.04.2025 klo 12:00 - 17:00 (5 t 0 min) |
KUVAILEVA-ANALYYSI_Aistinvarainen arviointi TX00FO58-3001 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
|
To 10.04.2025 klo 11:00 - 13:00 (2 t 0 min) |
Aistinvarainen arviointi TX00FO58-3001 |
MMC314
IT-Tila
|
Ma 14.04.2025 klo 09:00 - 11:00 (2 t 0 min) |
Aistinvarainen arviointi TX00FO58-3001 |
MMA238.2
Oppimistila
|
Ma 14.04.2025 klo 12:00 - 17:00 (5 t 0 min) |
KULUTTAJATESTI_Aistinvarainen arviointi TX00FO58-3001 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
|
To 17.04.2025 klo 11:00 - 13:00 (2 t 0 min) |
Aistinvarainen arviointi TX00FO58-3001 |
MMC314
IT-Tila
|
To 24.04.2025 klo 11:00 - 13:00 (2 t 0 min) |
Aistinvarainen arviointi TX00FO58-3001 |
MMA238.1
Oppimistila
|
Ma 28.04.2025 klo 12:00 - 17:00 (5 t 0 min) |
KULUTTAJATESTI_Aistinvarainen arviointi TX00FO58-3001 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
|
Ma 05.05.2025 klo 13:00 - 16:00 (3 t 0 min) |
LOPPUSEMINAARI_Aistinvarainen arviointi TX00FO58-3001 |
MMA238.1
Oppimistila
|
Ke 07.05.2025 klo 08:00 - 11:00 (3 t 0 min) |
TENTTI_Aistinvarainen arviointi TX00FO58-3001 |
MMC375
Oppimistila
|
Tavoitteet
Opiskelija ymmärtää aistien toimintaa elintarvikkeiden arvioinnissa ja osaa hyödyntää aistinvaraisen arvioinnin menetelmiä elintarvikkeiden raaka-aineiden ja valmiiden tuotteiden arvioimisessa. Opiskelija osaa itse toimia arvioijana, toteuttaa aistinvaraisia arviointeja ja tulkita saatuja tuloksia. Opiskelija osaa myös hyödyntää tilastollisia menetelmiä tulosten käsittelyssä ja tulkinnassa.
Sisältö
• Yleisimmät aistinvaraiset arviointimenetelmät
• Aistinvaraiseen arviointiin osallistuminen, arvioinnin toteuttaminen ja tulosten raportointi
• Aistinvarainen arvioinnin rooli laadunhallinnassa ja tuotekehityksessä
• Tilastolliset menetelmät tulosten käsittelyn työkaluna
Aika ja paikka
Periodi 4, Myyrmäki Leiritie
Oppimateriaalit
Oppikirja:
Tuorila, Hely; Parkkinen, Kirsti & Tolonen, Katri. 2008. Aistit ammattikäyttöön. Helsinki: WSOY Oppimateriaalit Oy.
Kurssimoniste: Taavitsainen, Veli-Matti: Aistinvaraiseen arviointiin liittyvää tilastollista analysointia
Opetusmenetelmät
Luennot
Laboratoriotyöt
IT-harjoitukset
Loppuseminaari
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
-
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Tentti ke 7.5.2025 klo 8-11 MMC375
Uusintapäivät ilmoitetaan kurssin alkaessa.
Kansainvälisyys
-
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
-
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
IT-tehtävät
Laboratoriotyöt ja miniraportit
Luennot
Esitykset
Tentti
Sisällön jaksotus
Kurssisuunnitelma nähtävissä kurssin työtilassa OMAn etusivulla.
Lisätietoja opiskelijoille
Kurssin ensimmäisellä kerralla ti 18.3 klo 10 - 12 luokassa MMA218 tärkeä olla paikalla, sillä silloin käydään läpi kurssin sisältöön ja suoritukseen liittyvät asiat läpi.
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
• Opiskelijalla on perustiedot aistien roolista elintarvikkeiden arvioinnissa
• Opiskelija osaa ohjatusti käyttää joitakin aistinvaraisen arvioinnin menetelmiä, järjestää arviointitilaisuuksia ja toimia arvioijana
• Tulosten tulkinta on perustasoa
• Tilastollisten menetelmien käyttö on niukkaa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
• Opiskelija osoittaa hyvää ymmärrystä aistien roolista elintarvikkeiden arvioinnissa.
• Aistinvaraisen arvioinnin menetelmien hyödyntäminen on sujuvaa. Opiskelija osaa järjestää arviointitilaisuuksia ja hän myös osaa toimia arvioijana.
• Tulosten tulkinta on selkeää. Tilastollisten menetelmien käyttö on melko taitavaa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
• Opiskelija osoittaa erinomaista ymmärrystä aistien roolista elintarvikkeiden arvioinnissa.
• Aistinvaraisen arvioinnin menetelmien hyödyntäminen on monipuolista ja ammattimaista. Opiskelija toimii arviointien järjestäjänä arvioijana itsenäisesti ja taitavasti.
• Tulosten tulkinta on syvällistä ja perusteltua.
• Tilastollisten menetelmien käyttö tulosten käsittelyssä ja tulkinnassa on vakuuttavaa.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
-
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
55 p Tentti (koko kurssialue, läpipääsyraja 28 p)
20 p Miniraportit (4*5 p)
10 p Loppuseminaariesitys (vertaisarviointi)
10 p Reflektointi esityksistä oppimastani
5 p Tilastollisten menetelmien IT-tehtävät ajallaan ja hyväksytysti tehty
+5 p , kun kurssipalautteeseen vastaa vähintään 80 % opiskelijoita
Esitietovaatimukset
Tilastomatematiikka ja koesuunnittelu
Elintarvikekemia
Lisätiedot
Kurssi koostuu laboratoriotyöskentelystä ja teoriatunneista. Lisäksi tilastotieteen harjoitukset.