Aistinvarainen arviointiLaajuus (5 op)
Opintojakson tunnus: TX00FO58
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija ymmärtää aistien toimintaa elintarvikkeiden arvioinnissa ja osaa hyödyntää aistinvaraisen arvioinnin menetelmiä elintarvikkeiden raaka-aineiden ja valmiiden tuotteiden arvioimisessa. Opiskelija osaa itse toimia arvioijana, toteuttaa aistinvaraisia arviointeja ja tulkita saatuja tuloksia. Opiskelija osaa myös hyödyntää tilastollisia menetelmiä tulosten käsittelyssä ja tulkinnassa.
Sisältö
• Yleisimmät aistinvaraiset arviointimenetelmät
• Aistinvaraiseen arviointiin osallistuminen, arvioinnin toteuttaminen ja tulosten raportointi
• Aistinvarainen arvioinnin rooli laadunhallinnassa ja tuotekehityksessä
• Tilastolliset menetelmät tulosten käsittelyn työkaluna
Esitietovaatimukset
Tilastomatematiikka ja koesuunnittelu
Elintarvikekemia
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
• Opiskelijalla on perustiedot aistien roolista elintarvikkeiden arvioinnissa
• Opiskelija osaa ohjatusti käyttää joitakin aistinvaraisen arvioinnin menetelmiä, järjestää arviointitilaisuuksia ja toimia arvioijana
• Tulosten tulkinta on perustasoa
• Tilastollisten menetelmien käyttö on niukkaa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
• Opiskelija osoittaa hyvää ymmärrystä aistien roolista elintarvikkeiden arvioinnissa.
• Aistinvaraisen arvioinnin menetelmien hyödyntäminen on sujuvaa. Opiskelija osaa järjestää arviointitilaisuuksia ja hän myös osaa toimia arvioijana.
• Tulosten tulkinta on selkeää. Tilastollisten menetelmien käyttö on melko taitavaa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
• Opiskelija osoittaa erinomaista ymmärrystä aistien roolista elintarvikkeiden arvioinnissa.
• Aistinvaraisen arvioinnin menetelmien hyödyntäminen on monipuolista ja ammattimaista. Opiskelija toimii arviointien järjestäjänä arvioijana itsenäisesti ja taitavasti.
• Tulosten tulkinta on syvällistä ja perusteltua.
• Tilastollisten menetelmien käyttö tulosten käsittelyssä ja tulkinnassa on vakuuttavaa.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
-
Lisätiedot
Kurssi koostuu laboratoriotyöskentelystä ja teoriatunneista. Lisäksi tilastotieteen harjoitukset.