Siirry suoraan sisältöön

Kemia 1 (5 op)

Toteutuksen tunnus: KX00FR87-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

06.05.2024 - 08.09.2024

Ajoitus

09.09.2024 - 11.10.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Media, muotoilu ja konservointi

Toimipiste

Hämeentie 135

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 16

Koulutus

  • Konservoinnin tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Kirsi Perkiömäki

Vastuuopettaja

Kirsi Perkiömäki

Ryhmät

  • KXA24S1
    Konservoinnin tutkinto-ohjelma päivä

Tavoitteet

Opiskelija ymmärtää materiaalien kemialliset jakoperusteet epäorgaanisiin ja orgaanisiin materiaaleihin sekä niiden taustalla olevat primaari-, ja sekundaarisidosmekanismit ja sidosmekanismien vaikutuksen materiaalien pääominaisuuksiin, ymmärtää myös kemiallisten kaavojen merkityksen. Osaa kirjoittaa ja nimetä kemiallisia kaavoja sekä hyödyntää niitä laskettaessa liuosten pitoisuuksia ja muita kemian peruslaskutoimituksia. Orgaanisen kemian opinnot antavat valmiudet perehtyä konservoinnissa käytettävien orgaanisten aineiden (liimat, lakat, maalit) rakenteisiin ja ominaisuuksiin. Kurssin suoritettuaan opiskelija ymmärtää miten poolittomat ja pooliset liuottimet eroavat sekä rakenteeltaan, että liuotusvaikutukseltaan.

Sisältö

Epäorgaanisen kemian teoreettiset perusteet sovellettuna konservointikemiaan ja materiaaleihin. Kemialliset sidokset, kaavat, ainemäärälaskut, liuosten pitoisuudet ja niihin liittyvä laskenta. Orgaanisen kemian perusteet, rakenteet ja funktionaaliset ryhmät. Liuottimien ominaisuudet ja liuotusvaikutus.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija pystyy hahmottamaan opintojakson aiheen keskeisen peruskäsitteistön ja tuntee perustasolla siihen liittyvän teorian. Opiskelija hallitsee taidollisesti kurssin perusteet ja osaa laskea yksinkertaisia kemian laskuja sekä piirtää ja nimetä orgaanisia yhdisteitä. Opiskelija kykenee itsenäiseen tiedonhankintaan.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija hahmottaa hyvin opintojakson aiheen perusideat ja -käsitteistön. Opiskelija osoittaa hyvää teoreettisen ja soveltavan tiedon tuntemusta. Opiskelija hallitsee taidollisesti kurssin aihealueet ja osaa laskea erityyppisiä kemian laskuja. Opiskelija osaa piirtää ja nimetä kohtuullisen vaativia orgaanisia molekyylejä. Opiskelija kykenee itsenäiseen tiedonhankintaan ja osaa kriittisesti analysoida tätä tietoa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee aihekokonaisuuden ja on saavuttanut erinomaisen tason tiedoissaan ja taidoissaan. Opiskelija osoittaa erinomaista teoreettisen ja soveltavan tiedon tuntemusta ja osaa soveltaa oppimaansa hyvin. Opiskelija suoriutuu monen tyyppisistä kemian laskuista ja osaa laskea myös soveltavia kemian laskuja. Lisäksi hän pystyy sujuvasti piirtämään ja nimeämään erilaisia orgaanisia rakenteita ja molekyylejä. Opiskelija kykenee itsenäiseen kriittiseen tiedonhankintaan sekä tiedon analysointiin ja soveltamiseen.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija pystyy hahmottamaan opintojakson aiheen keskeisen peruskäsitteistön ja tuntee perustasolla siihen liittyvän teorian. Opiskelija hallitsee taidollisesti kurssin perusteet ja osaa laskea yksinkertaisia kemian laskuja sekä piirtää ja nimetä orgaanisia yhdisteitä. Opiskelija kykenee itsenäiseen tiedonhankintaan.