Siirry suoraan sisältöön

Bioalan raaka-aineet ja prosessit (5 op)

Toteutuksen tunnus: TX00FO56-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.05.2024 - 31.05.2024

Ajoitus

19.08.2024 - 11.10.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Puhtaat ja älykkäät ratkaisut

Toimipiste

Leiritie 1

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Markus Räsänen
  • Pia-Tuulia Laine

Ryhmät

  • BIO22
    Bio- ja elintarviketekniikka

Tavoitteet

Opiskelija tunnistaa ja tietää, millaisia raaka-aineita ja tuotteita bioalalla (elintarviketeknologia, biotekniikka) käsitellään, ja on tietoinen niiden ominaisuuksista ja rakenteista.

Opiskelija tuntee erilaisia bioalan prosesseja ja on tietoinen niihin liittyvästä esi- ja jälkikäsittelystä (USP, DSP).

Opiskelijalla on käsitys bioalalla käytettävistä yksikköoperaatioista, niiden yleisestä merkityksestä ja osuudesta erilaisissa prosesseissa, ja hän tietää, miten biomateriaalien ominaisuudet vaikuttavat yksikköoperaatioiden valintaan. Opiskelija osaa periaatetasolla valita järkeviä yksikköoperaatioita laajempiin prosesseihin.

Opiskelija ymmärtää kiertotalouden käsitteen bioalan prosesseissa ja tuotannossa, ja on tietoinen nykypäivän kestävän kehityksen linjauksista teollisuudessa. Opiskelija tietää myös, miten erilaisilla valinnoilla ja ratkaisuilla voidaan tehdä tuotannosta kestävämpää (mm. energiatehokkuus, veden kulutuksen ja kemikaalien vähentäminen, sivuvirtojen hyödyntäminen, jätteen määrän vähentäminen).

Sisältö

1. Bioalan raaka-aineet ja tuotteet sekä niiden ominaisuudet
2. Bioalan prosessit sekä esi- ja jälkikäsittely
3. Bioalan prosessien yksikköoperaatiot
4. Kiertotalous ja kestävä kehitys bioalan tuotannossa

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

• Perustiedot bioalan raaka-aineista ja tuotteista, mutta pinnallinen ymmärrys.
• Rajallinen tieto materiaalien ominaisuuksista.
• Bioalan prosessien perustiedot, esi- ja jälkikäsittely puutteellista.
• Rajallinen käsitys yksikköoperaatioista ja niiden merkityksestä.
• Perustaso tietoa biomateriaalien vaikutuksesta yksikköoperaatioihin.
• Vain periaatetasolla osaaminen yksikköoperaatioiden valinnassa laajempiin prosesseihin.
• Rajoittunut ymmärrys kiertotaloudesta ja kestävästä kehityksestä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

• Kohtuullinen tieto bioalan raaka-aineista ja tuotteista, kohtalainen ymmärrys.
• Hyvä tieto materiaalien ominaisuuksista.
• Selkeä tietämys bioalan prosesseista ja niiden käsittelyistä.
• Hyvä käsitys yksikköoperaatioista ja niiden roolista.
• Hyvä käsitys biomateriaalien vaikutuksista yksikköoperaatioihin.
• Hyvä osaaminen yksikköoperaatioiden valinnassa.
• Kohtuullinen ymmärrys kiertotaloudesta ja kestävästä kehityksestä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

• Kiitettävä tieto ja ymmärrys bioalan raaka-aineista ja tuotteista.
• Kiitettävä tieto materiaalien ominaisuuksista.
• Kiitettävä tietämys bioalan prosesseista ja niiden käsittelyistä.
• Poikkeuksellinen käsitys yksikköoperaatioista ja niiden roolista.
• Erinomainen tietämys biomateriaalien vaikutuksista yksikköoperaatioihin.
• Kiitettävä osaaminen yksikköoperaatioiden valinnassa.
• Kiitettävä ymmärrys kiertotaloudesta ja kestävästä kehityksestä, kyky tehdä perusteltuja valintoja.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

-

Lisätiedot

Kurssi sisältää bio- ja elintarviketekniikan prosesseihin ja yksikköoperaatioihin liittyviä laboratoriotöitä.