Siirry suoraan sisältöön

Bioalan raaka-aineet ja prosessit (5 op)

Toteutuksen tunnus: TX00FO56-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
01.05.2024 - 31.05.2024
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
19.08.2024 - 11.10.2024
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
(2019-2024) Puhtaat ja älykkäät ratkaisut
Toimipiste
Leiritie 1
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma
Opettajat
Markus Räsänen
Pia-Tuulia Laine
Ryhmät
BIO22
Bio- ja elintarviketekniikka
Opintojakso
TX00FO56

Toteutuksella on 19 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 66 t 30 min.

Aika Aihe Tila
Ti 20.08.2024 klo 08:00 - 11:00
(3 t 0 min)
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3001
MMA104 Oppimistila
Ma 26.08.2024 klo 10:00 - 12:00
(2 t 0 min)
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3001
MMA104 Oppimistila
Ti 27.08.2024 klo 09:00 - 11:00
(2 t 0 min)
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3001
MMA104 Oppimistila
Ma 02.09.2024 klo 08:00 - 12:00
(4 t 0 min)
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3001
MMA151 Bioprosessitekniikan laboratorio
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
MMA251 Mikrobiologian laboratorio 1
Ti 03.09.2024 klo 09:00 - 11:00
(2 t 0 min)
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3001
MMA104 Oppimistila
Ma 09.09.2024 klo 08:00 - 12:00
(4 t 0 min)
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3001
MMA151 Bioprosessitekniikan laboratorio
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
Ti 10.09.2024 klo 08:00 - 11:00
(3 t 0 min)
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3001
MMA104 Oppimistila
Ti 10.09.2024 klo 12:00 - 16:00
(4 t 0 min)
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3001
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
Ti 17.09.2024 klo 09:00 - 11:00
(2 t 0 min)
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3001
MMA104 Oppimistila
Ti 17.09.2024 klo 12:00 - 16:00
(4 t 0 min)
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3001
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
Ma 23.09.2024 klo 08:00 - 12:00
(4 t 0 min)
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3001
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
MMA151 Bioprosessitekniikan laboratorio
Ti 24.09.2024 klo 08:00 - 11:00
(3 t 0 min)
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3001
MMA115 Oppimistila
Pe 27.09.2024 klo 08:00 - 12:00
(4 t 0 min)
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3001
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
MMA151 Bioprosessitekniikan laboratorio
Ti 01.10.2024 klo 08:00 - 11:00
(3 t 0 min)
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3001
MMA104 Oppimistila
To 03.10.2024 klo 10:00 - 15:00
(5 t 0 min)
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3001 EXCURSIO
Pe 04.10.2024 klo 08:00 - 12:00
(4 t 0 min)
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3001
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
MMA151 Bioprosessitekniikan laboratorio
Ma 07.10.2024 klo 09:00 - 11:00
(2 t 0 min)
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3001
MMA104 Oppimistila
Ti 08.10.2024 klo 08:30 - 16:00
(7 t 30 min)
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3001
Luomuelintarvikepäivä
To 10.10.2024 klo 09:00 - 13:00
(4 t 0 min)
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3001 TENTTI
MMB344 IT-Tila, CAD
Muutokset varauksiin voivat olla mahdollisia.

Tavoitteet

Opiskelija tunnistaa ja tietää, millaisia raaka-aineita ja tuotteita bioalalla (elintarviketeknologia, biotekniikka) käsitellään, ja on tietoinen niiden ominaisuuksista ja rakenteista.
Opiskelija tuntee erilaisia bioalan prosesseja ja on tietoinen niihin liittyvästä esi- ja jälkikäsittelystä (USP, DSP).
Opiskelijalla on käsitys bioalalla käytettävistä yksikköoperaatioista, niiden yleisestä merkityksestä ja osuudesta erilaisissa prosesseissa, ja hän tietää, miten biomateriaalien ominaisuudet vaikuttavat yksikköoperaatioiden valintaan. Opiskelija osaa periaatetasolla valita järkeviä yksikköoperaatioita laajempiin prosesseihin.
Opiskelija ymmärtää kiertotalouden käsitteen bioalan prosesseissa ja tuotannossa, ja on tietoinen kestävän kehityksen linjauksista teollisuudessa. Opiskelija tietää myös, miten erilaisilla valinnoilla ja ratkaisuilla voidaan tehdä tuotannosta kestävämpää.

Sisältö

• Bioalan raaka-aineet ja tuotteet sekä niiden ominaisuudet
• Bioalan prosessit sekä esi- ja jälkikäsittely
• Bioalan prosessien yksikköoperaatiot
• Kiertotalous ja kestävä kehitys bioalan tuotannossa

Aika ja paikka

Leiritie 1, Myyrmäen kampus, 1. periodi

Oppimateriaalit

Luennot
Laboratoriotyöohjeet
Kirja: Bioprosessitekniikka, Aittomäki et al. 2002

Opetusmenetelmät

Luennot
Laboratoriotyöt
Labravihko
Ryhmätyöskentely
Soveltava tehtävä
Tentti
Ekskursio

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

10.10. klo 9-11, MMA207
Uusintamahdollisuudesta tiedotetaan lokakuussa 1. tentin jälkeen.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Luennot lukujärjestyksen mukaan
Laboratoriotyöt ryhmissä lukujärjestyksen mukaan (3 x 4h per ryhmä)
Henkilökohtainen labravihko (labratöiden ohessa)
Soveltava tehtävä
Tenttiin valmistautuminen

Sisällön jaksotus

Lukujärjestys
Kurssisuunnitelma, joka julkaistaan KICK OFF-tilaisuudessa

Lisätietoja opiskelijoille

Kurssin KICK OFF -tilaisuus (aloitus ja kurssi-info) TI 20.8. klo 8-11, MMA104.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

• Perustiedot bioalan raaka-aineista ja tuotteista, mutta pinnallinen ymmärrys.
• Rajallinen tieto materiaalien ominaisuuksista.
• Bioalan prosessien perustiedot, esi- ja jälkikäsittely puutteellista.
• Rajallinen käsitys yksikköoperaatioista ja niiden merkityksestä.
• Perustaso tietoa biomateriaalien vaikutuksesta yksikköoperaatioihin.
• Vain periaatetasolla osaaminen yksikköoperaatioiden valinnassa laajempiin prosesseihin.
• Rajoittunut ymmärrys kiertotaloudesta ja kestävästä kehityksestä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

• Kohtuullinen tieto bioalan raaka-aineista ja tuotteista, kohtalainen ymmärrys.
• Hyvä tieto materiaalien ominaisuuksista.
• Selkeä tietämys bioalan prosesseista ja niiden käsittelyistä.
• Hyvä käsitys yksikköoperaatioista ja niiden roolista.
• Hyvä käsitys biomateriaalien vaikutuksista yksikköoperaatioihin.
• Hyvä osaaminen yksikköoperaatioiden valinnassa.
• Kohtuullinen ymmärrys kiertotaloudesta ja kestävästä kehityksestä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

• Kiitettävä tieto ja ymmärrys bioalan raaka-aineista ja tuotteista.
• Kiitettävä tieto materiaalien ominaisuuksista.
• Kiitettävä tietämys bioalan prosesseista ja niiden käsittelyistä.
• Poikkeuksellinen käsitys yksikköoperaatioista ja niiden roolista.
• Erinomainen tietämys biomateriaalien vaikutuksista yksikköoperaatioihin.
• Kiitettävä osaaminen yksikköoperaatioiden valinnassa.
• Kiitettävä ymmärrys kiertotaloudesta ja kestävästä kehityksestä, kyky tehdä perusteltuja valintoja.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

• Perustiedot bioalan raaka-aineista ja tuotteista, mutta pinnallinen ymmärrys.
• Rajallinen tieto materiaalien ominaisuuksista.
• Bioalan prosessien perustiedot, esi- ja jälkikäsittely puutteellista.
• Rajallinen käsitys yksikköoperaatioista ja niiden merkityksestä.
• Perustaso tietoa biomateriaalien vaikutuksesta yksikköoperaatioihin.
• Vain periaatetasolla osaaminen yksikköoperaatioiden valinnassa laajempiin prosesseihin.
• Rajoittunut ymmärrys kiertotaloudesta ja kestävästä kehityksestä.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

-Labratöihin osallistuminen pakollista. Poissaolon voi korvata muissa labraryhmissä. Pakottavasta syystä 1 poissaolo sallittu, mutta poissaolosta tulee -10p kurssin kokonaispisteisiin (ei korvaavia tehtäviä).
-Henkilökohtainen labravihko, 0-20p
-Soveltava tehtävä, 0-20p
-Tentti, 0-60p
Yht. 100p
Kurssipalaute, max 5p lisää

Jos yli 80 % täyttää kurssipalautteen (DL 10.10. mennessä), niin kaikki opiskelijat saavat 5p lisää kurssin kokonaispisteisiin
Jos yli 70 % täyttää, saa 3p lisää
Jos yli 60 % täyttää, saa 1p lisää

Kurssin läpipääsyraja on 40p. Arvosanarajat ilmoitetaan myöhemmin.

Esitietovaatimukset

Elintarvikekemia
Soveltava projekti

Lisätiedot

Kurssi sisältää bio- ja elintarviketekniikan prosesseihin ja yksikköoperaatioihin liittyviä laboratoriotöitä.

Siirry alkuun