Bioalan raaka-aineet ja prosessit (5 op)
Toteutuksen tunnus: TX00FO56-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
01.05.2024 - 31.05.2024
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
19.08.2024 - 11.10.2024
Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- (2019-2024) Puhtaat ja älykkäät ratkaisut
- Toimipiste
- Leiritie 1
- Opetuskielet
- suomi
- Koulutus
- Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma
- Opettajat
- Markus Räsänen
- Pia-Tuulia Laine
- Ryhmät
-
BIO22Bio- ja elintarviketekniikka
- Opintojakso
- TX00FO56
Toteutuksella on 19 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 66 t 30 min.
Aika | Aihe | Tila |
---|---|---|
Ti 20.08.2024 klo 08:00 - 11:00 (3 t 0 min) |
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3001 |
MMA104
Oppimistila
|
Ma 26.08.2024 klo 10:00 - 12:00 (2 t 0 min) |
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3001 |
MMA104
Oppimistila
|
Ti 27.08.2024 klo 09:00 - 11:00 (2 t 0 min) |
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3001 |
MMA104
Oppimistila
|
Ma 02.09.2024 klo 08:00 - 12:00 (4 t 0 min) |
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3001 |
MMA151
Bioprosessitekniikan laboratorio
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio MMA251 Mikrobiologian laboratorio 1 |
Ti 03.09.2024 klo 09:00 - 11:00 (2 t 0 min) |
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3001 |
MMA104
Oppimistila
|
Ma 09.09.2024 klo 08:00 - 12:00 (4 t 0 min) |
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3001 |
MMA151
Bioprosessitekniikan laboratorio
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio |
Ti 10.09.2024 klo 08:00 - 11:00 (3 t 0 min) |
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3001 |
MMA104
Oppimistila
|
Ti 10.09.2024 klo 12:00 - 16:00 (4 t 0 min) |
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3001 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
|
Ti 17.09.2024 klo 09:00 - 11:00 (2 t 0 min) |
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3001 |
MMA104
Oppimistila
|
Ti 17.09.2024 klo 12:00 - 16:00 (4 t 0 min) |
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3001 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
|
Ma 23.09.2024 klo 08:00 - 12:00 (4 t 0 min) |
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3001 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
MMA151 Bioprosessitekniikan laboratorio |
Ti 24.09.2024 klo 08:00 - 11:00 (3 t 0 min) |
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3001 |
MMA115
Oppimistila
|
Pe 27.09.2024 klo 08:00 - 12:00 (4 t 0 min) |
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3001 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
MMA151 Bioprosessitekniikan laboratorio |
Ti 01.10.2024 klo 08:00 - 11:00 (3 t 0 min) |
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3001 |
MMA104
Oppimistila
|
To 03.10.2024 klo 10:00 - 15:00 (5 t 0 min) |
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3001 EXCURSIO |
|
Pe 04.10.2024 klo 08:00 - 12:00 (4 t 0 min) |
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3001 |
MMA250
Elintarviketekniikan laboratorio
MMA151 Bioprosessitekniikan laboratorio |
Ma 07.10.2024 klo 09:00 - 11:00 (2 t 0 min) |
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3001 |
MMA104
Oppimistila
|
Ti 08.10.2024 klo 08:30 - 16:00 (7 t 30 min) |
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3001 |
Luomuelintarvikepäivä
|
To 10.10.2024 klo 09:00 - 13:00 (4 t 0 min) |
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3001 TENTTI |
MMB344
IT-Tila, CAD
|
Tavoitteet
Opiskelija tunnistaa ja tietää, millaisia raaka-aineita ja tuotteita bioalalla (elintarviketeknologia, biotekniikka) käsitellään, ja on tietoinen niiden ominaisuuksista ja rakenteista.
Opiskelija tuntee erilaisia bioalan prosesseja ja on tietoinen niihin liittyvästä esi- ja jälkikäsittelystä (USP, DSP).
Opiskelijalla on käsitys bioalalla käytettävistä yksikköoperaatioista, niiden yleisestä merkityksestä ja osuudesta erilaisissa prosesseissa, ja hän tietää, miten biomateriaalien ominaisuudet vaikuttavat yksikköoperaatioiden valintaan. Opiskelija osaa periaatetasolla valita järkeviä yksikköoperaatioita laajempiin prosesseihin.
Opiskelija ymmärtää kiertotalouden käsitteen bioalan prosesseissa ja tuotannossa, ja on tietoinen kestävän kehityksen linjauksista teollisuudessa. Opiskelija tietää myös, miten erilaisilla valinnoilla ja ratkaisuilla voidaan tehdä tuotannosta kestävämpää.
Sisältö
• Bioalan raaka-aineet ja tuotteet sekä niiden ominaisuudet
• Bioalan prosessit sekä esi- ja jälkikäsittely
• Bioalan prosessien yksikköoperaatiot
• Kiertotalous ja kestävä kehitys bioalan tuotannossa
Aika ja paikka
Leiritie 1, Myyrmäen kampus, 1. periodi
Oppimateriaalit
Luennot
Laboratoriotyöohjeet
Kirja: Bioprosessitekniikka, Aittomäki et al. 2002
Opetusmenetelmät
Luennot
Laboratoriotyöt
Labravihko
Ryhmätyöskentely
Soveltava tehtävä
Tentti
Ekskursio
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
10.10. klo 9-11, MMA207
Uusintamahdollisuudesta tiedotetaan lokakuussa 1. tentin jälkeen.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luennot lukujärjestyksen mukaan
Laboratoriotyöt ryhmissä lukujärjestyksen mukaan (3 x 4h per ryhmä)
Henkilökohtainen labravihko (labratöiden ohessa)
Soveltava tehtävä
Tenttiin valmistautuminen
Sisällön jaksotus
Lukujärjestys
Kurssisuunnitelma, joka julkaistaan KICK OFF-tilaisuudessa
Lisätietoja opiskelijoille
Kurssin KICK OFF -tilaisuus (aloitus ja kurssi-info) TI 20.8. klo 8-11, MMA104.
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
• Perustiedot bioalan raaka-aineista ja tuotteista, mutta pinnallinen ymmärrys.
• Rajallinen tieto materiaalien ominaisuuksista.
• Bioalan prosessien perustiedot, esi- ja jälkikäsittely puutteellista.
• Rajallinen käsitys yksikköoperaatioista ja niiden merkityksestä.
• Perustaso tietoa biomateriaalien vaikutuksesta yksikköoperaatioihin.
• Vain periaatetasolla osaaminen yksikköoperaatioiden valinnassa laajempiin prosesseihin.
• Rajoittunut ymmärrys kiertotaloudesta ja kestävästä kehityksestä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
• Kohtuullinen tieto bioalan raaka-aineista ja tuotteista, kohtalainen ymmärrys.
• Hyvä tieto materiaalien ominaisuuksista.
• Selkeä tietämys bioalan prosesseista ja niiden käsittelyistä.
• Hyvä käsitys yksikköoperaatioista ja niiden roolista.
• Hyvä käsitys biomateriaalien vaikutuksista yksikköoperaatioihin.
• Hyvä osaaminen yksikköoperaatioiden valinnassa.
• Kohtuullinen ymmärrys kiertotaloudesta ja kestävästä kehityksestä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
• Kiitettävä tieto ja ymmärrys bioalan raaka-aineista ja tuotteista.
• Kiitettävä tieto materiaalien ominaisuuksista.
• Kiitettävä tietämys bioalan prosesseista ja niiden käsittelyistä.
• Poikkeuksellinen käsitys yksikköoperaatioista ja niiden roolista.
• Erinomainen tietämys biomateriaalien vaikutuksista yksikköoperaatioihin.
• Kiitettävä osaaminen yksikköoperaatioiden valinnassa.
• Kiitettävä ymmärrys kiertotaloudesta ja kestävästä kehityksestä, kyky tehdä perusteltuja valintoja.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
• Perustiedot bioalan raaka-aineista ja tuotteista, mutta pinnallinen ymmärrys.
• Rajallinen tieto materiaalien ominaisuuksista.
• Bioalan prosessien perustiedot, esi- ja jälkikäsittely puutteellista.
• Rajallinen käsitys yksikköoperaatioista ja niiden merkityksestä.
• Perustaso tietoa biomateriaalien vaikutuksesta yksikköoperaatioihin.
• Vain periaatetasolla osaaminen yksikköoperaatioiden valinnassa laajempiin prosesseihin.
• Rajoittunut ymmärrys kiertotaloudesta ja kestävästä kehityksestä.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
-Labratöihin osallistuminen pakollista. Poissaolon voi korvata muissa labraryhmissä. Pakottavasta syystä 1 poissaolo sallittu, mutta poissaolosta tulee -10p kurssin kokonaispisteisiin (ei korvaavia tehtäviä).
-Henkilökohtainen labravihko, 0-20p
-Soveltava tehtävä, 0-20p
-Tentti, 0-60p
Yht. 100p
Kurssipalaute, max 5p lisää
Jos yli 80 % täyttää kurssipalautteen (DL 10.10. mennessä), niin kaikki opiskelijat saavat 5p lisää kurssin kokonaispisteisiin
Jos yli 70 % täyttää, saa 3p lisää
Jos yli 60 % täyttää, saa 1p lisää
Kurssin läpipääsyraja on 40p. Arvosanarajat ilmoitetaan myöhemmin.
Esitietovaatimukset
Elintarvikekemia
Soveltava projekti
Lisätiedot
Kurssi sisältää bio- ja elintarviketekniikan prosesseihin ja yksikköoperaatioihin liittyviä laboratoriotöitä.