Skip to main content

Quality and Product Safety (5 cr)

Code: TX00FO60-3002

General information


Enrollment
01.05.2024 - 31.05.2024
Registration for the implementation has ended.
Timing
21.10.2024 - 13.12.2024
Implementation has ended.
Number of ECTS credits allocated
5 cr
Local portion
5 cr
Mode of delivery
On-campus
Unit
(2019-2024) School of Smart and Clean Solutions
Campus
Leiritie 1
Teaching languages
Finnish
Seats
0 - 40
Degree programmes
Biotechnology and Chemical Engineering

Implementation has 14 reservations. Total duration of reservations is 43 h 45 min.

Time Topic Location
Mon 21.10.2024 time 13:00 - 16:00
(3 h 0 min)
Laatu ja tuoteturvallisuus TX00FO60-3002
MMA218 Oppimistila
Tue 22.10.2024 time 13:00 - 16:00
(3 h 0 min)
Laatu ja tuoteturvallisuus TX00FO60-3002
MMA218 Oppimistila
Mon 28.10.2024 time 13:00 - 16:00
(3 h 0 min)
Laatu ja tuoteturvallisuus TX00FO60-3002
Ekskursio Lidlin pääkonttorille
Tue 29.10.2024 time 13:00 - 16:00
(3 h 0 min)
Laatu ja tuoteturvallisuus TX00FO60-3002
MMA218 Oppimistila
Wed 30.10.2024 time 09:00 - 12:00
(3 h 0 min)
Laatu ja tuoteturvallisuus TX00FO60-3002
MMA218 Oppimistila
Wed 06.11.2024 time 12:00 - 17:00
(5 h 0 min)
Laatu ja tuoteturvallisuus TX00FO60-3002
MMA104 Oppimistila
Tue 12.11.2024 time 08:15 - 11:00
(2 h 45 min)
Laatu ja tuoteturvallisuus TX00FO60-3002
MMA104 Oppimistila
Wed 13.11.2024 time 12:00 - 15:00
(3 h 0 min)
Laatu ja tuoteturvallisuus TX00FO60-3002
Ryhmän valitsemassa paikassa
Mon 18.11.2024 time 12:00 - 15:00
(3 h 0 min)
Laatu ja tuoteturvallisuus TX00FO60-3002
MMA218 Oppimistila
Tue 19.11.2024 time 08:00 - 11:00
(3 h 0 min)
Laatu ja tuoteturvallisuus TX00FO60-3002
Tehtävän tekeminen ryhmän valitsemassa paikassa
Tue 26.11.2024 time 09:00 - 12:00
(3 h 0 min)
Laatu ja tuoteturvallisuus TX00FO60-3002
MMA106 Oppimistila
Wed 27.11.2024 time 09:00 - 13:00
(4 h 0 min)
Laatu ja tuoteturvallisuus TX00FO60-3002
Ekskursio_Vierailu Kokkikartanolla
Tue 03.12.2024 time 08:00 - 10:30
(2 h 30 min)
Laatu ja tuoteturvallisuus TX00FO60-3002_RYHMÄTENTTI
MMA106 Oppimistila
Wed 11.12.2024 time 09:00 - 11:30
(2 h 30 min)
Laatu ja tuoteturvallisuus TX00FO60-3002
MMC104 Demotila
Changes to reservations may be possible.

Objective

Upon completing the study module, the student will understand what comprehensive quality and safety thinking means in the context of organizational operations. The student will be familiar with legal requirements and the most common voluntary quality and safety systems employed by companies. Additionally, they will be able to plan and develop measures to ensure the quality and product safety of goods.

Content

• Legislative Quality and Safety Requirements
• Self-Monitoring and Regulatory Supervision in Food Production
• Voluntary Quality and Food Safety Standards
• Shelf-Life Studies of Bioindustry Products

Location and time

2. periodi
Myyrmäen kampus, Leiritie 1, 01600 Vantaa

Materials

Luentomateriaalit
Ryhmätyöskentelyssä laadittavat materiaalit
Yksilötyönä tehtävä dokumentti
Chat-alustan materiaali

Teaching methods

Luennot (kurssisuunnitelman mukaisesti)
Ekskursiot (2 kpl, pakolliset)
Yritykseltä saadut tehtävänannot
Ryhmätyöt
Yksilötyöt
Ryhmätentti

Employer connections

Työelämäyhteistyö
* ekskursiot
* tehtävänanto yritykseltä

Exam schedules

Ryhmätentti ke 3.12 klo 8 - 10.30
Ei uusintamahdollisuutta, sillä kurssiarviointi koostuu useammasta osasta.

Completion alternatives

-

Student workload

Luennot lukujärjestyksen mukaan
Ryhmätyöt
Ekskursioille osallistuminen ja siitä "mitä opin"-dokumentin kirjoittaminen
Yksilötyönä chat-alueen keskustelu
Tenttiin valmistautuminen

Content scheduling

Lukujärjestys
Kurssisuunnitelma, joka julkaistaan ensimmäisellä kurssikerralla ma 21.10 klo 13-16.

Further information

Ensimmäisellä kurssikerralla ma 21.10 klo 13-16 käydään läpi kurssin sisältöön ja arviointiin liittyvät asiat.

Evaluation scale

0-5

Assessment criteria, satisfactory (1)

• The student demonstrates a basic understanding of legal quality and safety requirements, HACCP systems, and food inspection.
• They recognize voluntary quality and food safety standards, as well as company-specific standards at a basic level.
• The student can plan basic practical management measures to ensure the quality and product safety of goods.
• Understands the basic principles of quality and food safety improvement.

Assessment criteria, good (3)

• The student shows a deeper understanding of legal quality and safety requirements, HACCP systems, and food inspection.
• They provide more detailed insights into voluntary quality and food safety standards and comprehend company-specific standards more thoroughly.
• The student is capable of planning and developing more diverse practical management measures that promote the assurance of quality and product safety.
• Understands the phased process of quality and food safety improvement and can apply principles in practice.

Assessment criteria, excellent (5)

• The student demonstrates a profound and holistic understanding of legal requirements, HACCP systems, and food inspection, as well as their integration into organizational operations.
• They recognize the underlying principles of legal requirements and possess a comprehensive understanding of various voluntary quality and food safety standards, as well as company-specific standards.
• The student can innovatively plan and develop effective practical management measures that support continuous improvement in quality and product safety.
• Understands the process of quality and food safety improvement deeply and can apply advanced strategies in practice.

Assessment criteria, approved/failed

• The student demonstrates a basic understanding of legal quality and safety requirements, HACCP systems, and food inspection.
• They recognize voluntary quality and food safety standards, as well as company-specific standards at a basic level.
• The student can plan basic practical management measures to ensure the quality and product safety of goods.
• Understands the basic principles of quality and food safety improvement.

Assessment methods and criteria

60 p: Ryhmätentti
10 p: Mitä opin ekskursioista -dokumentti
20 p: Video & diasetti aiheesta BRC vs lakisääteiset vaatimukset
10 p: Chattailu laatukulttuurista
Yhteensä 100 p

HUOM!
Jos yli 80 % täyttää kurssipalautteen (DL to 12.12), niin kaikki saavat 5 p lisää kurssin kokonaispisteisiin
Jos yli 70 % täyttää, saa 3 p lisää
Jos yli 60 % täyttää, saa 1 p lisää

Qualifications

Food Chemistry
Industrial Microbiology and Production Hygiene
Industrial Microbiology and Production Hygiene

Go back to top of page