Siirry suoraan sisältöön

Esteettömyyden verkko-opinnot (3-5 op) (5 op)

Toteutuksen tunnus: SX00EL65-3005

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

13.03.2023 - 14.05.2023

Ajoitus

22.05.2023 - 30.09.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Kuntoutus ja tutkiminen

Toimipiste

Myllypurontie 1

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

65 - 110

Opettaja

  • Toni Nisula
  • Kajsa Sten

Vastuuopettaja

Kajsa Sten

Tavoitteet

Opintojaksolla tavoitellaan käytännönläheistä ympäristön esteettömyyden arviointi- ja kehittämisosaamista. Opiskelija osaa opintojakson jälkeen kiinnittää huomiota esteettömyysratkaisuihin ja tehdä niihin asetuksiin ja suosituksiin perustuvia kehittämisehdotuksia.

Sisältö

o Opintojakson aikana opiskelija käyttää ja soveltaa hankkimaansa osaamista arvioidessaan, suunnitellessaan ja toteuttaessaan ympäristöihin ja välineisiin liittyviä käyttäjälähtöisiä esteettömyysratkaisuja.
o Opiskelija arvioi ihmisen osallistumista edistäviä ympäristöratkaisuja ja soveltaa osaamistaan esteettömän toimintaympäristön suunnittelussa ja kehittämisessä.
o Opiskelija ymmärtää esteettömyyden merkityksen asiakkaan autonomiaan ja yhdenvertaisuuteen.

Aika ja paikka

Verkkotoeutus joustavasti kesälukukauden alussa 22.5. ja opintoja voi suorittaa 30.9.2023 asti. Arvioinnit tapahtuvat elokuun lopussa ja syyskuun lopussa.
Pääasiallinen opiskelu tapahtuu viikoilla opiskleijan oman aikataulutuksen mukaisesti. Suositeltu opiskelurytmi on 1 moduuli/aihe per viikko, jolloin 5 opintopisteen opinnot kestävät yhteensä 6 viikkoa. Halutessa opiskelutahtia voi muokata itselleen sopivaksi ja opinjota voi suorittaa 22.5.-30.9.2023 välisenä aikana.
Opintoa voi suorittaa myös sovelletusti 3-5 opintopisteen edestä. Tarkempi kuvaus löytyy Moodlesta opintojen alkaessa.

Oppimateriaalit

Rakennetun ympäristön esteettömyyskartoitusopas: https://docs.google.com/document/d/1qShz8CEj-ywSnMHhS4lQ0sRVMU5shzBfRYzMyndnosE/edit?usp=sharing

Ajankohtaiset aiheeseen liittyvät artikkelit ja tutkimukset

Opettajan laatimat tehtävät ja MATERIAALIT ovat Tekijänoikeuslain (404/61) mukaisia teoksia, joihin opettajalla on tekijänoikeus. Tehtäviä JA MATERIAALEJA ei saa käyttää muuten kuin omissa opinnoissaan. Niiden julkinen levittäminen on sallittua vain opettajan luvalla.

Opetusmenetelmät

Verkko-opiskelu
Aktivoivat videoluennot
Luettava lähdekirjallisuus ja artikkelit

Yksilö ja pienryhmätehtävät
Oppimispäiväkirja
Aktivoivat pienkyselyt

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Ei harjoittelua

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

ei tenttiä

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Verkkotoeutus joustavasti 22.5.-30.9.2023 välisenä aikana. Arvioinnit tapahtuvat maaliskuun lopussa ja toukokuun lopussa ja elokuun lopussa.
Pääasiallinen opiskelu tapahtuu viikoilla opiskleijan oman aikataulutuksen mukaisesti. Suositeltu opiskelurytmi on 1 moduuli/aihe per viikko, jolloin opinnot kestävät yhteensä 6 viikkoa.

Sisällön jaksotus

Opiskelu tapahtuu täysin verkossa joustavasti 22.5.-30.9.2023 välisenä aikana. Arvioinnit tapahtuvat maaliskuun lopussa ja toukokuun lopussa ja elokuun lopussa.
Pääasiallinen opiskelu tapahtuu viikoilla opiskleijan oman aikataulutuksen mukaisesti. Suositeltu opiskelurytmi on 1 moduuli/aihe per viikko, jolloin 5 opintopisteen opinnot kestävät yhteensä 6 viikkoa. Moodlessa on osoitettu ne osat, jotka tulee tehdä, mikäli opiskelija haluaa suorittaa 3 op. tai 4 op.

Opiskelija perehtyy viikottain eri esteettömyyden aiheisiin: Videot, osoitettu kirjallisuus ja artikkelit sekä itsenäisesti hankittu materiaali ja aineisto. Näiden teorialähteiden pohjalta tehdään erilaisia soveltavia oppimistehtäviä.

Opiskelua rytmittää viikoittain annettavat oppimistehtävät eri ESTEETTÖMYYDEN teemoilla, joista tehdään joko monivalinta"kokeita", kirjallisia tehtäviä ja/tai keskustellaan MOODLE -oppimisympäristössä pienryhmissä. Joka viikolla tehdään "uusi sivu" oppimispäiväkirjaan, joka kotaan yhdeksi kokonaisuudeksi viimeisellä viikolla, kun opintojakson on saatu päätökseen
VIIKKOAIKATAULU:
• 1. viikko : Johdanto ja opinnon aloitus
• 2. viikko : Esteettömyys yleisesti ja arvoesteettömyys
• 3. viikko : Liikkumisen esteettömyys ja rakennettu ympäristö
• 4. viikko : Aistit ja toimintaympäristö
• 5. viikko : Nettiesteettömyys
• 6. viikko : Osaamisen syventäminen ja esteettömyysnäkökulmien yhteenvetoa
• 7. viikko : Reflektio ja opintojakson päättyminen sekä palaute

Tehtävien ja opintojakson arviointi tapahtuu: 1. arviointi ajankohta on maaliskuun lopussa, 2. arviointi ajankohta on toukokuun lopussa 3. arviointi ajankohta on elokuun lopussa 2022 (ja tarvittaessa erillisesti sopien myös heinäkuun lopussa, esim. AVOIN AMK-polkuopiskelija)

Lisätietoja opiskelijoille

Mikäli tarvitset opintojakson arvioinnin 31.7.2023 mennessä (Avoin AMK-polkuopiskelija) huolehdi, että kaikki tämän opintokokonaisuuden tehtävät ovat kohdaltasi tehtyinä 20.7.2023 klo.22.00 mennessä. Ole myös asiasta ohjaajiin yhteydessä heti opintojakson alkaessa.

Opettajan laatimat tehtävät ja MATERIAALIT ovat Tekijänoikeuslain (404/61) mukaisia teoksia, joihin opettajalla on tekijänoikeus. Tehtäviä JA MATERIAALEJA ei saa käyttää muuten kuin omissa opinnoissaan. Niiden julkinen levittäminen on sallittua vain opettajan luvalla.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakson arviointi on hyväksytty / hylätty
Hyväksyty arvioinnin perustana on:
• Kaikkien annettujen viikkotehtävien palautus hyväksytysti
• Osoitettuihin Moodlessa käytävien ryhmäkeskusteluihin osallistuminen vähimmäisohjeen mukaisesti
• Koko opintojaksoa koskeva reflektio ja oppimispäiväkirja
• Opintojaksopalautteen antaminen