Siirry suoraan sisältöön

Preanalytiikan ja näytteenoton osaajaksi (10 op)

Toteutuksen tunnus: SX00EC89-3007

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.05.2022 - 30.09.2022

Ajoitus

24.10.2022 - 31.12.2022

Opintopistemäärä

10 op

Virtuaaliosuus

1 op

Toteutustapa

90 % Lähiopetus, 10 % Etäopetus

Yksikkö

Kuntoutus ja tutkiminen

Toimipiste

Myllypurontie 1

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 38

Koulutus

  • Bioanalytiikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Suska Veltheim
  • Katja Hämäläinen
  • Bioanalytiikka1 Virtuaali
  • Jaana Anttila

Vastuuopettaja

Jaana Anttila

Ryhmät

  • SXJ22S1
    Bioanalytiikan tutkinto-ohjelma päivä

Tavoitteet

Opiskelijana osaat nimetä laboratorion sisäiset ja ulkoiset asiakkaat.Ymmärrät potilaan/asiakkaan oikeudet ja tunnet potilaan asemaa ja tietosuojaa koskevan lainsäädännön. Osaat toimia asiakaslähtöisesti ja tunnistat asiakaskokemuksen merkityksen laboratoriopalveluiden kehittämisessä. Ymmärrät preanalyyttisten tekijöiden merkityksen laboratoriotutkimustuloksiin ja osaat ohjata asiakkaita näyttöön perustuvasti.Osaat ottaa, käsitellä, säilyttää ja lähettää laboratoriotutkimusnäytteitä laadukkaasti ja suorittaa perusterveydenhuollossa tehtäviä potilas- ja näytetutkimuksia. Osaat nimetä potilasturvallisuuteen ja hyvinvointiin liittyvät tekijät näytteenotossa ja potilastutkimuksissa sekä osaat toimia turvallisesti. Sisäistät aseptisen toiminnan merkityksen ja osaat toimia aseptisten ohjeiden mukaisesti. Omaksut näytteenoton ergonomiset työskentelytavat osaksi omaa ammatillista toimintaasi. Osaat käyttää laboratoriotietojärjestelmää tutkimuspyyntöjen tekemiseen. Toimit erilaisissa työ- ja oppimisympäristöissä sekä moniammatillisissa tiimeissä.

Osaat näytteenotto- ja ohjaustilanteissa tarvittavan englanninkielisen ammattisanaston ja käsitteet. Osaat toimia vuorovaikutus- ja näytteenottotilanteissa englannin kielellä.

Sisältö

Laboratoriotutkimusprosessi
Sisäiset ja ulkoiset asiakkaat sekä asiakaslähtöisen palvelun periaatteet
Potilaan asemaa koskeva lainsäädäntö ja tietosuoja
Asiakkaan ohjaaminen laboratoriotutkimuksiin
Preanalyyttiset tekijät
Viitearvot
Veri-,erite- ja solunäytteet sekä tavallisimmat perusterveydenhuollon laboratorioissa tehtävät potilastutkimukset
Näytteiden käsittely, säilyttäminen ja lähettäminen
Työ- ja potilasturvallisuus
Aseptiset työtavat
Ergonomia
Jätehuolto
Laboratoriotietojärjestelmä
Simuloidut oppimistilanteet
Asiakas- ja potilasohjaus englannin kielellä

Aika ja paikka

Ajanjakso 29.9- 31.12.2022
Opintojakso alkaa 29.9.2022 pakollisella orientaatiolla. Läsnäololla varmistetaan paikka opintojaksolla.

Oppimateriaalit

Friman, Kuparinen,Lehto &Liikanen2021: Laboratoriotutkimusten näytteenotto. otavan kirjapaino.Keuruu.
Riski 2019. EKG-rekisteröinti. Otavan kirjapaino. Keuruu.

Materiaalit Moodle-työtilassa

Opetusmenetelmät

Teorialuennot pääsääntöisesti ZOOM yhteydellä. Pakollisia luentoja ei tallenneta. Ne luennot, jotka tallennetaan ovat luennon jälkeen kaksi viikkoa kuunneltavissa. Verkkoluennoilla tulee olla myös oma mikrofoni.

Yksilö/paritehtävät
Laboraatio-opetus; Laboraatiotunneille oma tietokone , tabletti tai puhelin mukaan.

Opettajan laatimat tehtävät ja materiaalit ovat Tekijänoikeuslain (404/61) mukaisia teoksia, joihin opettajalla on tekijänoikeus. Tehtäviä ja materiaaleja ei saa käyttää muuten kuin omissa opinnoissaan. Niiden julkinen levittäminen on sallittua vain opettajan luvalla. Videoituja luentoja ei saa levittää eteenpäin.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Mahdolliset yhteistyöt työelämän kanssa.
Lopputentti, tehtävät ja laboraatiot tulee olla suoritettu hyväksytysti ennen Terveysalan laboratoriotyön harjoittelu 1 alkua.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Opintojakoson varsinainen tentti on 14.12.2022
Kaksi uusintakertaa.
1. uusinta ja korotustentti 23.1.2023
2. uusinta XXXXX
Muita uusintoja ei ole.Jos uusintaan ei osallistu, menettää uusintakerran. Jos tentistä ei pääse läpi annetuilla uusintakerroilla, tulee opintojaksolle osallistua kokonaisuudessaan uudelleen. Opintojakson arvosanan korotusta voi yrittää kerran, ensimmäisen uusintakerran yhteydessä.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

10 op = 270 tuntia opiskelijan työtä
Teoria, laboraatiot, itsenäinen työskentely

Sisällön jaksotus

Toteutuksen opettajat
Jaana Anttila Preanalytiikka (opintojakson vastuuopettaja )
Suska Veltheim Preanalytiikka
Katja Hämäläinen Englanti

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojaksolle ilmoittautuminen tulee tehdä ilmoittautumisaikana. Jälki-ilmoittautumisia ei huomioida. Opintojaksolle voi ilmoittautua päiväryhmän opiskelijat. Mikäli opiskelijalla on päätös yksilöllisisistä opetusjärjestelyistä/opetuksen erityisjärjestelyistä, hänen tulee ilmoittaa siitä ja tarpeestaan opintojakson vastuuopettajalle viimeistään opintojakson alussa.

HUOM! Huomioi opintojakson vaadittavat edeltävät opinnot. Seuraavat edeltävät opinnot tulee olla suoritettu (suoritusmerkintä opintorekisterissä):
Anatomia, fysiologia ja patofysiologia, Kliiniset hoitotoimet, Asiakaspalvelu

29.9.2022 opintojakson orientaatio/alkuinfo on pakollinen.Läsnäololla varmistetaan paikka opintojaksolla.

Laboraatiot ovat pakollisia. Opiskelija valmistautuu laboraatio-opetukseen etukäteismateriaalien ja tehtävien avulla. Asianmukainen vaatetus laboraatioihin.Muutokset lukujärjestyksessä ovat mahdollisia.

Ilmoittautumisten hyväksymisen periaatteet
- ensin hyväksytään ne opiskelijat, jotka kuuluvat siihen ryhmään, jolle toteutus on suunnattu
- toiseksi hyväksytään nopeuttajat, mikäli opintojaksolla on paikkoja
- mahdolliset muut hyväksymismenettelytavat.

Tentit ja tehtävät tulee olla hyväksytysti suoritettu, jotta voi mennä Terveysalan laboratoriotyön harjoittelu 1:een.
Mikäli toteutuksella olevia tehtäviä/suorituksia ei ole tehty 2. uusintatenttipäivämäärään mennessä, toteutus arvioidaan hylätyksi ja opiskelijan on ilmoittauduttava uudelle toteutukselle.

Pääsääntöisesti puuttuva(t) laboraatio(t) korvataan seuraavan sovitun toteutuksen yhteydessä.

Jos opiskelijalla on osittainen AHOT, tulee päästös siitä toimittaa vastuuopettajalle kuukausi ennen opintojakson alkua.

"Palauttamalla verkkotentin tai verkkototeutuksen tehtävät opiskelija vakuuttaa osaamisen osoittamisensa perustuvan itsenäiseen tekemiseen ja eettiseen toimintaan. Vilppi voi johtaa jopa vuoden määräaikaiseen erottamiseen ammattikorkeakoulusta. Ammattikorkeakoululaki 932/2014, 38 §. Verkkototeutuksen itsenäisen osaamisen varmistamiseksi opettaja voi harkintansa mukaan edellyttää osaamisen osoittamista valvotuissa olosuhteissa tai suullisella tentillä."

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Preanalytiikka: 0-5
Arviointikehikko, ks liite.
Osaamisen arvioinnissa käytetään arviointikriteerien tasoa aloittelija.

Englannin kielen arviointikriteerit:

Tyydyttävä (1-2)

Ammattialaansa liittyvissä viestintätilanteissa opiskelija luottaa viestintätaitoonsa niin, että hän selviää ammatin kielenkäyttötilanteista tarkentavien kysymysten ja omien lyhyiden puheenvuorojen avulla ymmärtää puhekumppanin viestintää niin, että pystyy toimimaan sen perusteella asianmukaisesti ilmaisee ajatuksensa yksinkertaisesti ja pääosin yhtenäisesti sekä kohtalaisen ymmärrettävästi, vaikka ammattialan erityiskielessä on puutteita ja viestin välittymistä haittaavia kielivirheitä esiintyy laatii yksinkertaisia määrämuotoisia tekstejä itsenäisesti sekä laajempia tekstejä kielellisten apuvälineiden avulla.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Preanalytiikka: 0-5
Arviointikehikko, ks liite.
Osaamisen arvioinnissa käytetään arviointikriteerien tasoa aloittelija.

Englannin kielen arviointikriteerit:

Hyvä (3-4)

Ammattialaansa liittyvissä viestintätilanteissa opiskelija luottaa viestintätaitoonsa niin, että hän selviää alan kielenkäyttötilanteista ammattialan tehtävän tavoitteiden mukaisesti. Hän vaihtaa ajatuksia tasaveroisena kumppanina itsenäisen kielenkäyttäjän kanssa, viestii aloitteellisesti ammatillisissa kielenkäyttötilanteissa ottaen jossain määrin huomioon osallistujien kieli- ja kulttuuritaustat sekä tilanteen vaatimukset. Hän ilmaisee itseään viivytyksettä selkeästi ja yksityiskohtaisesti ja käyttää ammattisanastoa täsmällisesti. Hän ääntää englantia selkeästi niin, että kokonaisviesti välittyy sekä tuottaa eri tarkoituksiin tekstejä, joiden kielelliset puutteet eivät häiritse viestin välittymistä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Preanalytiikka: 0-5
Arviointikehikko, ks liite.
Osaamisen arvioinnissa käytetään arviointikriteerien tasoa aloittelija.

Englannin kielen arviointikriteerit:

Kiitettävä (5)

Ammattialaansa liittyvissä viestintätilanteissa opiskelija luottaa viestintätaitoonsa niin, että hän pystyy osallistumaan aloitteellisesti alan kielenkäyttötilanteisiin eri viestintätilanteiden käytäntöjä noudattaen. Hän vaihtaa ajatuksia selkeästi ja sujuvasti tasaveroisena kumppanina taitavan kielenkäyttäjän kanssa ja viestii aloitteellisesti myös vaativissa ammatillisissa kielenkäyttötilanteissa ottaen huomioon osallistujien kieli- ja kulttuuritaustat. Hän ilmaisee itseään tehokkaasti ja tarkasti, käyttää vaativaa ammattisanastoa täsmällisesti. Hän ääntää englantia selkeästi sekä painottaa ja rytmittää puhettaan niin, että kokonaisviesti vahvistuu sekä tuottaa eri tekstilajien edellyttämiä selkeitä, hyvin jäsenneltyjä ja vaikuttavia tekstejä.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Jatkuva arviointi
Pisteytettävät tuntitehtävät
Opintojakson lopussa kokoava lopputentti (H-5)
Vertaisarviointi

Opintojakson arvosanaa mahdollista korottaa toteutuksella mainittujen uusintatenttien yhteydessä.Korottaminen koskee koko opintojakson arvosanaa ja se voidaan toteuttaa vain kerran uusintatenttien antamissa puitteissa.

Esitietovaatimukset

Edeltävä osaaminen:

Olet saavuttanut seuraavien opintojaksojen osaamistavoitteet: Oppimisen ja opiskelun valmiudet, Anatomia, fysiologia ja patofysiologia, Asiakas sosiaali- ja terveyspalveluiden keskiössä sekä Kliiniset hoitotoimet laboratoriotyössä.

Englanti:
Eurooppalaisen kielitaidon viitekehyksen taitotaso (CEF) B2.