Siirry suoraan sisältöön

IlmansuojeluLaajuus (5 op)

Tunnus: TX00FN51

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija tuntee erilaiset energiantuotannossa, teollisuudessa ja liikenteessä ilmaan syntyvät päästöt. Opiskelija tuntee teollisuuden ja energiantuotannon päästöjen hallintamenetelmät ja mittalaitteiden toimintaperiaatteet. Opiskelija tietää ilmansuojelua säätelevän lainsäädännön ja asetukset.

Sisältö

- Ilmansaasteet ja niiden lähteet
- Päästöjen mittaus ja savukaasujen puhdistus
- Hiukkas- ja kaasupäästöjen seuranta, näytteenotto ja analysointi
- Hiilidioksidin talteenotto
- Ilmansuojelu- ja ilmastolainsäädäntö
- Ilmastonmuutos ja päästöt

Esitietovaatimukset

Opiskelija hallitsee virtausmekaniikan perusteet ja tuntee yleisimmät virtauksiin liittyvät yhtälöt. Opiskelija ymmärtää termodynamiikan perusteet.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa määritellä ja kuvata aihepiiriin liittyvät käsitteet ja ilmiöt. Opiskelija tietää tärkeimmät ilmaan syntyvät päästöt, niiden lähteet ja vaikutukset.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa soveltaa aihepiiriin liittyviä käsitteitä ja ilmiötä. Opiskelija tietää tärkeimmät ilmaan syntyvät päästöt, niiden lähteet ja vaikutukset. Opiskelija tietää ja osaa kuvata mittalaitteiden sekä päästövähennystekniikoiden toimintaperiaatteet. Opiskelija tietää päästöjä säätelevän lainsäädännön sekä erilaiset ohjauskeinot päästöjen vähentämiseksi.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija tuntee tärkeimmät ilmaan syntyvät päästöt, niiden lähteet ja terveydelliset vaikutukset sekä vaikutukset ekosysteemeissä. Opiskelija tuntee ja osaa kuvata mittalaitteiden sekä päästövähennystekniikoiden toimintaperiaatteet sekä käyttökohteet. Opiskelija tuntee ilmapäästöjä säätelevän lainsäädännön sekä osaa soveltaa erilaisia ohjauskeinoa päästöjen vähentämiseksi.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija osaa määritellä ja kuvata aihepiiriin liittyvät käsitteet ja ilmiöt. Opiskelija tietää tärkeimmät ilmaan syntyvät päästöt, niiden lähteet ja vaikutukset.