Datan kerääminen rakentamisessaLaajuus (5 op)
Opintojakson tunnus: TX00FE96
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
- Opetuskieli
- englanti
- Vastuuhenkilö
- Seppo Törmä
Osaamistavoitteet
Opiskelija tunnistaa ja osaa selittää erilaisia menetelmiä ja työkaluja tiedon keräämiseen rakentamisen elinkaaren ajalta ja niistä muodostuvia dataesityksiä, jotka koostuvat kuvantamistiedosta (pistepilvet laserskannauksesta, fotogrammetriasta tai syvyyskameroista), anturitiedoista (havaintovirrat esim. kuntoantureista). rakennusautomaatiojärjestelmien tai IoT-järjestelmien paikannusanturien) ja tapahtumapohjaisista edistymistiedoista. Opiskelija osaa hyödyntää yleisiä tiedonkeruun työkaluja ja osaa käsitellä kerättyä tietoa ohjelmallisesti. Opiskelija osaa yhdistää kerätyn tiedon rakennetun ympäristön suunnittelumalleihin sekä analysoida ja visualisoida sitä.
Sisältö
• Johdanto tiedon keräämiseen rakentamisessa
• Kuvantamistekniikat (laserskannaus, fotogrammetria, syvyyskamerat)
• Pistepilvet ja niiden formaatit
• Pistepilvidatan haasteet
• BIM-mallien vertailu pistepilvien kanssa
• Rakentamisessa käytetyt anturityypit
• Tietovirrat antureista
• Tietomallit anturijärjestelmille ja anturidata
• Anturitietojen visualisointi BIM-mallilla
• Toimitusketjujen tapahtuma- ja statustieto
Esitietovaatimukset
Riittävät Python- ja Javascript-ohjelmointitaidot
- yksinkertaisien algoritmien toteuttamiseen,
- ohjelmistokirjastojen käyttämiseen (esim. IfcOpenShell tai That Open Engine) ja
- rakennetun ympäristön järjestelmien API-rajapintojen käyttämiseen.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija on saavuttanut kurssin vähimmäistavoitteet. Opiskelija osaa tunnistaa, määritellä ja käyttää kuva- ja anturipohjaiseen tiedonkeruuuseen liittyvät käsitteet, esitykset ja formaatit rakentamisen elinkaaren ajalta ja tuntee niihin liittyvät ohjelmistokehityksen työkalut. Opiskelija on suorittanut vaadittavat oppimistehtävät vähimmäisvaatimustasolla. Hankitut pätevyydet muodostavat pohjan rakentamisen alan ohjelmistokehityksen tietotaidon rakentamiselle, mikä tekee opiskelijalle lopulta mahdolliseksi työtehtävät rakennusalan ohjelmistotestauksessa tai -kehityksessä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija on saavuttanut opintojakson tavoitteet hyvin, vaikka tiedot ja taidot vaativat joillakin alueilla vielä kehittämistä. Opiskelija osaa tunnistaa, määritellä ja käyttää kuva- ja anturipohjaiseen tiedonkeruuuseen liittyvät käsitteet, esitykset ja formaatit rakentamisen elinkaaren ajalta, ymmärtää niiden väliset suhteet ja sovellukset sekä osaa osallistua niitä hyödyntävien ohjelmistoratkaisujen kehittämiseen. Opiskelija on suorittanut vaadittavat oppimistehtävät hyvällä tai tyydyttävällä tasolla. Opiskelijalla on valmiudet soveltaa tietoa jatko-opinnoissa ja tavanomaisissa työtehtävissä rakennusalan ohjelmistokehityksessä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija on saavuttanut kurssin tavoitteet erinomaisesti. Opiskelija osaa tunnistaa, määritellä ja käyttää kuva- ja anturipohjaiseen tiedonkeruuun liittyvät käsitteet, esitykset ja formaatit rakentamisen elinkaaren ajalta, analysoida ja määritellä niille uusia vuorovaikutuksia ja sovelluksia sekä kehittää itsenäisesti innovatiivisia ohjelmistoratkaisuja niitä hyödyntäen. Opiskelijalla on erinomainen pohja soveltaa tietoa myöhemmissä opinnoissa ja rakennusalan ohjelmistokehitystyössä.
Oppimateriaalit
Tarjotaan kurssin aikana