Siirry suoraan sisältöön

Aistinvarainen arviointi (5 op)

Toteutuksen tunnus: TX00FO58-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
02.12.2024 - 31.12.2024
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
17.03.2025 - 09.05.2025
Toteutus on käynnissä.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
(2019-2024) Puhtaat ja älykkäät ratkaisut
Toimipiste
Leiritie 1
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma
Opettajat
Eija Koriseva
Pia-Tuulia Laine
Ryhmät
BIO22
Bio- ja elintarviketekniikka
Opintojakso
TX00FO58

Toteutuksella on 18 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 51 t 45 min.

Aika Aihe Tila
Ti 18.03.2025 klo 10:00 - 12:00
(2 t 0 min)
Aistinvarainen arviointi TX00FO58-3001
MMA218 Oppimistila
Ti 18.03.2025 klo 12:00 - 14:00
(2 t 0 min)
Aistinvarainen arviointi TX00FO58-3001
MMB348 IT-Tila
Ma 24.03.2025 klo 12:00 - 14:00
(2 t 0 min)
Aistinvarainen arviointi TX00FO58-3001
MMA218 Oppimistila
Ti 25.03.2025 klo 08:15 - 12:00
(3 t 45 min)
PERUSMAKUTESTI ja HAJUTESTI_Aistinvarainen arviointi TX00FO58-3001
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
Ti 25.03.2025 klo 12:00 - 14:00
(2 t 0 min)
Aistinvarainen arviointi TX00FO58-3001
MMB348 IT-Tila
Ma 31.03.2025 klo 09:00 - 11:00
(2 t 0 min)
Aistinvarainen arviointi TX00FO58-3001
MMA218 Oppimistila
Ma 31.03.2025 klo 12:00 - 17:00
(5 t 0 min)
EROTUSTESTIT_Aistinvarainen arviointi TX00FO58-3001
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
MMA238.1 Oppimistila
To 03.04.2025 klo 11:00 - 13:00
(2 t 0 min)
Aistinvarainen arviointi TX00FO58-3001
MMC314 IT-Tila
Ma 07.04.2025 klo 09:00 - 11:00
(2 t 0 min)
Aistinvarainen arviointi TX00FO58-3001
MMA238.2 Oppimistila
Ma 07.04.2025 klo 12:00 - 17:00
(5 t 0 min)
KUVAILEVA-ANALYYSI_Aistinvarainen arviointi TX00FO58-3001
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
To 10.04.2025 klo 11:00 - 13:00
(2 t 0 min)
Aistinvarainen arviointi TX00FO58-3001
MMC314 IT-Tila
Ma 14.04.2025 klo 09:00 - 11:00
(2 t 0 min)
Aistinvarainen arviointi TX00FO58-3001
MMA238.2 Oppimistila
Ma 14.04.2025 klo 12:00 - 17:00
(5 t 0 min)
KULUTTAJATESTI_Aistinvarainen arviointi TX00FO58-3001
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
To 17.04.2025 klo 11:00 - 13:00
(2 t 0 min)
Aistinvarainen arviointi TX00FO58-3001
MMC314 IT-Tila
To 24.04.2025 klo 11:00 - 13:00
(2 t 0 min)
Aistinvarainen arviointi TX00FO58-3001
MMA238.1 Oppimistila
Ma 28.04.2025 klo 12:00 - 17:00
(5 t 0 min)
KULUTTAJATESTI_Aistinvarainen arviointi TX00FO58-3001
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
Ma 05.05.2025 klo 13:00 - 16:00
(3 t 0 min)
LOPPUSEMINAARI_Aistinvarainen arviointi TX00FO58-3001
MMA238.1 Oppimistila
Ke 07.05.2025 klo 08:00 - 11:00
(3 t 0 min)
TENTTI_Aistinvarainen arviointi TX00FO58-3001
MMC375 Oppimistila
Muutokset varauksiin voivat olla mahdollisia.

Tavoitteet

Opiskelija ymmärtää aistien toimintaa elintarvikkeiden arvioinnissa ja osaa hyödyntää aistinvaraisen arvioinnin menetelmiä elintarvikkeiden raaka-aineiden ja valmiiden tuotteiden arvioimisessa. Opiskelija osaa itse toimia arvioijana, toteuttaa aistinvaraisia arviointeja ja tulkita saatuja tuloksia. Opiskelija osaa myös hyödyntää tilastollisia menetelmiä tulosten käsittelyssä ja tulkinnassa.

Sisältö

• Yleisimmät aistinvaraiset arviointimenetelmät
• Aistinvaraiseen arviointiin osallistuminen, arvioinnin toteuttaminen ja tulosten raportointi
• Aistinvarainen arvioinnin rooli laadunhallinnassa ja tuotekehityksessä
• Tilastolliset menetelmät tulosten käsittelyn työkaluna

Aika ja paikka

Periodi 4, Myyrmäki Leiritie

Oppimateriaalit

Oppikirja:
Tuorila, Hely; Parkkinen, Kirsti & Tolonen, Katri. 2008. Aistit ammattikäyttöön. Helsinki: WSOY Oppimateriaalit Oy.

Kurssimoniste: Taavitsainen, Veli-Matti: Aistinvaraiseen arviointiin liittyvää tilastollista analysointia

Opetusmenetelmät

Luennot
Laboratoriotyöt
IT-harjoitukset
Loppuseminaari

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

-

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Tentti ke 7.5.2025 klo 8-11 MMC375

Uusintapäivät ilmoitetaan kurssin alkaessa.

Kansainvälisyys

-

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

-

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

IT-tehtävät
Laboratoriotyöt ja miniraportit
Luennot
Esitykset
Tentti

Sisällön jaksotus

Kurssisuunnitelma nähtävissä kurssin työtilassa OMAn etusivulla.

Lisätietoja opiskelijoille

Kurssin ensimmäisellä kerralla ti 18.3 klo 10 - 12 luokassa MMA218 tärkeä olla paikalla, sillä silloin käydään läpi kurssin sisältöön ja suoritukseen liittyvät asiat läpi.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

• Opiskelijalla on perustiedot aistien roolista elintarvikkeiden arvioinnissa
• Opiskelija osaa ohjatusti käyttää joitakin aistinvaraisen arvioinnin menetelmiä, järjestää arviointitilaisuuksia ja toimia arvioijana
• Tulosten tulkinta on perustasoa
• Tilastollisten menetelmien käyttö on niukkaa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

• Opiskelija osoittaa hyvää ymmärrystä aistien roolista elintarvikkeiden arvioinnissa.
• Aistinvaraisen arvioinnin menetelmien hyödyntäminen on sujuvaa. Opiskelija osaa järjestää arviointitilaisuuksia ja hän myös osaa toimia arvioijana.
• Tulosten tulkinta on selkeää. Tilastollisten menetelmien käyttö on melko taitavaa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

• Opiskelija osoittaa erinomaista ymmärrystä aistien roolista elintarvikkeiden arvioinnissa.
• Aistinvaraisen arvioinnin menetelmien hyödyntäminen on monipuolista ja ammattimaista. Opiskelija toimii arviointien järjestäjänä arvioijana itsenäisesti ja taitavasti.
• Tulosten tulkinta on syvällistä ja perusteltua.
• Tilastollisten menetelmien käyttö tulosten käsittelyssä ja tulkinnassa on vakuuttavaa.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

-

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

55 p Tentti (koko kurssialue, läpipääsyraja 28 p)
20 p Miniraportit (4*5 p)
10 p Loppuseminaariesitys (vertaisarviointi)
10 p Reflektointi esityksistä oppimastani
5 p Tilastollisten menetelmien IT-tehtävät ajallaan ja hyväksytysti tehty

+5 p , kun kurssipalautteeseen vastaa vähintään 80 % opiskelijoita

Esitietovaatimukset

Tilastomatematiikka ja koesuunnittelu
Elintarvikekemia

Lisätiedot

Kurssi koostuu laboratoriotyöskentelystä ja teoriatunneista. Lisäksi tilastotieteen harjoitukset.

Siirry alkuun