Esitys- ja teatteritekniikka: Esitys- ja teatteritekniikka
Opetussuunitelman tunnus: KXH22S2
- Tutkintonimike
- Medianomi (AMK)
- Laajuus
- 240 op
- Kesto
- 4 vuotta (240 op)
- Aloituslukukausi
- Syksy 2022
- Opetuskieli
- suomi
Kuvaus
Esitys- ja teatteritekniikan medianomit toimivat laaja-alaisesti ammatillisen esitystoiminnan teknisissä suunnittelu- ja esimiestehtävissä tapahtumatekniikassa, esitystiloissa, erilaisissa tuotanto-organisaatioissa tai taiteellisissa työryhmissä. He tuntevat laaja-alaisesti valo-, ääni- ja videotekniikan sekä näyttämömekaniikan järjestelmät ja ovat perehtyneet tuotantojen teknisen suunnittelun ja toteutuksen työkaluihin ja käytäntöihin. Työtehtävät sijoittuvat pääasiassa teattereihin ja oopperataloihin, kulttuuri- ja monitoimitaloihin, tapahtumatekniikan suunnitteluun ja toteutukseen, konsertti- ja festivaalitoimintaan, kansainväliseen esitystoimintaan sekä suunnittelutoimistoihin ja myynti- ja asennustoimintaan.
Aikuiskoulutuksessa opiskelijan olemassa oleva ammattitaito yhdistyy uuteen oppimispolkuun: hän täydentää osaamistaan korkeakoulututkinnolla sekä osaa kehittää osaamistaan työelämän tarpeiden mukaan nyt ja tulevaisuudessa. Aikuiskoulutuksena toteutettavissa opinnoissa on etua työkokemuksesta ja alan osaamisesta; opintojen tavoitteena on jo olemassa olevan osaamisen täydentäminen. Opiskelu tarjoaa valmiuksia jatkuvaan oppimiseen ja laaja-alaiseen ymmärrykseen alan jatkuvasti kehittyvässä työssä. Diversiteetiltään laajan ammattialan opinnoissa hyödynnetään vertaisoppimista ja opinnot mahdollistavat laajan ammatillisen verkostoitumisen. Esitys- ja teatteriteknisen työn moninaisuuden edellyttämä yksilöllinen oppiminen toteutuu opinnoissa mm. projektien ja kehittämistyön kautta.
Opintojen keskiössä ovat
- esimiestyö ja tuotantoprosessin johtaminen
- laaja-alainen valo-, ääni- ja kuvatekniikan sekä näyttämömekaniikan osaaminen
- esitystoiminnan turvallisuus ja sen kehittäminen
- tekninen suunnittelu ja tuotanto sekä tekninen dokumentointi
- ammattialan kehittäminen ja tutkiminen opinnäytetyössä
Nopeasti muuttuvassa työssä korostuvat oppimisen taidot, jatkuvasti kehittyvä teknologiaosaaminen sekä työyhteisössä vastuullisesti toimimisen taidot. Eettisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävien ratkaisujen tekeminen on esitys- ja teatteriteknisessä työssä yhä tärkeämpää. Esitys- ja teatteritekniikan opiskelijat luovat omat asiantuntijaprofiilinsa valinnaisten ja syventävien opintojen sekä projektien kautta. Opiskelijoita tuetaan kansainvälistymiseen sekä opinnoissa että mahdollisella opiskelijavaihdolla tai kansainvälisellä työharjoittelulla.
Opetussuunnitelma rakentuu
- perusopinnoista 20 op,
- esitys- ja teatteritekniikan perusopinnoista 35 op,
- esitys- ja teatteritekniikan ammattiopinnoista 60 op,
- projektiopinnoista 65 op,
- monialaisista, vapaavalintaisista ja esitystekniikan osaamista täydentävistä opinnoista 15 op,
- työharjoittelusta 30 op sekä
- opinnäytteestä 15 op.
Perusopinnot sisältävät opiskelu- ja oppimistaitojen perustan, kehittävän tutkimustyön perusteet ja kieliopinnot. Esitys- ja teatteritekniikan perusopinnot rakentavat ammatillisen osaamisen perustaa esittävien taiteiden tuntemuksen sekä tuotannollisen osaamisen ja esimiestaitojen kautta. Esitys- ja teatteritekniikan ammattiopinnot mahdollistavat teknisten järjestelmien laaja-alaisen tuntemuksen sekä teknisen osaamisen monipuolisen laajentamisen ja täydentämisen. Projektiopinnoissa osaamista syvennetään ja sovelletaan teknis-taiteellisissa prosesseissa ja kehittämällä esimerkiksi omia tai oman organisaation työtapoja ja tekemällä monialainen innovaatioprojekti. Projektiopintoja tehdään useimmiten kiinteässä työelämäyhteistyössä.
Monialaiset, vapaavalintaiset ja esitystekniikan osaamista täydentävät opinnot on ammatillista osaamista syventävä ja/tai laajentava kokonaisuus, jossa opiskelija voi sisällyttää HOPSiinsa ammatillista osaamista täydentäviä opintoja ja ns. sivuaineopintoja. Nämä valinnaiset ja vaihtoehtoiset opinnot tukevat myös esimerkiksi kv-vaihdossa suoritettavien opintojen mahdollisimman helppoa ja joustavaa sijoittumista osaksi tutkintoa. Työharjoittelu on mahdollista suorittaa joko kotimaassa tai ulkomailla, ja kieliopintoja toteutetaan yhteistyössä ammattiopintojen kanssa kotikansainvälistymisen tukemiseksi. Opinnäytetyö on opintojen loppuvaiheessa tehtävä työelämälähtöinen, opiskelijan itsenäinen kehittämishanke. Opinnäytetyö voidaan toteuttaa myös monimuototyönä, jolloin sen yhtenä osana on taiteellinen tai käytännöllinen projekti, esitys tai dokumentaatio. Työ voidaan toteuttaa myös parityönä tai pienryhmässä.
Aiemmin opetussuunnitelmaa on uudistettu vahvistamalla esitystoiminnan turvallisuuden ja teknisen suunnittelun merkitystä. Lisähuomiota on kiinnitetty myös esittävien taiteiden tuntemukseen ja suunnittelua tukevaan matemaattis-fyysiseen sekä sähkö- ja tietoverkko-osaamiseen. Jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia on parannettu osaamisperusteisuuden vahvistamisella. Vuoden 2022 opetussuunnitelmaan on tehty pieniä muutoksia eri opetussuunnitelmaversioiden yhteensopivuuden parantamiseksi.
Opetussuunnitelman kehittäminen ja työelämäyhteistyö
Esitys- ja teatteritekniikan tutkinto-ohjelman opintojen suunnittelussa ja toteutuksessa tehdään laaja-alaista ja monipuolista yhteistyötä työelämän kanssa. Opetussuunnitelman laatimisessa on hyödynnetty vuonna 2017 alan työnantajille tehtyä kyselyä nykyisistä ja tulevaisuuden osaamistarpeista sekä StageRight-hankkeessa 2019 toteutettua koulutustarvekyselyä (http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-328-185-1). Opetussuunnitelman kehittämiseen ovat osallistuneet tutkinto-ohjelman vakituinen opetushenkilöstö, opiskelijoita, työelämän asiantuntijaopettajia sekä työelämän edustajia neuvottelukunnasta. Esitys- ja teatteritekniikan tutkinto-ohjelman neuvottelukunta on osallistunut opetussuunnitelman kehittämiseen. Neuvottelukunnassa on edustus alan merkittäviltä työnantajilta: Akukon Oy, Audico Oy, Bright Finland Oy, Capital AV, Helsingin Kaupunginteatteri, Helsingin Tapahtumasäätiö, Kansallisgalleria, Suomen Kansallisooppera ja -baletti ja SunEffects Oy.
Lisätiedot
KXH22-opetussuunnitelma on kopioitu pääosin KXH20S2-opetussuunnitelmasta. Keskeisimpinä muutoksina Esitystoiminnan turvallisuus-opintojakso (KM00ER61) tuotiin KXH21-opetussuunnitelmasta. Esimiestaidot-opintojakson (KM00EJ25) nimi muutettiin Esihenkilötaidoiksi (KM00EZ17) ja esimiestaidot korvattiin esihenkilötaidoilla uuden opintojakson sisällä. Ääni-, valo-, video- ja näyttämötekniikka -opintojaksojen arviointikriteerit päivitettiin. KM00EZ22 Esitystekniset sovellukset 1 arviointiperusteet kopioitiin KXH21-opetussuunnitelmasta opintojaksolta KM00ER77. KM00EZ23 Esitystekniset sovellukset 2 kuvaukset ja arviointiperusteet kopioitiin KXH21-opetussuunnitelmasta opintojaksolta KM00ER76.
Esitys- ja teatteritekniikan kentälle tarvitaan osaajia, jotka pystyvät toimimaan laaja-alaisesti paitsi perinteisissä teatteriteknisissä ja tapahtumateknisissä tehtävissä, myös ottamaan haltuun nopeasti kehittyvää teknologiaa ja uusien tuotantomuotojen, kuten etä- ja virtuaalitapahtumien asettamia haasteita. Voimakkaasti teknistyvät toimintaympäristöt vaativat turvallisuusosaamista. Kasvavan kulttuuri- ja tapahtumatuotannon laadun ja kehityksen edellytyksenä on, että esitystapahtumille ja -organisaatioille turvataan ammattitaitoisen ja johtamiskykyisen henkilökunnan saatavuus riittävän koulutuksen avulla.
Opetussuunnitelma vastaa tutkintovaatimuksia, työelämän osaamis- ja kehittämistarpeita sekä kansallisen ja kansainvälisen yhteistyön vaatimuksia. Se pohjautuu opiskelijalähtöiseen ja osaamisperustaiseen ajatteluun. Osaamistavoitteet kertovat opiskelijalle, minkälaista osaamista häneltä edellytetään sekä auttavat häntä arvioimaan omaa oppimistaan. Osaamistavoitteet on määritelty työelämän ja ammattikorkeakoulun yhteistyönä ja ne kuvaavat työelämälle opiskelijan osaamisen ja valmiudet erilaisiin työtehtäviin. Osaamisperustainen opetussuunnitelma mahdollistaa opiskelijaliikkuvuuden korkeakoulujen sisällä ja välillä. Lisäksi se helpottaa aiemmin hankitun osaamisen tunnistamista ja tunnustamista (AHOT) sekä eri maissa suoritettujen tutkintojen vertailua.
Kansainvälisyys on mahdollista kansainvälisenä opiskelijavaihtona, harjoitteluna tai kotikansainvälisinä opintoina tai esimerkiksi avointen kansainvälisten verkkoympäristöjen opintoina.
Osaamistavoitteet
Esitys- ja teatteritekniikan medianomin (aikuiskoulutus) osaamisessa keskeistä on teknis-taiteeellisen tuotantoprosessin johtaminen ja laaja-alainen esitystekniikan sekä teknisen suunnittelun tuntemus.
Esitys- ja teatteritekniikan medianomiksi valmistuva kykenee toimimaan esitys- ja tapahtumatekniikan teknisissä suunnittelu- ja esimiestehtävissä. Hän tuntee esitystekniset valo-, ääni- ja videojärjestelmät sekä näyttämötekniikan laaja-alaisesti ja on voinut perehtyä tarkemmin tiettyyn ammattialueeseen. Esitys- ja teatteritekniikan medianomi ymmärtää hyvin esittävän taiteen työprosessit ja osaa osallistua niihin teknisenä asiantuntijana. Hän ymmärtää esitystoiminnan turvallisuuden erityisvaatimukset ja kykenee kehittämään turvallisia toimintatapoja. Hän pystyy toimimaan tehokkaasti projektiluonteisessa työssä vastaten ammattialueensa tuotantoprosessista. Esitys- ja teatteritekniikan medianomilla on hyvät valmiudet jatkuvaan oppimiseen ja oman osaamisensa kehittämiseen nopeasti muuttuvassa työympäristössä. Hän kykenee muuttuvien tilanteiden vaatimaan luovaan ongelmanratkaisuun ja osaa tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa. Hän osaa arvioida ja kehittää työtapoja sekä ottaa huomioon alan globaalin ja teknologisen kehityksen työskentelyssään.
Esitys- ja teatteritekniikan tutkinto-ohjelman opetussuunnitelman perustana on yksitoista kompetenssia eli ammatillista osaamista.
- monialainen esitystekninen osaaminen
- esitystoiminnan turvallisuuden kehittäminen
- tuotantoprosessin johtaminen
- asiantuntijuus teknis-taiteellisessa prosessissa
- projektiosaaminen
- oppimisen taidot
- eettinen osaaminen
- työyhteisöosaaminen
- innovaatio-osaaminen
- monikulttuurisosaaminen
- teknologiaosaaminen
Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä
Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain
Tunnus | Opinnon nimi | Laajuus (op) | 2022-2023 | 2023-2024 | 2024-2025 | 2025-2026 | Syksy 2022 | Kevät 2023 | Syksy 2023 | Kevät 2024 | Syksy 2024 | Kevät 2025 | Syksy 2025 | Kevät 2026 | 1. / 2022 | 2. / 2022 | 3. / 2023 | 4. / 2023 | 1. / 2023 | 2. / 2023 | 3. / 2024 | 4. / 2024 | 1. / 2024 | 2. / 2024 | 3. / 2025 | 4. / 2025 | 1. / 2025 | 2. / 2025 | 3. / 2026 | 4. / 2026 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
KXH22S2-1001 |
Perusopinnot
(Valitaan kaikki ) |
20 | ||||||||||||||||||||||||||||
KM00EJ17 | Opiskelu- ja viestintätaidot | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
KM00EJ18 | Ammatillinen englanti | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
KM00EJ19 | Ammatillinen ruotsi | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
KM00EJ20 | Opinnäytevalmiudet | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
KXH22S2-1002 |
Esitys- ja teatteritekniikan perusopinnot
(Valitaan kaikki ) |
35 | ||||||||||||||||||||||||||||
KM00EJ21 | Esittävien taiteiden tuntemus 1 | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
KM00EJ22 | Esittävien taiteiden tuntemus 2 | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
KM00ER61 | Esitystoiminnan turvallisuus | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
KM00EJ24 | Esitystoiminnan turvallisuuden kehittäminen | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
KM00EZ17 | Esihenkilötaidot | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
KM00EJ26 | Esitystekninen tuotanto 1 | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
KM00EJ27 | Esitystekninen tuotanto 2 | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
KXH22S2-1003 |
Esitys- ja teatteritekniikan ammattiopinnot
(Valitaan kaikki ) |
60 | ||||||||||||||||||||||||||||
KM00EZ18 | Äänitekniikka | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
KM00EZ19 | Valotekniikka | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
KM00EZ20 | Videotekniikka | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
KM00EZ21 | Näyttämötekniikka | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
KM00EZ22 | Esitystekniset sovellukset 1 | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
KM00EZ23 | Esitystekniset sovellukset 2 | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
KM00EJ34 | Esitystekniset sovellukset 3 | 15 | ||||||||||||||||||||||||||||
KM00EJ35 | Esitystekniset sovellukset 4 | 10 | ||||||||||||||||||||||||||||
KM00EJ36 | Esitystekniset sovellukset 5 | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
KXH22S2-1004 |
Esitys- ja teatteritekniikan projektiopinnot
(Valitaan kaikki ) |
65 | ||||||||||||||||||||||||||||
KM00EJ37 | Esitystekninen projekti 1 | 10 | ||||||||||||||||||||||||||||
KM00EJ38 | Esitystekninen projekti 2 | 10 | ||||||||||||||||||||||||||||
KM00EJ39 | Esitystekninen projekti 3 | 10 | ||||||||||||||||||||||||||||
KM00EJ40 | Esitystekninen projekti 4 | 15 | ||||||||||||||||||||||||||||
KM00EJ41 | Kehittämisprojekti 1 | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
KM00EJ42 | Kehittämisprojekti 2 | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||
XX00DZ39 | Monialainen innovaatioprojekti | 10 | ||||||||||||||||||||||||||||
KXH22S2-1005 |
Monialaiset, vapaasti valittavat ja esitystekniikan osaamista täydentävät opinnot
(Valitaan opintopisteitä: 15) |
15 | ||||||||||||||||||||||||||||
KXH22S2-1006 |
Työharjoittelu
(Valitaan kaikki ) |
30 | ||||||||||||||||||||||||||||
KM00EJ43 | Työharjoittelu 1 | 15 | ||||||||||||||||||||||||||||
KM00EJ44 | Työharjoittelu 2 | 15 | ||||||||||||||||||||||||||||
KXH22S2-1007 |
Opinnäyte
(Valitaan kaikki ) |
15 | ||||||||||||||||||||||||||||
KX00EF48 | Opinnäytetyö ja kypsyysnäyte | 15 | ||||||||||||||||||||||||||||
Yhteensä | 240 | 60 | 65 | 40 | 60 | 30 | 30 | 30 | 35 | 30 | 10 | 30 | 30 | 15.2 | 15.2 | 15.2 | 15.2 | 15 | 15 | 17.5 | 17.5 | 15 | 15 | 5 | 5 | 15 | 15 | 15 | 15 |
Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.
amk::amk-tutkintojen kieliopinnot
AMK-tutkintoon johtavien opintojen tavoitteena on, että tutkinnon suorittaneella on riittävä viestintä- ja kielitaito oman alansa tehtäviin sekä kansainväliseen toimintaan ja yhteistyöhön. (Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakoulusta 1129/2014, 4 §).
RAKENNE AMK-koulutus (A18.12.2014/1129)
Asetuksen 18.12.2014/1129 mukainen rakenne. 2 § Opintojen rakenne Ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin kuuluu: 1) perus- ja ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) ammattitaitoa edistävää harjoittelua; 4) opinnäytetyö.
Ammattiopinnot |
Esittävien taiteiden tuntemus 1 |
Esittävien taiteiden tuntemus 2 |
Esitystoiminnan turvallisuus |
Esitystoiminnan turvallisuuden kehittäminen |
Esihenkilötaidot |
Esitystekninen tuotanto 1 |
Esitystekninen tuotanto 2 |
Äänitekniikka |
Valotekniikka |
Videotekniikka |
Näyttämötekniikka |
Esitystekniset sovellukset 1 |
Esitystekniset sovellukset 2 |
Esitystekniset sovellukset 3 |
Esitystekniset sovellukset 4 |
Esitystekniset sovellukset 5 |
Esitystekninen projekti 1 |
Esitystekninen projekti 2 |
Esitystekninen projekti 3 |
Esitystekninen projekti 4 |
Kehittämisprojekti 1 |
Kehittämisprojekti 2 |
Monialainen innovaatioprojekti |
Ammattitaitoa edistävä harjoittelu |
Työharjoittelu 1 |
Työharjoittelu 2 |
Opinnäytetyö |
Opinnäytetyö ja kypsyysnäyte |
Perusopinnot |
Opiskelu- ja viestintätaidot |
Ammatillinen englanti |
Ammatillinen ruotsi |
Opinnäytevalmiudet |
Vapaasti valittavat opinnot |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
Luokittelemattomat |
Tunnus | Opinnon nimi | Laajuus (op) |
---|---|---|
KXH22S2-1001 |
Perusopinnot
(Valitaan kaikki ) |
20 |
KM00EJ17 | Opiskelu- ja viestintätaidot | 5 |
KM00EJ18 | Ammatillinen englanti | 5 |
KM00EJ19 | Ammatillinen ruotsi | 5 |
KM00EJ20 | Opinnäytevalmiudet | 5 |
KXH22S2-1002 |
Esitys- ja teatteritekniikan perusopinnot
(Valitaan kaikki ) |
35 |
KM00EJ21 | Esittävien taiteiden tuntemus 1 | 5 |
KM00EJ22 | Esittävien taiteiden tuntemus 2 | 5 |
KM00ER61 | Esitystoiminnan turvallisuus | 5 |
KM00EJ24 | Esitystoiminnan turvallisuuden kehittäminen | 5 |
KM00EZ17 | Esihenkilötaidot | 5 |
KM00EJ26 | Esitystekninen tuotanto 1 | 5 |
KM00EJ27 | Esitystekninen tuotanto 2 | 5 |
KXH22S2-1003 |
Esitys- ja teatteritekniikan ammattiopinnot
(Valitaan kaikki ) |
60 |
KM00EZ18 | Äänitekniikka | 5 |
KM00EZ19 | Valotekniikka | 5 |
KM00EZ20 | Videotekniikka | 5 |
KM00EZ21 | Näyttämötekniikka | 5 |
KM00EZ22 | Esitystekniset sovellukset 1 | 5 |
KM00EZ23 | Esitystekniset sovellukset 2 | 5 |
KM00EJ34 | Esitystekniset sovellukset 3 | 15 |
KM00EJ35 | Esitystekniset sovellukset 4 | 10 |
KM00EJ36 | Esitystekniset sovellukset 5 | 5 |
KXH22S2-1004 |
Esitys- ja teatteritekniikan projektiopinnot
(Valitaan kaikki ) |
65 |
KM00EJ37 | Esitystekninen projekti 1 | 10 |
KM00EJ38 | Esitystekninen projekti 2 | 10 |
KM00EJ39 | Esitystekninen projekti 3 | 10 |
KM00EJ40 | Esitystekninen projekti 4 | 15 |
KM00EJ41 | Kehittämisprojekti 1 | 5 |
KM00EJ42 | Kehittämisprojekti 2 | 5 |
XX00DZ39 | Monialainen innovaatioprojekti | 10 |
KXH22S2-1005 |
Monialaiset, vapaasti valittavat ja esitystekniikan osaamista täydentävät opinnot
(Valitaan opintopisteitä: 15 ) |
15 |
KXH22S2-1006 |
Työharjoittelu
(Valitaan kaikki ) |
30 |
KM00EJ43 | Työharjoittelu 1 | 15 |
KM00EJ44 | Työharjoittelu 2 | 15 |
KXH22S2-1007 |
Opinnäyte
(Valitaan kaikki ) |
15 |
KX00EF48 | Opinnäytetyö ja kypsyysnäyte | 15 |