Skip to main content

Well-being from food 2: Special diets (5 ECTS)

Code: C-10118-CO00FP85-3003

General information


Enrollment
07.04.2025 - 10.08.2025
Enrollment is ongoing
Enroll to the implementation in OMA
Timing
01.09.2025 - 31.12.2025
The implementation has not yet started.
Number of ECTS credits allocated
5 ECTS
Institution
South-Eastern Finland University of Applied Sciences (Xamk), E-kampus
Teaching languages
Finnish
Seats
15 - 200
No reservations found for implementation C-10118-CO00FP85-3003!

Learning outcomes

Tavoitteena on oppia suunnittelemaan ja toteuttamaan erityisruokavaliota noudattavan henkilön ruokailuun ja ruokavalion toteuttamiseen liittyviä palveluita ravitsemussuositusten mukaisesti eri kohderyhmille (lapset, työikäiset, ikääntyneet) eri toimintaympäristöissä (koti, hoitolaitos, ravintola). Tavoitteena on oppia tuntemaan tavanomaisten erityisruokavalioiden taustalla olevat syyt, ruokarajoitukset, ravitsemukselliset riskit ja ruokavalioon soveltuvien elintarvikkeiden valintaa ja käyttöä täysipainoisen ravitsemuksen toteuttamiseksi ympäristövastuullisuus huomioiden. Lisäksi tavoitteena on oppia suunnittelemaan ja toteuttamaan palveluita asiakasturvallisuutta noudattaen ja viestimään asianmukaisesti.

Content

Erityisruokavaliot ruokasuosituksissa Allergiat ja intoleranssit Kasvisruokavaliot ja kasviproteiinien käyttö Keliakia ja gluteenittomat ruokavaliot Herkän vatsan ja suolistosairauksien ruokavaliot (FodMap) Viestintä ja turvallisuus

Teaching methods

This course is for CampusOnline-students, not for Xamk degree students.

Learning materials and recommended literature

Opiskelumateriaali koostuu luentotallenteista ja sähköisestä materiaalista, lisäksi voi käyttää e-kirjoja ja kirjallisuutta, joista ohjeistetaan Learnissa.

Internship and working life connections

Opintojakson tehtäviä tehdä työpaikalle tai omaan henkilökohtaiseen elämään.

Exam dates and retake possibilities

Opinnoissa voi edetä haluamassaa järjestyksessä ja aikatauluttaa opinnot, tentit ja tehtävät itselleen sopiviksi. Opintojaksolle on laadittu suositussuoritusaikataulu, jota noudattamalla opinnot etenevät annetussa ajassa.

Student workload

Yksi opintopiste vastaa noin 27 h opsikelijan työtä. Opintojakson laajuus on 5 op X 27 h elin 135 tuntia opiskelijan työtä, mikä koostuu verkkoluennoista, kirjallisuuteen ja materiaaliin tutustumisesta, tehtävistä ja verkkotenteistä.Todelliseen työmäärään vaikuttavat opiskelutaidot ja aiempi osaaminen aihepiiristä.

Content scheduling

Erityisruokavaliot ravitsemussuosituksissa, asiakasviestintä ja turvallisuus ½ op, Keliakia ja gluteenittomat ruokavaliot (vilja-allergiat) 1 op Kasvisruokavaliot ja kasviproteiinit 1 op Ruoka-allergiat ja intoleranssit 1 op Herkän vatsan ja suolistosairauksien ruokavaliot ½ op Syventävä case-tehtävä 1 op, tehtävän voi tehdä työelämän tai omien henkilökohtaisten tarpeiden näkökulmasta

Assessment methods and criteria

Opintojaksolla on oppimistehtäviä ja oppimista varmistavia verkkotenttejä (3).Arvosana muodostuu arviotavien tehtävien ja verkkotenttien keskiarvona. Opintoihin sisältyy 1 op laajuinen vertaisarvioitava case-tehtävä, jonka arviointi on hyväksytty/ hylätty/ täydennettävä Tarkka arviointiasteikko kriteereineen on nähtävillä opintojaksoalustalla.

Evaluation scale

1-5

Go back to top of page