Skip to main content

Svenska i arbetslivet, muntlig färdighet (1 cr)

Code: C-02507-SY220302-3066

General information


Enrollment
01.09.2024 - 26.05.2025
Enrollment is ongoing
Enroll to the implementation in OMA
Timing
27.05.2025 - 29.08.2025
The implementation has not yet started.
Number of ECTS credits allocated
1 cr
Institution
Satakunta University of Applied Sciences, SAMK kampus Pori
Teaching languages
Finnish
Seats
0 - 15
No reservations found for implementation C-02507-SY220302-3066!

Location and time

Hill-istunnot järjestetään opettajan HILL-huoneessa osoitteessa: https://hill.webex.com/meet/MIIITTI TimeEditin mukaisesti. Aloituskerta tiistaina 27.5.2025 klo 17.00-19.30. Salasanaa ei tarvita. Kirjallinen tentti järjestetään Examissä.

Materials

Opintojakson materiaali on opintojakson Moodlessa. Opiskelija voi opiskelun tukena käyttää myös Hoitotyön ruotsin oppikirjoja, esim. kirjaa Flexvård.

Employer connections

Opintojaksolla käsiteltävät aihepiirit nousevat työelämän tarpeista. Myös opintojakson viestintätilanteet ovat työelämälähtöisiä.

Exam schedules

Opintojakson aikana on palautettavia oppimistehtäviä sekä Moodlen arvioimia H5P-tehtäviä. Niiden palautuspäivät sovitaan opintojakson aikana. Oppimistehtävät on palautettava hyväksytysti tehtyinä saadakseen opintojaksolta arvion. Opiskelija saa tenttioikeuden kirjalliseen ja suulliseen kokeeseen osallistuttuaan oppitunneille väh. 75% opetuksesta ) hänelle tarjoituista tunneista ja tehtyään Moodlesta hänelle osoitetut tehtävät hyväksytysti. Opintojakson päätteeksi on sekä kirjallinen että suullinen tentti. Kirjallinen tentti on Examissä. Mikäli opiskelija saa kirjallisesta tentistä hylätyn, voi hän uusia tenttiä kaksi kertaa vuoden sisällä opintojakson päättymisestä. Muut uusinnat järjestetään sopimuksen mukaan syksyllä 2025 ja keväällä 2026 Exam-tenttiakvaariossa. Suulliset tentit aikataulutetaan opintojakson aikana ja ne järjestetään Hillin välityksellä opintojakson viimeisen kokoontumiskerran jälkeen. Myös suullista tenttiä on mahdollisuus uusia max. 2 kertaa. Suullisten kokeiden uusinta-aikataulusta sovit opettajan kanssa erikseen. Opintojakso on suoritettava loppuun hyväksyttävästi vuoden kuluessa opintojakson päättymisestä.

International connections

Moodle, Quizlet, Hot Potatoes - ohjelmalla tehdyt harjoitukset, Net Mot-sanakirjasto, Hill-etäopetusjärjestelmä. Tarkemmat ohjeet löydät SAMKin HILL-sivuilta: https://esamksupport.samk.fi/ohje/hill/ . Klikkaa osoitteessa otsikkoa Osallistujan ohje, niin näet sekä tarkemmat ohjeet Hillin käyttöön että tiedot ns. testisessioissa, joissa pääset testaamaan laitteistosi toimivuuden. HUOM: Hillissä tarvitset toimivan verkkoyhteyden, jossa on mikrofoni. Suullisessa tentissä myös kameran on toimittava.

Completion alternatives

Ahotointi: Mikäli sinulla on hankittuna taitoa työelämässä ja haluat tehdä opintojakson näyttönä, on myös se mahdollista. Tietoa ahotoinnista löydät: https://www.samk.fi/opiskelu/opintojen-aikana/kielten-ja-viestinnan-opinnot-samkissa/joustavaa-kielten-ja-viestinnan-opiskelua/ Opintojaksolla valittavissa myös ns. joustavampi malli, mikä edellyttää enemmän itsenäistä työtä, mutta vähemmän läsnäoloa (50% läsnäolo). Huomaathan, että tällöin oppimistehtävät on palautettava tarkassa aikataulussa, koska vastaukset tulevat myös Moodleen tietyllä aikataululla.

Evaluation methods and criteria

Opintojaksosta on sekä kirjallinen että suullinen lopputentti, jotka arvioidaan arvosanoin 1-5. Tenttien sisältö ja rakenne tarkemmin Moodlen Info-kansiossa. Molemmista tenteistä opiskelijalla on käytössään kaksi uusintakertaa. Mahdollinen uusintatentti tulee suorittaa hyväksytysti vuoden sisällä opintojakson päättymisestä tai koko opintojakso täytyy suorittaa uudelleen. Muut vaatimukset: Opetukseen on osallistuttava opiskelijalle määrärtty osa verkko-oppitunneista (normaali 75%, joustava malli 50%), koska opintojaksoon kuuluu myös suullisen kielitaidon arviointi, mistä johtuen suullisen kielitaidon harjoittelu on merkittävä osa opintojaksoa. Tällä toteutuksella myös mahdollista valita ns. joustava malli, joka selitetty edellä kohdassa "Toteutuksen valinnaiset suoritustavat". Opintojakson suoritus edellyttää harjoitustöiden tekemistä (Måste göras: Skriv och banda ja Måste göras: Ord -osiot Moodlessa) hyväksytysti ja ne on palautettava viimeistään ennen tenttiä. Mikäli opiskelija palauttaa harjoitukset määräpäivään mennessä, on niistä mahdollista saada oppimista tukevia kommentteja.

Student workload

Opiskelijan työmäärä kirjallisessa ja suullisessa opintojaksossa on yhteensä 3 op:tä eli n. 80 tuntia ja se koostuu: - verkko-oppitunnit (yht. 8 x 3= 24 tuntia) - itsenäinen työskentely (n. 53h tuntia) ja opintojakson tentit (3,5 tuntia).

Content scheduling

1. Koulutus, työnhaku ja työ - henkilö- ja koulutustausta sekä työura - työ: ammatti, ammatinvalinta ja työtehtävät 2. Työympäristö ja yhteiskunta - työympäristö: sairaala / osastoympäristö - yhteiskunta: oman alan palvelut 3. Suhdeverkostokontaktit - suulliset kontaktit erityisesti potilaan kanssa: småprat, puhelut, tapaamiset, oman mielipiteen ilmaisut ja perustelut, neuvojen antaminen / opastaminen, perushoitotoimenpiteet - kirjalliset kontaktit: sähköpostiviestit, yhteenvedot (esim. raportointi, referointi) 4. Oman alan keskeinen terminologia - oman alaan liittyvä sanasto potilaan ja lähiomaisen kanssa asioidessa

Failed (0)

Opintojakson tavoitetaso B1 Eurooppalaisen viitekehyksen taitotasoasteikolla. Jos opiskelijan osaaminen ei yllä B1-tasolle, opintojakso on hylätty. Ei suoriudu työelämän yleisistä ja alakohtaisista suullisista viestintätilanteista asianmukaisella tavalla. Tuotos liian niukkaa ja/tai puheen pääsisällön ymmärtäminen on muille osapuolille vaikeaa tai lähes mahdotonta. Ei pysty osallistumaan vuorovaikutukseen, koska ongelmia tuottaa omaa puhetta ja/tai ymmärtää muiden osapuolten puhetta. Hallitsee erittäin suppean oman alan ja yleiskielen sanaston, joka ei riitä tilanteesta suoriutumiseen. Käyttää toistuvasti sopimattomia sanoja ja sanontoja. Käyttää perusrakenteitakin puutteellisesti. Ongelmia erottaa sanaluokkia toisistaan. Taivuttaa usein sanoja väärin. Ääntäminen erittäin vaikeasti ymmärrettävää. Muiden kielten vaikutus erittäin häiritsevää.

Assessment criteria, satisfactory (1-2)

Arvio 1: Selviytyy tavallisimmissa ennakoitavissa työelämän yleisissä ja alakohtaisissa kielenkäyttötilanteissa. Pystyy viestimään pääosin ymmärrettävästi, vaikka viestintä vaatii ponnisteluja kummaltakin. Osallistuu yksinkertaiseen vuorovaikutukseen, mutta tarvitsee usein tukea keskustelukumppanilta. Hallitsee tavallisimman oman alan ja yleiskielen sanaston. Useita epätarkkuuksia ja muiden kielten häiritsevää vaikutusta sanavalinnoissa. Käyttää tavallisimpia perusrakenteita yksipuolisesti ja osin virheellisesti. Muiden kielten vaikutus on häiritsevää.Ääntää ymmärrettävästi, vaikka ääntäminen poikkeaa osin kohdekielestä. Lauserytmi usein hidas ja katkonainen. Muiden kielten vaikutus häiritsevää. Arvio 2: Selviytyy tyydyttävästi jokapäiväisissä työelämän yleisissä ja alakohtaisissa kielenkäyttötilanteissa. Pystyy välittämään viestin, vaikka viestintä on hidasta, katkonaista ja osin epätarkkaa. Osallistuu vuorovaikutukseen tutuissa tilanteissa ja on osin aloitteellinen. Hallitsee tyydyttävästi oman alan ja yleiskielen perussanastoa. Sanavaraston niukkuus ja virheellisyys rajoittavat viestintää. Muiden kielten vaikutus selvästi havaittavissa. Käyttää tavallisimpia perusrakenteita yksipuolisesti mutta pääosin oikein. Muiden kielten vaikutus selvästi havaittavissa. Ääntää ymmärrettävästi. mutta lauserytmi voi olla katkonainen ja hidas. Ääntämisessä voi olla epätarkkuutta ja muiden kielten vaikutus selvästi havaittavissa.

Assessment criteria, good (3-4)

Arvio 3: Selviytyy kohtalaisesti jokapäiväisissä ja ennakoimattomissakin työelämän yleisissä ja alakohtaisissa kielenkäyttötilanteissa. Pystyy välittämään haluamansa viestin, vaikka epäröinti hidastaa puhetta ja epätarkkuudet saattavat häiritä viestintää. Osallistuu aloitteellisesti vuorovaikutukseen tutuissa tilanteissa. Osaa osin sopeuttaa ilmaisua tilanteen mukaan. Hallitsee kohtalaisesti oman alan ja yleiskielen perussanastoa. Sanavalinnoissa joitakin epätarkkuuksia. Muiden kielten vaikutus havaittavissa. Käyttää perusrakenteita jokseenkin virheettömästi. Muiden kielten vaikutus havaittavissa. Ääntää pääosin ymmärrettävästi. Lauserytmi voi olla osin katkonainen. Muiden kielten vaikutus havaittavissa. Arvio 4: Selviytyy hyvin monipuolisissa työelämän yleisissä ja alakohtaisissa kielenkäyttötilanteissa. Pystyy pääosin viestimään tilanteeseen sopivalla tavalla ja ottamaan huomioon keskustelukumppaninsa. Puhe on melko sujuvaa eikä viestintä vaadi ponnisteluja kummaltakaan osapuolelta. Osallistuu aktiivisesti vuorovaikutukseen ja edistää sen etenemistä. Ilmaisu pääosin tilanteeseen sopivaa. Hallitsee laajahkon oman alan ja yleiskielen sanaston sekä käyttää sitä monipuolisesti. Sanavalinnoissa voi esiintyä satunnaista epätarkkuutta. Osaa toisinaan käyttää kiertoilmaisuja. Käyttää rakenteita melko monipuolisesti ja hallitsee ne suhteellisen hyvin. Satunnaisia virheitä esiintyy vaativissa rakenteissa.Ääntää hyvin selkeästi ja luontevasti sekä käyttää pääosin luontevaa lauserytmiä. Ääntämisessä voi esiintyä satunnaista epätarkkuutta.

Assessment criteria, excellent (5)

Arvio 5: Selviytyy hyvin monipuolisissa ja vaativissakin työelämän yleisissä ja alakohtaisissa kielenkäyttötilanteissa. Pystyy viestimään tilanteeseen sopivalla tavalla ja ottamaan luontevasti huomioon keskustelukumppaninsa. Puhe on sujuvaa ja vaivatonta. Osallistuu aktiivisesti ja tilanteen mukaisesti vuorovaikutukseen. Reagoi asianmukaisesti ja sovittaa oman osuutensa kohteliaasti keskustelukumppanien sanomisiin. Hallitsee laajan oman alan ja yleiskielen sanaston sekä käyttää sitä monipuolisesti ja asianmukaisesti. Harvinaiset ilmaisut ja merkitysvivahteet aiheuttavat joskus ongelmia. Osaa tarvittaessa käyttää kiertoilmaisuja. Käyttää rakenteita monipuolisesti ja hallitsee ne lähes virheettömästi. Ääntää erittäin selkeästi ja luontevasti. Käyttää luontevaa lauserytmiä

Teaching methods

Opintojakso toteutetaan kahden opintojaksototeutuksen SY220301-3072 Svenska i arbetslivet, skriftlig del ja SY220302-3066 Svenska i arbetslivet, muntlig del yhdistelmänä kesälukukauden 2025 aikana 27.5.2025-29.8.2025. Toteutus on hoitotyön ruotsia. Opintojakso toteutetaan verkossa HILL-etäopetusjärjestelmällä opettajan HILL-huoneessa osoitteessa: https://hill.webex.com/meet/MIIITTI ja opiskeluna Moodlessa. Opintojakson toteutus oppimisympäristössä Moodle aukeaa opiskelijalle loppuviikolla 21, kun opettaja on hyväksynyt opiskelijan toteutukselle Lokissa. Opettaja lähettää samalla opiskelijalle myös Tervetuloa -viestin SAMKin sähköpostiin. Jos olet siis jonkun muun koulun opiskelija / avoimen amkin opiskelija, aktivoi tunnuksesi ja sähköpostisi mahdollisimman pian, saatuasi ohjeet niistä, jotta opettajan lähettämä Tervetuloa -viesti tulisi perille asti SAMK-sähköpostiisi. Opiskelija saa tenttioikeuden kirjalliseen ja suulliseen kokeeseen osallistuttuaan oppitunneille väh. 75% opetuksesta (6 kertaa) hänelle tarjoituista tunneista ja tehtyään Moodlesta hänelle osoitetut tehtävät hyväksytysti. Huom. myös joustavampi malli suoritukseen on tarjolla, josta tietoa alempana kohdassa "Totetuksen valinnaiset suoritustavat". Opintojakson Moodlessa on opiskelijan valittava suoritustapansa opintojakson alussa: normaali / joustava. Suoritustapaa ei voi kesken opintojakson muuttaa kuin pakottavasta syystä (esim. sairastuminen) johtuen. Toteutukseen kuuluu seuraavat osat: - opetustunnit TimeEditin mukaisesti arkipäivinä klo 17-19.30 - itsenäinen opiskelu Moodlessa - kirjallinen tentti - suullinen tentti HUOM! Mikäli et ole aiemmin osallistunut opetukseen HILLin kautta, käy testaamassa oma yhteytesi tietokoneella tai mobiililaitteella + kaiuttimet, mikrofoni ja kamera ns. testisessiossa. Tarkemmat ohjeet löydät SAMKin HILL-sivuilta: https://esamksupport.samk.fi/ohje/hill-osallistuja/.Hyvät ohjeet öytyvät siis otsikon Osallistujan ohje alta, niin näet sekä tarkemmat ohjeet Hillin käyttöön että tiedot ns. testisessioissa, joissa pääset testaamaan laitteistosi toimivuuden. Huom lisäksi: Mikäli opiskelija suorittaa vain kirjallista tai suullista toteutusta ruotsista eli puolta osaa, puolittuu myös vaatimusten määrä koskien läsnäoloja ja harjoituksia, ja osioista tehdään niitä osia, jotka kehittävät kyseistä puuttuvaa, suoritettavaa kielitaitoa opettajan ohjeistamana.

Further information

Edeltävät opinnot: Jos lähtötaso on heikko (alle B1), Ruotsin aktivointi tai vastaavat opinnot. Ruotsin aktivointi -opintojaksoa voi myös suorittaa samaan aikaan pakollisen ruotsin opintojakson kanssa. Opintojaksolle osallistujilta edellytetään 75% läsnäoloa opintojakson verkko-opetuskerroilla. Toteutuksen alussa voi valita myös ns. joustavamman mallin, jossa pienempi läsnäolovaatimus. Huom! Opintojaksopalaute annetaan Tuudossa. Englanniksi

Evaluation scale

1-5

Go back to top of page