Traumaattinen kriisi ja psykososiaalinen tuki (5 op)
Toteutuksen tunnus: C-02467-SH00EU93-3004
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 11.03.2024 - 19.04.2024
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 06.05.2024 - 31.08.2024
- Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Toteutustapa
- Lähi- ja etäopetus
- Korkeakoulu
- Hämeen ammattikorkeakoulu, Learn -oppimisympäristö 6.5.-11.8.2024 Palautathan opintojakson tehtävät 11.8.-24 mennessä, tämän jälkeen palautettuja tehtäviä ei oteta arviointiin.
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 0 - 100
- Opintojakso
- C-02467-SH00EU93
Aika ja paikka
Learn -oppimisympäristö 6.5.-11.8.2024 Palautathan opintojakson tehtävät 11.8.-24 mennessä, tämän jälkeen palautettuja tehtäviä ei oteta arviointiin.
Oppimateriaalit
Hederenius, S. & Johansson, S. Kriisituki. Tietosanoma. Muu opiskelumateriaali Learn-oppimisympäristössä Itsenäinen tiedonhaku kansallisesta ja kansainvälisestä kirjallisuudesta ja muusta materiaalista.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Opintojaksolla tehtäviä ammatillisia harjoitteita voidaan hyödyntää harjoitteluissa/työelämässä.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Voit tehdä Learn-tentit valitsemanasi ajankohtana opintojen aikana (varsinainen suoritus + kaksi uusintakertaa).
Kansainvälisyys
1 op on 27 h opiskelijan työtä, eli 5 op on 135 h opiskelijan työtä.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Valinnaista suoritustapaa ei ole. Toteutus on 24/7, opiskelu etenee pääsääntöisesti itsenäisesti. Mahdollisesta AHOT-menettelystä keskustellaan opintojakson opettajien kanssa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Opintoajksolla on kertyvä arviointi ja opintojakson arvioinnissa on sekä opettajan arviointi, itsearviointia ja vertaiasrviointia. Learn-tenttien arviointi: eri tenteillä on vaihtelevat kertyvät pisteet, opintojakson kirjatetistä tulee saada 50 % oikein (T1 taso). Oppimistehtävien arviointi täydennettävä - hyväksytty (kertyvät pisteet) Itsearviointi ja vertaiariointi: arviointi: täydennttävä - hyväksytty (kertyvät pisteet)
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakson tavoitteena on, että: -Ymmärrät trauman ja kriisin käsitteet -Osaat kriisiavun palvelut, lainsäädännön ja ohjeistukset -Hallitset kriisityön perusperiaatteet ja -menetelmät -Ymmärrät normaalin surureaktion ja surevan kohtaamisen -Harjoittelet stressinhallintaa ja resilienssin kehittämistä -Osaat työntekijän jaksamiseen vaikuttavia tekijöitä ja ymmärrät myötätuntouupumukseen ja sijaistraumatisoitumiseen liittyviä tekijöitä
Sisällön jaksotus
Opintojakso on jaettu osioihin, joiden suorittamista suositellaan järjestyksessä.
Hylätty (0)
Tässä opintojakisossa ei ole kansainvälistä yhteistyötä. Opintojaksoa ei tarjota vaihto-opiskelijoille.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Ammatillisuus ja eettisyys: Soveltaa ammattieettisiä periaatteita. Terveyden edistäminen: Tunnistaa asiakkaiden/ potilaiden terveydellisiä riskitekijöitä ja osaa ohjattuna suunnitella sekä toteuttaa terveyden ja toimintakyvyn edistämisen interventioita. Kommunikointi ja moniammatillisuus, Johtaminen ja työntekijyysosaaminen: Osaa priorisoida ohjatusti työtehtäviään tilanteen mukaan ja toimia moniammatillisen ryhmän jäsenenä. Osaa työskennellä kollegiaalisesti ja tunnistaa työn kustannusvastuun ja kestävän kehityksen periaatteet. Informaatioteknologia ja kirjaaminen: Käyttää ammatillisesti käsitteitä. Ohjaus- ja opetusosaaminen sekä omahoidon tukeminen: Perustelee vähän / osittain tekemiään johtopäätöksiä sosiaali- ja terveysalan toimintaympäristössä. Kliininen hoitotyö, Potilas- ja asiakasturvallisuus, Asiakaslähtöisyys: Hahmottaa kliiniseen hoitotyöhön liittyviä asiakokonaisuuksia ja asiakaslähtöisyyttä sekä toimii potilasturvallisesti. Näyttöön perustuva toiminta, tutkimustiedon hyödyntäminen ja päätöksenteko: Osaa hyödyntää ja soveltaa alaa käsittelevää tietoa joltain osin. Kykenee ohjattuna tekemään kliinisiä päätöksiä näyttöön perustuen. Yrittäjyys ja kehittäminen: Toiminta on osin reflektiivistä ja työelämää kehittävää. Tietää sisäisen yrittäjyyden idean ja kykenee itsensä johtamiseen ohjatusti. Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmä, Laadun varmistus: Tietää eri toiminta- ja palveluyksikköjen tehtävät osana hoito- sekä palveluketjua ja tietää palveluohjauksen periaatteet. Ymmärtää hoitotyön laadun kehittämisen merkityksen ja hyödyntää vaikuttavia työmenetelmiä ohjattuna vastuullisesti ja potilasturvallisesti.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Ammatillisuus ja eettisyys: Soveltaa ammattieettisiä periaatteita. Terveyden edistäminen: Tunnistaa asiakkaiden/ potilaiden terveydellisiä riskitekijöitä ja osaa suunnitella sekä toteuttaa terveyden ja toimintakyvyn edistämisen interventioita Kommunikointi ja moniammatillisuus Johtaminen ja työntekijyysosaaminen: Osaa priorisoida työtehtäviään tilanteen mukaan ja toimia moniammatillisen ryhmän jäsenenä. Osaa työskennellä kollegiaalisesti, kustannustietoisesti ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Informaatioteknologia ja kirjaaminen: Käyttää ammatillisesti alan käsitteitä. Ohjaus- ja opetusosaaminen sekä omahoidon tukeminen: Perustelee tekemiään johtopäätöksiä sosiaali- ja terveysalan toimintaympäristössä Kliininen hoitotyö, Potilas- ja asiakasturvallisuus, Asiakaslähtöisyys: Hallitsee hyvin kliiniseen hoitotyöhön liittyviä asiakokonaisuuksia potilasturvallisesti ja asiakaslähtöisesti. Näyttöön perustuva toiminta, tutkimustiedon hyödyntäminen ja päätöksenteko: Osaa hyödyntää ja soveltaa alaa käsittelevää tietoa. Kykenee tekemään kliinisiä päätöksiä näyttöön perustuen ja perustelemaan toimintaansa. Yrittäjyys ja kehittäminen: Toiminta on reflektiivistä ja työelämää kehittävää. Ymmärtää sisäisen yrittäjyyden idean ja kykenee itsensä johtamiseen. Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmä, Laadun varmistus: Ymmärtää eri toiminta- ja palveluyksikköjen tehtävät osana hoito- sekä palveluketjua ja osaa toteuttaa palveluohjausta erilaisin menetelmin. Osallistuu hoitotyön laadun kehittämiseen ja hyödyntää vaikuttavia työmenetelmiä vastuullisesti ja potilasturvallisesti.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Ammatillisuus ja eettisyys: soveltaa kriittisesti ammattieettisiä periaatteita. Terveyden edistäminen: tunnistaa asiakkaiden/ potilaiden terveydellisiä riskitekijöitä ja osaa suunnitella sekä toteuttaa monipuolisesti terveyden ja toimintakyvyn edistämisen interventioita Kommunikointi ja moniammatillisuus Johtaminen ja työntekijyysosaaminen: osaa priorisoida työtehtäviään joustavasti tilanteen mukaan ja kehittää monialaisen / ammatillisen ryhmän toimintaa. Osaa työskennellä kollegiaalisesti, kustannustietoisesti ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Informaatioteknologia ja kirjaaminen: käyttää asiantuntevasti ja ammatillisesti alan käsitteitä. Ohjaus- ja opetusosaaminen sekä omahoidon tukeminen: perustelee johdonmukaisesti ja monipuolisesti tekemiään johtopäätöksiä ja osaa ennakoida niiden vaikuttavuutta Kliininen hoitotyö, Potilas- ja asiakasturvallisuus, Asiakaslähtöisyys: Hallitsee monipuolisesti kliiniseen hoitotyöhön liittyviä asiakokonaisuuksia potilasturvallisesti ja asiakaslähtöisesti Näyttöön perustuva toiminta, tutkimustiedon hyödyntäminen ja päätöksenteko: Osaa hyödyntää, yhdistellä ja soveltaa alaa käsittelevää tietoa. Kykenee arvioimaan kriittisesti tekemiään kliinisiä päätöksiä näyttöön perustuen. Yrittäjyys ja kehittäminen: Toiminta on reflektiivistä, innovatiivista ja työelämää kehittävää. Hallitsee sisäisen yrittäjyyden idean ja kykenee itsensä johtamiseen. Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmä, Laadun varmistus: Hallitsee eri toiminta- ja palveluyksikköjen tehtävät osana hoito- sekä palveluketjua ja osaa toteuttaa palveluohjausta monipuolisin menetelmin. Sitoutuu hoitotyön laadun kehittämiseen ja hyödyntää vaikuttavia työmenetelmiä vastuullisesti ja potilasturvallisesti. Englanniksi
Opetusmenetelmät
Opinnot on tarkoitetttu sosiaali- ja terveysalan AMK-opiskelijoille. Edeltävinä opintoina suositellaan mielenterveystyön perusteita / perusopintoja. Suositeltava suosritusaika on syventävien/profiloivien sosiaali- ja terveysalan opintojen aikana. Suoritat opinnot itsenäisesti aikaan ja paikkaan sitomattomasti ja ne sisältävät: - Verkkoluentoja - Oppimistehtäviä - Learn -tenttejä Opintoihin tarvitset tietokoneen (BYOD). Opetuksessa hyödynnetään sähköistä ja virtuaalista oppimisympäristöä sekä sähköistä opiskelumateriaalia.
Lisätietoja opiskelijoille
HAMKin opiskelijat ilmoittautuvat opinnolle Pakissa toteutussuunnitelmassa näkyvänä aikana. Muiden ammattikorkeakoulujen opiskelijat ilmoittautuvat ensisijaisesti Pepissä/Pakissa. Opintojakson tiedoissa (campusonline.fi -portaalissa) on ilmoittautumislomake opiskelijoille, jotka eivät pysty vielä ilmoittautumaan Pepissä/Pakissa. Opintojaksolle hyväksytyt muitten ammattikorkeakoulujen opiskelijat saavat ilmoittautumisajan päätyttyä sähköpostiviestin, jossa on ohjeet HAMKin tunnusten aktivoinnista. Huomaa, että viesti saattaa ohjautua roskapostikansioon. Opiskelupaikkoja varataan HAMK:n tutkinto-opiskelijoille 50 paikkaa ja CampusOnline-opiskelijoille 100 paikkaa. Spark -opintopalautteen antaminen on mahdollista aikaisintaan 7 päivää ennen toteutussuunnitelman päättymispäivämäärää ja se jatkuu 14 päivää toteutuksen päättymisen jälkeen. Opintopalaute löytyy Pakki –opiskelijan työpöydältä, jonne ilmestyy ilmoitus opinnoista/moduuleista, joille olet ilmoittautunut ja palaute on annettavissa. Saat HAMKin sähköpostiin muistutusviestin palautteenantamisesta toteutuksen päättymispäivänä, jos et ole sitä ennen jo antanut palautetta. Lisätietoa opinto-/moduulipalautteesta saat opiskelijapalautteet-sivulta. CampusOnline opiskelijat voivat antaa moduuli/opintojaksopalautetta selaimen kautta osoitteessa https://pakki.hamk.fi/spark.
Arviointiasteikko
1-5