Siirry suoraan sisältöön

Pakkaustekniikka (5 op)

Toteutuksen tunnus: TX00BY94-3006

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
30.11.2020 - 06.01.2021
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
15.03.2021 - 07.05.2021
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
(2019-2024) Puhtaat ja älykkäät ratkaisut
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 45
Koulutus
Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma
Opettajat
Minna Paananen-Porkka
Pia-Tuulia Laine
Ryhmät
TXM19S1
Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma päivä
BIO19
Bio- ja elintarviketekniikka
Opintojakso
TX00BY94
Toteutukselle TX00BY94-3006 ei löytynyt varauksia!

Tavoitteet

Opiskelija ymmärtää pakkauksen merkityksen elintarvikkeelle ja osaa arvioida myös pakkauksen ympäristövaikutuksia. Hän tunnistaa yleisimpiä pakkausmateriaaleja ja niiden ominaisuuksia sekä tuntee elintarvikepakkauksille asetettuja vaatimuksia. Opiskelija osaa valita elintarvikkeille sopivia pakkausmateriaaleja ja hän myös osaa laatia elintarvikkeelle pakkausmerkinnät.

Sisältö

1. Pakkauksen merkitys elintarvikkeelle
2. Elintarvikkeiden pakkausmateriaalit ja niiden ominaisuudet. Elintarvikepakkaukselle asetettuja vaatimuksia kuten lainsäädännölliset vaatimukset, eri elintarvikkeiden asettamat vaatimukset. Pakkausten ympäristövaikutukset.
3. Elintarvikkeiden pakkausmerkinnät
4. Pakkausteknologioita (suojakaasupakkaaminen, aseptinen pakkaaminen, vakuumipakkaaminen) ja älykkäät ja aktiiviset pakkaukset

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1. Opiskelija osaa selittää, miksi elintarvikkeita pakataan ja millaisia vaatimuksia eri elintarvikkeilla on pakkaukselle.
2. Opiskelija tunnistaa ja osaa nimetä yleisimpiä elintarvikkeiden pakkausmateriaaleja. Opiskelija osaa listata elintarvikepakkausmateriaaleille asetettavia lainsäädännöllisiä ja muita vaatimuksia.
3. Opiskelija osaa laatia elintarvikepakkaukseen päällysmerkinnät annettuja ohjeita noudattaen.
4. Opiskelija osaa kuvailla erilaisia pakkausteknologioita. Hän osaa selittää, mitä tarkoitetaan älykkäillä ja aktiivisilla pakkauksilla.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

1. Opiskelija osaa selittää omin sanoin ja perustellen, miksi elintarvikkeita pakataan. Hän osaa myös selittää ja vertailla eri elintarvikkeiden vaatimuksia pakkauksille.
2. Opiskelija osaa kuvailla omin sanoin eri pakkausmateriaaleille tyypillisiä ominaisuuksia ja käyttökohteita. Opiskelija osaa vertailla eri pakkausmateriaaleja ja niiden ominaisuuksia.
3. Opiskelija osaa laatia elintarvikepakkaukseen päällysmerkinnät ja lisäksi hän osaa tulkita ja perustella merkintöjä.
4. Opiskelija osaa selittää omin sanoin mitä tarkoitetaan erilaisilla pakkausteknologioilla ja lisäksi, miksi ja millaisissa tilanteissa niitä voidaan käyttää.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

1. Opiskelija ymmärtää pakkauksen merkityksen kokonaisuuden kannalta ja osaa pohdiskella miksi eri elintarvikkeet vaativat erilaisia pakkauksia. Opiskelija osaa perustellen ehdottaa optimipakkausratkaisuja erilaisille elintarvikkeille.
2. Opiskelija osaa vertailla keskenään erilaisia pakkausmateriaalivaihtoehtoja ja hän osaa perustellen valita sopivan materiaalin eri tarkoituksiin.
3. Opiskelija osaa oma-aloitteisesti laatia monimutkaisiakin päällysmerkintöjä.
4. Opiskelija osaa vertailla erilaisia pakkausteknologioita ja hän osaa valita sopivia teknologioita eri elintarvikkeille.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

1. Opiskelija osaa selittää, miksi elintarvikkeita pakataan ja millaisia vaatimuksia eri elintarvikkeilla on pakkaukselle.
2. Opiskelija tunnistaa ja osaa nimetä yleisimpiä elintarvikkeiden pakkausmateriaaleja. Opiskelija osaa listata elintarvikepakkausmateriaaleille asetettavia lainsäädännöllisiä ja muita vaatimuksia.
3. Opiskelija osaa laatia elintarvikepakkaukseen päällysmerkinnät annettuja ohjeita noudattaen.
4. Opiskelija osaa kuvailla erilaisia pakkausteknologioita. Hän osaa selittää, mitä tarkoitetaan älykkäillä ja aktiivisilla pakkauksilla.

Siirry alkuun