Elintarvikekemia (5 op)
Toteutuksen tunnus: TX00GD86-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
05.05.2025 - 31.05.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
- Ajoitus
-
20.10.2025 - 12.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- (2019-2024) Puhtaat ja älykkäät ratkaisut
- Toimipiste
- Leiritie 1
- Opetuskielet
- suomi
- Koulutus
- Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma
- Opettajat
- Opettaja Bio- ja kemiantekniikka
- Ryhmät
-
TXM25S1Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma, bio- ja elintarviketekniikka, päivä
- Opintojakso
- TX00GD86
Tavoitteet
Biomolekyylien rakenteen, orgaanisten yhdisteiden reaktiokemian ja isomerian tuntemus bio- ja elintarviketekniikan sovelluksissa
• Osaa kuvata proteiinien, hiilihydraattien, lipidien ja nukleiinihappojen rakenteet, ominaisuudet ja toiminnallisuuden.
• Ymmärtää orgaanisten yhdisteiden reaktiokemiaa ja isomerian merkityksen bio- ja elintarviketekniikan sovelluksissa.
Elintarvikekemian peruskäsitteiden hallinta
• Ymmärtää elintarvikekemian keskeiset käsitteet ja ilmiöt bio- ja elintarviketekniikan näkökulmasta.
Elintarvikkeiden kemiallisten reaktioiden ja koostumuksen ymmärtäminen
• Ymmärtää elintarvikkeiden kemiallisen koostumuksen sekä siinä tapahtuvia reaktioita prosessoinnin, varastoinnin ja kypsennyksen aikana.
Tutustuu laboratoriomenetelmiin
• Oppii käyttämään ja ymmärtämään joitakin elintarvikkeiden ja biomolekyylien kemialliseen analysointiin liittyviä laboratoriomenetelmiä.
Sisältö
Kurssilla käsitellään elintarvikekemian keskeisiä käsitteitä ja ilmiöitä, jotka ovat bio- ja elintarviketekniikan insinöörien kannalta olennaisia. Erityisesti keskitytään kemiallisiin reaktioihin ja niiden vaikutuksiin biomolekyylien, elintarvikkeiden ja prosessien yhteydessä.
Kurssilla tutustutaan biomolekyylien, kuten proteiinien, hiilihydraattien, lipidien ja nukleiinihappojen, rakenteisiin, ominaisuuksiin ja toiminnallisuuteen. Lisäksi käsitellään elintarvikkeiden kemiallista koostumusta ja siinä tapahtuvia muutoksia prosessoinnin, varastoinnin ja kypsennyksen aikana. Kurssilla opitaan myös elintarvikkeiden laatuun ja turvallisuuteen vaikuttavia kemiallisia reaktioita sekä keskeisiä laboratoriomenetelmiä elintarvikkeiden ja biomolekyylien analysoinnissa.
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija tuntee elintarvikekemian peruskäsitteet ja biomolekyylien (proteiinit, hiilihydraatit, lipidit, nukleiinihapot) rakenteet ja ominaisuudet, mutta niiden merkityksen hahmottaminen elintarvikekemian konteksteissa on osittain pinnallista. Hän ymmärtää orgaanisten yhdisteiden reaktiokemian ja isomerian perusteet.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija hallitsee biomolekyylien rakenteet ja ominaisuudet sekä ymmärtää niiden roolin elintarvikkeiden koostumuksessa ja toiminnallisuudessa. Hän osaa soveltaa orgaanisten yhdisteiden reaktiokemiaa ja isomeriaa bio- ja elintarviketekniikan konteksteissa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osoittaa syvällistä ymmärrystä biomolekyylien rakenteista, ominaisuuksista ja niiden merkityksestä elintarvikkeissa. Hän osaa soveltaa orgaanisten yhdisteiden reaktiokemiaa ja isomeriaa monipuolisesti bio- ja elintarviketekniikan eri osa-alueilla. Hän analysoi ja yhdistää elintarvikkeiden kemiallisia muutoksia laajempiin kokonaisuuksiin ja osaa arvioida niiden vaikutuksia elintarvikkeiden laatuun.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Opiskelija tuntee elintarvikekemian peruskäsitteet ja biomolekyylien (proteiinit, hiilihydraatit, lipidit, nukleiinihapot) rakenteet ja ominaisuudet, mutta niiden merkityksen hahmottaminen elintarvikekemian konteksteissa on osittain pinnallista. Hän ymmärtää orgaanisten yhdisteiden reaktiokemian ja isomerian perusteet.