Esitystekninen projekti 1 (10 op)
Toteutuksen tunnus: KM00EJ37-3003
Toteutuksen perustiedot
- Ajoitus
-
01.01.2025 - 31.07.2026
Toteutus on käynnissä.
- Opintopistemäärä
- 10 op
- Lähiosuus
- 10 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- (2019-2024) Media, muotoilu ja konservointi
- Toimipiste
- Hämeentie 135 D
- Opetuskielet
- suomi
- Koulutus
- Esitys- ja teatteritekniikan tutkinto-ohjelma
- Vastuuopettaja
- Mikko Pirinen
- Ryhmät
-
AVOINAMK_S24-K26_KXH_VÄYLÄAVOINAMK_S24-K26_KXH_Esitys- ja teatteritekniikka_VÄYLÄ
-
AVOINAMK_S23-K25_KXHAVOINAMK_S23-K25_KXH_Esitys- ja teatteritekniikka
- Opintojakso
- KM00EJ37
Tavoitteet
Opiskelija osaa soveltaa ja syventää monialaista esitys- ja teatteritekniikan osaamistaan. Hän osaa kehittää teknistä osaamistaan työskentelemällä projekteissa tai produktioissa. Opiskelija hallitsee teknisiä kokonaisuuksia ja niiden sovellutuksia ammattimaisessa teatteri- ja esitystoiminnassa. Hän ymmärtää teatteri- ja esitystoiminnan tekniset, esitykselliset ja organisatoriset haasteet. Opiskelija kehittää osaamistaan toimia asiantuntijana teknis-taiteellisessa prosessissa ja tuotantoprosessin johtamisessa. Opiskelija osaa suunnitella työskentelyään, laatia ammattialan teknistä dokumentaatiota ja raportoida työskentelystään projekteissa. Opiskelija osaa tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa ja toimia asiakaslähtöisesti. Hän kykenee sopeuttamaan toimintaansa pitkän tähtäimen tavoitteiden saavuttamiseksi.
Sisältö
Projektiopintojen keskeisenä sisältönä on ammatillisten taitojen reflektointi ja kehittäminen:
- projektinhallinnan taidot
- vuorovaikutustaidot
- tekninen suunnittelu
- monialainen esitystekninen osaaminen
- esitystoiminnan turvallisuuden kehittäminen
- tuotantoprosessin johtaminen ja asiantuntijuus teknis-taiteellisessa prosessissa.
Projektiopintojen kokonaisuus koostuu erilaisista projekteista, joista osa toteutuu yhteistyössä työelämätahojen kanssa. Projektiopinnot voivat sisältää myös luento-opetusta, työpajoja ja muita vastaavia työskentelytapoja.
Aika ja paikka
Yhteissessioiden ajat julkaistaan lukkarissa. Sessiot pidetään Zoom-alustalla ja ne tallennetaan. Tehtävät ja ohjeet julkaistaan kurssin Classroom-työtilassa.
Itsenäinen projekti tehdään omalla työpaikalla tai vastaavassa ammatillisessa työympäristössä.
Oppimateriaalit
Julkaistaan Classroom-työtilassa kurssin alkaessa.
Opetusmenetelmät
Projektityöskentely; projektin suunnittelu, toteutus, raportointi ja presentointi. Opinnon suoritus perustuu itsenäiseen projektityöskentelyyn, joka raportoidaan ja presentoidaan. Projektityöskentelyn tukena opintoon kuuluu yhteissessiot sekä suunnittelu-, raportointi- ja presentointitehtävät Classroom-alustalla.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Projektit tehdään soveltuvin osin työelämäyhteistyössä. Lähtökohtaisesti kaikki projektiopinnot tehdään käytännön tuotannoissa ja yhteistyössä eri työelämätahojen kanssa.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Ei tenttiä. Projektin raportti on palautettava ja presentaatio pidettävä opettajan kanssa sovitulla tavalla toteutuksen päättymiseen mennessä.
Opintojakson osasuoritukset ovat voimassa vuoden opintojakson alkamisesta. Vastaavasti mahdollisten erikseen sovittavien rästitehtävien viimeinen palautuspäivämäärä on vuosi opintojakson alkamisesta.
Kansainvälisyys
-
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Sovittava kurssin opettajan ja hops-ohjaajan kanssa. Nykyisten projektien ja produktioiden sekä aiemman projektityöskentelyn opinnollistaminen portfolioperusteisesti dokumentaatio- ja reflektiotehtävien avulla on mahdollista erillisessä Classroom-työtilassa. Lisätietoja HOPS-ohjaajalta.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kurssin suorittaminen perustuu itsenäiseen projektityöskentelyyn, jossa suunnitellaan, toteutetaan, raportoidaan ja presentoidaan produktio- tai projektityöskentelyä, joten eri vaiheiden kuormitus vaihtelee henkilö- ja projektikohtaisesti. Projektin kuormittavuua arvioidaan ja aikataulu suunnitellaan kurssin alussa tehtävässä projektisuunnitelmassa.
Yhteissessiot 8 h
Suunnittelu 15 h
Toteutus 195 h
Raportointi ja reflektio 40 h
Presentointi 12 h
Sisällön jaksotus
Sisällön jaksotus määräytyy käytännön projektien mukaisesti ja määritellään henkilökohtaisesti jakson alussa tehtävässä suunnitelmassa.
Lisätietoja opiskelijoille
Opetuksen aikataulu löytyy Lukkarista. Kaikki opintojakson osuudet tulee olla hyväksytysti suoritettu. Projektin toteuttamisesta laaditaan yhteinen aikataulu.
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija hahmottaa projektin eri vaiheet. Opiskelija osaa suunnitella ajallisesti oman
työskentelynsä etenemisen projektissa ja huomioida turvallisuuskäytännöt. Opiskelija tarvitsee vain ajoittain tukea projektin eri vaiheissa. Opiskelija osaa raportoida kirjallisesti ja laatia teknisiä dokumentteja. Opiskelija ymmärtää organisoinnin merkityksen osana esitys- ja teatteriteknistä työskentelyä ja osaa työskennellessä ryhmässä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija hahmottaa hyvin projektin vaiheet ja kokonaisuuden. Opiskelija osaa suunnitella ja organisoida omaa ja ryhmän työskentelyä. Opiskelija toimii projektissa turvallisuusorientoituneesti ja hallitsee ammattialueen keskeisen teknisen ammattitaidon. Opiskelija osaa laatia tekniset dokumentit ja raportit tarkoitukseen sopivilla ohjelmistoilla ja dokumentaatio on selkeää. Opiskelija osaa raporteissa esitellä tekemänsä ratkaisut perusteluineen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija hallitsee projektin suunnittelun keskeiset välineet ja osaa suunnitella ja organisoida ryhmän työskentelyä. Toiminnassaan opiskelija edistää turvallisten toimintaolosuhteiden luomista ja kaikkien turvallista työskentelyä. Ammattialueen tekniset taidot ovat hyvät ja opiskelija pystyy vaativaankin tekniseen suunnitteluun. Opiskelija osaa raporteissaan esitellä, perustella ja argumentoida tekemänsä ratkaisut kattavasti. Tekninen dokumentaatio on selkeää, kattavaa ja johdonmukaista. Opiskelijalla on hyvät ryhmätyöskentely- ja organisointitaidot.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Opiskelija hahmottaa projektin eri vaiheet. Opiskelija osaa suunnitella ajallisesti oman työskentelynsä etenemisen projektissa ja huomioida turvallisuuskäytännöt. Opiskelija tarvitsee vain ajoittain tukea projektin eri vaiheissa. Opiskelija osaa raportoida kirjallisesti ja laatia teknisiä dokumentteja. Opiskelija ymmärtää organisoinnin merkityksen osana esitys- ja teatteriteknistä työskentelyä ja osaa työskennellessä ryhmässä.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Projektiraportti ja projektin presentointi 100 %
Raportti sisältää itsearvioinnin.
Esitietovaatimukset
Opintojaksolle osallistuja tuntee esitys- ja teatteritekniikan käyttöä erilaisissa käyttöympäristöissä, tietää esitys- ja teatteritekniikan keskeiset turvallisuusmääräykset ja -käytännöt sekä omaa perustiedot ja -taidot esitysteknisten järjestelmien käytöstä projektin edellyttämässä laajuudessa.