Siirry suoraan sisältöön

Bioalan raaka-aineet ja prosessit (5 op)

Toteutuksen tunnus: TX00FO56-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
05.05.2025 - 31.05.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on käynnissä.
Ilmoittaudu toteutukselle OMAssa
Ajoitus
18.08.2025 - 10.10.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
(2019-2024) Puhtaat ja älykkäät ratkaisut
Toimipiste
Leiritie 1
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma
Opettajat
Aki Ronkainen
Markus Räsänen
Pia-Tuulia Laine
Ryhmät
BIO23
Bio- ja elintarviketekniikka
Opintojakso
TX00FO56

Toteutuksella on 20 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 70 t 0 min.

Aika Aihe Tila
Ti 19.08.2025 klo 08:00 - 11:00
(3 t 0 min)
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3002
MMC312 Oppimistila
Ti 19.08.2025 klo 12:00 - 15:00
(3 t 0 min)
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3002
MMA227 Oppimistila
Ke 20.08.2025 klo 08:00 - 12:00
(4 t 0 min)
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3002
MMA151 Bioprosessitekniikan laboratorio
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
Ti 26.08.2025 klo 08:00 - 11:00
(3 t 0 min)
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3002
MMC312 Oppimistila
Ti 26.08.2025 klo 12:00 - 15:00
(3 t 0 min)
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3002
MMA227 Oppimistila
Ke 27.08.2025 klo 08:00 - 12:00
(4 t 0 min)
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3002
MMA151 Bioprosessitekniikan laboratorio
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
Ti 02.09.2025 klo 08:00 - 11:00
(3 t 0 min)
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3002
MMC312 Oppimistila
Ti 02.09.2025 klo 12:00 - 16:00
(4 t 0 min)
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3002
MMA151 Bioprosessitekniikan laboratorio
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
Ke 03.09.2025 klo 08:00 - 12:00
(4 t 0 min)
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3002
MMA151 Bioprosessitekniikan laboratorio
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
Ma 08.09.2025 klo 12:00 - 16:00
(4 t 0 min)
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3002
MMA151 Bioprosessitekniikan laboratorio
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
Ti 09.09.2025 klo 08:00 - 11:00
(3 t 0 min)
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3002
MMC312 Oppimistila
Ke 10.09.2025 klo 08:00 - 12:00
(4 t 0 min)
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3002
MMA151 Bioprosessitekniikan laboratorio
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
Ti 16.09.2025 klo 08:00 - 11:00
(3 t 0 min)
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3002
MMC312 Oppimistila
Ke 17.09.2025 klo 08:00 - 12:00
(4 t 0 min)
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3002
MMA151 Bioprosessitekniikan laboratorio
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
Ti 23.09.2025 klo 08:00 - 11:00
(3 t 0 min)
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3002
MMC312 Oppimistila
Ke 24.09.2025 klo 08:00 - 12:00
(4 t 0 min)
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3002
MMA151 Bioprosessitekniikan laboratorio
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
Ti 30.09.2025 klo 08:00 - 11:00
(3 t 0 min)
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3002
MMC312 Oppimistila
Ke 01.10.2025 klo 08:00 - 12:00
(4 t 0 min)
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3002
MMA151 Bioprosessitekniikan laboratorio
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
Ti 07.10.2025 klo 08:00 - 11:00
(3 t 0 min)
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3002
MMC312 Oppimistila
Ke 08.10.2025 klo 08:00 - 12:00
(4 t 0 min)
Bioalan raaka-aineet ja prosessit TX00FO56-3002
MMA151 Bioprosessitekniikan laboratorio
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
Muutokset varauksiin voivat olla mahdollisia.

Tavoitteet

Opiskelija tunnistaa ja tietää, millaisia raaka-aineita ja tuotteita bioalalla (elintarviketeknologia, biotekniikka) käsitellään, ja on tietoinen niiden ominaisuuksista ja rakenteista.
Opiskelija tuntee erilaisia bioalan prosesseja ja on tietoinen niihin liittyvästä esi- ja jälkikäsittelystä (USP, DSP).
Opiskelijalla on käsitys bioalalla käytettävistä yksikköoperaatioista, niiden yleisestä merkityksestä ja osuudesta erilaisissa prosesseissa, ja hän tietää, miten biomateriaalien ominaisuudet vaikuttavat yksikköoperaatioiden valintaan. Opiskelija osaa periaatetasolla valita järkeviä yksikköoperaatioita laajempiin prosesseihin.
Opiskelija ymmärtää kiertotalouden käsitteen bioalan prosesseissa ja tuotannossa, ja on tietoinen kestävän kehityksen linjauksista teollisuudessa. Opiskelija tietää myös, miten erilaisilla valinnoilla ja ratkaisuilla voidaan tehdä tuotannosta kestävämpää.

Sisältö

• Bioalan raaka-aineet ja tuotteet sekä niiden ominaisuudet
• Bioalan prosessit sekä esi- ja jälkikäsittely
• Bioalan prosessien yksikköoperaatiot
• Kiertotalous ja kestävä kehitys bioalan tuotannossa

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

• Perustiedot bioalan raaka-aineista ja tuotteista, mutta pinnallinen ymmärrys.
• Rajallinen tieto materiaalien ominaisuuksista.
• Bioalan prosessien perustiedot, esi- ja jälkikäsittely puutteellista.
• Rajallinen käsitys yksikköoperaatioista ja niiden merkityksestä.
• Perustaso tietoa biomateriaalien vaikutuksesta yksikköoperaatioihin.
• Vain periaatetasolla osaaminen yksikköoperaatioiden valinnassa laajempiin prosesseihin.
• Rajoittunut ymmärrys kiertotaloudesta ja kestävästä kehityksestä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

• Kohtuullinen tieto bioalan raaka-aineista ja tuotteista, kohtalainen ymmärrys.
• Hyvä tieto materiaalien ominaisuuksista.
• Selkeä tietämys bioalan prosesseista ja niiden käsittelyistä.
• Hyvä käsitys yksikköoperaatioista ja niiden roolista.
• Hyvä käsitys biomateriaalien vaikutuksista yksikköoperaatioihin.
• Hyvä osaaminen yksikköoperaatioiden valinnassa.
• Kohtuullinen ymmärrys kiertotaloudesta ja kestävästä kehityksestä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

• Kiitettävä tieto ja ymmärrys bioalan raaka-aineista ja tuotteista.
• Kiitettävä tieto materiaalien ominaisuuksista.
• Kiitettävä tietämys bioalan prosesseista ja niiden käsittelyistä.
• Poikkeuksellinen käsitys yksikköoperaatioista ja niiden roolista.
• Erinomainen tietämys biomateriaalien vaikutuksista yksikköoperaatioihin.
• Kiitettävä osaaminen yksikköoperaatioiden valinnassa.
• Kiitettävä ymmärrys kiertotaloudesta ja kestävästä kehityksestä, kyky tehdä perusteltuja valintoja.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

• Perustiedot bioalan raaka-aineista ja tuotteista, mutta pinnallinen ymmärrys.
• Rajallinen tieto materiaalien ominaisuuksista.
• Bioalan prosessien perustiedot, esi- ja jälkikäsittely puutteellista.
• Rajallinen käsitys yksikköoperaatioista ja niiden merkityksestä.
• Perustaso tietoa biomateriaalien vaikutuksesta yksikköoperaatioihin.
• Vain periaatetasolla osaaminen yksikköoperaatioiden valinnassa laajempiin prosesseihin.
• Rajoittunut ymmärrys kiertotaloudesta ja kestävästä kehityksestä.

Esitietovaatimukset

Elintarvikekemia
Soveltava projekti

Lisätiedot

Kurssi sisältää bio- ja elintarviketekniikan prosesseihin ja yksikköoperaatioihin liittyviä laboratoriotöitä.

Lisätiedot

Kurssi sisältää bio- ja elintarviketekniikan prosesseihin ja yksikköoperaatioihin liittyviä laboratoriotöitä.

Siirry alkuun