Siirry suoraan sisältöön

Fermentointitekniikka (5 op)

Toteutuksen tunnus: TX00FO53-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
05.05.2025 - 31.05.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on käynnissä.
Ilmoittaudu toteutukselle OMAssa
Ajoitus
18.08.2025 - 10.10.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
(2019-2024) Puhtaat ja älykkäät ratkaisut
Toimipiste
Leiritie 1
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma
Opettajat
Aki Ronkainen
Markus Räsänen
Ryhmät
BIO23
Bio- ja elintarviketekniikka
Opintojakso
TX00FO53

Toteutuksella on 26 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 80 t 0 min.

Aika Aihe Tila
Ma 18.08.2025 klo 12:00 - 14:00
(2 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3002
MMA226 Oppimistila
To 21.08.2025 klo 12:00 - 14:00
(2 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3002
MMA226 Oppimistila
Ma 25.08.2025 klo 12:00 - 14:00
(2 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3002
MMA226 Oppimistila
To 28.08.2025 klo 12:00 - 14:00
(2 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3002
MMA226 Oppimistila
Ke 03.09.2025 klo 12:00 - 14:00
(2 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3002
MMA226 Oppimistila
Pe 05.09.2025 klo 10:00 - 12:00
(2 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3002
MMA226 Oppimistila
Ti 09.09.2025 klo 12:00 - 16:00
(4 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3002
MMA151 Bioprosessitekniikan laboratorio
MMA252 Mikrobiologian laboratorio 2
Ke 10.09.2025 klo 12:00 - 14:00
(2 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3002
MMA226 Oppimistila
Pe 12.09.2025 klo 08:00 - 10:00
(2 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3002
MMA226 Oppimistila
Pe 12.09.2025 klo 10:00 - 14:00
(4 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3002
MMA151 Bioprosessitekniikan laboratorio
MMA252 Mikrobiologian laboratorio 2
Ma 15.09.2025 klo 09:00 - 11:00
(2 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3002
MMA226 Oppimistila
Ti 16.09.2025 klo 11:00 - 13:00
(2 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3002
MMA226 Oppimistila
Ke 17.09.2025 klo 12:00 - 16:00
(4 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3002
MMA151 Bioprosessitekniikan laboratorio
MMA252 Mikrobiologian laboratorio 2
To 18.09.2025 klo 08:00 - 16:00
(8 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3002
MMA151 Bioprosessitekniikan laboratorio
MMA252 Mikrobiologian laboratorio 2
Pe 19.09.2025 klo 08:00 - 12:00
(4 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3002
MMA151 Bioprosessitekniikan laboratorio
MMA252 Mikrobiologian laboratorio 2
Ma 22.09.2025 klo 09:00 - 11:00
(2 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3002
MMA226 Oppimistila
Ti 23.09.2025 klo 11:00 - 13:00
(2 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3002
MMA226 Oppimistila
Ke 24.09.2025 klo 12:00 - 16:00
(4 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3002
MMA151 Bioprosessitekniikan laboratorio
MMA252 Mikrobiologian laboratorio 2
To 25.09.2025 klo 08:00 - 16:00
(8 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3002
MMA151 Bioprosessitekniikan laboratorio
MMA252 Mikrobiologian laboratorio 2
Pe 26.09.2025 klo 08:00 - 12:00
(4 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3002
MMA151 Bioprosessitekniikan laboratorio
MMA252 Mikrobiologian laboratorio 2
Ma 29.09.2025 klo 09:00 - 11:00
(2 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3002
MMA226 Oppimistila
Ma 29.09.2025 klo 12:00 - 16:00
(4 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3002
MMA151 Bioprosessitekniikan laboratorio
MMA252 Mikrobiologian laboratorio 2
To 02.10.2025 klo 12:00 - 14:00
(2 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3002
MMA226 Oppimistila
Pe 03.10.2025 klo 08:00 - 12:00
(4 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3002
MMA151 Bioprosessitekniikan laboratorio
MMA252 Mikrobiologian laboratorio 2
Ma 06.10.2025 klo 09:00 - 11:00
(2 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3002
MMA226 Oppimistila
To 09.10.2025 klo 12:00 - 14:00
(2 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3002
MMA226 Oppimistila
Muutokset varauksiin voivat olla mahdollisia.

Tavoitteet

Opiskelijalla on käsitys fermentointitekniikan yleisestä merkityksestä ja sen osuudesta bioteknisissä prosesseissa.

Opiskelija tunnistaa fermentorin osat, tuntee aseptiset ratkaisut ja ymmärtää fermentointeihin vaikuttavia ja niitä rajoittavia tekijöitä.

Opiskelija osaa verrata erilaisia fermentoreita ja fermentointitapoja keskenään ja ymmärtää mittausten ja säädön merkityksen.

Opiskelija tunnistaa laboratoriofermentoreihin liittyviä erityispiirteitä ja ymmärtää mittakaavan vaikutuksen fermentointeihin ja erilaisiin teknisiin ratkaisuihin (laboratorio vs. teollinen mittakaava).

Opiskelija osaa käyttää yleisimpiä fermentointiin liittyviä matemaattisia kaavoja.

Opiskelija tuntee ympäristöbiotekniikan keskeisimpiä prosesseja ja on tietoinen ympäristöbiotekniikan merkityksestä modernille yhteiskunnalle ja kestävälle kehitykselle.

Sisältö

1. Fermentointitekniikka ja sen merkitys
2. Fermentorit laitteena
3. Erilaiset fermentorit ja fermentointitavat
4. Laboratoriofermentorit
5. Fermentointiin liittyvä laskenta ja parametrit
6. Biotekniikan ympäristösovellukset

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

• Kohtuullinen ymmärrys fermentoinnin merkityksestä biotekniikassa.
• Perustason tietämys fermentorin osista, aseptisista ratkaisuista ja rajoittavista tekijöistä.
• Tyydyttävä kyky vertailla erilaisia fermentoreita ja ymmärtää mittauksen ja säädön roolia.
• Kohtuullinen taito tunnistaa laboratoriofermentorien erityispiirteitä ja ymmärtää mittakaavan vaikutus.
• Perustason taito käyttää fermentointiin liittyviä matemaattisia kaavoja.
• Kohtuullinen tietämys ympäristöbiotekniikasta.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

• Hyvä ymmärrys fermentoinnin merkityksestä biotekniikassa.
• Opiskelija tuntee hyvin fermentorin eri osat, aseptiset ratkaisut ja rajoittavia tekijöitä.
• Hyvä ymmärrys erilaisista fermentoreista ja mittauksen roolista.
• Tietää hyvin laboratoriofermentorien erityispiirteitä ja ymmärtää mittakaavan vaikutuksen.
• Osaa hyvin käyttää fermentointiin liittyviä matemaattisia kaavoja.
• Hyvä tietämys ympäristöbiotekniikasta ja sen yhteydestä moderniin yhteiskuntaan ja kestävään kehitykseen.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

• Erinomainen ymmärrys fermentoinnin merkityksestä biotekniikassa.
• Kiitettävä fermentorin eri osien osien tuntemus ja tietämys aseptisista ratkaisuista ja rajoittavista tekijöistä.
• Kiitettävästi tietää erilaisia fermentoreita ja niiden toiminnan sekä ymmärtää mittauksen merkityksen.
• Tietää laboratoriofermentorien erityispiirteitä ja ymmärtää mittakaavan vaikutuksen,
• Kiitettävästi käyttää fermentointiin liittyviä matemaattisia kaavoja.
• Kiitettävä tietämys ympäristöbiotekniikasta ja sen vaikutuksesta yhteiskuntaan ja kestävään kehitykseen.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

-

Esitietovaatimukset

Johdantoprojekti ja ammatillinen viestintä
Mikrobien maailma
Teollinen mikrobiologia ja tuotantohygienia

Siirry alkuun