Siirry suoraan sisältöön

Kestävä tuotekehitys (10 op)

Toteutuksen tunnus: TX00FO57-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
02.12.2024 - 31.12.2024
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
13.01.2025 - 09.05.2025
Toteutus on käynnissä.
Opintopistemäärä
10 op
Lähiosuus
10 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
(2019-2024) Puhtaat ja älykkäät ratkaisut
Toimipiste
Leiritie 1
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma
Opettajat
Niklas Visanko
Pia-Tuulia Laine
Ryhmät
BIO22
Bio- ja elintarviketekniikka
Opintojakso
TX00FO57

Toteutuksella on 16 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 88 t 15 min.

Aika Aihe Tila
Pe 17.01.2025 klo 09:00 - 12:00
(3 t 0 min)
Kestävä tuotekehitys TX00FO57-3001
MMA218 Oppimistila
Ke 22.01.2025 klo 12:30 - 15:30
(3 t 0 min)
Kestävä tuotekehitys TX00FO57-3001
Webinaari: Tulevaisuuden teknologioiden maistelua – Tasting the future technologies
Pe 24.01.2025 klo 08:00 - 16:00
(8 t 0 min)
Kestävä tuotekehitys TX00FO57-3001
Ekskursio Fazerille Lahteen
Ti 28.01.2025 klo 09:00 - 12:00
(3 t 0 min)
Kestävä tuotekehitys TX00FO57-3001
MMB243 Oppimistila
Pe 31.01.2025 klo 09:00 - 12:00
(3 t 0 min)
Kestävä tuotekehitys TX00FO57-3001
MMA218 Oppimistila
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
Ti 04.02.2025 klo 08:00 - 16:00
(8 t 0 min)
Kestävä tuotekehitys TX00FO57-3001
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
Pe 07.02.2025 klo 08:00 - 16:00
(8 t 0 min)
Kestävä tuotekehitys TX00FO57-3001
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
MMA238.1 Oppimistila
Ke 12.02.2025 klo 08:00 - 16:00
(8 t 0 min)
Kestävä tuotekehitys TX00FO57-3001
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
Pe 28.02.2025 klo 08:15 - 16:00
(7 t 45 min)
Kestävä tuotekehitys TX00FO57-3001
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
MMA238.1 Oppimistila
Pe 07.03.2025 klo 08:00 - 16:00
(8 t 0 min)
Kestävä tuotekehitys TX00FO57-3001
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
MMA238.1 Oppimistila
Pe 14.03.2025 klo 08:15 - 12:00
(3 t 45 min)
Kestävä tuotekehitys TX00FO57-3001
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
Pe 21.03.2025 klo 08:15 - 16:00
(7 t 45 min)
Kestävä tuotekehitys TX00FO57-3001
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
MMA238.1 Oppimistila
Pe 28.03.2025 klo 09:00 - 12:00
(3 t 0 min)
Kestävä tuotekehitys TX00FO57-3001
Vapaavalintaisessa paikassa (ei labrassa)
Pe 11.04.2025 klo 09:00 - 12:00
(3 t 0 min)
Kestävä tuotekehitys TX00FO57-3001
MMA238.2 Oppimistila
Ti 15.04.2025 klo 08:00 - 16:00
(8 t 0 min)
INNOVAATIOMESSUT_Kestävä tuotekehitys TX00FO57-3001
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
MMC104 Demotila
Ti 29.04.2025 klo 09:00 - 12:00
(3 t 0 min)
ESSEE tietokoneluokassa_Kestävä tuotekehitys TX00FO57-3001
MMB253 IT-Tila
Muutokset varauksiin voivat olla mahdollisia.

Tavoitteet

Opiskelija tietää, millaisia vaiheita tuotekehitysprosessi tyypillisesti sisältää. Opiskelijalla on käsitys siitä, millainen rooli tuotekehityksellä on yrityksissä niin Suomessa kuin kansainvälisesti.

Opiskelija tutustuu tuotekehitysprosessiin niin teoriatiedoin kuin käytännön tuotekehitysprojektin muodossa. Opiskelija osaa huomioida kohderyhmän tuotteen kehittämisessä.

Opiskelija osaa myös hyödyntää elinkaariajattelua tuotekehityksen tukena.

Opiskelijalla on käsitys siitä, millaisilla asioilla voidaan vaikuttaa tuotekehityksen onnistumiseen.

Sisältö

1. Tuotekehityksen merkitys yritykselle
2. Tuotekehitysprosessin vaiheet (ideointi & konseptointi, vaatimustenmäärittely, testaus ja kehitys, tuotannon suunnittelu & toteutus, markkinoille tuonti, seuranta ja jatkokehitys)
3. Elinkaaritarkastelu tuotekehityksen tukena
4. Kuluttajaymmärryksen merkitys onnistuneessa tuotekehityksessä
5. Elintarvikkeen ja/tai muun bioalan tuotteen käytännön tuotekehitysprojekti

Aika ja paikka

17.1 - 29.4.2025 Myyrmäen kampuksella (Leiritie 1)
Kesto kaksi periodia.

Oppimateriaalit

Luentomateriaali
Mahdollinen yritykseltä saatava materiaali/tiedoksianto

Oheislukemistoa:
Food Product Development Lab Manual,
Prusa, Ken & Gilbert, Kate (2021)
New Food Product Development,
Fuller, Gordon W. (2011)

Opetusmenetelmät

Tuotekehitysprojekti ryhmätyönä
Tuotekehityspäiväkirja
Sparraus/konsultointi
Laboratoriotyöskentely
Innovaatiomessut
Luennot
Ekskursio
Itsenäinen opiskelu
Esseen kirjoitus

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Tuotekehitystoimeksianto yritykseltä

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

-

Kansainvälisyys

-

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

-

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työkuorma jaottuu kahdelle periodille.

Sisällön jaksotus

Kurssin jaksotus nähtävissä ajantasaisessa kurssisuunnitelmassa OMA-työtilassa.

Lisätietoja opiskelijoille

Kurssin aloitustilaisuus pidetään pe 17.1 klo 9 - 12 luokassa MMA218. Tällöin on tärkeä olla paikalla, sillä silloin esitellään kurssi, kurssin suoritustapa ja arviointiperusteet.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1. Opiskelija tunnistaa tuotekehityksen merkityksen yrityksessä.
2. Tuotekehitysprosessin vaiheet ovat pintapuolisesti hallinnassa
3. Elinkaaritarkastelun soveltaminen tuotekehityksessä on vähäistä.
4. Käytännön tuotekehitysprojektissa opiskelijan soveltamiskyky on niukkaa. Kuluttajien (kohderyhmän) tarpeiden ymmärtäminen tuotekehityksessä on vähäistä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

1. Opiskelija ymmärtää tuotekehityksen merkityksen yritykselle.
2. Tuotekehitysprosessin vaiheet ovat hallinnassa, mutta yksityiskohdat voivat kaivata täsmennystä.
3. Elinkaaritarkastelun soveltaminen on kohtuullista, mutta ei ehkä poikkeuksellista.
4. Käytännön tuotekehitysprojektissa opiskelija soveltaa oppimaansa, mutta mahdollisesti joillain alueilla voi esiintyä haasteita. Kuluttajien (kohderyhmän) tarpeet on huomioitu hyvin.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

1. Opiskelija osoittaa syvällistä ymmärrystä tuotekehityksen merkityksestä yritykselle.
2. Opiskelija hallitsee tuotekehitysprosessin vaiheet, osoittaen syvällistä tietoa kustakin vaiheesta.
3. Elinkaaritarkastelun soveltaminen tuotekehityksessä on kiitettävää ja heijastaa vahvaa ymmärrystä kestävän tuotekehityksen periaatteista.
4. Käytännön tuotekehitysprojektissa opiskelija osoittaa erinomaista soveltamiskykyä ja kykyä soveltaa oppimaansa käytännössä. Opiskelija osoittaa syvällistä käsitystä kuluttajien (kohderyhmän) tarpeista ja odotuksista tuotekehityksen näkökulmasta.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

-

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Painotukset

70 Tuotekehityspäiväkirja (ryhmätyö)
25 Essee (itsenäisesti)
5 Palautteet (vähintään 80 % kurssille osallistuneista antaa kurssipalautteen DL 30.4)

Lisätiedot

Kurssi sisältää käytännön tuotekehitystyön.

Siirry alkuun