Siirry suoraan sisältöön

Näyttämötekniikka (5 op)

Toteutuksen tunnus: KM00EZ21-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
02.12.2024 - 14.01.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
01.01.2025 - 31.07.2025
Toteutus on käynnissä.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
2 op
Virtuaaliosuus
3 op
Toteutustapa
Lähi- ja etäopetus
Yksikkö
(2019-2024) Media, muotoilu ja konservointi
Toimipiste
Hämeentie 135 D
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Esitys- ja teatteritekniikan tutkinto-ohjelma
Opettajat
Mikko Pirinen
Vastuuopettaja
Mikko Pirinen
Ryhmät
KXH24S2
Esitys- ja teatteritekniikan tutkinto-ohjelma monimuoto
Opintojakso
KM00EZ21

Toteutuksella on 6 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 21 t 30 min.

Aika Aihe Tila
Ti 11.02.2025 klo 09:30 - 12:30
(3 t 0 min)
Näyttämötekniikka KM00EZ21-3002
Online
Ma 24.02.2025 klo 14:00 - 16:30
(2 t 30 min)
Näyttämötekniikka KM00EZ21-3002
Vierailu SKOB, Henkilökunnan sisäänkäynti Mannerheimintien puolella
Ma 10.03.2025 klo 13:30 - 16:30
(3 t 0 min)
Näyttämötekniikka KM00EZ21-3002
Online
Ti 11.03.2025 klo 13:30 - 16:30
(3 t 0 min)
Näyttämötekniikka KM00EZ21-3002
Online
Ma 07.04.2025 klo 13:30 - 16:30
(3 t 0 min)
Näyttämötekniikka KM00EZ21-3002
Online
Ti 22.04.2025 klo 09:30 - 16:30
(7 t 0 min)
Näyttämötekniikka KM00EZ21-3002
ARP07 Esitystekniikan paja
Muutokset varauksiin voivat olla mahdollisia.

Tavoitteet

Opiskelija tuntee näyttämömekaaniset järjestelmät, niiden ominaisuudet,
käyttömahdollisuudet, toimintaperiaatteet sekä järjestelmien erityisvaatimukset. Hän osaa suunnitella ja toteuttaa tavanomaisia ripustus- ja nostotöitä turvallisesti. Opiskelija tuntee näyttämöteknisen työprosessin. Opiskelija hahmottaa ammattialan työnkuvat ja näyttämötekniikan roolin osana esitys- ja teatteriteknistä toimintaa. Opiskelija tuntee näyttämöteknisiin järjestelmiin liittyvät turvallisuusriskit.

Sisältö

- näyttämötekniset laitteet, järjestelmät ja niiden toimintaperiaatteet
- ripustus- ja nostotöiden turvallinen toteuttaminen
- näyttämötekniikan työprosessi
- järjestelmiin liittyvät turvallisuusriskit ja -käytännöt

Aika ja paikka

Tammi-huhtikuu 2025. Kurssin opetusta järjestetään osittain etäopetuksena Zoomissa ja osittain Arabian kampuksella. Lisäksi tehdään 1-2 vierailukäyntiä teattereihin.

Oppimateriaalit

Kurssin materiaalit jaetaan Classroom-alustalla kurssin alussa.

Opetusmenetelmät

Kontaktiopetus verkossa (Zoom)
Kontaktiopetus kampuksella
Vierailut (1-2) esitystiloihin
Itsenäiset tehtävät ja ryhmätyöt verkkoalustalla (Google Classroom)

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Työelämän asiantuntijaopettajien luentoja ja työpajoja, vierailuja työpaikoille.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Ei tenttiä. Tehtävien palautusajankohdat noudattavat opetussessioiden aikataulutusta. Kaikki tehtävät tulee olla palautettu viimeistään 8.5.2025.

Opintojakson osasuoritukset ovat voimassa vuoden opintojakson alkamisesta. Vastaavasti mahdollisten erikseen sovittavien rästitehtävien viimeinen palautuspäivämäärä on vuosi opintojakson alkamisesta.

Kansainvälisyys

Kansainvälisen asiantuntijan vierailijapuheenvuoro.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Sovittava toteutuksen opettajan kanssa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kontaktiopetussessiot ja vierailut 36h
Tehtävät ja työskentely Classroom-työtilassa 99 h
- Opetussesiokohtaiset tehtävät 34 h
- Päätehtävä 65 h

Sisällön jaksotus

Vierailijaluentojen aikataulu esitellään ensimmäisessä tapaamisessa.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakson suorittaminen edellyttää vähintään 80% läsnäoloa opetuksessa. Poissaolon korvaavasta menettelystä sovitaan vastuuopettajan kanssa. Opetuksen aikataulu löytyy Lukkarista. Opetuksen aikataulu löytyy Lukkarista. Kaikki opintojakson osuudet tulee olla hyväksytysti suoritettu.

Toteutuksen kontaktiopetussessioita tallennetaan esim. Microsoft Stream -palveluun kurssilaisten käytettäväksi Moodle- ja Google Classroom -alustojen kautta. Tallenteita säilytetään enimmillään 2 vuotta. Mikäli opiskelija ei halua osallistua tallennuksiin, on hänen otettava yhteyttä kurssin vastuuopettajaan.

Tietosuojaseloste
Kuvaus opintojaksolla tapahtuvasta henkilötietojen käsittelystä löytyy Metropolian julkisilla verkkosivuilla julkaistusta Metropolian opiskelija- ja opintotietorekisterin tietosuojaselosteesta: https://www.metropolia.fi/fi/metropoliasta/tietosuoja-ja-gdpr/tietosuojaselosteet/metropolian-opiskelija-ja-opintotietorekisteri. Opintojakson julkisuutta on osin rajoitettu (Ammattikorkeakoululaki 9 §).

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tuntee näyttämömekaanisten järjestelmien pääpiirteet ja mekaniikan ohjaustapoja. Hän tunnistaa ripustamiseen ja nostotöihin liittyviä riskejä ja osaa toteuttaa turvallisen ripustuksen tai nostotyön osana työryhmää. Opiskelija ymmärtää näyttämöteknisen työprosessin vaiheet ja hahmottaa näyttämötekniikan merkityksen esitystoiminnassa. Hän noudattaa alan turvallisuuskäytäntöjä työskentelyssään. Opiskelija osaa hakea näyttämötekniikkaan liittyvää tietoa ja soveltaa sitä ongelmanratkaisussa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija hahmottaa näyttämömekaanisten järjestelmien kokonaisuuden ja laitteet sekä mekaniikan ohjaustapoja. Hän tunnistaa ripustamiseen ja nostotöihin liittyviä riskejä ja osaa toteuttaa turvallisen ripustuksen tai nostotyön itsenäisesti. Opiskelija ymmärtää näyttämöteknisen työprosessin vaiheet ja hahmottaa näyttämötekniikan merkityksen esitystoiminnassa. Hän noudattaa alan turvallisuuskäytäntöjä työskentelyssään. Opiskelija osaa hakea itsenäisesti näyttämötekniikkaan liittyvää tietoa ja soveltaa sitä ongelmanratkaisussa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hahmottaa näyttämömekaanisten järjestelmien kokonaisuuden ja laitteet sekä mekaniikan ohjaustapoja. Hän osaa perustella näyttämöteknisiä ratkaisuja soveltaen alan tietoperustaa. Hän tunnistaa ripustamiseen ja nostotöihin liittyviä riskejä ja osaa toteuttaa turvallisen ripustuksen tai nostotyön itsenäisesti. Opiskelija ymmärtää näyttämöteknisen työprosessin vaiheet ja hahmottaa näyttämötekniikan merkityksen esitystoiminnassa. Opiskelija noudattaa alan turvallisuuskäytäntöjä omassa toiminnassaan ja edistää koko työryhmän turvallista työskentelyä. Opiskelija osaa itsenäisesti hakea ja jäsentää näyttämötekniikkaan liittyvää tietoa ja soveltaa sitä ongelmanratkaisussa.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija tuntee näyttämömekaanisten järjestelmien pääpiirteet ja mekaniikan ohjaustapoja. Hän tunnistaa ripustamiseen ja nostotöihin liittyviä riskejä ja osaa toteuttaa turvallisen ripustuksen tai nostotyön osana työryhmää. Opiskelija ymmärtää näyttämöteknisen työprosessin vaiheet ja hahmottaa näyttämötekniikan merkityksen esitystoiminnassa. Hän noudattaa alan turvallisuuskäytäntöjä työskentelyssään. Opiskelija osaa hakea näyttämötekniikkaan liittyvää tietoa ja soveltaa sitä ongelmanratkaisussa.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Itsenäinen päätehtävä 60 %
Opetussessiokohtaiset tehtävät 40%

Palauttamalla verkkotentin tai verkkototeutuksen tehtävät opiskelija vakuuttaa osaamisen osoittamisensa perustuvan itsenäiseen tekemiseen ja eettiseen toimintaan. Vilppi voi johtaa jopa vuoden määräaikaiseen erottamiseen ammattikorkeakoulusta. Ammattikorkeakoululaki 932/2014, 38 §. Verkkototeutuksen itsenäisen osaamisen varmistamiseksi opettaja voi harkintansa mukaan edellyttää osaamisen osoittamista valvotuissa olosuhteissa tai suullisella tentillä. Opettaja tiedottaa osaamisen näyttötavasta viimeistään opinnon alkaessa.

Lisätiedot

Opiskelija ja opinto-ohjaaja käyvät läpi muut suositeltavat opinnot HOPS-keskusteluissa.

Siirry alkuun