Siirry suoraan sisältöön

Terveyden edistäminen ja ravitsemus (5 op)

Toteutuksen tunnus: SX00FS08-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
05.05.2025 - 18.05.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
20.10.2025 - 19.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
(2019-2024) Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 30
Koulutus
Suun terveydenhuollon tutkinto-ohjelma
Opettajat
Ulla Marjosola
Merja Lahdenperä
Vastuuopettaja
Ulla Marjosola
Ryhmät
SXP25K2
Suun terveydenhuollon tutkinto-ohjelma, monimuoto
Opintojakso
SX00FS08

Toteutuksella on 6 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 11 t 0 min.

Aika Aihe Tila
Ma 20.10.2025 klo 12:00 - 13:00
(1 t 0 min)
Terveyden edistäminen ja ravitsemus SX00FS08-3002 Orientaatio ja ryhmiin hakeutuminen, zoom
Ti 28.10.2025 klo 08:30 - 11:00
(2 t 30 min)
Terveyden edistäminen ja ravitsemus SX00FS08-3002 Luento 1. Terveyden edistämisen perusteet, zoom
Ti 04.11.2025 klo 13:00 - 15:30
(2 t 30 min)
Terveyden edistäminen ja ravitsemus SX00FS08-3002 Ravitsemusluento, zoom
Ke 05.11.2025 klo 15:00 - 16:00
(1 t 0 min)
Terveyden edistäminen ja ravitsemus SX00FS08-3002 2. Luento, Väestön terveys ja hyvinvointi - terveyserot, zoom
To 20.11.2025 klo 14:00 - 15:00
(1 t 0 min)
Terveyden edistäminen ja ravitsemus SX00FS08-3002 Seminaarityön workshop, zoom (vapaaehtoinen)
Ma 01.12.2025 klo 08:30 - 11:30
(3 t 0 min)
Terveyden edistäminen ja ravitsemus SX00FS08-3002 SEMINAARIT, zoom (läsnäolovelvoite)
Muutokset varauksiin voivat olla mahdollisia.

Tavoitteet

Opiskelija osaa selittää terveyden edistämisen teoreettiset lähtökohdat ja eettiset periaatteet
Opiskelija osaa analysoida väestön terveyskäyttäytymistä ja siihen yhteydessä olevia tekijöitä
Opiskelija osaa käyttää näyttöön perustuvia, vaikuttavia terveyden edistämisen menetelmiä
Opiskelija ymmärtää yhteiskunnallisen päätöksenteon yhteyden ja kansallisten ja kansainvälisten suositusten merkityksen terveyden ja toimintakyvyn edistämisessä sekä sosiaalisen kestävyyden merkityksen
Opiskelija osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida terveyttä ja toimintakykyä edistävää toimintaa yksilö-, ryhmä- ja yhteisötasolla yhteistyössä eri asiantuntijoiden kanssa
Opiskelija osaa nimetä terveyskäyttäytymisen ja terveyspalvelujen seurantamenetelmiä

Opiskelija ymmärtää ravitsemussuositusten mukaisen ruokavalion ja neuvoa potilasta sen mukaisesti
Opiskelija ymmärtää ja osaa soveltaa ravitsemusneuvontaa ja -ohjausta kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa
Opiskelija osaa arvioida ruokatottumuksia ja ravitsemusta ruokapäiväkirjan avulla

Sisältö

Terveyden edistäminen 3 op
Terveyden edistämisen keskeiset käsitteet, tieteellinen perusta, aineistot ja materiaalit
Suomalaisen väestön terveyskäyttäytyminen ja sosiaalisen kestävyyden haasteet
Kansalliset ja kansainväliset terveyden edistämisen ohjelmat ja suositukset
Terveyden ja toimintakyvyn sekä terveystottumusten arviointi
Terveysohjauksen menetelmät ja varhainen puuttuminen
Terveystulosten ja vaikutusten seurantamenetelmiä

Ravitsemus 2 op
Ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio
Ravitsemustilan arviointi yleisellä tasolla
Sairauksiin liittyvät erityisruokavaliot osana kokonaishoitoa

Aika ja paikka

Syksy 2025

Oppimateriaalit

Päivittyvät Moodle -materiaalit

Suomen viralliset ravitsemussuositukset
https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ravitsemus--ja-ruokasuositukset/

Opetusmenetelmät

Aktivoivat luennot etäyhteydellä
Ohjatut tehtävät
Verkko-opetus

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

-

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Duodecim Oppiportin verkkotestit
Verkkotehtävät
Tiimityöt

Kansainvälisyys

Opintojaksolle voi osallistua kansainvälisiä opiskelijoita tai luennoitsijoita. Näistä tiedotetaan ennen kurssin alkua.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Harkinnan varainen AHOT

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

5 op = 135t
2,5 op opiskelu virtuaaliympäristössä
2 op itsenäinen-/tiimiopiskelu
0,5 osallistuminen luennoille

Sisällön jaksotus

1. Terveyden edistäminen, mitä se on?
2. Elintavat, ravitsemus ja oman terveyden kartoitus
3. Health Promotion & Health Literacy - Terveyden edistäminen teoriat ja mallit
4. Suomalaisten terveys ja taustatekijät
- elintapojen/ terveystottumusten puheeksi ottaminen ja elintapamuutoksessa tukeminen

Lisätietoja opiskelijoille

Opiskelija vahvistaa paikkansa opintojaksototeutuksella olemalla läsnä opetuksen alkaessa tai muutoin opettajan kanssa erikseen sovitulla tavalla, joka voi esimerkiksi olla ensimmäisen oppimistehtävän palautus. Jos opiskelija ei sairauden vuoksi pysty osallistumaan opetuksen alkuun, hän voi myös vahvistaa opiskelupaikkansa ilmoittamalla siitä opettajalle etukäteen.


Tekoälyä voi hyödyntää kirjallisten töiden ideoinnissa, mutta sitä ei tule käyttää korvaamaan itse tehtyä ajatus- ja kirjoitustyötä. Itse tuotetun tekstin kieliasun korjaaminen on sallittua, mutta kokonaisten tekstien kirjoituttaminen tekoälyllä ei ole sallittua. Mikäli hyödynnät tekoälyä, sen käyttö tulee kuvata läpinäkyvästi. Tekoälyn käytön ilmoittamatta jättäminen tulkitaan vilpiksi. Hyödyntäessäsi tekoälyä perehdythän Metropolian tekoälyn käytön ohjeistuksiin https://opiskelija.oma.metropolia.fi/delegate/desktop_web_content_attachment/attachment/9923680 ja otat vastuun ohjeistuksen mukaisesta toiminnasta.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

0-5
Arviointikriteerit, ks liite.
Osaamisen arvioinnissa käytetään arviointikriteerien tasoa aloittelija tai edistynyt.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osallistuminen lähiopetukseen / ETÄ- toteutukseen
Itsenäinen/tiimiopiskelu verkossa
Oma ruokapäiväkirja ja sen raportointi
Oppimistehtävät

Siirry alkuun