Siirry suoraan sisältöön

Preanalytiikan ja näytteenoton osaajaksi 1 (5 op)

Toteutuksen tunnus: SX00FR35-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

19.08.2024 - 30.09.2024

Ajoitus

21.10.2024 - 20.12.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kuntoutus ja tutkiminen

Toimipiste

Myllypurontie 1

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

5 - 70

Koulutus

  • Bioanalytiikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Suska Veltheim
  • Bioanalytiikka1 Virtuaali
  • Kaisa Rajakylä

Vastuuopettaja

Suska Veltheim

Ryhmät

  • SXJ24S1
    Bioanalytiikan tutkinto-ohjelma päivä

Tavoitteet

Opiskelija osaa toimia kliinisen laboratorioalan, ja terveydenhuollon arvojen ja ammattieettisten periaatteiden mukaisesti preanalytiikassa. Opiskelija osaa toimia asiakaslähtöisesti ja tunnistaa asiakaskokemuksen merkityksen laboratoriopalveluidentoiminnassa ja kehittämisessä. Opiskelija osaa nimetä laboratorion sisäiset ja ulkoiset asiakkaat. Ymmärtää potilaan/asiakkaan oikeudet ja tuntee potilaan asemaa ja tietosuojaa koskevan lainsäädännön.

Ymmärtää preanalyyttisten tekijöiden merkityksen laboratoriotutkimustuloksiin ja osaa ohjata asiakkaita näyttöön perustuvasti. Ymmärtää näyte- ja hoitosuositusten merkityksen osana laadukasta näytteenotto- ja laboratoriotoimintaa. Osaa ottaa, käsitellä, säilyttää ja lähettää laboratoriotutkimusnäytteitä laadukkaasti ja suorittaa perusterveydenhuollossa tehtäviä potilas- ja näytetutkimuksia. Osaa nimetä potilasturvallisuuteen ja hyvinvointiin liittyvät tekijät näytteenotossa ja potilastutkimuksissa sekä osaa toimia turvallisesti. Sisäistää aseptisen toiminnan merkityksen ja osaa toimia aseptisten ohjeiden mukaisesti. Osaa ottaa laadukkaan EKG-rekisteröinnin. Osaa nimetä EKG-rekisteröinnin virhelähteet ja tunnistaa EKG-käyrästä artefakteja sekä tietää, miten niitä voidaan poistaa. Tunnistaa normaalin EKG-käyrän ja tavallisimmat poikkeamat normaalista. Osaa ottaa laadukkaasti nenä-, nielu-, sieni- sekä gynekologisia näytteitä. Opiskelija tunnistaa ja soveltaa infektioiden torjuntaan ja aseptiikkaan liittyvät keskeiset toimintatavat ja edistää omalla toiminnallaan turvallista toimintaa työskentely-ympäristössään. Osaa käyttää laboratoriotietojärjestelmää tutkimuspyyntöjen tekemiseen. Osaa toimia kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti preanalytiikan ja näytteenoton näkökulmasta.

Sisältö

- Laboratoriotutkimusprosessi
- Sisäiset ja ulkoiset asiakkaat sekä asiakaslähtöisen palvelun periaatteet
- Asiakkaan ohjaaminen laboratoriotutkimuksiin
- Näyte- ja hoitosuositukset
- Työ- ja potilasturvallisuus
- Aseptiikka
- Preanalyyttiset tekijät
- Laboratoriotutkimusnimikkeistö
- Verinäytteiden ottaminen eri näytteenottotekniikoilla (Vakuumi, siipineula)
- Komplikaatiot ja verialtistustapaturma
- Näytteiden käsittely, säilyttäminen ja lähettäminen
- Veriviljely
- Gynekologinen näytteenotto
- Mikrobiologisten näytteiden näytteenotto (nenä-nielunnäytteet, sieninäytteenotto)
- EKG
- Viitearvot
- Kestävä kehitys preanalytiikan ja näytteenoton näkökulmasta
- Laboratoriotietojärjestelmä

Teoria: 2 op
Laboraatiot: 3 op

Aika ja paikka

Opintojakson tarkempi aikataulu lukujärjetyksessä.
Luento-opetus lukujärjestyksen mukaisesti Myllypuron kampuksella tai etänä.
Laboraatio-opetus/ryhmätyöt Myllypuron kampuksella.

Oppimateriaalit

Friman, Kuparinen, Lehto & Liikanen 2021. Laboratoriotutkimusten näytteenotto. Byrettikustannus. (myös E-kirjana)

Riski 2019. EKG-rekisteröinti. Byrettikustannus.

Muu opettajan osoittama materiaali opintojakson Moodle-työtilassa.
Opettajan laatimat tehtävät ja MATERIAALIT ovat Tekijänoikeuslain (404/61) mukaisia teoksia, joihin opettajalla on tekijänoikeus. Tehtäviä JA MATERIAALEJA ei saa käyttää muuten kuin omissa opinnoissaan. Niiden julkinen levittäminen on sallittua vain opettajan luvalla.

Opetusmenetelmät

Luento-opetus: Luentoja ei tallenneta. Opiskelijan tekemä luentojen tallentaminen opintojaksolla on kielletty. Taustalla EU:n yleinen tietosuoja-asetus, artiklat 12-14 (EU 2016/679). Opintojakso alkaa kaikille pakollisella orientaatioluennolla. Läsnäolo orientaatiossa varmistaa paikan opintojaksolla.

Itsenäinen opiskelu: yksilötehtävät/ryhmätyöt

Laboraatio-opetus/ryhmätyöt: Myllypuron kampuksella. Opiskelija valmistautuu laboraatio-opetukseen luentojen/ennakkotehtävien avulla, opettajan antaman ohjeistuksen mukaisesti.
Laboraatio-opetus on läsnäolovelvoitteista ja poissaolot korvataan opettajan kanssa sopimalla, pääsääntöisesti seuraavan toteutuksen yhteydessä. Laboraatio-opetusta ei voi korvata tehtävillä. Laboraatioissa noudatetaan Metropolian laboraatio-opetuksen periaatteita.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opintojakso tulee olla hyväksytysti suoritettu ennen Terveysalan laboratoriotyön harjoittelu 1 alkua.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Tentti lukujärjestyksen mukaisesti Myllypuron kampuksella. Tentin suorittaminen on pakollista, eikä sitä voi korvata muilla suorituksilla. Tentti arvioidaan asteikolla 0-5.
Opiskelijalla on kaksi mahdollista tentin uusintakertaa opettajan osoittamina ajankohtina Exam-tenttipalvelussa.
Opintojakson hyväksyttyä tenttisuoritusta voi yrittää korottaa yhden kerran, ensimmäisen uusintatenttikerran yhteydessä. Hylätyn tenttisuorituksen voi yrittää uusia kaksi kertaa.

Jos osoitettuun tentin uusintakertaan ei osallistu, menettää uusintakerran. Jos tentistä ei pääse läpi annetuilla uusintakerroilla, tulee opintojakso suorittaa kokonaisuudessaan uudelleen.

Kansainvälisyys

-

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei valinnaisia suoritustapoja.

AHOT-päätöstä haetaan tutor-opettajan kautta hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua. Mikäli opiskelijalla on AHOT-päätös opintojaksosta, tulee päätös toimittaa vastuuopettajalle kuukausi ennen opintojakson alkua.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

5 op = 135 tuntia opiskelijan työtä
Sisältäen luento-opetuksen, laboraatiot, ryhmätyöt, itsenäisen opiskelun, tentin.

Sisällön jaksotus

Tarkempi ohjeistus opintojakson sisällön jaksotuksesta annetaan orientaatioluennolla.

Lisätietoja opiskelijoille

HUOM! Huomioi opintojakson vaadittavat edeltävät opinnot. Opetusuunnitelman mukaiset edeltävät opinnot tulee olla suoritettuina kokonaisuudessaan hyväksytysti ennen opintojakson alkua. Mikäli edeltävistä opinnoista puuttuu suorituksia ilmoittautumisajan päättyessä, opiskelija ottaa yhteyttä opintojakson vastuuopettajaan ja sopii suorituksista. Mikäli edeltävä opintojakso tai sen osasuoritus on kesken, ilmoittautuminen on ehdollinen ja edellyttää, että opintojakso (tentit, tehtävät, laboraatiot) kokonaisuudessaan suoritetaan hyväksytysti. Opintojakson suoritus voi keskeytyä, jos edeltävistä opinnoista saa hylätyn.

Opintojaksolle ilmoittautuminen tulee tehdä ilmoittautumisaikana. Jälki-ilmoittautumisia ei huomioida.

Mikäli opiskelijalla on yksilöllisen tuen päätös, joka vaikuttaa opintojakson suorittamiseen, tulee opiskelijan olla yhteydessä opintojakson vastuuopettajaan heti ilmoittautumisajan päätyttyä.

"Palauttamalla verkkotentin tai verkkototeutuksen tehtävät opiskelija vakuuttaa osaamisen osoittamisensa perustuvan itsenäiseen tekemiseen ja eettiseen toimintaan. Vilppi voi johtaa jopa vuoden määräaikaiseen erottamiseen ammattikorkeakoulusta. Ammattikorkeakoululaki 932/2014, 38 §. Verkkototeutuksen itsenäisen osaamisen varmistamiseksi opettaja voi harkintansa mukaan edellyttää osaamisen osoittamista valvotuissa olosuhteissa tai suullisella tentillä."

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Arviointikehikko, ks liite.
Osaamisen arvioinnissa käytetään arviointikriteerien tasoa aloittelija.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentin arviointi: arvosanalla 0-5. Opintojakson kokonaisarvosana (0-5), muodostuu tenttiarvosanan perusteella.
Tehtävien arviointi: hyväksytty/täydennettävää/hylätty
Laboraatioiden arviointi: hyväksytty/hylätty. Hyväksytysti suoritetut laboraatiot vaativat läsnäolon kaikilla laboraatiotunneilla.
Opintojakson suoritusmerkinnän (kokonaisarvosana) edellytyksenä: hyväksysti suoritetut laboraatiot, hyväksytysti suoritetut tehtävät sekä hyväksytysti (arvosanalla 1-5) suoritettu tentti.

Mikäli toteutuksen suorituksia (tentti, tehtävät) ei ole tehty/palautettu 2. uusintatentin ajankohtaan mennessä, toteutus arvioidaan hylätyksi ja opiskelijan on ilmoittauduttava uudelle toteutukselle.

Esitietovaatimukset

Anatomia, fysiologia ja patofysiologia, Ammatilliset valmiudet laboratoriopalveluihin sosiaali- ja terveysalla