Siirry suoraan sisältöön

Fermentointitekniikka (5 op)

Toteutuksen tunnus: TX00FO53-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
01.05.2024 - 31.05.2024
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
19.08.2024 - 11.10.2024
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
(2019-2024) Puhtaat ja älykkäät ratkaisut
Toimipiste
Leiritie 1
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 40
Koulutus
Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma
Opettajat
Markus Räsänen
Ryhmät
BIO22
Bio- ja elintarviketekniikka
Opintojakso
TX00FO53

Toteutuksella on 19 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 59 t 0 min.

Aika Aihe Tila
Ke 21.08.2024 klo 12:00 - 14:00
(2 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3001
MMA103 Oppimistila
Ma 26.08.2024 klo 12:00 - 14:00
(2 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3001
MMA104 Oppimistila
Ke 28.08.2024 klo 12:00 - 14:00
(2 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3001
MMA103 Oppimistila
Ma 02.09.2024 klo 12:00 - 14:00
(2 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3001
MMA104 Oppimistila
Ke 04.09.2024 klo 12:00 - 14:00
(2 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3001
MMA103 Oppimistila
To 05.09.2024 klo 12:00 - 16:00
(4 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3001
MMA151 Bioprosessitekniikan laboratorio
MMA252 Mikrobiologian laboratorio 2
Ma 09.09.2024 klo 12:00 - 14:00
(2 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3001
MMA104 Oppimistila
To 12.09.2024 klo 08:00 - 12:00
(4 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3001
MMA151 Bioprosessitekniikan laboratorio
MMA252 Mikrobiologian laboratorio 2
Pe 13.09.2024 klo 08:00 - 16:00
(8 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3001
MMA151 Bioprosessitekniikan laboratorio
MMA252 Mikrobiologian laboratorio 2
Ma 16.09.2024 klo 12:00 - 14:00
(2 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3001
MMA104 Oppimistila
Ke 18.09.2024 klo 11:00 - 13:00
(2 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3001
MMA103 Oppimistila
To 19.09.2024 klo 08:00 - 12:00
(4 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3001
MMA151 Bioprosessitekniikan laboratorio
MMA252 Mikrobiologian laboratorio 2
Pe 20.09.2024 klo 08:00 - 16:00
(8 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3001
MMA151 Bioprosessitekniikan laboratorio
MMA252 Mikrobiologian laboratorio 2
Ma 23.09.2024 klo 12:00 - 14:00
(2 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3001
MMA119 Oppimistila
To 26.09.2024 klo 12:00 - 16:00
(4 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3001
MMA151 Bioprosessitekniikan laboratorio
MMA252 Mikrobiologian laboratorio 2
MMA247 Biokemian laboratorio
Ma 30.09.2024 klo 12:00 - 14:00
(2 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3001
MMA104 Oppimistila
Ke 02.10.2024 klo 12:00 - 14:00
(2 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3001
MMA151 Bioprosessitekniikan laboratorio
MMA252 Mikrobiologian laboratorio 2
MMA247 Biokemian laboratorio
Ma 07.10.2024 klo 12:00 - 15:00
(3 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3001 TENTTI
MMA104 Oppimistila
Ke 09.10.2024 klo 11:00 - 13:00
(2 t 0 min)
Fermentointitekniikka TX00FO53-3001 EXCU
Muutokset varauksiin voivat olla mahdollisia.

Tavoitteet

Opiskelijalla on käsitys fermentointitekniikan yleisestä merkityksestä ja sen osuudesta bioteknisissä prosesseissa.

Opiskelija tunnistaa fermentorin osat, tuntee aseptiset ratkaisut ja ymmärtää fermentointeihin vaikuttavia ja niitä rajoittavia tekijöitä.

Opiskelija osaa verrata erilaisia fermentoreita ja fermentointitapoja keskenään ja ymmärtää mittausten ja säädön merkityksen.

Opiskelija tunnistaa laboratoriofermentoreihin liittyviä erityispiirteitä ja ymmärtää mittakaavan vaikutuksen fermentointeihin ja erilaisiin teknisiin ratkaisuihin (laboratorio vs. teollinen mittakaava).

Opiskelija osaa käyttää yleisimpiä fermentointiin liittyviä matemaattisia kaavoja.

Opiskelija tuntee ympäristöbiotekniikan keskeisimpiä prosesseja ja on tietoinen ympäristöbiotekniikan merkityksestä modernille yhteiskunnalle ja kestävälle kehitykselle.

Sisältö

1. Fermentointitekniikka ja sen merkitys
2. Fermentorit laitteena
3. Erilaiset fermentorit ja fermentointitavat
4. Laboratoriofermentorit
5. Fermentointiin liittyvä laskenta ja parametrit
6. Biotekniikan ympäristösovellukset

Aika ja paikka

Leiritie 1, Myyrmäen kampus, 1. periodi

Oppimateriaalit

Luennot
Laskuharjoitukset
Laboratoriotyöohjeet
Kirja: Bioprosessitekniikka, Aittomäki et al. 2002

Opetusmenetelmät

Luennot
Laskuharjoitukset
Laboratoriotyöt
Laboratoriotyöraportti
Ryhmätyöskentely
Tentti
Mahdollinen ekskursio fermentointialan yritykseen

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

7.10. klo 12-14, MMA104
Uusintamahdollisuudesta tiedotetaan lokakuussa 1. tentin jälkeen.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Luennot lukujärjestyksen mukaan, joista kaksi on laskuharjoituksia
Laboratoriotyöt ryhmissä lukujärjestyksen mukaan (3 x 4h + 1 x 8h = 20h per ryhmä)
Laboratoriotyöraportin tekeminen ryhmissä
Tenttiin valmistautuminen

Sisällön jaksotus

Lukujärjestys
Kurssisuunnitelma, joka julkaistaan KICK OFF-tilaisuudessa

Lisätietoja opiskelijoille

Kurssin KICK OFF -tilaisuus (aloitus ja kurssi-info) KE 21.8. klo 12-14, MMA103.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

• Kohtuullinen ymmärrys fermentoinnin merkityksestä biotekniikassa.
• Perustason tietämys fermentorin osista, aseptisista ratkaisuista ja rajoittavista tekijöistä.
• Tyydyttävä kyky vertailla erilaisia fermentoreita ja ymmärtää mittauksen ja säädön roolia.
• Kohtuullinen taito tunnistaa laboratoriofermentorien erityispiirteitä ja ymmärtää mittakaavan vaikutus.
• Perustason taito käyttää fermentointiin liittyviä matemaattisia kaavoja.
• Kohtuullinen tietämys ympäristöbiotekniikasta.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

• Hyvä ymmärrys fermentoinnin merkityksestä biotekniikassa.
• Opiskelija tuntee hyvin fermentorin eri osat, aseptiset ratkaisut ja rajoittavia tekijöitä.
• Hyvä ymmärrys erilaisista fermentoreista ja mittauksen roolista.
• Tietää hyvin laboratoriofermentorien erityispiirteitä ja ymmärtää mittakaavan vaikutuksen.
• Osaa hyvin käyttää fermentointiin liittyviä matemaattisia kaavoja.
• Hyvä tietämys ympäristöbiotekniikasta ja sen yhteydestä moderniin yhteiskuntaan ja kestävään kehitykseen.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

• Erinomainen ymmärrys fermentoinnin merkityksestä biotekniikassa.
• Kiitettävä fermentorin eri osien osien tuntemus ja tietämys aseptisista ratkaisuista ja rajoittavista tekijöistä.
• Kiitettävästi tietää erilaisia fermentoreita ja niiden toiminnan sekä ymmärtää mittauksen merkityksen.
• Tietää laboratoriofermentorien erityispiirteitä ja ymmärtää mittakaavan vaikutuksen,
• Kiitettävästi käyttää fermentointiin liittyviä matemaattisia kaavoja.
• Kiitettävä tietämys ympäristöbiotekniikasta ja sen vaikutuksesta yhteiskuntaan ja kestävään kehitykseen.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

-

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

-Laboratoriotöihin osallistuminen pakollista. Poissaolon voi korvata toisessa labraryhmässä. Pakottavasta syystä 1 poissaolo sallittu, mutta poissaolosta tulee -10p (4h kerta) tai -20p (8h kerta) kurssin kokonaispisteisiin (ei korvaavia tehtäviä).
-Tentti, 0-60p
-Laboratoriotyöraportti, 0-40p
Yht. 100p
Kurssipalaute, max 5p lisää

Jos yli 80 % täyttää kurssipalautteen (DL 10.10. mennessä), niin kaikki opiskelijat saavat 5p lisää kurssin kokonaispisteisiin
Jos yli 70 % täyttää, saa 3p lisää
Jos yli 60 % täyttää, saa 1p lisää

Kurssin läpipääsyraja on 40p. Arvosanarajat ilmoitetaan myöhemmin.

Esitietovaatimukset

Johdantoprojekti ja ammatillinen viestintä
Mikrobien maailma
Teollinen mikrobiologia ja tuotantohygienia

Siirry alkuun