Siirry suoraan sisältöön

Fermentointitekniikka (5 op)

Toteutuksen tunnus: TX00FO53-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.05.2024 - 31.05.2024

Ajoitus

19.08.2024 - 11.10.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Puhtaat ja älykkäät ratkaisut

Toimipiste

Leiritie 1

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 40

Koulutus

  • Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Markus Räsänen

Ryhmät

  • BIO22
    Bio- ja elintarviketekniikka

Tavoitteet

Opiskelijalla on käsitys fermentointitekniikan yleisestä merkityksestä ja sen osuudesta bioteknisissä prosesseissa.

Opiskelija tunnistaa fermentorin osat, tuntee aseptiset ratkaisut ja ymmärtää fermentointeihin vaikuttavia ja niitä rajoittavia tekijöitä.

Opiskelija osaa verrata erilaisia fermentoreita ja fermentointitapoja keskenään ja ymmärtää mittausten ja säädön merkityksen.

Opiskelija tunnistaa laboratoriofermentoreihin liittyviä erityispiirteitä ja ymmärtää mittakaavan vaikutuksen fermentointeihin ja erilaisiin teknisiin ratkaisuihin (laboratorio vs. teollinen mittakaava).

Opiskelija osaa käyttää yleisimpiä fermentointiin liittyviä matemaattisia kaavoja.

Opiskelija tuntee ympäristöbiotekniikan keskeisimpiä prosesseja ja on tietoinen ympäristöbiotekniikan merkityksestä modernille yhteiskunnalle ja kestävälle kehitykselle.

Sisältö

1. Fermentointitekniikka ja sen merkitys
2. Fermentorit laitteena
3. Erilaiset fermentorit ja fermentointitavat
4. Laboratoriofermentorit
5. Fermentointiin liittyvä laskenta ja parametrit
6. Biotekniikan ympäristösovellukset

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

• Kohtuullinen ymmärrys fermentoinnin merkityksestä biotekniikassa.
• Perustason tietämys fermentorin osista, aseptisista ratkaisuista ja rajoittavista tekijöistä.
• Tyydyttävä kyky vertailla erilaisia fermentoreita ja ymmärtää mittauksen ja säädön roolia.
• Kohtuullinen taito tunnistaa laboratoriofermentorien erityispiirteitä ja ymmärtää mittakaavan vaikutus.
• Perustason taito käyttää fermentointiin liittyviä matemaattisia kaavoja.
• Kohtuullinen tietämys ympäristöbiotekniikasta.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

• Hyvä ymmärrys fermentoinnin merkityksestä biotekniikassa.
• Opiskelija tuntee hyvin fermentorin eri osat, aseptiset ratkaisut ja rajoittavia tekijöitä.
• Hyvä ymmärrys erilaisista fermentoreista ja mittauksen roolista.
• Tietää hyvin laboratoriofermentorien erityispiirteitä ja ymmärtää mittakaavan vaikutuksen.
• Osaa hyvin käyttää fermentointiin liittyviä matemaattisia kaavoja.
• Hyvä tietämys ympäristöbiotekniikasta ja sen yhteydestä moderniin yhteiskuntaan ja kestävään kehitykseen.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

• Erinomainen ymmärrys fermentoinnin merkityksestä biotekniikassa.
• Kiitettävä fermentorin eri osien osien tuntemus ja tietämys aseptisista ratkaisuista ja rajoittavista tekijöistä.
• Kiitettävästi tietää erilaisia fermentoreita ja niiden toiminnan sekä ymmärtää mittauksen merkityksen.
• Tietää laboratoriofermentorien erityispiirteitä ja ymmärtää mittakaavan vaikutuksen,
• Kiitettävästi käyttää fermentointiin liittyviä matemaattisia kaavoja.
• Kiitettävä tietämys ympäristöbiotekniikasta ja sen vaikutuksesta yhteiskuntaan ja kestävään kehitykseen.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

-

Esitietovaatimukset

Johdantoprojekti ja ammatillinen viestintä
Mikrobien maailma
Teollinen mikrobiologia ja tuotantohygienia