Siirry suoraan sisältöön

Elintarvikkeet ja ravitsemus (5 op)

Toteutuksen tunnus: TX00EX29-3004

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
01.05.2024 - 31.05.2024
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
19.08.2024 - 11.10.2024
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
(2019-2024) Puhtaat ja älykkäät ratkaisut
Toimipiste
Leiritie 1
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 80
Koulutus
Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma
Opettajat
Markus Räsänen
Pia-Tuulia Laine
Ryhmät
TXM23S1B
Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma päivä
TXM23S1A
Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma päivä
Opintojakso
TX00EX29

Toteutuksella on 20 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 54 t 45 min.

Aika Aihe Tila
Ti 20.08.2024 klo 12:00 - 14:00
(2 t 0 min)
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3004
MMB101 Auditorio 1 krs.
Ke 21.08.2024 klo 13:00 - 16:00
(3 t 0 min)
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3004
MMB101 Auditorio 1 krs.
Ti 27.08.2024 klo 12:00 - 14:00
(2 t 0 min)
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3004
MMB101 Auditorio 1 krs.
To 29.08.2024 klo 12:00 - 15:00
(3 t 0 min)
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3004
MMB235 Fysiikan Demolaboratorio
Pe 30.08.2024 klo 08:00 - 12:00
(4 t 0 min)
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3004
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
MMA142 Fysikaalisen kemian laboratorio
MMA145 Epäorgaanisen kemian laboratorio
Pe 30.08.2024 klo 12:00 - 16:00
(4 t 0 min)
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3004
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
MMA142 Fysikaalisen kemian laboratorio
Ti 03.09.2024 klo 12:00 - 14:00
(2 t 0 min)
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3004
MMB101 Auditorio 1 krs.
To 05.09.2024 klo 12:15 - 15:00
(2 t 45 min)
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3004
Tunnit peruttu_kts OMA-tiedotus
Pe 06.09.2024 klo 08:00 - 12:00
(4 t 0 min)
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3004
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
MMA142 Fysikaalisen kemian laboratorio
MMA145 Epäorgaanisen kemian laboratorio
Pe 06.09.2024 klo 12:00 - 16:00
(4 t 0 min)
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3004
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
MMA142 Fysikaalisen kemian laboratorio
MMA145 Epäorgaanisen kemian laboratorio
Ti 10.09.2024 klo 12:00 - 14:00
(2 t 0 min)
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3004
MMB101 Auditorio 1 krs.
Pe 13.09.2024 klo 09:00 - 12:00
(3 t 0 min)
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3004
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
Pe 13.09.2024 klo 12:00 - 15:00
(3 t 0 min)
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3004
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
Ti 17.09.2024 klo 12:00 - 14:00
(2 t 0 min)
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3004
MMB101 Auditorio 1 krs.
Pe 20.09.2024 klo 09:00 - 12:00
(3 t 0 min)
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3004
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
Pe 20.09.2024 klo 12:00 - 15:00
(3 t 0 min)
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3004
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
Ma 30.09.2024 klo 14:00 - 16:00
(2 t 0 min)
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3004 SEMINAARI
MMB101 Auditorio 1 krs.
Ke 02.10.2024 klo 08:00 - 10:00
(2 t 0 min)
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3004 SEMINAARI
MMB101 Auditorio 1 krs.
Ti 08.10.2024 klo 12:00 - 14:00
(2 t 0 min)
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3004 TENTTI
MMB101 Auditorio 1 krs.
To 07.11.2024 klo 14:00 - 16:00
(2 t 0 min)
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3004 UUSINTATENTTI
MMB101 Auditorio 1 krs.
Muutokset varauksiin voivat olla mahdollisia.

Tavoitteet

Opiskelija osaa nimetä mistä aineista ruoka koostuu (Vesi, hiilihydraatit, rasvat ja proteiinit, kivennäisaineet ja vitamiinit)
Opiskelija osaa kertoa, mitä kestävä ravitsemus ja ravitsemussuositukset ovat.
Opiskelija osaa nimetä yleisempiä erityisruokavaliota.
Opiskelija osaa tuottaa ravintosisältömerkinnät pakkauksiin ja osaa hakea tietoa elintarvikelainsäädännöstä.
Opiskelija osaa kertoa, mitä GMO-elintarvikkeet ovat ja miten niiden myyntiä valvotaan.
Opiskelija osaa ruuansulatuksen pääpiirteet aineenvaihdunnan ja energiatuoton näkökulmasta.

Sisältö

Kestävä ravitsemus.
Hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinien rakenteet ja toiminta soluissa ja ruoan ravintoaineina. Vesi elintarvikkeissa.
Tärkeimmät metaboliareitit ruuansulatuksen näkökulmasta.
Ravitsemussuositukset. Erityisruokavaliot.
Ravintosisältö ja pakkausmerkinnät.
GM-elintarvikkeet ja niiden valvonta.

Aika ja paikka

Leiritie 1, Myyrmäen kampus, 1. periodi

Oppimateriaalit

Luennot
Laboratoriotyöohjeet
Seminaariesitykset
Kirjoja:
Duodecim, Ravitsemustiede, 8. painos 2021
WSOYPro, Ihmisen Ravitsemus, 10. painos 2010
Opetushallitus, Biogeeni – Ammatillista biokemiaa ja geenitekniikkaa, 2012
SanomaPro, Ravitsemustaito, Fågelholm et al.

Opetusmenetelmät

Luennot
Laboratoriotyöt
Ryhmätyöskentely
Ryhmätyöseminaari, osallistuminen ja esittäminen
Tentti

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

8.10. klo 12-14, MMB101
Uusintamahdollisuudesta tiedotetaan lokakuussa 1. tentin jälkeen.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Luennot lukujärjestyksen mukaan
Laboratoriotyöt ryhmissä lukujärjestyksen mukaan (2 x 4h per ryhmä)
Labratöiden tulosraportin tekeminen
Seminaariesityksen tekeminen ryhmissä
Tenttiin valmistautuminen

Sisällön jaksotus

Lukujärjestys
Kurssisuunnitelma, joka julkaistaan KICK OFF-tilaisuudessa

Lisätietoja opiskelijoille

Kurssin KICK OFF -tilaisuus (aloitus ja kurssi-info) TI 20.8. klo 12-14, MMB101.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa
- osoittaa perehtyneisyyden alan käsitteisiin ja tietoperustaan
- käyttää oikein yksittäisiä alan käsitteitä
- erottaa arkitiedon tutkituista tiedoista
- toimia yksittäisissä ammatillisissa tilanteissa ohjeistuksen mukaisesti

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa
- osoittaa perehtyneisyyden ydinainekseen
- arvioida ja rajata tiedon tarpeen
- toimia hyvin ammattialan tyypillisissä tehtävissä ja tilanteissa

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti ja asiasisältöä halliten
- arvioida ja käyttää erilaisia tietolähteitä
- soveltaa tietoperustaa ammatillisissa tehtävissä
- toimia ammatillisessa tilanteessa itsenäisesti ja vastuullisesti

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija osaa
- osoittaa perehtyneisyyden alan käsitteisiin ja tietoperustaan
- käyttää oikein yksittäisiä alan käsitteitä
- erottaa arkitiedon tutkituista tiedoista
- toimia yksittäisissä ammatillisissa tilanteissa ohjeistuksen mukaisesti

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

-Laboratoriotöihin osallistuminen pakollista. Poissaolon voi korvata muissa labraryhmissä. Pakottavasta syystä 1 poissaolo sallittu, mutta poissaolosta tulee -10p kurssin kokonaispisteisiin (ei korvaavia tehtäviä).
-Labratöiden tulosraportti, 0-10 p
-Tentti, 0-60p
-Ryhmätehtävä/seminaariesitys, 0-20p
-Osallistuminen seminaareihin, 0-10p
Yht. 100p
Kurssipalaute, max 5p lisää

Jos yli 80 % täyttää kurssipalautteen (DL 10.10. mennessä), niin kaikki opiskelijat saavat 5p lisää kurssin kokonaispisteisiin
Jos yli 70 % täyttää, saa 3p lisää
Jos yli 60 % täyttää, saa 1p lisää

Kurssin läpipääsyraja on 40p. Arvosanarajat ilmoitetaan myöhemmin.

Lisätiedot

Sisältää laboratoriotyöskentelyä.

Siirry alkuun