Siirry suoraan sisältöön

Kuvaus- ja mallintamismenetelmät (5 op)

Toteutuksen tunnus: TX00EY25-3005

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

06.05.2024 - 18.08.2024

Ajoitus

19.08.2024 - 15.12.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

ICT ja tuotantotalous

Toimipiste

Myllypurontie 1

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 35

Koulutus

  • Tieto- ja viestintätekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Matti Valovirta

Ryhmät

  • TVT23K-O
    Ohjelmistotuotanto

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa mallintaa ja kuvata ohjelmistojen rakenteita ja niihin liittyviä toiminnallisuuksia yleisesti käytössä olevilla kuvaus- ja mallintamismenetelmillä sekä -välineillä. Hän osaa mallintaa tiedon rakenteet ja riippuvuudet sekä suunnitella relaatiotietokannan datalähtöisesti.

Sisältö

- Ohjelmien rakenteiden mallintaminen ja kuvaaminen
- Ohjelmien toiminnallisuuden mallintaminen ja kuvaaminen
- Tiedon mallintaminen ja kuvaaminen (ER-malli)
- Tietokantarakenteen viimeistely ja normalisointi.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa selittää mallinnuksen perustavoitteet ja käyttötarpeet. Osaa luokitella tärkeimmät kaaviotekniikat käyttötarkoituksen mukaan. Osaa selittää ja antaa esimerkin rakenteellisesta ja toiminnallisesta mallista sekä ER-mallista. Osaa käyttää CASE-työkalua yksittäisten kaavioiden tuottamiseksi.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija pystyy kuvailemaan erilaisten mallien käyttötarpeet ja -kohteet ohjelmiston elinkaaren eri vaiheissa. Osaa hyödyntää käyttötapauskaavioita ja tilannekuvauksia järjestelmän vaatimusten selvittämisessä. Pystyy kuvaamaan luokka-, sekvenssi- ja tila- ja ER-kaavioiden avulla yksittäisiä suunnitteluratkaisuja.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa valita sopivan mallinnustavan ongelmakentän ja tehtävän mukaan. Pystyy valitsemaan sopivat mallinnusmenetelmät erityyppisiin ongelmiin. Osaa hyödyntää mallintamista ja kuvaustekniikoita ohjelmistoprojektin kaikissa vaiheissa. Osaa laatia järjestelmästä kattavan joukon malleja, jotka kuvaavat järjestelmän toimintaa ja rakennetta eri abstraktiotasoilla ja eri näkökulmista.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija osaa selittää mallinnuksen perustavoitteet ja käyttötarpeet. Osaa luokitella tärkeimmät kaaviotekniikat käyttötarkoituksen mukaan. Osaa selittää ja antaa esimerkin rakenteellisesta, toiminnallisesta ja ER-mallista. Osaa käyttää CASE-työkalua yksittäisten kaavioiden tuottamiseksi.

Esitietovaatimukset

Oliosovellukset ja tietokannat