Siirry suoraan sisältöön

Matematiikka ja fysiikka 2 (5 op)

Toteutuksen tunnus: TX00FF60-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

27.11.2023 - 09.01.2024

Ajoitus

15.01.2024 - 19.05.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kiinteistö- ja rakennusala

Toimipiste

Myllypurontie 1

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Rakennusalan työnjohdon tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Kalle Kauraala
  • Riikka Nurmiainen

Ryhmät

  • TXI23S2A
    Rakennusalan työnjohdon tutkinto-ohjelma monimuoto, LVI-tekniikan suuntautuminen

Tavoitteet

Opiskelija osaa logaritmin käsitteen ja osaa ratkaista eksponentti- ja logaritmiyhtälöitä. Opiskelija osaa havainnollistaa ja tulkita tilastoaineistoa. Opiskelija hallitsee prosenttilaskennan ja osaa talousmatematiikan peruslaskuja.

Opiskelija osaa selittää energian käsitteen ja määritellä työn, liike-energian, potentiaalienergian, tehon ja hyötysuhteen. Opiskelija osaa esittää energian säilymislain ja mekaniikan energiaperiaatteen sekä mallintaa energian konversiota ja siirtymistä. Opiskelija osaa määritellä tiheyden ja paineen ja kuvailla paineen jakautumista nesteessä ja kaasussa. Opiskelija osaa esittää Arkhimedeen lain ja soveltaa sitä. Opiskelija osaa käyttää tavallisimpia lämpötila-asteikkoja. Opiskelija osaa esittää lämpölaajenemislait ja soveltaa niitä. Opiskelija osaa mallintaa lämmön varaamista ja olomuodon muutoksia.

Sisältö

Logaritmin käsite, logaritmi- ja eksponenttifunktio ja näihin liittyvät yhtälöt
Tilastolliset peruskäsitteet: mitta-asteikko, tunnusluvut, diagrammit
Prosenttilaskenta
Talousmatematiikka: ALV-laskut, yksinkertainen korko ja koronkorko, diskonttaus, indeksilaskenta

Energia, työ, teho ja hyötysuhde
Tiheys ja paine
Paine nesteessä ja kaasussa, Arkhimedeen laki
Lämpötila-asteikot
Lämpölaajeneminen
Lämpökapasiteetti
Olomuodon muutokset

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tunnistaa opintojaksoon kuuluvat matemaattiset peruskäsitteet ja -menetelmät ja osaa ratkaista näihin liittyviä yksinkertaisia tehtäviä. Opiskelija osaa kuvailla keskeisimmät opintojaksolla käsitellyt fysikaaliset suureet ja periaatteet ja soveltaa tietojaan yksinkertaisissa käytännön tilanteissa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa soveltaa opintojaksoon kuuluvia matemaattisia peruskäsitteitä ja -menetelmiä yksinkertaisiin luonnontieteiden ja tekniikan ongelmiin. Opiskelija osaa esittää täsmällisesti opintojaksolla käsitellyt fysikaaliset suureet ja periaatteet ja soveltaa tietojaan käytännössä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa soveltaa opintojaksoon kuuluvia matemaattisia peruskäsitteitä ja -menetelmiä vaikeampiin ongelmiin. Opiskelija osaa esittää täsmällisesti opintojaksolla käsitellyt fysikaaliset suureet ja periaatteet ja soveltaa tietojaan vaativissa käytännön tilanteissa.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija tunnistaa opintojaksoon kuuluvat matemaattiset peruskäsitteet ja -menetelmät ja osaa ratkaista näihin liittyviä yksinkertaisia tehtäviä. Opiskelija osaa kuvailla keskeisimmät opintojaksolla käsitellyt fysikaaliset suureet ja periaatteet ja soveltaa tietojaan yksinkertaisissa käytännön tilanteissa.

Esitietovaatimukset

Matematiikka ja fysiikka 1 tai vastaavat tiedot.