Siirry suoraan sisältöön

Kiinteistöjen sähkötekniikan perusteet (5 op)

Toteutuksen tunnus: TX00FF43-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

06.05.2024 - 26.08.2024

Ajoitus

26.08.2024 - 15.12.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kiinteistö- ja rakennusala

Toimipiste

Myllypurontie 1

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Talotekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Jarno Nurmio

Ryhmät

  • TXF23S1A
    Talotekniikan ryhmä A
  • TXF23S1B
    Talotekniikan ryhmä B
  • TXF23S1
    Talotekniikan tutkinto-ohjelma päivä

Tavoitteet

Opiskelija tietää sähkötekniikan tärkeimmät käsitteet, sähkölaitteiden turvallisen rakenteen ja suojauksen periaatteet, ammattihenkilöä edellyttävien suoritusten rajat, sähköpätevyydet, sekä asuintiloissa käytettävät sähkötekniset laitteet ja niiden piirrosmerkit ja toiminnallisen kytkeytymisen periaatteet. Opiskelija tuntee kiinteistön sähkönjakeluverkon rakenteen, kaapeleiden sekä sulakkeiden mitoituksen ja ryhmittelyn perusteet. Opiskelija osaa asuintilojen sähköteknisen varustelun ja 230V laitteiden toiminnallisen kytkeytymisen piirrosmerkeillä esittämisen periaatteet. Opiskelija osaa opastettuna laatia asuinrakennuksen kaapeloidun ja ryhmitellyn sähköasennusten sijoituspiirustuksen.

Sisältö

Sähkölaitteiden turvallisen rakenteen ja suojauksen periaatteet. Sähkösuunnittelun ja sähköasennusten pätevyysvaatimukset. Sähköpiirrosmerkit. Kiinteistön sähkönjakeluverkon rakenne. Sähkösuunnitelman ja sähköpiirustusten tietosisällöt. Asuintilojen sähkö- ja tietotekninen varustelu. Valaistuksen ohjaus ja säätö
Kiinteistön sähköasennusten kaapeleiden ja sulakkeiden mitoituksen perusteet. Kiinteistön sähköasennusten kaapeloinnin ja ryhmittelyn perusteet. LVI-laitteiden sähköistys ja suunnitelmien yhteensovitus

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tunnistaa kiinteistöjen sähkötekniikkaan liittyvät peruskäsitteet ja -lait sekä osaa ratkaista niihin liittyviä yksinkertaisia tehtäviä. Opiskelijalla on tieto mitä sähkötöitä maallikko saa tehdä. Opiskeilja tuntee asuinrakennuksen sähköasennusten piirrosmerkit ja osaa niiden avulla opastettuna laatia yksinkertaisimpien sähköasennusten piirustuksia.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa selostaa asuinrakennuksen sähköjärjestelmien toimintaperiaatteet. Hän osaa listata sähköjärjestelmien pääkomponentit ja selostaa niiden toimintaperiaatteet. Opiskelija osaa kuvata sähkösuunnittelun ja -asennusten pätevyysvaatimukset ja tietää ammattihenkilöä vaativien suoritusten rajat. Opiskelija osaa autettuna laatia asuinrakennuksen kaapeloidun ja ryhmitellyn sähköasennusten sijoituspiirustuksen.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa edellisten osaamisvaatimusten lisäksi perustella kattavasti edellä kuvattuun sisältöön liittyvät ratkaisunsa sekä kehittää ratkaisumallejaan.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija osaa soveltaa ohjatusti edellä kuvattuja, opiskeltuja asioita.