Siirry suoraan sisältöön

Pientalon LVI-järjestelmien suunnittelu ja mallintaminen (5 op)

Toteutuksen tunnus: TX00FF39-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

27.11.2023 - 09.01.2024

Ajoitus

15.01.2024 - 31.05.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Kiinteistö- ja rakennusala

Toimipiste

Myllypurontie 1

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Talotekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Markku Leino
  • Timo Värinen
  • Pasi Partonen
  • Aki Valkeapää
  • Rauno Holopainen

Ryhmät

  • TXF23S1A
    Talotekniikan ryhmä A
  • TXF23S1B
    Talotekniikan ryhmä B
  • TXF23S1
    Talotekniikan tutkinto-ohjelma päivä

Tavoitteet

Opiskelija osaa huomioida sisäilmastotavoitteet sekä energiatehokkuuden ja ilmastonmuutoksen merkityksen pientalon LVI- laitteiden ja järjestelmien valinnoissa, selittää pientalon LVI-järjestelmien suunnittelua ja asentamista koskevat asetukset ja ohjeet sekä lukea pientalon pääpiirustuksia ja laatia tasokuviin LVI-piirustukset käsin ja mallintaa ne CAD-ohjelmalla.

Sisältö

Sisäilmasto ja ilmavirrat. Energiatehokkuusvaatimusten ja ilmastonmuutoksen huomioiminen pientalon LVI- järjestelmien suunnittelua ohjaavana taustatekijänä. Pientalon LVI-suunnittelua ohjaavat asetukset ja ohjeet ja suunnitelmissa esitettävät asiat. Pientalotyömaan LVI-asennusten valvonta ja tarkastukset. Yleiset pää- ja LVI-piirustusten piirrosmerkit. Pientalon lämmityslaitteiden, vesi- ja viemärilaitteistojen ja ilmanvaihdon tasopiirustusten laatiminen käsin ja mallintaen CAD ohjelmalla.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa määrittää pientalon huonekohtaiset ilmavirrat ja luetella energiatehokkuuteen ja ilmastonmuutokseen vaikuttavia tekijöitä, joihin LVI- laitteiden ja järjestelmien valinnoissa voidaan vaikuttaa. Opiskelija osaa kertoa vähintään kolme pientalon LVI-järjestelmien suunnittelua ja asentamista koskevaa asetusta. Opiskelija tunnistaa yleisiä piirustusmerkkejä pääpiirustuksista. Opiskelija osaa laatia tasokuviin LVI-piirustukset käsin ja mallintaa ne CAD-ohjelmalla ohjatusti.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa määrittää pientalon huonekohtaiset ilmavirrat ja luetella energiatehokkuuteen ja ilmastonmuutokseen vaikuttavia tekijöitä, joihin LVI- laitteiden ja järjestelmien valinnoissa voidaan vaikuttaa. Opiskelija osaa kertoa pientalon LVI-järjestelmien suunnittelua tai asentamista koskevat keskeiset asetukset ja ohjeet. Opiskelija tunnistaa yleiset piirustusmerkit pääpiirustuksista. Opiskelija osaa laatia tasokuviin LVI-piirustukset käsin ja mallintaa ne CAD-ohjelmalla lähes itsenäisesti.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa määrittää pientalon huonekohtaiset ilmavirrat ja luetella energiatehokkuuteen ja ilmastonmuutokseen vaikuttavia tekijöitä, joihin LVI- laitteiden ja järjestelmien valinnoissa voidaan vaikuttaa. Opiskelija osaa kertoa pientalon LVI-järjestelmien suunnittelua ja asentamista koskevat keskeiset asetukset ja ohjeet. Opiskelija tunnistaa yleiset piirustusmerkit pääpiirustuksista. Opiskelija osaa laatia tasokuviin laadukkaat LVI-piirustukset käsin ja mallintaa ne CAD-ohjelmalla itsenäisesti.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija osaa määrittää pientalon huonekohtaiset ilmavirrat ja luetella energiatehokkuuteen ja ilmastonmuutokseen vaikuttavia tekijöitä, joihin LVI- laitteiden ja järjestelmien valinnoissa voidaan vaikuttaa. Opiskelija osaa kertoa vähintään kolme pientalon LVI-järjestelmien suunnittelua tai asentamista koskevaa asetusta. Opiskelija tunnistaa yleisiä piirustusmerkkejä pääpiirustuksista. Opiskelija osaa laatia tasokuviin LVI-piirustukset käsin ja mallintaa ne CAD-ohjelmalla ohjatusti.

Esitietovaatimukset

Seuraavien opintojaksojen sisältöjen mukainen osaaminen:

LVI-tekniikan perusteet