Siirry suoraan sisältöön

Sosiaalialan eettinen perusta, vaikuttaminen ja työn haasteet (10 op)

Toteutuksen tunnus: SX00EP05-3011

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

27.11.2023 - 10.12.2023

Ajoitus

08.01.2024 - 26.05.2024

Opintopistemäärä

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Hyvinvointi

Toimipiste

Myllypurontie 1

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Sosiaalialan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Jyrki Konkka
  • Elina Savolainen
  • Anna Rinnemaa

Ryhmät

  • SXH23K1
    Sosiaalialan tutkinto-ohjelma päivä

Tavoitteet

Opiskelija ymmärtää arvojen ja eettisen perustan merkityksen sosiaalialan työssä ja osaa soveltaa eettisiä käsitteitä ja periaatteita ammatillisessa toiminnassa. Opiskelija ymmärtää arvojen ja eettisten näkökulmien moninaisuuden ja osaa arvioida kriittisesti erilaisten eettisten ratkaisujen oikeutusta sosiaalialan työssä. Opiskelija ymmärtää ammattietiikan merkityksen sosiaalialan työssä, sitoutuu sosiaalialan työn ammattieettisiin periaatteisiin ja osaa toimia niiden mukaisesti.
Opiskelija osaa käyttää yhteiskunnallisen vaikuttamisen keinoja ja luoda kansalaisuutta tukevaa osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Hän osaa arvioida kriittisesti erilaisia mediatekstejä ja niiden merkityksiä. Hän ymmärtää median roolin yhteisöllisyyden ja osallisuuden rakentajana ja osaa hyödyntää mediaa ja mediataitoja sosiaalialan kontekstissa.
Opiskelija tuntee erilaisia empowerment-käsityksiä. Hän osaa suunnitella ja käyttää yksilöiden ja yhteisöjen voimaantumista ja valtaistumista tukevia sosiaalipedagogisia työmenetelmiä asiakastyössä.
Opiskelija ymmärtää asiakastyön kirjaamisen eettisyyteen liittyvät kysymykset. Opiskelija osaa ennakoida ja toimia haasteellisissa ja uhkaavissa asiakastilanteissa. Opiskelija ymmärtää asiakasturvallisuuden merkityksen. Opiskelija osaa reflektoida omaa ammatillista toimintaansa ja työhyvinvointiaan.

Sisältö

Sosiaalialan ammattietiikka, sosiaalialan ammattietiikan eettinen perusta (arvoteoria, keskeiset normatiivisen etiikan teoriat, oikeudenmukaisuusteoria), eettinen ajattelu ja ongelmanratkaisu.
Empowerment-käsitykset ja käyttö sosiaalialalla. Voimaantumista ja valtaistumista tukevat käytännön työmenetelmät.
Yhteiskunnallisen vaikuttamisen kanavat. Kansalaisvaikuttaminen. Mediakasvatus, kriittinen medialukutaito ja sosiaalinen media. Asiakasta vahvistavan työotteen kieli. Eettisyys asiakastyön kirjaamisessa. Itsemääräämisoikeuden tukeminen ja rajoittaminen. Haasteelliset ja uhkaavat asiakastilanteet. Asiakasturvallisuus. Tunteiden merkitys ja käsittely sosiaalialan työssä. Työhyvinvointi.

Aika ja paikka

Tarkista aina lähiopetuksen aika ja tila lukujärjestyksestä. Opiskelijan tulee ITSE varata omasta kalenteristaan aikaa myös itsenäiseen työhön ja ryhmätyöskentelyyn.

HUOM.: Osallistuminen on pakollista:
- kurssin avauskertaan ke 17.1.2024 klo 9.00 (Myllypuron kampuksella)
- kurssin seminaariin pe 8.3.2024 klo 9.00-14.00 (Myllypuron kampuksella)
- kurssin tenttiin ti 12.3.2024 alkaen klo 9.00 (Myllypuron kampuksella)

Myös muuhun lähiopetukseen tulee osallistua. Läsnäoloja seurataan, ja poissaolot tulee korvata sovitulla tavalla (käydään läpi avauskertana 17.1.).

Oppimateriaalit

HUOM.: Oppimateriaali (ja mahdolliset lukuohjeet) tarkentuvat opintojakson alkaessa tammikuussa 2024.

Mediakasvatus:
Luentomateriaali sekä seuraava kirjallisuus:

Kanerva, Anna, Lahtinen, Emmi & Oksanen-Särelä, Katja 2022. Näkökulmia mediakasvatuksen ja medialukutaitojen yhdenvertaisuuteen. Helsinki: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti. Saatavana osoitteesta https://mediataitokoulu.fi/nakokulmia.pdf

Pekkala, Leo, Salomaa, Saara & Spisak Sanna (toim.) 2016. Monimuotoinen mediakasvatus. Helsinki: Kansallinen audiovisuaalinen instituutti. Saatavana osoitteessa https://www.mediataitokoulu.fi/monimuotoinen_mediakasvatus.pdf

Mediakasvatusseuran materiaaleja (tarkemmat tiedot avausluennolla)

Empowerment:
Luentomateriaali sekä seuraava tenttikirjallisuus:

Adams, R. 2003. Social work and empowerment. British association of social workers. Luvut 1-2 (SIVUT 3-43). Saatavana Metropolian e-kirjana.

Hokkanen, L. 2009. Empowerment valtaistumisen ja voimaantumisen dialogina. Teoksessa Mäntysaari ym. Sosiaalityö ja teoria. Jyväskylä: PS-kustannus. 315 - 337.
Linkki artikkeliin: https://lauda.ulapland.fi/bitstream/handle/10024/61787/Hokkanen_ActaE%20145pdfA.pdf?sequence=4&isAllowed=y (HUOM. linkistä aukeavassa tiedostossa sivut ovat 105-127).

Ryynänen, S. & Nivala, E. 2017. Empowerment or emancipation? Interpretations from finland and beyond. Journal of research in social pedagogy. 30. 33-46. Linkki artikkeliin: https://recyt.fecyt.es/index.php/PSRI/article/view/55785

Rantamäki, N. & Matthies, A. 2022. Kansalaiset ja asiakkaat sosiaalityön monitoimijaisen toimijaverkoston osana. Teoksessa Liukko, E. & Muurinen, H. & Kokkonen, T. & Santalahti, V. (toim.) Vaikuttava rakenteellinen sosiaalityö. THL raportti 1/2022. 51-58. Linkki julkaisuun: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-343-790-6


Etiikka: (Luentomateriaali sekä seuraava kirjallisuus HUOM! Kirjallisuuden lukuohjeet täydentyvät lukupiirien oppimistehtävien yhteydessä!):

John Christman: Social and Political Philosophy - A Contemporary Introduction (2nd ed.) luvut 1 - 2 ja 4 - 5 (lukupiirin teeman mukaan)

James Griffin: On Human Rights, luvut 2.3 - 2.9 sekä 3.1 ja 3.5. (lukupiirin teeeman mukaan; muutokset mahdollisia)

Shelly Kagan: Normative Ethics, luvut 1 - 3 ja 5 (lukupiirin teeman mukaan)


Ammattieettiset ohjeet:

Arki, arvot, elämä, etiikka - Sosiaalialan ammattilaisen eettiset ohjeet. Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry. Ammattieettinen lautakunta. Helsinki 2017

Ethics in Social Work - An Ethical Code For Social Work Professionals. Akademiker förbundet SSRA)

NASW: The Code of Ethics

Opetusmenetelmät

Lähiopetus
Kirjallisuus ja tentti
Luku-/oppimispiiri
Seminaarityö
Itseohjautuva oppiminen
Ryhmätyöskentely

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Tentti tiistaina 12.3.2024 9.00- 11.15 Myllypuron kampuksella. (Lisäaikaa saaneiden tenttiaika päättyy klo 12.00, muista lähettää erityisen tuen päätös ajoissa.)

Uusintatentit EXAMissa (kukin opiskelija varaa itse uusintatentti ajan EXAM:n kautta):
1. uusinta 15.-20.4.2024
2. uusinta 20.-25.5.2024

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

10 op = 270 tuntia opiskelijan työtä

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

ks. opetussuunnitelman liite.
Opintojakson opettaja tarkentaa arvioinnin kriteerit opintojakson alussa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

ks. opetussuunnitelman liite.
Opintojakson opettaja tarkentaa arvioinnin kriteerit opintojakson alussa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

ks. opetussuunnitelman liite.
Opintojakson opettaja tarkentaa arvioinnin kriteerit opintojakson alussa.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

ks. opetussuunnitelman liite.
Opintojakson opettaja tarkentaa arvioinnin kriteerit opintojakson alussa.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Aktiivinen osallistuminen kurssille, tentin läpäiseminen (0-5) sekä oppimispiirityöskentely ja seminaariesitys (0-5).

Opintojakson suorittaminen edellyttää aktiivista osallistumista lähiopetukseen ja oppimispiirityöskentelyyn. Läsnäoloja seurataan, ja poissaolot tulee korvata sovitulla tavalla (käydään läpi ensimmäisessä kokoontumisessa).

Esitietovaatimukset

Opiskelijalla on suoritettuna seuraavat opintojaksot:
Johdanto sosiaalipedagogiikkaan, Asiantuntijaviestintä ja tieteellinen kirjoittaminen, Harjoittelu 1 – sosionomin työ ja asiakkaan arki

Lisätiedot

Opintojakson hyväksytty suoritus on esitietovaatimuksena Harjoittelu 2 – Ammatillinen asiakastyö sosiaalialalla.