Siirry suoraan sisältöön

Työ- ja kieliharjoittelu 1 - Sosiaalipedagogiikka ja asiakkaan (5 op)

Toteutuksen tunnus: SX00FD70-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

27.11.2023 - 10.12.2023

Ajoitus

01.01.2024 - 19.05.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Hyvinvointi

Toimipiste

Myllypurontie 1

Opetuskielet

  • Englanti

Paikat

0 - 40

Koulutus

  • Degree Programme in Social Services

Opettaja

  • Maiju Salovaara-Hiltunen
  • LeighAnne Rauhala
  • Eveliina Korpela
  • Tiina Lehto-Lundén
  • Mai Salmenkangas

Ryhmät

  • SXG23S1
    Degree Programme in Social Services päivä

Tavoitteet

Opiskelija osaa toimia sosiaalipedagogisen orientaation mukaisesti. Hän osaa tarkoituksenmukaisesti tukea ja ohjata yksilöiden ja ryhmien toimintaa arjessa. Harjoittelussa opiskelija toimii vuorovaikutuksessa sosiaalialan asiakkaiden kanssa. Opiskelija osaa toimia tavoitteellisesti tiimin jäsenenä ja arvioida omaa toimintaansa. Opiskelija osaa toimia hätäensiapua vaativissa tilanteissa.

Opintojakson kieli- ja kielitietoisuustavoitteet (suomen kieli) valitaan opiskelijan yksilöllisen kielitaitotason mukaan.

A1: Opiskelija tutustuu tarkkailijan roolissa työharjoittelupaikan viestintäympäristöön ja viestintätilanteisiin. Hän tunnistaa ammattilaisten erilaisia viestintärooleja ja viestinnän tavoitteita eri tilanteissa. Hän harjaantuu tulkitsemaan suullisia viestintätilanteita kielenulkoisten vihjeiden (esim. äänensävy, eleet, ilmeet, kehonkieli, puheenvuorojen pituus, tilanteeseen osallistujat, viestintäympäristö, tilanteen kesto) avulla, ja osaa poimia puheenvirrasta usein toistuvia sanoja (tervehdykset, tilanteisiin liittyvät keskeiset sanat ja fraasit), vaikka ei aina hahmottaisikaan tilanteiden syvempiä merkityksiä. Opiskelija myös osallistuu keskusteluun suomeksi lyhyissä, ennakoitavissa ja rutiininomaisissa tilanteissa (tervehdykset, kuulumisten kyselyt, esittäytymiset).

A2: Opiskelija tutustuu työharjoittelupaikan viestintäympäristöön ja viestintätilanteisiin. Hän tunnistaa ammattilaisen erilaisia viestintärooleja ja viestinnän tavoitteita eri tilanteissa. Hän osaa tulkita suullisia viestintätilanteita kielenulkoisten vihjeiden (esim. äänensävy, eleet, ilmeet, kehonkieli, puheenvuorojen pituus, osallistujat, viestintäympäristö, tilanteen kesto) avulla, ja osaa poimia puheenvirrasta usein toistuvia sanoja (tervehdykset, tilanteisiin liittyvät keskeiset sanat, esittelyt, selitykset) ja ottaa niitä käyttöön omassa puheessaan. Opiskelija osallistuu keskusteluun suomeksi ennakoitavissa ja rutiininomaisissa tilanteissa (tervehdykset, kuulumisten kyselyt, esittäytymiset, selostaminen, kuvailu).

B1 - B2: Opiskelija tutustuu työharjoittelupaikan viestintäympäristöön ja viestintätilanteisiin. Hän osaa toimia erilaisissa viestintätilanteissa tarkoituksenmukaisesti ja osallistuu aktiivisesti ja aloitteellisesti keskusteluihin työpaikalla. Opiskelija pystyy toimimaan kielenoppijan tukena rutiininomaisissa viestintätilanteissa. Hän pystyy myös seuraamaan melko vaivatta monimutkaisempiakin viestintätilanteita ja toimimaan niissä, vaikka ei osallistuisikaan niihin aktiivisena viestijänä.

C1 – C2 (myös suomea äidinkielenään puhuvat): Opiskelija tutustuu työharjoittelupaikan viestintäympäristöön ja viestintätilanteisiin. Hän osaa toimia erilaisissa viestintätilanteissa tarkoituksenmukaisesti ja kielitietoisesti selkokieltä ja viestintäympäristöä hyödyntäen. Opiskelija osallistuu aktiivisesti ja aloitteellisesti työpaikan keskusteluihin ja osaa toimia itsenäisesti kielenoppijan tukena työpaikan viestintätilanteissa.

Sisältö

Harjoittelu sosiaalialan toimintaympäristössä. Kieliharjoittelussa tuetaan opiskelijan kielenoppimista (A1–B2-tasoilla) ja kielitietoista työskentelyotetta (C1–C2-tasoilla). A1-tasolla opiskelijat ohjataan työharjoitteluun suomen kielen taitoisen opiskelijan parina. Opiskelijat arvioivat suomen kielen taitonsa itsearviointityökalun avulla ennen harjoittelua ja harjoittelun jälkeen osana kieli-HOPS-työskentelyä.

Opintojakso sisältää 1 op hätäensiapua.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Esitietovaatimukset

Opiskelijalla on suoritettuna opintojakso: Johdanto sosiaalipedagogiikkaan. Edeltävä suomen kielen osaaminen vähintään eurooppalaisen viitekehyksen taitotaso A1.1.

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen opiskelijoiden täytyy suorittaa harjoittelu varhaiskasvatuksen tehtävissä.