Siirry suoraan sisältöön

Mikrobien maailma (5 op)

Toteutuksen tunnus: TX00EX25-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

27.11.2023 - 31.12.2023

Ajoitus

18.03.2024 - 10.05.2024

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Puhtaat ja älykkäät ratkaisut

Toimipiste

Leiritie 1

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 50

Koulutus

  • Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Elina Häivälä
  • Markus Räsänen
  • Patrik Paxal
  • Pia-Tuulia Laine
  • Tiina Soininen

Ryhmät

  • TXM23S1B
    Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma päivä
  • TXM23S1A
    Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma päivä

Tavoitteet

Opiskelija tietää, mitä ovat virukset, bakteerit, hiivat ja homeet sekä ymmärtää käsitteet eukaryootit / prokaryootit.
Opiskelija on sisäistänyt, että mikrobeja esiintyy kaikkialla niin ilmassa, vedessä, ympäristössä, pinnoilla, elintarvikkeissa kuin erilaisissa prosesseissakin (esim. hometalot, sisäilma, elintarvikkeissa hyötykäyttönä / pilaantumisessa, jätevesipuhdistus, biopolttoaineiden valmistus, maalit, terveys/sairastuminen)
Opiskelija ymmärtää haitallisten ja hyödyllisten mikrobien erot, osaa hyödyntää niitä erilaisissa prosesseissa sekä tunnistaa niiden aiheuttamia ongelmia.
Opiskelija tietää miten haitallisista mikrobeista päästään eroon, ja miten mikrobeja analysoidaan erilaisilla mikrobiologian ja molekyylibiologian (DNA-analyysit) menetelmillä.
Opiskelijalla on ymmärrys henkilökohtaisen hygienian merkityksestä prosessien eri vaiheessa, esimerkiksi näytteenotossa.

Sisältö

Prokaryootti- ja eukaryoottisolut, virukset sekä niiden rakenteet. Biomolekyyleistä nukleiinihappojen rakenne, ominaisuudet ja toiminta.

Mikrobien kasvuolosuhteet. Mikrobiluokat ja niiden tärkeimmät ominaisuudet. Haitalliset ja hyödylliset mikrobit. Elävien ja kuolleiden mikrobien analyysimenetelmät. Aseptiikka. Esimerkkejä mikrobien hyödyntämisestä teollisuudessa.

Henkilökohtainen hygienia. Hygienian merkitys (prosessit / terveys). Virusten ja mikrobien poisto. Hygieniatestit.

Aika ja paikka

Leiritie 1, 4. periodi

Oppimateriaalit

Luennot ja erikseen annettavat laboratoriotyöohjeet.
Sojakka & Välimäki (2011): Ammatillinen mikrobiologia. Opetushallitus.

Opetusmenetelmät

Laboratoriotyöt
Luento, aktivoiva luento
Tiimityöskentely

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

24.4.2024 klo 8.00-10.00 (Markus % Tiina), MMA101
Uusintamahdollisuus Examissa toukokuussa

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Laboratoriopäivät ja luentoja lukujärjestyksen mukaan.

Lisätietoja opiskelijoille

KICK OFF -tilaisuus viikolla 12 lukujärjestyksen mukaan.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa:
1. etsiä tietoa alan tietolähteistä
2. osoittaa saavuttaneensa ydinosaamisen tavoitteet
3. osoittaa perehtyneisyyden keskeisiin ammattialan turvallisuuskäytänteisiin

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa:
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti
- etsiä tietoa ja käyttää kriittisesti tietolähteitä
- soveltaa tietoperustaa ammatillisissa tehtävissä
- toimia ammatillisessa tilanteessa itsenäisesti ja vastuullisesti
- suunnitella toimintaa turvallisuus huomioiden

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa:
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa asiantuntevasti
- perustella tietolähteiden käytön
- perustella toimintaa tutkitun tiedon tai selvitysten avulla
- toimia vastuullisesti ja turvallisuus huomioiden

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentti, arvosana 0-5, 80% (Markus & Tiina)
Oppimistehtävä, arvosana 0-5, 5 % (Tiina)
Ryhmätehtävä, arvosana 0-5, 15 % (Pia)
Osallistuminen laboratoriotöihin, hyväksytty/hylätty
Ryhmäkohtainen laboratoriopäiväkirja, hyväksytty/hylätty