Mikrobien maailma (5 op)
Toteutuksen tunnus: TX00EX25-3003
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
27.11.2023 - 31.12.2023
Ajoitus
18.03.2024 - 10.05.2024
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Puhtaat ja älykkäät ratkaisut
Toimipiste
Leiritie 1
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 50
Koulutus
- Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Elina Häivälä
- Markus Räsänen
- Patrik Paxal
- Pia-Tuulia Laine
- Tiina Soininen
Ryhmät
-
TXM23S1BBio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma päivä
-
TXM23S1ABio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma päivä
Tavoitteet
Opiskelija tietää, mitä ovat virukset, bakteerit, hiivat ja homeet sekä ymmärtää käsitteet eukaryootit / prokaryootit.
Opiskelija on sisäistänyt, että mikrobeja esiintyy kaikkialla niin ilmassa, vedessä, ympäristössä, pinnoilla, elintarvikkeissa kuin erilaisissa prosesseissakin (esim. hometalot, sisäilma, elintarvikkeissa hyötykäyttönä / pilaantumisessa, jätevesipuhdistus, biopolttoaineiden valmistus, maalit, terveys/sairastuminen)
Opiskelija ymmärtää haitallisten ja hyödyllisten mikrobien erot, osaa hyödyntää niitä erilaisissa prosesseissa sekä tunnistaa niiden aiheuttamia ongelmia.
Opiskelija tietää miten haitallisista mikrobeista päästään eroon, ja miten mikrobeja analysoidaan erilaisilla mikrobiologian ja molekyylibiologian (DNA-analyysit) menetelmillä.
Opiskelijalla on ymmärrys henkilökohtaisen hygienian merkityksestä prosessien eri vaiheessa, esimerkiksi näytteenotossa.
Sisältö
Prokaryootti- ja eukaryoottisolut, virukset sekä niiden rakenteet. Biomolekyyleistä nukleiinihappojen rakenne, ominaisuudet ja toiminta.
Mikrobien kasvuolosuhteet. Mikrobiluokat ja niiden tärkeimmät ominaisuudet. Haitalliset ja hyödylliset mikrobit. Elävien ja kuolleiden mikrobien analyysimenetelmät. Aseptiikka. Esimerkkejä mikrobien hyödyntämisestä teollisuudessa.
Henkilökohtainen hygienia. Hygienian merkitys (prosessit / terveys). Virusten ja mikrobien poisto. Hygieniatestit.
Aika ja paikka
Leiritie 1, 4. periodi
Oppimateriaalit
Luennot ja erikseen annettavat laboratoriotyöohjeet.
Sojakka & Välimäki (2011): Ammatillinen mikrobiologia. Opetushallitus.
Opetusmenetelmät
Laboratoriotyöt
Luento, aktivoiva luento
Tiimityöskentely
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
24.4.2024 klo 8.00-10.00 (Markus % Tiina), MMA101
Uusintamahdollisuus Examissa toukokuussa
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Laboratoriopäivät ja luentoja lukujärjestyksen mukaan.
Lisätietoja opiskelijoille
KICK OFF -tilaisuus viikolla 12 lukujärjestyksen mukaan.
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa:
1. etsiä tietoa alan tietolähteistä
2. osoittaa saavuttaneensa ydinosaamisen tavoitteet
3. osoittaa perehtyneisyyden keskeisiin ammattialan turvallisuuskäytänteisiin
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa:
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti
- etsiä tietoa ja käyttää kriittisesti tietolähteitä
- soveltaa tietoperustaa ammatillisissa tehtävissä
- toimia ammatillisessa tilanteessa itsenäisesti ja vastuullisesti
- suunnitella toimintaa turvallisuus huomioiden
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa:
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa asiantuntevasti
- perustella tietolähteiden käytön
- perustella toimintaa tutkitun tiedon tai selvitysten avulla
- toimia vastuullisesti ja turvallisuus huomioiden
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Tentti, arvosana 0-5, 80% (Markus & Tiina)
Oppimistehtävä, arvosana 0-5, 5 % (Tiina)
Ryhmätehtävä, arvosana 0-5, 15 % (Pia)
Osallistuminen laboratoriotöihin, hyväksytty/hylätty
Ryhmäkohtainen laboratoriopäiväkirja, hyväksytty/hylätty