Siirry suoraan sisältöön

Terveyden edistäminen ja ravitsemus (5 op)

Toteutuksen tunnus: SX00EB62-3008

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
27.11.2023 - 10.12.2023
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
18.03.2024 - 26.05.2024
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
(2019-2024) Kuntoutus ja tutkiminen
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 30
Koulutus
Suun terveydenhuollon tutkinto-ohjelma
Opettajat
Ulla Marjosola
Merja Lahdenperä
Vastuuopettaja
Ulla Marjosola
Ryhmät
SXP23S1
Suun terveydenhuollon tutkinto-ohjelma päivä
Opintojakso
SX00EB62

Toteutuksella on 10 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 23 t 0 min.

Aika Aihe Tila
Ti 19.03.2024 klo 12:30 - 14:30
(2 t 0 min)
Terveyden edistäminen ja ravitsemus SX00EB62-3008 Käydään läpi toteutus ja Moodle
Pe 22.03.2024 klo 08:30 - 11:00
(2 t 30 min)
Terveyden edistäminen ja ravitsemus SX00EB62-3008 ORIENTAATIO ZOOM
Pe 22.03.2024 klo 12:30 - 14:15
(1 t 45 min)
Terveyden edistäminen ja ravitsemus SX00EB62-3008 Tiimikohtaista työskentelyä
Ti 26.03.2024 klo 08:30 - 11:15
(2 t 45 min)
Terveyden edistäminen ja ravitsemus SX00EB62-3008 1. Luento /ZOOM
To 04.04.2024 klo 08:30 - 11:15
(2 t 45 min)
Terveyden edistäminen ja ravitsemus SX00EB62-3008 2. Luento/ ZOOM
Pe 19.04.2024 klo 08:30 - 11:15
(2 t 45 min)
Terveyden edistäminen ja ravitsemus SX00EB62-3008 RAVITSEMUSLUENTO/ Merja Lahdenperä
Ma 22.04.2024 klo 10:00 - 11:00
(1 t 0 min)
Terveyden edistäminen ja ravitsemus SX00EB62-3008 tehtävän ohjaus (vapaaehtoinen)
Ma 29.04.2024 klo 08:30 - 11:00
(2 t 30 min)
Terveyden edistäminen ja ravitsemus SX00EB62-3008 Seminaaritehtävien luku
To 02.05.2024 klo 08:30 - 11:30
(3 t 0 min)
Terveyden edistäminen ja ravitsemus SX00EB62-3008 TE-Seminaarit
To 02.05.2024 klo 13:00 - 15:00
(2 t 0 min)
Terveyden edistäminen ja ravitsemus SX00EB62-3008 TE-arviointia
Muutokset varauksiin voivat olla mahdollisia.

Tavoitteet

- osaa selittää terveyden edistämisen teoreettiset lähtökohdat ja eettiset periaatteet
- osaa analysoida väestön terveyskäyttäytymistä ja siihen yhteydessä olevia tekijöitä
- osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida terveyttä ja toimintakykyä edistävää toimintaa yksilö-, ryhmä- ja yhteisötasolla yhteistyössä eri asiantuntijoiden kanssa
- osaa käyttää näyttöön perustuvia, vaikuttavia terveyden edistämisen menetelmiä
- ymmärtää yhteiskunnallisen päätöksenteon yhteyden ja kansallisten ja kansainvälisten suositusten merkityksen terveyden ja toimintakyvyn edistämisessä
-osaa nimetä terveyskäyttäytymisen ja terveyspalvelujen seurantamenetelmiä
- osaa soveltaa ravitsemusneuvontaa ja -ohjausta kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa

Sisältö

Terveyden edistämisen keskeiset käsitteet ja tieteellinen perusta
Suomalaisen väestön terveyskäyttäytyminen
Kansalliset ja kansainväliset terveyden edistämisen ohjelmat ja suositukset
Terveyden ja toimintakyvyn sekä terveystottumusten arviointi
Terveysohjauksen menetelmät ja varhainen puuttuminen
Terveyden edistämisen aineistot ja materiaalit
Terveystulosten ja vaikutusten seurantamenetelmiä
Ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio
Ravitsemustilan arviointi yleisellä tasolla
Sairauksiin liittyvät erityisruokavaliot osana kokonaishoitoa

Aika ja paikka

Kevät 2024

Oppimateriaalit

Päivittyvät Moodle -materiaalit

Suomen viralliset ravitsemussuositukset
https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ravitsemus--ja-ruokasuositukset/

Opetusmenetelmät

Aktivoiva luento 2 kontaktia orientaatio ja ravitsemusluento muut etäyhteydellä
Ohjatut tehtävät
Verkko-opetus

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Duodecim Oppiportin verkkotestit
Verkkotehtävät
Tiimityöt

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Harkinnan varainen AHOT

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

5 op = 135t
2,5 op opiskelu virtuaaliympäristössä
2 op itsenäinen-/tiimiopiskelu
0,5 osallistuminen luennoille

Sisällön jaksotus

1. Terveyden edistäminen, mitä se on?
2. Elintavat, ravitsemus ja oman terveyden kartoitus
3. Health Promotion & Health Literacy - Terveyden edistäminen teoriat ja mallit
4. Suomalaisten terveys ja taustatekijät
- elintapojen/ terveystottumusten puheeksi ottaminen ja elintapamuutoksessa tukeminen

Lisätietoja opiskelijoille

Opiskelija vahvistaa paikkansa opintojaksototeutuksella olemalla läsnä opetuksen alkaessa tai muutoin opettajan kanssa erikseen sovitulla tavalla, joka voi esimerkiksi olla ensimmäisen oppimistehtävän palautus. Jos opiskelija ei sairauden vuoksi pysty osallistumaan opetuksen alkuun, hän voi myös vahvistaa opiskelupaikkansa ilmoittamalla siitä opettajalle etukäteen.

Orientaatioluennoilla ja seminaareissa LÄSNÄOLOVELVOITE

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

0-5
Arviointikriteerit, ks liite.
Osaamisen arvioinnissa käytetään arviointikriteerien tasoa aloittelija tai edistynyt.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osallistuminen lähiopetukseen / ETÄ- toteutukseen
Itsenäinen/tiimiopiskelu verkossa
Oma ruokapäiväkirja ja sen raportointi
Oppimistehtävät

Siirry alkuun