Siirry suoraan sisältöön

Organisaatiokäyttäytyminen ja toimiva työyhteisö (5 op)

Toteutuksen tunnus: LD00EH37-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.05.2023 - 13.08.2023

Ajoitus

28.08.2023 - 22.12.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Liiketalous

Toimipiste

Leiritie 1

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 35

Koulutus

  • Liiketalouden tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Jukka Mattila

Vastuuopettaja

Anne Perkiö

Ryhmät

  • LXD21S1
    Liiketalouden tutkinto-ohjelma päivä
  • LITO_VV
    Vapaastivalittavat, liiketalous

Tavoitteet

Opiskelija tuntee erilaiset organisaatioteoriat ja niihin liittyvät toimintaperiaatteet. Hän tuntee työyhteisön toimintaperiaatteet ja kykenee soveltamaan niitä tuloksellisesti omassa työssään. Opiskelija kykenee arvioimaan työyhteisön toimintaa henkilöstön näkökulmasta ja ymmärtää työpsykologian avulla henkilöstön käyttäytymisen eri näkökulmia.

Sisältö

- Organisaatioteoriat ja yrityksen erilaiset organisoitumistavat
- Toimivan työyhteisön periaatteet
- Yksilöiden ja tiimien toiminta työyhteisöissä
- Haastavat työelämän tilanteet ja niiden ratkaisut

Aika ja paikka

Myyrmäen kampus, Leiritie 1

Oppimateriaalit

Luennot, harjoitukset ja erikseen ilmoitettava lähdemateriaali.

Opetusmenetelmät

Kurssi rakentuu aktiiviselle vuorovaikutukselle ja osallistuvaan tiedon ja osaamisen luontiin. Kurssin opetusmuoto on ongelmalähtöinen oppiminen (englanniksi problem-based learning). Osatehtävät ja tentit arvioidaan hyödyntämällä Solo-mallin viitekehystä (Structure of Observed Learning Outcomes).
Työmuotoina ovat: aktivoivat ja vuorovaikutteiset luennot, ryhmätyöskentely ja -keskustelut, itsenäinen työskentely ja oppimistehtävät sekä reflektiopaperit

Lisätietoja opiskelijoille

Kurssin tavoitteena on rakentaa kriittisen ajattelun taitoja, joita opiskelijat tarvitsevat työelämässä päätöksentekijöinä, ongelmanratkaisijoina ja asiantuntijoina. Opetusmenetelmillä ja sisällöllä pyritään myös siihen, että oppilaat kehittävät omaa eettistä päättelytaitoaan, jotta he ymmärtävät työelämän sosiaalisia, kansalais- ja ammatillisia vastuita.
Kurssilla käsitellään yksilöiden käyttäytymistä organisaation osana. Yksilön käyttäytymiseen liittyviä tekijöitä ovat muun muassa yksilön oma persoona ja valmiudet, ryhmädynamiikka sekä organisoituun työhön liittyvät ilmiöt.

Opintojaksolla tarkastellaan yksilöä persoonallisuuden, arvojen ja asenteiden sekä työmotivaation ja sitoutumisen kautta. Ryhmädynamiikkaa tarkastellaan ryhmän muodostumisen, ryhmän normien ja roolien erityispiirteillä. Organisoitumista ja organisaatiorakenteiden käyttäytymistä ohjaavia tekijöitä tarkastellaan organisaatiokulttuuriin ja organisaation muutoksen kannalta.

Kurssin jälkeen opiskelijalla on valmiudet

1. keskustella erilaisista yksilön käyttäytymiseen liittyvistä näkökohdista työorganisaation yhteydessä.
2. vertailla erilaisia lähestymistapoja työ- ja yksityiselämän tasapainoon.
3. arvioida monimuotoisuuden vaikutusta organisaation toimintaan.
4. ymmärtää yksilöiden toiminnan ja ryhmädynamiikan merkityksen organisaatioille.
5. tuntee motivaatioteorioita ja osaa liittää niihin eri näkökulmia.
6. eritellä organisaatiokulttuurissa esiintyviä eri osatekijöitä.
7. osaa tehdä toimenpidesuosituksia yksilön, ryhmän ja organisaation toiminnan kehittämiseksi.
8. tunnistaa työyhteisöjen johtamisen haasteita ja osaa esittää ratkaisuja niihin.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija on saavuttanut opintojakson tavoitteet välttävästi. Opiskelija tunnistaa, osaa määritellä ja käyttää opintojakson aihepiirin käsitteitä ja malleja. Opiskelija ymmärtää asiantuntijuuden kehittymisen edellytykset ja periaatteet.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija on saavuttanut opintojakson tavoitteet hyvin, vaikka tiedoissa ja taidoissa onkin jollain alueilla vielä kehitettävää. Opiskelija osaa määritellä hyvin opintojakson aihepiirin käsitteitä ja malleja ja pystyy tekemään perusteltua analyysiä. Opiskelijalla on valmiuksia soveltaa oppimaansa vapaa-ajan, opiskelun ja työelämän tilanteissa. Opiskelija ymmärtää asiantuntijuuden merkityksen liiketalouden alalla ja osaa analysoida omaa asiantuntijuuttaan.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija on saavuttanut opintojakson tavoitteet kiitettävästi. Opiskelija hallitsee kiitettävästi opintojakson aihepiirin käsitteet ja mallit. Opiskelija osaa analysoida sujuvasti ja perustellusti sekä esittää käytännön kehittämistoimenpiteitä. Opiskelijalla on hyvät valmiudet soveltaa oppimaansa vapaa-ajan, opiskelun ja työelämän tilanteissa. Opiskelija osaa analysoida liiketalouden alan asiantuntijuutta ja omaa asiantuntijaksi kehittymistään.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija on saavuttanut opintojakson tavoitteet välttävästi. Opiskelija tunnistaa, osaa määritellä ja käyttää opintojakson aihepiirin käsitteitä ja malleja. Opiskelija ymmärtää asiantuntijuuden kehittymisen edellytykset ja periaatteet.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osaaminen näytetään seuraavin suorituksin: (allaolevaan voi tulla muutoksia, tarkemmat ohjeet annetaan ensimmäisellä luentokerralla.)

1. Jatkuva osaamisen näyttö ja luennolla tehtävät harjoitukset 20 pistettä. Opiskelijalla on mahdollisuus näyttää osaamistaan kurssin ajan. Arviointi on jatkuvaa ja integroitua. Jatkuva tarkoittaa sitä, että arviointi tapahtuu koko kurssin aikana. Integroitu tarkoittaa sitä, että jokainen arviointi vaikuttaa kokonaisarvosanaan ja mikä tahansa arvioitava osa voi kattaa useita kurssin oppimistavoitteita.

2. Tiistaipaperi viikon luennoista (yhteensä 7 kpl). Tiistaipaperi on yhden A4:n mittainen reflektiopaperi (pituus: 523 sanaa), joka palautetaan viikoittain. Tiistaipaperi on oppilaan omaa prosessointia kurssin aiheesta ja teemasta. Osuudesta voi saada maksimissaan 21 pistettä.

3. Harjoitustyö opiskelijan valitsemasta, kurssin sisältöön liittyvästä teemasta. Tehtävä suoritetaan posterina. Harjoitustyöstä voi saada maksimissaan 20 pistettä.

4. Oppimistehtävä. Tehtävä perustuu teokseen Lämsä, Tiina ja Hautala (2005): Organisaatiokäyttäytymisen perusteet (2005). Osiosta voi saada maksimissaan 40 pistettä.

Kaikki suoritukset pitää toimittaa ajallaan. Myöhässä toimitettuja osasuorituksia ei arvostella.

Tekoälyn tekemät opintosuoritukset saavat arvosanan hylätty ja asia käsitellään Metropolian plagiointisäännösten puitteissa.

Esitietovaatimukset

Tulevaisuuden työyhteisö 5 op tai vastaavat tiedot