Siirry suoraan sisältöön

Psykologinen näkökulma toiminnallisuuteen (5 op)

Toteutuksen tunnus: SX00EN94-3005

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
02.05.2023 - 30.09.2023
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
30.10.2023 - 12.12.2023
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
(2019-2024) Hyvinvointi
Toimipiste
Myllypurontie 1
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 37
Koulutus
Toimintaterapian tutkinto-ohjelma
Opettajat
Eeva Tawast
Satu Vahaluoto
Ryhmät
SXI23S2
Toimintaterapian tutkinto-ohjelma monimuoto
Opintojakso
SX00EN94

Toteutuksella on 7 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 20 t 30 min.

Aika Aihe Tila
Ma 30.10.2023 klo 12:45 - 16:00
(3 t 15 min)
Psykologinen näkökulma toiminnallisuuteen SX00EN94-3005
MPA6020 Oppimistila
Ke 01.11.2023 klo 09:45 - 11:15
(1 t 30 min)
ETÄ/ Psykologinen näkökulma toiminnallisuuteen SX00EN94-3005/ Gerontologian aloitus
Ma 13.11.2023 klo 12:45 - 16:00
(3 t 15 min)
Psykologinen näkökulma toiminnallisuuteen SX00EN94-3005
MPA6020 Oppimistila
Ti 14.11.2023 klo 12:45 - 16:00
(3 t 15 min)
Psykologinen näkökulma toiminnallisuuteen SX00EN94-3005
MPA6020 Oppimistila
Ti 28.11.2023 klo 12:45 - 16:00
(3 t 15 min)
Psykologinen näkökulma toiminnallisuuteen SX00EN94-3005
MPA6020 Oppimistila
Ma 11.12.2023 klo 12:00 - 15:30
(3 t 30 min)
Psykologinen näkökulma toiminnallisuuteen SX00EN94-3005
MPA6010 Oppimistila
MPA6011 Oppimistila
Ti 12.12.2023 klo 13:00 - 15:30
(2 t 30 min)
Psykologinen näkökulma toiminnallisuuteen SX00EN94-3005/Gerontologian purkupäivä
MPA6009 Oppimistila
Muutokset varauksiin voivat olla mahdollisia.

Tavoitteet

Opiskelija osaa kehitys-, sosiaali- ja kliinisen psykologian ja tunnistaa gerontologian perusteet. Opiskelija ymmärtää näiden merkityksen ihmisen psyykkisessä, fyysisessä ja sosiaalisessa toiminnassa. Opiskelija osaa yhdistää kehitys-, sosiaali- ja kliinisen psykologian sekä gerontologian tietoa toimintaterapian tietoperustaan siten, että toiminta edistää ihmisen terveyttä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Sisältö

- Kehitys ja sen moninaisuus elämänkaaressa
- Ihminen psykofyysissosiaalisena kokonaisuutena
- Taitojen ja valmiuksien kehitys osa-alueittain (tunne-elämä, kognitiiviset toiminnot jne.)
- Temperamentti, persoonallisuus, identiteetti, psykosomatiikka
- Aivojen kehitys vuorovaikutuksessa
- Suoja- ja riskitekijät
- Kiintymyssuhde, vertaissuhteet, vuorovaikutus- ja ryhmäilmiöt
- Sosialisaatio ja normiodotukset
- Mielenterveys ja psyykkinen toimintakyky
- Erilaiset kriisit
- Psyykkisesti tai somatoformisesti oireilevan asiakkaan kohtaaminen
- Mielenterveyspalvelut
- Vanhenemisen keskeiset teoriat ja selitysmallit
- Ikääntynyt toimijana ja aktiivisena osallistujana, sekä vaikuttajana omassa elämässään
- Ihmisen elämänkulku ja elämänkokemukset voimavarana ja mahdollistajana

Aika ja paikka

Kehitys-, sosiaali- ja kliinisen psykologian (lähi)opetus/ psykologi Eeva Tawast (HUOMIO: AIKATAULUMUUTOKSIA todennäköisesti vielä tulossa): ks. lukujärjestys
-
lisäksi tulee yksi opintokäyntikerta, tälle on myös vaihtoehtoinen itse aikataulutettava suoritustapa
-
Gerontologian opetus/ Satu Vahaluoto: ks. lukujärjestys
-
Varaa aikaa kirjallisuusvalinnoille ja itsenäiselle opiskelulle! Tarkempaa tietoa saat orientaatiossa ja löydät Moodle-työtilasta.
-
Suorituksen täydennys ryhmäoppimistehtävän osalta pääsääntöisesti seuraavalla toteutuksella, tehtävien osalta maksimissaan kuukauden sisään hylätystä suorituksesta, uusimisesta sovittava erikseen.

Oppimateriaalit

Kehitys-, sosiaali- ja kliininen psykologia: Kirjallisuus tarkentuu viimeistään opintojakson alussa, ks. opintojakson Moodle-työtila.

Gerontologia: Kirjaliisuus tarkentuu opintojakson alussa, ks. opintojakson Moodle-työtila

Opetusmenetelmät

Kehitys-, sosiaali- ja kliininen psykologia: aktivoivat (verkko)luennot, tapausopetus (PBL) ja yhteinen keskustelu opintopiirimäisesti ja Moodlessa, kirjallisuuteen tutustuminen, pohtiva kirjoittaminen, verkko-opiskelu(, opintokäynti)

Gerontologia: orientaatio, kirjallisuuteen tutustuminen, yhteinen keskustelu pienryhmässä

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Psykologia: työelämäläheinen tapausopetus

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

-

Kansainvälisyys

-

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei valinnaisia suoritustapoja.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

27h/op

Sisällön jaksotus

Lisätietoa toteutuksen etenemisestä ja toteutuksen materiaaleista saat Moodlesta, joka esitellään orientaatiotunnilla.
-
Kehitys-, sosiaali- ja kliinisen psykologian (lähi)opetus/ psykologi Eeva Tawast (HUOMIO: muutokset mahdollisia): ks. lukujärjestys
-
Lisäksi tulee yksi opintokäyntikerta, tälle on myös vaihtoehtoinen itse aikataulutettava suoritustapa.
-
Gerontologian opetus/ Satu Vahaluoto: ks. lukujärjestys
-
Varaa aikaa kirjallisuusvalinnoille ja itsenäiselle opiskelulle! Tarkempaa tietoa saat orientaatiossa ja löydät Moodle-työtilasta.
-
Suorituksen täydennys ryhmäoppimistehtävän osalta pääsääntöisesti seuraavalla toteutuksella, tehtävien osalta maksimissaan kuukauden sisään hylätystä suorituksesta, uusimisesta sovittava erikseen.

Lisätietoja opiskelijoille

Opiskelija selvittää muilta opiskelijoilta opetuksen toteuttamiseen liittyvät asiat ollessaan poissa orientaatiotunnilta tai toteutuksen muilta tunneilta.
-
Opintojakso on monimuotoinen, verkko-oppimisalustana opintojakson aikana on Moodle.
Opintojaksoon kuuluu verkko-opiskelun lisäksi opintopiirimäisen ryhmätyön tekemistä sekä ryhmäoppimistehtävä, jossa LÄSNÄOLO ON OLEELLINEN.
-
Mahdollinen opintojaksoon liittyvä AHOT-hakemus tulee tehdä ennen opintojakson toteutukselle ilmoittautumista. Opintojakson AHOT-hakemukseen liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä AHOT-vastuuopettajaan.
-
Mikäli opiskelijalla on erityisen tuen päätös, joka vaikuttaa opintojakson suorittamiseen, tulee opiskelijan olla yhteydessä opintojaksototeutuksen vastuuopettajaan heti ilmoittautumisajan päätyttyä.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opintojakson opettaja tarkentaa arvioinnin kriteerit opintojakson alussa.

Opiskelija osaa tunnistaa ihmisen kehityksen yleisiä ilmiöitä ja yksilöllisyyttä psykofyysissosiaalisena kokonaisuutena. Opiskelija osaa määritellä tavallisimpia psykologisia käsitteitä liittyen ihmisen toiminnalle keskeisten taitojen ja valmiuksien kehitykseen. Opiskelija ymmärtää kehityksen kontekstien, suoja- ja riskitekijöiden merkityksen. Opiskelija tunnistaa yleisimpiä vuorovaikutusilmiöitä. Opiskelija osoittaa hahmottavansa mielenterveyden tekijöitä ja tavallisimpien häiriöiden etiologiaa. Opiskelija tietää psyykkisesti oireilevan asiakkaan kohtaamisen perusohjeistuksia ja on tutustunut mielenterveyspalveluiden mahdollisuuksiin. Opiskelija tunnistaa ikääntymisen liittyviä ilmiöitä ja ikääntyneen aktiivisena toimijana. Opiskelija tunnistaa ihmisen elämänkulun keskeisiä asioita ja voimavarakeskeisen näkökulman elämänkokemuksiin.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opintojakson opettaja tarkentaa arvioinnin kriteerit opintojakson alussa.

Opiskelija osaa analysoida ihmisen kehityksen yleisiä ilmiöitä ja yksilöllisyyttä psykofyysissosiaalisena kokonaisuutena. Opiskelija osaa hallitusti käyttää tavallisimpia psykologisia käsitteitä liittyen ihmisen toiminnalle keskeisten taitojen ja valmiuksien kehitykseen. Opiskelija osaa soveltaa tietoa kehityksen konteksteista sekä suoja- ja riskitekijöistä. Opiskelija tunnistaa monipuolisesti vuorovaikutusilmiöitä. Opiskelija osaa soveltaa tietoa mielenterveyden tekijöistä, tavallisimmista häiriöiden taustoista sekä psyykkisesti oireilevan asiakkaan kohtaamisesta. Opiskelija hahmottaa monipuolisesti mielenterveyspalveluiden mahdollisuuksia. Opiskelija osaa analysoida ikääntymisen liittyviä ilmiöitä ja ikääntynyttä aktiivisena toimijana. Opiskelija tuntee hyvin ihmisen elämänkulun lainalaisuuksia ja hahmottaa elämänkokemukset voimavarakeskeisesti.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opintojakson opettaja tarkentaa arvioinnin kriteerit opintojakson alussa.

Opiskelija osaa vakuuttavasti ja kriittisesti arvioida kehitys-, sosiaali- ja kliinisen psykologian tietoa. Opiskelija hallitsee ihmisen kehityksen yleiset ilmiöt ja ymmärtää yksilöllisyyttä psykofyysissosiaalisena kokonaisuutena. Opiskelija osaa hallitusti ja taitavasti käyttää tavallisimpia psykologisia käsitteitä liittyen ihmisen toiminnalle keskeisten taitojen ja valmiuksien kehitykseen. Opiskelija soveltaa taitavasti tietoa kehityksen konteksteista sekä suoja- ja riskitekijöistä. Opiskelija osoittaa monipuolista ja taitavaa ymmärrystä vuorovaikutusilmiöitä. Opiskelija soveltaa osuvasti ihmisen toimintaa tukiessaan tietoa mielenterveyden tekijöistä, tavallisimmista häiriöiden taustoista sekä psyykkisesti oireilevan asiakkaan kohtaamisesta. Opiskelija osaa ohjata asiakkaansa tapauskohtaisesti mielenterveyspalveluihin. Opiskelija analysoi vakuuttavasti ikääntymisen liittyviä ilmiöitä ja ikääntynyttä aktiivisena toimijana. Opiskelija osoittaa hallitsevansa erinomaisesti ihmisen elämänkulun lainalaisuuksia ja elämänkokemusten voimavaranäkökulman.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opintojakson opettaja tarkentaa arvioinnin kriteerit opintojakson alussa.

Opiskelija osaa tunnistaa ihmisen kehityksen yleisiä ilmiöitä ja yksilöllisyyttä psykofyysissosiaalisena kokonaisuutena. Opiskelija osaa määritellä tavallisimpia psykologisia käsitteitä liittyen ihmisen toiminnalle keskeisten taitojen ja valmiuksien kehitykseen. Opiskelija ymmärtää kehityksen kontekstien, suoja- ja riskitekijöiden merkityksen. Opiskelija tunnistaa yleisimpiä vuorovaikutusilmiöitä. Opiskelija osoittaa hahmottavansa mielenterveyden tekijöitä ja tavallisimpien häiriöiden etiologiaa. Opiskelija tietää psyykkisesti oireilevan asiakkaan kohtaamisen perusohjeistuksia ja on tutustunut mielenterveyspalveluiden mahdollisuuksiin. Opiskelija tunnistaa ikääntymisen liittyviä ilmiöitä ja ikääntyneen aktiivisena toimijana. Opiskelija tunnistaa ihmisen elämänkulun keskeisiä asioita ja voimavarakeskeisen näkökulman elämänkokemuksiin.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kehitys-, sosiaali- ja kliininen psykologia: verkko-oppimistehtävillä, kirjallisella oppimistehtävällä ja ryhmäoppimistehtävällä osoitettu osaaminen; aktiivinen osallistuminen verkkopainotteiseen opetukseen (ryhmäoppimistehtävässä osallistuminen oleellinen!); 100%. Ks. arviointikriteerit 0-5 (+oppimistehtävän ohjeistuksessa). Jos oppimistehtävässä on arvioinnin perusteella korjattavaa, täydennetty versio palautetaan kuukauden sisällä > eeva.tawast@metropolia.fi. Hyväksyttyjä tehtäviä ei saa täydentää myöhemmin.

Gerontologia: Kirjallisuuteen perehtyminen ja kirjallisella oppimistehtävällä osoitettu osaaminen. Aktiivinen osallistuminen työskentelyyn, poissaolo korvataan korvaavalla tehtävällä. Gerontologian 1 op arviointi hyväksytty/hylätty.

Lisätiedot

Opintojakso sisältää kehitys-, sosiaali- ja kliinisen psykologian opintoja 4 op sekä gerontologian opintoja 1 op.

Siirry alkuun