Siirry suoraan sisältöön

CAD1 - 3D-mallintamisen perusteet (3 op)

Toteutuksen tunnus: TX00FE04-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

28.11.2022 - 30.11.2023

Ajoitus

31.01.2023 - 31.12.2023

Opintopistemäärä

3 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Ajoneuvo- ja konetekniikka

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 300

Koulutus

  • Konetekniikan tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Tero Karttiala

Vastuuopettaja

Tero Karttiala

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuasi osaat suunnitella tuotteen sen valmistus ja materiaali huomioiden. Lisäksi osaat laatia 3D-malleja ja -kokoonpanoja teknisiä dokumentteja hyödyntäen. Opit tekemään 3D-malleja, joita voidaan hyödyntää analyyseissä, simulaatiossa ja erilaisissa valmistustekniikoissa, kuten 3D-tulostuksessa ja CAM-työstöratojen pohjana.

Sisältö

1. Erilaisten piirteiden luominen sketch-tilassa: Eri tyyppisten viivojen piirto, reunaehtojen määrittely, mitoitus, trimmaaminen ja viivojen käsittely, piirteiden monistaminen ja peilaaminen, pyöristysten ja viisteiden tekeminen. 2. 3D-mallien peruspiirteiden luominen: Pursotus ja leikkaaminen, pyörähdyssymmetriset piirteet, piirteiden monistaminen ja peilaaminen, apupiirteiden hyödyntäminen mallintamisessa. 3. Materiaalin valinta. 4. Visuaalisen ilmeen muokkaaminen

Aika ja paikka

Opinnot suoritetaan kokonaisuudessaan verkossa.

Opetusmenetelmät

Opinnot suoritetaan kokonaisuudessaan verkossa Metropolian Moodle-oppimisympäristössä sekä tarvittaessa Zoom- tai Teams-alustojen kautta. Opinnot koostuvat opetusvideoista, kirjallisesta materiaalista ja harjoitustehtävistä. Voit suorittaa opintoja itsenäisesti omaan tahtiin opintojen aikataulun puitteissa. Opintojen aikana järjestetään opettajan pitämiä tukityöpajoja 2-3 viikon välein, poislukien loma-ajat.

Lisätietoja opiskelijoille

Tarvitset opintojakson suoritukseen riittävän tasoisen tietokoneen ja verkkoyhteyden. Koulutusmateriaali on tehty SolidWorks -ohjelmalle, mutta voit tehdä harjoitustehtävät myös muilla CAD-ohjelmilla.
Ajoneuvo- ja konetekniikan opiskelijat eivät voi korvata tutkintoon kuuluvia opintoja tällä opintojaksolla.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Osaat luoda 3D-malleja ja tehdä tarvittavat sketchit.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Osaat luoda tehokkaasti sketchejä ja tehdä niiden perusteella 3D-malleja. Ymmärrät erilaisten piirteiden ominaisuudet ja käyttötarkoituksen.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Osaat luoda monimutkaisia sketchejä tehokkaasti ja osaat hyödyntää ohjelmistojen tarjoamia ominaisuuksia monipuolisesti. Osaat luoda 3D-mallien peruspiirteet tehokkaasti ja hyödynnät sujuvasti ohjelman ominaisuuksia. Osaat tehdä 3D-mallista visuaalisesti ilmeikkäitä.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Osaat luoda 3D-malleja ja tehdä tarvittavat sketchit.