Siirry suoraan sisältöön

Akuutti hoitotyö, Päivystys- ja tehohoitotyö (15 op)

Toteutuksen tunnus: SX00EA07-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.05.2023 - 05.05.2023

Ajoitus

07.08.2023 - 06.10.2023

Opintopistemäärä

15 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus

Yksikkö

Terveys

Toimipiste

Myllypurontie 1

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

20 - 60

Koulutus

  • Sairaanhoitotyön tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Meri Rokkanen
  • Jenni Tiainen
  • Mikael Soini
  • Tiia Saastamoinen
  • Satu Lindgren

Vastuuopettaja

Tiia Saastamoinen

Ryhmät

  • SXO20S1B
    Sairaanhoitotyön tutkinto-ohjelma, päivätoteutus, hallinnollinen ryhmä B
  • SXO20S1A
    Sairaanhoitotyön tutkinto-ohjelma, päivätoteutus, hallinnollinen ryhmä A
  • SXO20S2
    Sairaanhoitotyön tutkinto-ohjelma monimuoto
  • SXO20S1D
    Sairaanhoitotyön tutkinto-ohjelma, päivätoteutus, hallinnollinen ryhmä D
  • SXO20S1C
    Sairaanhoitotyön tutkinto-ohjelma, päivätoteutus, hallinnollinen ryhmä C

Tavoitteet

Opiskelija
- syventää näyttöön perustuvaa osaamistaan hoitotyön keskeisten osaamisalueiden mukaisessa hoitotyössä: kliininen, päätöksenteko-, ohjaus-, vuorovaikutus, eettinen, terveyden edistämisen sekä kehittämis- ja johtamisosaaminen.
- osaa arvioida omaa kehittymistään näyttöön perustuen sekä osoittaa vastuunsa hoitotyön laadusta omassa toiminnassaan.
- omaa valmiudet tulevaisuusorientoituneeseen ja potilas- ja asiakaslähtöiseen hoitotyön kehittämiseen.
- syventää osaamistaan suunnitella, toteuttaa, arvioida ja kehittää potilaiden päivystys-/valvonta-/tehohoito-/perioperatiivista hoitotyötä eri toimintaympäristöissä.
- syventää osaamistaan tukea ja ohjata potilasta ja hänen läheisiään hoitopolun eri vaiheissa.

Sisältö

- näyttöön perustuva sairaanhoitotyö ja sen kehittäminen
- sairaanhoitajan asiantuntijuus sekä moniammatillinen tiimi- ja verkostotyö
- terveysteknologia ja sairaanhoitotyön tulevaisuuden osaaminen
- päivystys-/valvonta-/tehohoito- ja perioperatiivisen potilaan hoitotyön syventävät opinnot
- voimavaraistumista tukeva potilasohjaus sekä läheisten tukeminen ja ohjaus
- erityiskysymykset

Aika ja paikka

Syyslukukausi 2023, periodi 1. Opetus alkaa pakollisella orientaatiolla 10.8.23 etänä. Zoom-linkki lukujärjestyksessä. Osallistuminen orientaatioon on edellytys opintojakson suorittamiselle. Opintojakso päättyy viikolla 40. Tenttipäivä on 6.10.23. Opintojaksolla on paljon kontaktiopetusta.

Oppimateriaalit

Opintojakson kirjallisuus tarkentuu opintojakson aikana.
Opiskelija voi halutessaan käyttää itse valitsemaansa materiaalia opintojakson aiheiden mukaisesti.
- Akuuttihoitotyön tietokannat Terveysportissa
- Oppikirja: Alanen ym. 2022. Tehohoitotyö. SanomaPro.

Verkko-oppimisympäristönä käytetään Moodlea, johon opiskelijat ohjataan opintojakson orientaatiotunnilla. Moodlesta löytyvät opintojakson yksilöidyt tavoitteet ja sisältö, kirjallisuus tarkennettuna ja muu opettajan osoittama materiaali. Lisäksi Moodle-alustalle on koottu ennakkotehtäviä teoriaopetukseen, itsenäisesti suoritettavia tehtäviä ja tenttejä, lisämateriaalia käsitellyistä aiheista jne. Päivystys- ja tehohoitotyön Moodlessa toimii myös päivystys- ja tehohoitotyön harjoittelun työtilana.

Opetusmenetelmät

Käänteinen oppiminen (opiskelijat valmistautuvat tunneille ennakkotehtävien/ lukumateriaalin kautta, oppijan vastuu omasta oppimisestaan kasvaa, lähiopetukseen tullessaan opiskelijat ymmärtävät opiskeltavasta teemasta vähintään perusteet ja itseohjautuvuuden taidot korostuvat).
Käytännöstä nousevia ammatillisia tilanteita ja ongelmia, joihin etsitään näyttöön perustuvia ratkaisuja
Aktivoivat luennot (pääosin etänä Zoom:n kautta)
Hybridisimulaatiot (teorian ja simulaation yhdistelmä)
Simulaatio-opetus
Laboraatio-opetus
Tehtäväohjattu opetus
Verkko-opetus (Moodle)
Asiantuntijaluennot
Lääkelaskukoe
Tentit (2 kpl)
Itsenäiset tehtävät

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Asiantuntijaluennot opintojakson teoriaopetuksen aikana. Teoriaopetusten jälkeen opiskelijat suorittavat Kliinisen hoitotyön harjoittelu 7 - Sairaanhoitajan asiantuntijuusosaaminen (15 op) valitsemassaan toimintaympäristössä.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Opintojakson opettajat ohjeistavat tenttien osalta opiskelijoita opintojakson aikana. Tenttipäivä on 6.10.23 ja silloin opiskelija osoittaa osaamisensa niin yksilö-, kuin soveltavassa tentissä. Opiskelijalla on mahdollisuus uusia opintojakson tentit marras- ja joulukuun 2023 uusintakoetilaisuuksissa.

Lääkelaskukoe pidetään koululla 24.8.23. Koe tehdään digiluokassa (Moodlessa). Uusintakokeet järjestetään lukujärjestyksessä ilmoitettuna ajankohtana.

Opintojakson arviointi muodostuu kahdesta erilaisesta tentistä (yksilötentti ja soveltava tentti), jotka arvioidaan numeerisesti.

Lisäksi osaamisen arvioinnissa käytetään itsenäisiä tehtäviä, lääkelaskukoetta jne. Opintojakson kokonaisarvosanassa huomioidaan myös aktiivinen osallistuminen läsnäolo-opetukseen.

Kansainvälisyys

Osa opintojakson luennoista voidaan järjestää englanninkielisinä.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei valinnaisia suoritustapoja. Opintojaksoa ei voi hyväksilukea aiemman osaamisen perusteella, koska kyseessä on sairaanhoitajakoulutuksen syventävän vaiheen opintojakso. Teoriaopetukseen osallistumisessa on 80%:n osallistumisvelvollisuus. Teoriaopetus järjestetään etänä Zoomin kautta tai koululla läsnäolo-opetuksena (tieto lukujärjestyksessä). Laboraatio ja simulaatio-opetuksessa on pakollinen läsnäolovelvollisuus. Korvausmahdollisuus on kevään 2024 toteutuksella.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakson laajuus on 15 op eli opiskelijalle 405 tuntia työtä. Tästä kontaktiopetusta on noin 110 tuntia. Itsenäisen opiskelun ohjaus annetaan orientaatiotunnilla. Itsenäinen opiskelu sisältää lähiopetusta ennakoivat tehtävät, itsenäiset verkkokurssit ja tenttiin valmistautumisen. Lisäksi itsenäiseen opiskeluun kuuluu muut opettajan osoittamat tehtävät sekä kirjallisuuteen perehtyminen. Viikolla 40 järjestetään kaikille syventäville ryhmille yhteisiä luentoja, joista tiedotetaan myöhemmin lisää.

Sisällön jaksotus

Opintojaksolla on pakollista läsnäoloa vaativia opetusmenetelmiä käytössä (esimerkiksi simulaatiot, laboraatiot, hybridisimulaatiot). Opintojakso ajoittuu periodille 1. Opetusta voi olla kaikkina päivinä viikossa. Opetus pyritään järjestämään klo 8-16 välisenä aikana.

Lisätietoja opiskelijoille

Kyseessä on sairaanhoitajakoulutuksen syventävän vaiheen opintojakso ja lukusuunnitelman mukaisesti se ajoittuu opintojen viimeiselle lukukaudelle. Opintojakson suorittaminen edellyttää, että kliinisen ammattiopintoihin sisältyvät teoriaopinnot ja näihin kuuluvat kliinisen harjoittelut on suoritettu. Kliinisen hoitotyön harjoittelu 7 - Sairaanhoitajan asiantuntijuusosaaminen voi suorittaa vasta, kun kaikki perusharjoittelut on suoritettu.

Suurimmassa osassa teoriaopetusta on läsnäolovelvollisuus. Poissaolosta pätevästä syystä ja korvauskäytännöistä neuvotellaan toteutuksen opettajan kanssa.

Opiskelija vahvistaa osallistumisensa opintoihin olemalla läsnä opintojakson orientaatiotunnilla (vrt. Tutkintosääntö). Mikäli opiskelija ei osallistu orientaatiotunnille, hänen osallistuminen opintojaksolle voidaan evätä.

Opettajan laatimat tehtävät ja MATERIAALIT ovat Tekijänoikeuslain (404/61) mukaisia teoksia, joihin opettajalla on tekijänoikeus. Tehtäviä JA MATERIAALEJA ei saa käyttää muuten kuin omissa opinnoissaan. Niiden julkinen levittäminen on sallittua vain opettajan luvalla.

Opintojaksopalaute:

Toteutuksesta kerätään opintojaksopalautetta, mikä on tärkeä osa opetuksen ja toiminnan kehittämistyötä. Palautetta antamalla sinulla on mahdollisuus vaikuttaa opintojaksojen sisältöön sekä opetuksen kehittämiseen. Palautteen avulla opettaja pystyy kehittämään omia toteutuksiaan ja opetusmenetelmiään myös muilla opintojaksoillaan. Rakentavan palautteen antaminen kehittää myös omia työelämätaitojasi. Opintojaksopalaute annetaan nimettömänä, eikä palautteen antajaa voida tunnistaa.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Arviointikriteerit ks. opetussuunnitelman liite "Osaamisen arviointikehikko"

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Päivystys- ja tehohoitotyö:
1 x kirjallinen yksilötentti (0-5) 100%
1 x soveltava tentti (0-5) 100%
1 x lääkematematiikka (HYV/HYL) 100%
1 x lääketietotesti (HYV/HYL) 100%
Verkkokurssit 100%

Opintojakson aikana suoritettavat itsenäiset tehtävät ovat pakollisia ja niillä voi olla vaikutus opintojakson kokonaisarvosanaan.

Esitietovaatimukset

Opiskelija voi valita sairaanhoitotyön asiantuntijuusosaamisen opinnot, kun hän on suorittanut sairaanhoitotyön ammattiopintoihin sisältyvät teoriaopinnot ja näihin kuuluvat kliiniset harjoittelut, ellei opiskelijan HOPSissa ole toisin sovittu.