Siirry suoraan sisältöön

Dokumentti 1 (15 op)

Toteutuksen tunnus: KM00EO80-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

28.11.2022 - 31.01.2023

Ajoitus

10.01.2023 - 12.03.2023

Opintopistemäärä

15 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Media, muotoilu ja konservointi

Toimipiste

Hämeentie 135

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Elokuvan ja television tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Annakaisa Sukura
  • Sampsa Huttunen
  • Kai Ansio
  • Salla Hämäläinen

Vastuuopettaja

Sampsa Huttunen

Ryhmät

  • KXC21_KS
    KXC21 Käsikirjoittaminen ja sisällöntuotanto
  • KXC21_T
    KXC21 Tuotanto
  • KXC21S1
    Elokuvan ja television tutkinto-ohjelma, päivä
  • KXC21_KÄ
    KXC21 Kuva ja ääni

Tavoitteet

Opiskelija tuntee dokumentielokuvan historiaa, teoriaa ja erilaisia dokumenttielokuvan tyyppejä ja ymmärtää niiden kerronnalliset erityispiirteet. Opiskelija tuntee erilaisia dokumentin rakenteita ja ymmärtää niiden kerronnalliset erityispiirteet. Opiskelija tuntee työhönsä liittyvät eettiset periaatteet ja säännökset ja osaa soveltaa niitä käytännön tilanteissa. Opiskelija osaa tehdä ennakkotutkimusta aiheestaan ja kehitellä sen pohjalta pienimuotoisen dokumentin käsikirjoituksen. Hän osaa esitellä dokumenttielokuvansa aiheen kirjallisesti ja suullisesti.

Opiskelija tietää tekijänoikeuslain sekä tekijänoikeuksien haltijat dokumenttituotannossa ja osaa huomioida muiden tekijänoikeuksien haltijoiden teosten käytön elokuvassa. Opiskelija osaa tehdä tuotannossa tarvittavat esiintyjäsopimukset ja hankkia kuvausluvat. Opiskelija osaa purkaa käsikirjoituksen kustannusarvioksi, tuotantosuunnitelmaksi ja kuvausaikatauluksi. Opiskelija tietää dokumentin työnkulun (workflow). Opiskelija osaa tehdä dokumentin kuva- ja äänisuunnitelman ja valita siihen sopivan kaluston. Hän osaa esitellä ja perustella omia tuotannollisia ja taiteellisia näkemyksiään muulle työryhmälle.

Sisältö

- dokumentaarisen elokuvan historia, teoria ja dramaturgia
- dokumenttielokuvan lajit
- dokumentin ideointi
- dokumentin ennakkotutkimus, kehittely, käsikirjoitus ja esittely
- palautteen antaminen ja vastaanottaminen
- tekijänoikeudet ja niihin liittyvät sopimukset
- esiintyjäsopimukset ja kuvausluvat
- dokumentin kuva- ja äänisuunnittelu
- ammattietiikka ja lainsäädäntö

Aika ja paikka

Kevät 2023. Hämeentie 135

Oppimateriaalit

Jouko Aaltonen: Seikkailu todellisuuteen.

Opetusmenetelmät

Luennot, kirjallisuus / taustamateriaali, harjoitukset ja projekti. Osallistuminen Docpoint festivaaliin.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Mahdollisia työelämävierailijoita

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

15.2. ja 1.3.

Kansainvälisyys

Ei

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei valinnaisia suoritustapoja

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Osallistuminen kontaktiopetukseen vähintää 80%, tehtävien suoritus vähintään 100%

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osallistuu opetukseen hyväksytysti ja suorittaa tehtävät tyydyttävästi. Opiskelija tietää oppilaitoksen tuotantoympäristön ja osaa joiltain osin käyttää teknistä kalustoa ja varausjärjestelmää.
Opiskelija osaa tyydyttävästi tehdä ennakkotutkimusta aiheestaan ja toteuttaa sen pohjalta pienimuotoisen dokumentin käsikirjoituksen. Opiskelija tietää miten esitellä dokumenttielokuvansa aihe kirjallisesti ja suullisesti. Opiskelija osaa tehdä dokumentin kuva- ja äänisuunnitelman tyydyttävästi ja tunnistaa siihen sopivaa kalustoa.
Opiskelija tietää dokumenttituotantoon liittyvän keskeisen lainsäädännön ja tekijänoikeudet sekä työhönsä liittyvät eettiset periaatteet ja säännökset.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osallistuu opetukseen aktiivisesti ja suorittaa tehtävät hyvin. Opiskelija tietää oppilaitoksen tuotantoympäristön ja osaa käyttää teknistä kalustoa ja varausjärjestelmää.
Opiskelija osaa hyvin tehdä ennakkotutkimusta aiheestaan ja kehitellä sen pohjalta pienimuotoisen dokumentin käsikirjoituksen. Opiskelija osaa esitellä ja perustella dokumenttielokuvansa aiheen kirjallisesti ja suullisesti. Opiskelija osaa tehdä dokumentin kuva- ja äänisuunnitelman ja valita siihen sopivan kaluston.
Opiskelija tietää dokumenttituotantoon liittyvän keskeisen lainsäädännön ja tekijänoikeudet sekä työhönsä liittyvät eettiset periaatteet ja säännökset.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osallistuu opetukseen aktiivisesti ja suorittaa tehtävät kiitettävästi. Opiskelija osaa oppilaitoksen tuotantoympäristön ja käyttää sujuvasti teknistä kalustoa ja varausjärjestelmää. Opiskelija osaa tehdä monipuolisesti ennakkotutkimusta aiheestaan ja kehitellä sen pohjalta pienimuotoisen dokumentin käsikirjoituksen. Opiskelija osaa esitellä dokumenttielokuvansa aiheen kirjallisesti ja suullisesti, sekä ja perustella omia tuotannollisia ja taiteellisia näkemyksiään. Opiskelija osaa tehdä dokumentin kuva- ja äänisuunnitelman ja valita siihen sopivia erilaisia kalustoja. Opiskelija tietää dokumenttituotantoon liittyvän keskeisen lainsäädännön ja tekijänoikeudet sekä työhönsä liittyvät eettiset periaatteet ja säännökset.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

tentin arviointi
tehtävien arviointi
vertaisarviointi
opettajien loppuarviointi
läsnäolo

Esitietovaatimukset

Fiktioelokuva 1 tai vastaava osaaminen