Siirry suoraan sisältöön

Elintarvikkeet ja ravitsemus (5 op)

Toteutuksen tunnus: TX00EX29-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
01.05.2023 - 31.05.2023
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
21.08.2023 - 13.10.2023
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
(2019-2024) Puhtaat ja älykkäät ratkaisut
Toimipiste
Leiritie 1
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 45
Koulutus
Bio- ja kemiantekniikan tutkinto-ohjelma
Opettajat
Riitta Lehtinen
Markus Räsänen
Pia-Tuulia Laine
Tiina Soininen
Ryhmät
TXM22S1A
Bio- ja kemiantekniikka
Opintojakso
TX00EX29

Toteutuksella on 32 opetustapahtumaa joiden yhteenlaskettu kesto on 88 t 45 min.

Aika Aihe Tila
Ma 21.08.2023 klo 11:00 - 13:00
(2 t 0 min)
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3002, Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3001
MMC230 Oppimistila
Ke 23.08.2023 klo 08:00 - 12:00
(4 t 0 min)
Elintarvikeet ja ravitsemus TX00EX29-3001
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
MMA142 Fysikaalisen kemian laboratorio
Pe 25.08.2023 klo 08:00 - 10:00
(2 t 0 min)
Elintarvikeet ja ravitsemus TX00EX29-3001, Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3002
MMB101 Auditorio 1 krs.
Ti 29.08.2023 klo 08:00 - 10:00
(2 t 0 min)
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3002, Elintarvikeet ja ravitsemus TX00EX29-3001
MMB301 Auditorio 3 krs.
Ke 30.08.2023 klo 08:00 - 12:00
(4 t 0 min)
Elintarvikeet ja ravitsemus TX00EX29-3001
MMC235 Pienryhmätila
Ke 30.08.2023 klo 14:00 - 16:00
(2 t 0 min)
Elintarvikeet ja ravitsemus TX00EX29-3001, Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3002
MMB301 Auditorio 3 krs.
Pe 01.09.2023 klo 08:00 - 10:00
(2 t 0 min)
Elintarvikeet ja ravitsemus TX00EX29-3001, Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3002
MMB101 Auditorio 1 krs.
Ma 04.09.2023 klo 08:00 - 12:00
(4 t 0 min)
Elintarvikeet ja ravitsemus TX00EX29-3001
MMC235 Pienryhmätila
Ma 04.09.2023 klo 12:00 - 16:00
(4 t 0 min)
Elintarvikeet ja ravitsemus TX00EX29-3001
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
Ke 06.09.2023 klo 08:00 - 12:00
(4 t 0 min)
Elintarvikeet ja ravitsemus TX00EX29-3001
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
MMA142 Fysikaalisen kemian laboratorio
Pe 08.09.2023 klo 08:00 - 10:00
(2 t 0 min)
Elintarvikeet ja ravitsemus TX00EX29-3001, Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3002
MMB101 Auditorio 1 krs.
Ma 11.09.2023 klo 09:00 - 11:00
(2 t 0 min)
Elintarvikeet ja ravitsemus TX00EX29-3001, Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3002
MMB301 Auditorio 3 krs.
Ma 11.09.2023 klo 12:00 - 16:00
(4 t 0 min)
Elintarvikeet ja ravitsemus TX00EX29-3001
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
Ke 13.09.2023 klo 08:00 - 10:00
(2 t 0 min)
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3002, Elintarvikeet ja ravitsemus TX00EX29-3001
MMB235 Fysiikan Demolaboratorio
Ke 13.09.2023 klo 10:00 - 14:00
(4 t 0 min)
Elintarvikeet ja ravitsemus TX00EX29-3001
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
MMA142 Fysikaalisen kemian laboratorio
MMA145 Epäorgaanisen kemian laboratorio
Ke 13.09.2023 klo 15:00 - 16:45
(1 t 45 min)
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3001, Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3002
GM elintarvikkeet
To 14.09.2023 klo 13:00 - 17:00
(4 t 0 min)
Elintarvikeet ja ravitsemus TX00EX29-3001
MMB244 Oppimistila
Pe 15.09.2023 klo 08:00 - 10:00
(2 t 0 min)
Elintarvikeet ja ravitsemus TX00EX29-3001, Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3002
MMB101 Auditorio 1 krs.
Ma 18.09.2023 klo 09:00 - 11:00
(2 t 0 min)
Elintarvikeet ja ravitsemus TX00EX29-3001, Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3002
MMB301 Auditorio 3 krs.
Ma 18.09.2023 klo 12:00 - 16:00
(4 t 0 min)
Elintarvikeet ja ravitsemus TX00EX29-3001
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
Ke 20.09.2023 klo 10:00 - 12:00
(2 t 0 min)
Elintarvikeet ja ravitsemus TX00EX29-3001, Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3002
MMB301 Auditorio 3 krs.
Pe 22.09.2023 klo 08:00 - 10:00
(2 t 0 min)
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3002, Elintarvikeet ja ravitsemus TX00EX29-3001
MMB101 Auditorio 1 krs.
Ke 27.09.2023 klo 10:00 - 14:00
(4 t 0 min)
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3001
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
Ke 27.09.2023 klo 14:00 - 16:00
(2 t 0 min)
Elintarvikeet ja ravitsemus TX00EX29-3001, Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3002
MMC345 Oppimistila
Pe 29.09.2023 klo 08:00 - 10:00
(2 t 0 min)
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3002, Elintarvikeet ja ravitsemus TX00EX29-3001
MMB101 Auditorio 1 krs.
Ke 04.10.2023 klo 08:00 - 10:00
(2 t 0 min)
Elintarvikeet ja ravitsemus TX00EX29-3001, Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3002
Etäluento Teamsissa
Ke 04.10.2023 klo 10:00 - 14:00
(4 t 0 min)
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3001
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
Pe 06.10.2023 klo 08:00 - 10:00
(2 t 0 min)
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3002, Elintarvikeet ja ravitsemus TX00EX29-3001
MMB101 Auditorio 1 krs.
Ma 09.10.2023 klo 08:00 - 11:00
(3 t 0 min)
Elintarvikeet ja ravitsemus TX00EX29-3001, Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3002 TENTTI (Markus ja Pia)
MMB301 Auditorio 3 krs.
Ti 10.10.2023 klo 13:00 - 17:00
(4 t 0 min)
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3001
MMA250 Elintarviketekniikan laboratorio
Ke 11.10.2023 klo 08:00 - 10:00
(2 t 0 min)
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3002, Elintarvikeet ja ravitsemus TX00EX29-3001
MMB101 Auditorio 1 krs.
Pe 13.10.2023 klo 08:00 - 10:00
(2 t 0 min)
Elintarvikkeet ja ravitsemus TX00EX29-3002, Elintarvikeet ja ravitsemus TX00EX29-3001
MMB101 Auditorio 1 krs.
Muutokset varauksiin voivat olla mahdollisia.

Tavoitteet

Opiskelija osaa nimetä mistä aineista ruoka koostuu (Vesi, hiilihydraatit, rasvat ja proteiinit, kivennäisaineet ja vitamiinit)
Opiskelija osaa kertoa, mitä kestävä ravitsemus ja ravitsemussuositukset ovat.
Opiskelija osaa nimetä yleisempiä erityisruokavaliota.
Opiskelija osaa tuottaa ravintosisältömerkinnät pakkauksiin ja osaa hakea tietoa elintarvikelainsäädännöstä.
Opiskelija osaa kertoa, mitä GMO-elintarvikkeet ovat ja miten niiden myyntiä valvotaan.
Opiskelija osaa ruuansulatuksen pääpiirteet aineenvaihdunnan ja energiatuoton näkökulmasta.

Sisältö

Kestävä ravitsemus.
Hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinien rakenteet ja toiminta soluissa ja ruoan ravintoaineina. Vesi elintarvikkeissa.
Tärkeimmät metaboliareitit ruuansulatuksen näkökulmasta.
Ravitsemussuositukset. Erityisruokavaliot.
Ravintosisältö ja pakkausmerkinnät.
GM-elintarvikkeet ja niiden valvonta.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa
- osoittaa perehtyneisyyden alan käsitteisiin ja tietoperustaan
- käyttää oikein yksittäisiä alan käsitteitä
- erottaa arkitiedon tutkituista tiedoista
- toimia yksittäisissä ammatillisissa tilanteissa ohjeistuksen mukaisesti

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa
- osoittaa perehtyneisyyden ydinainekseen
- arvioida ja rajata tiedon tarpeen
- toimia hyvin ammattialan tyypillisissä tehtävissä ja tilanteissa

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa
- käyttää alan käsitteitä ja tietoa johdonmukaisesti ja asiasisältöä halliten
- arvioida ja käyttää erilaisia tietolähteitä
- soveltaa tietoperustaa ammatillisissa tehtävissä
- toimia ammatillisessa tilanteessa itsenäisesti ja vastuullisesti

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija osaa
- osoittaa perehtyneisyyden alan käsitteisiin ja tietoperustaan
- käyttää oikein yksittäisiä alan käsitteitä
- erottaa arkitiedon tutkituista tiedoista
- toimia yksittäisissä ammatillisissa tilanteissa ohjeistuksen mukaisesti

Lisätiedot

Sisältää laboratoriotyöskentelyä.

Siirry alkuun