Siirry suoraan sisältöön

Terapeuttisen harjoittelun perusteet (5 op)

Toteutuksen tunnus: SX00EE31-3009

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.05.2023 - 14.05.2023

Ajoitus

07.08.2023 - 22.10.2023

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

40 % Lähiopetus, 60 % Etäopetus

Yksikkö

Kuntoutus ja tutkiminen

Toimipiste

Myllypurontie 1

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

5 - 35

Koulutus

  • Fysioterapian tutkinto-ohjelma

Opettaja

  • Jolanda Ehrström
  • Tom Thiel

Vastuuopettaja

Titta Komssi

Ryhmät

  • SXB23K2
    Fysioterapian tutkinto-ohjelma, monimuoto

Tavoitteet

Opiskelija osaa kuvata biomekaniikan ja kuormitusfysiologian perusteet sekä motorisen kontrollin ja motorisen oppimisen keskeiset tekijät osana toimintakykyä. Opiskelija osaa terapeuttisen harjoittelun perusteet ja osaa suunnitella turvallisia ja yksilöllisiä terapeuttisia harjoitteita. Opiskelija osaa antaa palautetta asiakkaan toimintakykyä vahvistavaa palautetta.

Sisältö

Biomekaniikan ja kuormitusfysiologian perusteet
Motorinen kontrolli, oppiminen ja palautteen antaminen
Terapeuttisen harjoittelun perusteet
Teoreettisten perusteiden hyödyntäminen käytännön terapeuttisessa harjoittelussa ja asiakasohjauksessa

Aika ja paikka

Etäopetusta ja lähiopetusta, joka tapahtuu Myllypuron kampuksella.

Oppimateriaalit

Tenttikirjallisuus:
*Luennot ja niiden materiaali ja Moodlessa oleva materiaali
*Kauranen K. ja Nurkka N. 2022. Liikkumisen biomekaniikkaa. Liikuntatieteellinen Seura. Helsinki tai Kauranen K. ja Nurkka N. 2010 tai 2014. Biomekaniikkaa liikunnan ja terveydenhuollon ammattilaisille. Liikuntatieteellinen Seura. Helsinki.
*Kauranen K. 2014. Lihas - rakenne, toiminta ja voimaharjoittelu. Liikuntatieteellinen Seura. Helsinki.
*Shumway-Cook A. & Woollacott M. Motor Control: Translating Research into Clinical Practice. 3., 4, tai 5. painos. Lippincot Williams & Wilkins: luvut 1 ja 2.
*Suni J, Taulaniemi A. toimi. 2012 tai 2017. Terveyskunnon testaus. Sanoma Pro Oy.
*Sandström M. ja Ahonen J. 2011. Liikkuva ihminen – aivot, liikuntafysiologia ja sovellettu biomekaniikka. VK-kustannus Oy.

Opetusmenetelmät

*Luennot (etäopetus)
*Käytännön harjoitustunnit, case-esitykset, asiakastilanteet (läsnäolovelvollisuus)
*Itsenäinen opiskelu
*Tehtävät ja tentti

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Verkkotentti Moodlessa 3.10.2023
Uusintaverkkotentti Moodlessa 31.10.2023

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opiskelijan työtä 5op (5x27h) sisältäen:

Käytännön harjoitustunnit 1,5 op (40,5h)
Asiakastilanne 0,5 op (13,5h)
Tehtävät 1 op (27h)
Verkkotentti 2 op (55h)

Lisätietoja opiskelijoille

Opettajan laatimat tehtävät ja MATERIAALIT ovat Tekijänoikeuslain (404/61) mukaisia teoksia, joihin opettajalla on tekijänoikeus. Tehtäviä JA MATERIAALEJA ei saa käyttää muuten kuin omissa opinnoissaan. Niiden julkinen levittäminen on sallittua vain opettajan luvalla.

Etäopetustilanteita ei tallenneta.

Poissaolot korvataan opettajan määrittämällä tavalla.

Tutkintosääntö, 34§ Uusinta ja arvosanan korottaminen
Opintosuoritus uusitaan opintojakson toteutustiedoissa määritellyissä uusinta- ja korotustilaisuuksissa. Opiskelijalla on oikeus uusia hylätty opintosuoritus kahdesti ja hyväksytty opintosuoritus kerran. Uusinnassa ja arvosanan korottamisessa noudatetaan samoja arviointikriteereitä ja -periaatteita kuin varsinaisessa opintosuorituksessa. Tutkinnon suorittamisen jälkeen ei ole mahdollista korottaa arvosanoja.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija käyttää keskeisiä ja asianmukaisia ammattikäsitteitä sekä tekee valintoja oman alan tietoperustaa käyttäen. Opiskelija tunnistaa oman toimintansa edellytyksiä ja seurauksia. Opiskelija toimii sääntöjä ja ohjeita noudattaen ja käyttää työmenetelmiä asianmukaisesti ja turvallisesti. Opiskelija työskentelee ammattieettisten periaatteiden mukaisesti ja toimii vastuullisesti ryhmän jäsenenä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija erittelee keskeisten ja asianmukaisten ammattikäsitteiden välisiä suhteita sekä perustelee valintojaan oman alan tietoperustaa käyttäen. Opiskelija erittelee oman toimintansa edellytyksiä ja seurauksia.
Opiskelija toimii erilaisissa toimintaympäristössä sääntöjä ja ohjeita noudattaen ja käyttäen työmenetelmiä asianmukaisesti ja turvallisesti. Opiskelija työskentelee ammattieettisten periaatteiden mukaisesti ja toimii joustavasti ryhmän jäsenenä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija erittelee ja arvioi keskeisten ja asianmukaisten ammattikäsitteiden välisiä suhteita sekä tekee valintoja vertaillen vaihtoehtoja oman alan tietoperustaa käyttäen. Opiskelija arvioi oman toimintansa edellytyksiä ja seurauksia. Opiskelija toimii erilaisissa toimintaympäristössä aloitteellisesti ja tavoitteiden suunnassa sekä soveltaa työmenetelmiä asianmukaisesti ja turvallisesti. Opiskelija työskentelee erilaisissa tilanteissa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti ja toimii ryhmän toimintaa edistäen.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija käyttää keskeisiä ja asianmukaisia ammattikäsitteitä sekä tekee valintoja oman alan tietoperustaa käyttäen. Opiskelija tunnistaa oman toimintansa edellytyksiä ja seurauksia. Opiskelija toimii sääntöjä ja ohjeita noudattaen ja käyttää työmenetelmiä asianmukaisesti ja turvallisesti. Opiskelija työskentelee ammattieettisten periaatteiden mukaisesti ja toimii vastuullisesti ryhmän jäsenenä.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Palauttamalla verkkotentin tai verkkototeutuksen tehtävät opiskelija vakuuttaa osaamisen osoittamisensa perustuvan itsenäiseen tekemiseen ja eettiseen toimintaan. Vilppi voi johtaa jopa vuoden määräaikaiseen erottamiseen ammattikorkeakoulusta. Ammattikorkeakoululaki 932/2014, 38 §. Verkkototeutuksen itsenäisen osaamisen varmistamiseksi opettaja voi harkintansa mukaan edellyttää osaamisen osoittamista valvotuissa olosuhteissa tai suullisella tentillä. Opettaja tiedottaa osaamisen näyttötavasta viimeistään opinnon alkaessa.

Käytännön harjoitustunnit 1,5 op (hyväksytty/hylätty)
Asiakastilanne 0,5 op (hyväksytty/hylätty)
Tehtävät 1 op (hyväksytty/hylätty)
Verkkotentti 2 op (0-5)

Esitietovaatimukset

Opiskelija osaa toimintakyvyn arvioinnin perusteet ja ihmisen kehon rakenteen ja toiminnan perusteet.